Sánchez aconsegueix la quarta pròrroga de l’estat d’alarma amb menys suports i la petició unànime que el Govern dialogui més. El Govern es compromet a donar major protagonisme a les comunitats en la desescalada per l’acord amb el PNB i el president reclama a les autonomies “corresponsabilitat fiscal” després d’anunciar un fons de 16.000 milions
Pedro Sánchez ha reconegut que s’han pogut cometre fallades en la crisi de la COVID19, perquè segons ha recordat és una situació “extrema” que mai abans s’havia viscut. “En la gestió de la pandèmia no hi ha encerts absoluts, però sí que pot haver-hi errors absoluts i aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut“, ha advertit en la seva intervenció inicial durant el debat de la pròrroga, que ha tirat endavant amb 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions. Per a aconseguir-ho, el Govern s’ha compromès amb Ciutadans a buscar la fórmula perquè les mesures econòmiques posades en marxa en l’emergència sanitària vagin més enllà de l’estat d’alarma i amb el PNB a donar major protagonisme a les comunitats en la gestió de la desescalada.
El Govern va negociar in extremis el suport a la pròrroga de l’estat d’alarma fins al pròxim 25 de maig. Va tirar endavant amb menys vots favorables que en les tres ocasions anteriors. Sánchez va aconseguir el suport en l’últim moment a Ciutadans i PNB que se sumen a PSOE, Unides Podem i diversos partits minoritaris, com a Més País, Compromís, PRC, Coalició Canària -que va passar al ‘si’ després d’una crida de José Luis Ábalos-, Teruel Existeix i Nova Canàries. Els comptes estan molt més ajustades des que ERC va anunciar la seva ‘no’ i que Pablo Casado decidís no secundar la prolongació de la mesura d’excepcionalitat, encara que ha guardat amb zel el sentit del seu vot fins a anunciar des de la tribuna l’abstenció. En blanc també van votar Bildu i BNG mentre que el bloc del rebuig el van tornar a protagonitzar Vox, JxCat i la CUP. A ells s’afegeixen els diputats republicans -a excepció de Josep Nuet, que ha trencat la disciplina i s’ha abstingut- i el de Fòrum.
El president ha reconegut que dóna major protagonisme a les comunitats del previst inicialment en el procés de transició a la nova normalitat. Així, ha assegurat que el Govern treballarà per aconseguir les mesures de forma “preferentment consensuada” amb els governs autonòmics als quals permet fer propostes que no estiguin reflectides en el pla de desescalada: “Afegiran les que considerin oportunes, sempre amb la deguda justificació“. “Les comunitats tindran capacitat interpretativa de les ordres ministerials“, ha agregat. Els partits que sustenten al Govern han votat a favor de la proposta de resolució del PNB que plantejava la presa de decisions “conjuntament” així com la via lliure per a la celebració de les eleccions basques al juliol.
Sánchez ha insistit que l’estat d’alarma és l’únic instrument jurídic que permet restringir la mobilitat dins del territori espanyol, que ha dit que és “evident” que s’ha de mantenir encara unes setmanes. El pla de desescalada no preveu la circulació interprovincial fins a la nova normalitat. A més, Sánchez ha recordat que nombroses mesures econòmiques i socials que s’han posat en marxa durant aquest període decaurien automàticament perquè estan vinculades al “paraigua” de l’estat d’alarma.
✅El #Pleno del Congreso autoriza la cuarta prórroga del estado de alarma, hasta el 24 de mayo, para hacer frente a la crisis sanitaria ocasionada por el #COVID19.
📝 NdP: https://t.co/liNEWL4pOF pic.twitter.com/gQsmugEbF5
— Congreso (@Congreso_Es) May 6, 2020
El PP parla de “dictadura constitucional”
Aquesta era una de les reclamacions de Pablo Casado des de l’inici de la pandèmia i ha assegurat que tant el dol oficial com desvincular les mesures econòmiques de l’allargament de l’estat d’alarma l’ha fet Sánchez obligat. En un duríssim discurs, el cap de l’oposició ha acusat el Govern d’imposar una “dictadura constitucional“. Casado ha anunciat la seva abstenció al final de la seva intervenció, quan la posició dels seus 88 diputats no era determinant després dels pactes aconseguits amb Ciutadans i PNB.
Sánchez ha demanat a Casado que s’allunyi de l’extrema dreta. “Partits que aspiren a governar i que en una situació com aquesta s’abstenen, per a mi és com si votessin que no“, ha dit sobre el sentit del vot del PP, que, al seu judici, obeeix a la “política partidista“. “Sóc conscient que hi ha un moviment ultradretà que vol la ruptura de la convivència. És molt sorollós, les caceloradas són molt sorolloses, però no les agafi. És un moviment molt minoritari“, ha prosseguit el president, que ha reclamat al conjunt de la forces polítiques “despolititzar l’emergència“.
El líder de Vox, Santiago Abascal, ha lamentat el suport d’Inés Arrimadas i l’abstenció del PP, al qual pressiona per a presentar una moció de censura, al que considera “un estat d’alarma il·legal“. El cap de l’extrema dreta ha tornat a culpar al Govern dels morts i s’ha mostrat convençut que hi ha més dels que ofereix el Ministeri de Sanitat a partir de les dades que li donen les comunitats autònomes. Abascal ha anunciat que convocarà manifestacions amb cotxe per a demanar la dimissió del Govern, a pesar que el Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest tipus de concentracions.
“És molt difícil replicar-li perquè és difícil entendre-li. Espanya està a una cosa i el senyor Abascal està a una altra”, li ha respost a Abascal: “Abandoni l’odi. Si ho fa, li garanteixo que s’obrirà un món nou enfront de vostè“.
“En ment” alternatives a l’alarma més endavant
Inés Arrimadas ha advertit a PP i Vox que aquesta votació no suposa “tombar al Govern” sinó “tombar l’estat d’alarma“. “Potser hi ha gent de bona fe que pensi que estem emetent un vot a favor de Sánchez, Iglesias o el Govern, no; estem votant si volem que aquest dissabte es mantingui l’estat d’alarma“, ha dit la portaveu de Ciutadans, que ha avisat al Govern que, després d’aquesta sessió, continua tenint “155 escons” i que, per tant, ha d’anar buscant un “pla B” per si el Congrés decideix no avalar més pròrrogues.
El portaveu del PNB en el Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha celebrat per la seva part que el Govern hagi admès les propostes plantejades per la formació nacionalista en la negociació que ha permès l’acord que farà que el partit basc voti a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma. “Les nostres esmenes van dirigides a desembussar una situació per a tots“, ha remarcat Esteban durant el Ple de la Cambra Baixa.
“En cogobernanza i codecisió anirem de la mà“, ha celebrat el portaveu del PNB, que també ha destacat que amb l’acord aconseguit amb l’Executiu central, el Govern basc podrà convocar eleccions autonòmiques el mes de juliol. Esteban ha demanat, no obstant això, a Sánchez que “vagi preparant el futur” permetent “una bona entesa amb les comunitats autònomes“. També ha considerat que “potser no totes les fases de desescalada necessiten de l’estat d’alarma“.
En el seu torn de rèplica, Sánchez ha agraït el suport a totes dues formacions i ha assegurat que té “en ment” eines alternatives a l’estat d’alarma, encara que ha advertit que seran per a més endavant, quan no sigui necessari restringir els moviments interprovincials: “Ara no pot ser un altre que l’estat d’alarma perquè necessitem restringir la mobilitat“.
Els aliats avisen: “Sense diàleg no hi ha legislatura”
El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha enlletgit a PSOE i Unides Podemos que intentin col·locar-li del costat de Vox pel seu vot en contra. “Avui no es constata el ‘no’ d’ERC, sinó el ‘no’ del Govern a negociar amb ERC la quarta pròrroga. Avui no votem en contra d’una pròrroga de l’estat d’alarma, votem en contra de la seva pròrroga de l’estat d’alarma“, ha dit el portaveu republicà, que posa en dubte que es mantingui el comandament únic des de Madrid perquè, al seu judici, llastra la presa de decisions de les comunitats. “Sense diàleg no hi ha legislatura“, ha advertit Rufián, que no veu amb bons ulls que Sánchez hagi virat cap a Ciutadans abans de negociar amb els socis de la investidura.
En aquesta mateixa línia, s’ha pronunciat Iñigo Errejón: “Si a vostè el preocupessin només els números, la pròrroga tirarà endavant. Però avui surten d’aquesta Cambra amb menys suports i amb menys plomes“. El portaveu de Més País ha demanat “cuidar els suports” que li van donar la investidura: “Ha d’aprendre a dialogar, escoltar“. També el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat el seu vot a favor a pesar que “aquest Govern ha negociat molt poc i tarda“. Bildu, que també va facilitar amb la seva abstenció la formació de Govern, també ha qüestionat que el Govern miri a la dreta: “Pactar amb Ciutadans és sinònim de polítiques liberals“. També la portaveu de JxCat, Laura Borrás, que ha votat en contra per segona vegada, ha acusat a Sánchez de no haver buscat els suports.
Sánchez ha assegurat que ara que s’ha passat la fase de “aclaparament” pretén “millorar” la cogobernanza, encara que ha defensat que en els gairebé dos mesos que s’ha prolongat ja l’emergència sanitària ha mantingut una interlocució constant amb les comunitats. “Amb tota humilitat, nosaltres podrem millorar i molt; estic disposat a assumir aquests errors; però no es pot dir que el Govern d’Espanya no està parlant amb els governs autonòmics perquè crec que és faltar a la veritat“, ha dit el president, encara que no ha fet cap referència expressa als seus aliats parlamentaris. Sí que ho va fer la portaveu parlamentària, Adriana Lastra: “El benestar passa perquè l’esquerra d’aquest hemicicle s’entengui“.