Sanitat ha registrat en el seu balanç d’avui 164 morts, que eleven la xifra total de morts a 25.264. 838 persones han estat registrades com infectats per COVID19 en l’últim dia, diagnosticats mitjançant un test PCR. El total de contagiats ascendeix a 217.466. Simón valora positivament les dades, però adverteix que s’han de consolidar en els pròxims dies

Espanya ha registrat en les últimes 24 hores 164 morts amb coronavirus, segons ha informat Pedro Sánchez als presidents autonòmics i ha confirmat després Sanitat. És la xifra diària més baixa des del passat 18 de març i la primera vegada des del 19, quan va haver-hi 175, que es registra una xifra inferior a les 200 morts diàries. En total, la pandèmia s’ha cobrat la vida de 25.264 persones. Encara que cal tenir en compte que els caps de setmana i festius pot haver-hi retards en les notificacions, el nombre de casos nous confirmats amb prova PCR també ha registrat una baixada acusada, fins als 838.

Segons l’últim balanç, el nombre total de positius diagnosticats amb PCR ascendeix als 217.466. Sanitat diferencia entre aquestes, que identifiquen infeccions actives, i les confirmacions per test d’anticossos, que detecten a persones que han pogut haver superat ja la malaltia. En total, hi ha 247.120 casos d’infeccions amb coronavirus a Espanya. A més, en aquestes últimes 24 hores s’ha donat d’alta a 1.654 persones; són 118.902 curats des de l’inici de la crisi sanitària.

Fernando Simón ha valorat les dades en la roda de premsa diària i ha assenyalat que són xifres “realment bones“, encara que ha insistit que es tracta de “un cap de setmana llarg” en referència al festiu del passat 1 de maig, la qual cosa pot distorsionar les xifres. “Es consoliden les tendències que estem observant en les últimes setmanes“, ha admès. Amb la dada d’avui de nous morts es compleixen cinc dies consecutius amb registres per sota dels 300.

Com és habitual, Sanitat ha incorporat notes explicatives a les dades i informa que Andalusia ha consolidat la seva sèrie i “ha reclassificat” 69 casos confirmats per PCR com a positius per test d’anticossos. D’altra banda, la Comunitat de Madrid, que ha registrat només 19 infeccions noves en aquestes 24 hores, “consolida diàriament la sèrie” de confirmacions. Fernando Simón s’ha referit a aquests ajustos i assegura que Sanitat està “tractant de corregir” les discrepàncies, per la qual cosa es veuran “situacions que poden semblar estranyes” en els balanços.

Quant a les dades d’ingressos, 547 persones noves han requerit hospitalització en les últimes 24 hores i les Unitats de Vigilància intensiva (UCIs) han rebut 65 nous pacients. En total, 118.495 persones han necessitat ser ingressats a Espanya des de l’esclat de la pandèmia.

Aquest 3 de maig és el segon dia en què es permeten els passejos i l’esport a tota la població amb franges horàries i es compleix una setmana des que els nens i nenes van començar a sortir. Es tracta de mesures d’alleujament contemplades en la fase 0 de la desescalada, en la qual està actualment tota Espanya i en la qual s’aprofundeix aquest dilluns dia 4 amb noves mesures: entre elles, l’obertura del petit comerç amb cita prèvia i sempre que pugui garantir-se atenció individual o la recollida de comandes per a portar en establiments d’hostaleria. També serà obligatori l’ús de màscares en el transport públic.

Està previst que aquest diumenge es publiquin en el Boletín Oficial del Estado (BOE) totes les mesures de la fase 1 del pla de desescalada, de les quals el Govern va avançar alguns detalls el dissabte. Les illes canàries de la Gomera, El Ferro i La Graciosa i la balear Formentera comencen directament aquesta etapa aquest dilluns, la resta de territoris que estiguin preparats el faran el 11. En aquesta fase, es permetran les reunions de grups de fins a 10 persones en domicilis, a l’aire lliure o en terrasses sempre que no siguin vulnerables, tinguin símptomes i estiguin infectades o en quarantena. Les terrasses podran obrir al 50% de la seva capacitat i sempre hauran de mantenir-se les distàncies de seguretat i les mesures de protecció per a evitar nous contagis.

Parlaments de la compareixença en roda de premsa per a informar de l’evolució de la pandèmia de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Espanya és el país que incrementa menys el nombre de casos entre els set països més afectats d’Europa“. “Tindrem alguns territoris que passen a fase 1 [illes de Canàries i Balears]. És un pas encara petit, però important“.

Sobre el desfasament de dades d’hospitalitzats i diagnosticats a Madrid: “Madrid ha fet un esforç important per a aconseguir sèries més netes de dades, però no s’ha acabat. Els hospitalitzats poden correspondre a persones que han empitjorat des de casos lleus. Però si observem la tendència d’hospitalitzats és a la baixa. Les modificacions no afectarà només a Madrid“. Respecte a Ceuta, diu que el número de contagiats ha pogut pujar en realitzar-se noves anàlisis de serologia. “Tractarem de no ocultar dades, encara que ens porti a certes incongruències“, diu.

Sobre la reordenació de les ciutats davant la pandèmia i la contaminació. “Hi ha estudis que relacionen la qualitat de l’aire i la malaltia, el clima amb la transmissió. Són hipòtesi que s’han valorat per a altres virus, però el problema és que són estudis que cal portar-los al pla individual. Es pot produir el que denominem la fal·làcia ecològica. Llancen hipòtesis molt interessants però que s’han de validar amb estudis a nivell individual, que en el cas del coronavirus no s’han fet“.

Sobre un hipotètic rebrot de la malaltia: “Pot passar amb molta probabilitat. Garanties no tenim, hem de tenir-ho al cap. Si algunes cadenes de transmissió s’han mantingut en el temps hi ha risc [en famílies o cercles sanitaris]. Tampoc sabem si a la tardor hi haurà una altra ona epidèmica. Estem fent un esforç perquè l’impacte sigui molt més petit. Crec que serà més controlada però dependrà de com ens comportem tots, encara que en algunes àrees depengui més de les institucions“. Respecte a l’augment de casos en passar a noves fases del desescalat: “La reducció de les restriccions augmenta la mobilitat però estem veient que hi ha una dissociació entre mobilitat i contagis. L’increment de mobilitat marginal no està sent seguit per un augment de casos. La protecció personal i les decisions personals estan influint més. Haurem de veure-ho en els pròxims dies”. “És una decisió molt difícil. No sé si és molt ràpid [el desescalat]. El temps el dirà“.

Sobre l’ús de màscares en el transport públic per persones amb problemes respiratoris: “És poc temps. La generalització és difícil establir-la per a totes les persones en totes les situacions. En trajectes curts crec que no hi haurà problema“. Simón advoca per certa flexibilitat en casos concrets, com a malalts crònics respiratoris, persones que sofreixin ansietat o nens.

Sobre la immunitat de grup i la vacuna: “Serà difícil una immunitat de ramat prou alta. Els estudis de seroprevalencia ens donaran informació sobre el grau d’immunitat i la seva durada. Basar les nostres expectatives en la immunitat de grup crec que seria un error. La vacuna, segons els experts, podria estar disponible a cap d’any. El que si sabem és que els estudis en grups que han estat molt exposats assenyalen que la immunitat aconseguida no és suficient (…) Seria innocent pensar que la immunitat de ramat ens traurà d’aquesta“.