Pedro Sánchez anuncia l’ús obligatori de les màscares en el transport públic. Sánchez anuncia la creació d’un “fons per a la reconstrucció social” de 16.000 milions per a les comunitats. El Govern proposarà al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 25 de maig. Pedro Sánchez: “Rebrots hi haurà. Necessitem que siguin el menys intensos possible”. Pedro Sánchez assegura que a Espanya s’han fet 1.932.000 proves de coronavirus. Sánchez justifica la província com a unitat d’acció en la desescalada: “Saben els espanyols quina és la frontera de la seva àrea sanitària?”. Sánchez preveu mantenir l’estat d’alarma fins a la fi de la desescalada i avisa a oposició i comunitats: “No hi ha pla B

Pedro Sánchez ha anunciat que l’ús de màscares en el transport públic serà obligatori a partir del 4 de maig. El Govern preveu incrementar la seva distribució amb sis milions en els principals nuclis de transport públic a partir del 4 de maig i altres quatre milions per a la FEMP i també a associacions, com Creu Roja, perquè les distribueixin. “En aquesta desescalada serà encara més important el control i la responsabilitat social i personal. “En la desescalada la clau no serà una sola decisió personal. La clau seran desenes milers de decisions en la llar, el transport, el treball o l’oci“, ha explicat el president.

A més, ha anunciat que posarà en marxa un “fons especial per a la reconstrucció social” que suposarà una injecció de 16.000 milions per a distribuir entre les comunitats autònomes. Les condicions les hi explicarà als presidents regionals en la vuitena videoconferència que celebraran aquest diumenge. “Serà aquest fons un fons no reemborsable perquè cap de les comunitats autònomes es quedi enrere. El Govern té la determinació ferma de governar per a tots i escoltar a tots“, ha dit Sánchez davant les crítiques que rep des de les comunitats i també dels grups parlamentaris, que l’acusen d’actuar amb unilateralitat.

Sabem que l’estat d’alarma ha funcionat“, ha afirmat Sánchez, que ha recordat que continua “sent necessari” pel que ha confirmat que el Consell de Ministres sol·licitarà el dimarts una nova autorització de pròrroga -fins al 25 de maig- al Congrés dels Diputats que es debatrà el dimecres. El Govern s’ha allunyat dels seus socis en les últimes setmanes. Els aliats parlamentaris de Sánchez li retreuen la falta d’informació i fins i tot amenacen amb no donar suport a aquesta pròrroga.

Sánchez ha comparegut en Moncloa aquest dissabte al migdia coincidint amb la primera jornada en la qual s’han permès els passejos i l’activitat física individual en l’exterior. Sánchez ha recordat que a partir del 4 de maig s’inicia la Fase 0 del camí cap a la nova normalitat, que se suma als “alleujaments” que ja s’han posat en marxa, com les sortides dels nens i ara dels adults repartits per franges horàries.

El president ha aprofitat la seva compareixença per a recordar quines seran les condicions de la fase en la qual Espanya entra a partir del dilluns -a excepció d’algunes illes a Balears i Canàries, on es passarà directament a la fase 1, que té menys restriccions-. Per al conjunt del país, Sánchez ha explicat que, a partir d’ara, es podrà recollir menjar en restaurants o acudir a establiments com les perruqueries sempre que existeixi cita prèvia, entre altres mesures.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dissabte en roda de premsa que proposarà al Congrés prorrogar l’estat d’alarma fins al 25 de maig. L’última pròrroga aprovada pel Congrés finalitza el 10 de maig. Malgrat les “mesures d’alleujament” que ja s’han posat marxa -aquest dissabte es permet per primera vegada sortir al conjunt de la població en diferents horaris després de 48 dies de confinament- la situació d’excepcionalitat persistirà. “Anem guanyant la batalla però amb un alt cost en vides i sacrificis”, ha assegurat.

Pedro Sánchez ha advertit que hi haurà rebrots de la pandèmia de la COVID19 en els pròxims mesos, a pesar que comenci la desescalada, i que es mantindran fins que hi hagi bovina o remei terapèutic pel que no es pot “baixar la guàrdia”. “Rebrots hi haurà, el que necessitem és que entre tots siguin el menys intensos possible per a no posar en tensió al nostre sistema salut, al nostre personal sanitari”, ha expressat.

Pedro Sánchez assegura que a Espanya s’han fet 1.932.000 proves de coronavirus

Pedro Sánchez, en preguntes dels periodistes durant la seva compareixença d’aquest dissabte, ha actualitzat les xifres de proves diagnòstiques de COVID19 que s’han fet a Espanya durant la pandèmia. Segons el president del Govern, i “amb dades aportades per les comunitats autònomes”, s’han fet 1.351.140 proves PCR. Això no vol dir que s’hagi fet aquest tipus de prova a totes aquestes persones, perquè en molts pacients es repeteix. El nombre de ‘tests ràpids’ que s’han fet en total és 581.325, segons les mateixes dades. Els ‘tests ràpids’ detecten anticossos, per la qual cosa en molts casos no diagnostiquen una infecció en curs sinó ja passada. La primera partida de la Xina va arribar fa aproximadament un mes, i el seu ús s’ha prioritzat, segons Sanitat, entre sanitaris i residències, i també s’usen per a l’estudi de seroprevalencia que ha començat aquesta setmana, liderat per l’Institut de Salut Carles III.

Segons ha informat Sánchez, en l’última setmana s’han fet 271.000 tests ràpids. Proves PCR, 290.000. Tot són xifres “eloqüents”, qualifica, “de l’esforç extraordinari” en aquest àmbit que han fet l’administració central i les autonòmiques durant les últimes 7 setmanes. El Ministeri de Sanitat sempre ha dit que les PCR són la “peça clau” de diagnòstic en el pla de desescalada, per ser el més fiable, i que els tests d’anticossos eren “complementaris”. Sánchez ha repetit la xifra que afirmen des de fa setmanes que busquen ampliar: es fan “entre 40.000 i 41.000 test PCR al dia al nostre país”.

Respecte a la possibilitat que els tests ràpids es facin de manera massiva a tota la població, el president ha declarat que entén que molts ciutadans vulguin sotmetre’s a un “per a saber si han passat la malaltia o són asimptomàtics”, però recorda que “valen per a un dia”, perquè no asseguren que l’endemà no es tingui la COVID19. Segons valora ell, el que és important és que al menor símptoma es cridi “als serveis d’atenció primària per a saber com actuar”.

Sánchez justifica la província com a unitat d’acció en la desescalada: “Saben els espanyols quina és la frontera de la seva àrea sanitària?

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dissabte l’elecció de la província com a unitat d’acció en la desescalada. Preguntat per les peticions d’alguns líders autonòmics que està unitat fos l’àrea sanitària o la comarca, Sánchez ha expressat que l’Executiu està “obert a escoltar a totes les Comunitats Autònomes” però que, “humilment, creiem que la unitat d’acció ha de ser la província“.

“Hi ha Comunitats Autònomes que ens diuen que és millor l’àrea sanitària, però si li pregunto a tots els espanyols, saben ells quina és la frontera d’aquesta àrea sanitària? Podrien dir: no puc passar d’aquest carrer perquè superaria l’àrea sanitària?“, ha dit Sánchez. El president ha insistit que “coneixem les fronteres administratives de la nostra província i, per tant, som capaços de destriar quan estem sobrepassant aquesta frontera“.

Crec que és fàcil de comprendre per al ciutadà, fàcil d’avaluar per al conjunt d’administracions i, per tant, és pràctica“, ha resolt.

Sánchez preveu mantenir l’estat d’alarma fins a la fi de la desescalada i avisa a oposició i comunitats: “No hi ha pla B

Pedro Sánchez pretén mantenir el comandament únic a través de successives pròrrogues de l’estat d’alarma fins que culmini el procés de desescalada, que té com a data més optimista finals de juny. La “decisió política” està presa, segons ha deixat clar el president del Govern enfront de l’increment de la pressió per part d’algunes comunitats autònomes i dels seus aliats parlamentaris, que reclamen que siguin els governs regionals els que es facin càrrec de la “transició a la nova normalitat“.

Malgrat l’amenaça amb no donar suport a la pròrroga fins al pròxim 25 de maig que es debatrà aquest dimecres en el Congrés, Sánchez ha deixat clar que no està disposat a canviar l’estratègia i ha avisat a comunitats i oposició: “No hi ha pla B“.