281 morts per coronavirus registrats en les últimes 24 hores, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Per segon dia consecutiu la xifra de víctimes se situa a Espanya per sota de 300. 24.824 persones han mort per COVID19. 215.216 els contagiats diagnosticats mitjançant PCR i gairebé 115.000 els recuperats. Simón destaca la xifres de noves altes i confia que l’estudi serològic doni més dades sobre la pandèmia. Simón: “És una pandèmia que és difícil que algun país es pugui escapar d’ella“. Sobre les franges horàries, Fernando Simón: “Tot això es fa i es proposa per controlar la transmissió d’un virus, no amb la intenció d’enxampar a persones en infraccions“. Madrid està en una situació “millor” i podria estar “més a prop” que abans d’avançar de fase

En les últimes 24 hores Espanya ha registrat 281 morts de persones amb coronavirus, un lleu increment respecte a la xifra d’ahir dijous, quan es va notificar la dada més baixa des del 20 de març: 268 defuncions. La pandèmia s’ha cobrat la vida de 24.824 persones des del seu inici a Espanya, segons l’últim balanç.

Les recuperacions han ascendit a 114.678, amb 2.628 noves altes. S’han confirmat 215.216 casos en proves PCR, amb 1.175 nous contagis. Hi ha un canvi a Madrid: ha consolidat les dades i ajustat la sèrie de casos confirmats per PCR per retard de diverses setmanes en la recepció de resultats. El seu total de casos confirmats acumulats consolidats és de 61.777.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que les dades conegudes avui són una “bona notícia” respecte a les setmanes anteriors i ha destacat especialment la xifra de noves altes. Simón, que ha repassat la situació de diferents països, ha assegurat que, si bé pot haver-hi factors que marquin petites diferències en l’impacte de la pandèmia, és difícil que algun territori pugui escapar de la pandèmia. L’expert ha dit que ara queda per determinar quants casos han estat greus o quants no s’han detectat, alguna cosa que confia que l’estudi serològic posat en marxa ajudi a conèixer.

Pel que fa a les morts es manté la tendència amb el seu descens. “És una bona notícia, tot i que són xifres que voldríem veure sempre a zero“, ha apuntat. “Una xifra que ens marca la millora és la dels curats, que s’incrementa en un 2,5% respecte al dia anterior i evoluciona a l’alça cada dia“, ha afegit. “Tenim un país que desgraciadament tenim un número molt superior a la resta, que és EUA i per darrere hi ha l’Iran o el Brasil, amb forts increments diaris“, ha dit, sobre el panorama internacional.

Simón ha fet la comparativa d’Espanya amb la resta del món. “L’evolució que s’observa a nivell global ens porta a punts similars. És una pandèmia que és difícil que algun país es pugui escapar d’ella“, ha dit Simón, que ha explicat que “està sent molt difícil per als països on hi entra poder-la controlar de manera ràpida“. “Les restriccions de mobilitat estan ajudant a controlar-la, però el número de casos és molt alts a molts països“, ha afegit.

Fernando Simón ha parlat sobre el procés de desescalada: “Millorar en l’evolució de la pandèmia fa que s’afavoreixi poder avançar en les següents fases. Seguim tenint un número de fonts possibles de contagis, els casos que estan hospitalitzats. El que estem observant és el nivell de transmissió d’unes setmanes, no l’actual. És probable que l’actual sigui millor del que venim observant“. A més, sobre les dades de la comunitat de Madrid (avui, només 53 casos nous de covid-19) ha dit que la comunitat està actualitzant les dades perquè hi ha hagut dades de laboratori que s’havien endarrerit i que entre avui i demà es posaran al dia.

Les dades de la Comunitat de Madrid, un dels epicentres de la pandèmia a Espanya, coneguts aquest divendres registren una evolució positiva, alguna cosa que, ha dit Simón, mostren que Madrid “comença a mostrar que està en una situació millor” i “podria mostrar que està més a prop” de poder passar a la següent fase, però ha remarcat que hi ha molts factors que caldrà tenir en compte. Simón ha insistit que no hi haurà dates concretes per a cada territori ni paràmetres aïllats, sinó que serà un conjunt de dades i paràmetres que es valoraran de manera qualitativa per a decidir sobre la fase de cada província.

Fernando Simón ha precisat, sobre les franges horàries que s’ha establert, que tot això “es fa i es proposa per controlar la transmissió d’un virus, no amb la intenció d’enxampar a persones en infraccions“. “Si hi ha un repunt de casos, la prudència és la que ens ha de guiar per decidir si passem o no de fase en cada territori“, ha afegit.