La proposta presentada en l’últim ple pel grup municipal d’ERC per a oferir un espai en el cementiri municipal a la comunitat islàmica per a fer enterraments, va ser rebutjada pel govern municipal del PSC i En Comú Podem Mataró i s’ha desenvolupat en un altre enfrontament entre el líder de l’oposició i el govern municipal de Mataró. ERC demana la dimissió de la regidora Elizabeth Ruiz per “mentir” en un Ple per negar l’obtenció d’un estudi hidrogeològic i la regidora es defensa que no va confirmar que disposés de l’informe, sinó que va criticar “que si no s’havia fet res fins ara era per culpa de la Generalitat

Un nou enfrontament entre ERC i el govern del PSC i En Comú Podem porta a que el partit republicà demani la dimissió de la regidora Elizabeth Ruiz, ja que va mentir perque en el Ple va afirmar que “no disposaven de l’estudi hidrogeològic de la zona afectada” que havien requerit al Institut Geològic de Catalunya des de fa dos anys. Anna Salicrú en la “Tertúlia a Casa” de l’emissora ha insistit que “a data del ple l’estudi estava en possessió del govern municipal” i en conseqüència l’argumentació de la regidor es resumeix en “una simple mentida”, per això i per “haver amagat informació” demanen la seva dimissió.

ERC indica que porten més de 20 anys del primer compromís de l’Ajuntament de Mataró amb la comunitat musulmana per atendre aquest dret, és evident que no és un problema de legalitat, sinó de voluntat política. Una legalitat que no ha afectat els municipis de Lleida, de Tarragona, de Tàrrega o de Castelló de Farfanya, entre d’altres, per donar una resposta immediata a aquest problema.

Aquí podreu veure el comunicat que ERC reclama responsabilitats per la mala gestió dels enterraments musulmans

Per la seva part, la regidora interpelada ha declarat a l’emissora que l’informa va arribar “unes hores abans del ple” i que no van tenir temps de revisar el que deia. A més ha defensat que en el Ple no va confirmar que disposés de l’informe, sinó que va criticar “que si no s’havia fet res fins ara era per culpa de la Generalitat”, ja que portava més de dos anys esperant l’informe. Per altre banda, la regidora Elizabeth Ruiz després de llegir l’informe aquest cap de setmana, ha declarat que aquest document no és concloent per a la posada en marxa del projecte, ja que no es concloent i no revele res, per la manca d’un protocol de permisos i certificats que la Generalitat exigeix.

Per altra banda, la regidora d’Equipament Municipals ha indicat que porta temps amb les comunitats musulmanes “als quals mai se’ls ha ocultat cap informació” i els grups municipals han estat informats en tot moment. En aquests encontres amb la comunitats musulmanes s’ha elaborat una proposta temporal de 84 tombes a nivell de terra en el Cementiri de Les Valls i el de Caputxines, que ja estan disponibles per poder fer el ritus musulmà d’enterrament mirant cap a la Meca i enterrat a nivell de terra. El que no pot ser encara es ser enterrat sense fèretre, ja que la Generalitat no ha modificat l’article 9 del Reglament de Policia Sanitària Mortuoria, en el que diu “Se prohíbe la conducción, traslado y enterramiento de cadáveres sin el correspondiente féretro de las características que para cada caso se indican en este Reglamento, salvo en el supuesto y con la autorización prevista en el artículo 14 de este Reglamento“. Comunitats autònomes com Andalusia, Astúries, València, Castella i Lleó y les ciutats de Ceuta i Melilla ja el tenen modificat.

Aquí podreu escoltar el prec d’Esquerra i la réplica de la regidora d’Equipaments Municipals Elizabeth Ruiz: