La família mataronina Crespo no pot ser repatriada des de Bolívia pel tancament de l’espai aeri i a més des del Ministeri d’Exterior indiquen que no hi ha cap vol al país. Pel que no poden tornar a Mataró, la seva ciutat natal. L’alcalde de Mataró, David Bote, ha mediat per a rescatar als seus veïns

Segons La Vanguardia, una família mataronina amb fills malalts, es troba atrapat a Bolívia des que es van decretar les mesures de confinament i no poden ser repatriats perquè l’ambaixada espanyola no els dóna una solució. “Hi ha uns 400 espanyols sense repatriar i alguns malviuen als carrers”, afirmen, per la qual cosa apel·len a una intervenció humanitària del Govern espanyol.

Kevin Crespo i Gardènia Lafuente i els seus fills Derek (8 anys) i Martina (16 mesos) van viatjar a La Paz (Bolívia) com a turistes a l’octubre del 2019 “amb la possibilitat de quedar-nos si apareixia alguna oportunitat”, apunta Gardènia, que té doble nacionalitat.

El seu calvari va començar quan la ­petita Martina va emmalaltir d’una síndrome utémico hemolític, causat pel bacteri Escherichia coli, que va obligar a hospitalitzar-la durant un mes. “Va estar a punt de morir, els metges la desnonaven” perquè no va funcionar el tractament de diàlisi prescrit. La instal·lació sanitària pública no disposa “ni de catèters neonatals”, lamenten.

A causa de la malaltia, la petita requereix passar uns controls periòdics i un tractament de ronyó, per la qual cosa van decidir llogar un apartament al costat del centre hospitalari, que comparteixen amb Miguel, un amic que portava sis mesos treballant a La Paz de cuiner i que ha estat acceptat en un vol noliejat per l’ambaixada per a ser repatriat. No ha estat així per a la família Crespo.

Paguem 1.500 euros al mes de lloguer i se’ns està acabant els diners”, lamenten. “L’ambaixada ens diu que ens cridaran”, relaten, però, encara que així fora, haurien de desplaçar-se pels seus mitjans fins a Santa Cruz, un viatge de 16 hores fins a l’aeroport de sortida de l’avió.

Les penalitats sumen amb el confinament per la COVID19. Els hospitals ja no atenen a Martina, i el seu nefròleg es va traslladar a una clínica privada. Per si no fos suficient, el fill major, Kevin, afligit d’asma, ha emmalaltit de bronquiolitis crònica i “en les farmàcies no tenen ni inhaladors”.

Molt menys poden sortir al carrer perquè la policia els va advertir que podrien ser detinguts. Davant tals inconvenients no van dubtar a acudir a l’ambaixada espanyola a Bolívia. Però allí van topar amb la burocràcia diplomàtica i la indiferència d’algun funcionari. En l’ambaixada havien començat demanant-los “entre 900 i 2.000 euros per bitllet” fins que fa poc han baixat als 400 euros, uns diners que tampoc tenen. “Hem demanat la repatriació en 15 ocasions, però ens fan desaparèixer de les llistes” sanglota Gardènia. Finalment, fa dos dies els van notificar “que l’avió està complet”.

La seva única sortida és recórrer a la crida d’auxili. Envien vídeos i peticions d’ajuda per les xarxes socials. Les seves famílies, des de Mataró, intenten alleujar la seva situació econòmica, però tampoc disposen de molts recursos. Fins que un vídeo en el portal Cerdanyola Directe va desencadenar la mobilització.

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha entrat en contacte amb la subdelegació del Govern a Barcelona per a intentar que es repatriï als quatre i estudia la possibilitat que els serveis socials ajudin en la compra dels bitllets.

Des del Ministeri d’Exteriors han brindat l’ajuda a la família quant a allotjament es refereix. Reconeixen que no solen demanar diners per a repatriar a ciutadans, però que davant la dimensió de la crisi de la COVID19 han optat per opcions comercials, “vetllant sempre per intentar obtenir preus raonables”.

Des que va esclatar la crisi del COVID19 l’estratègia del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació ha consistit a facilitar vols comercials o semi comercials, per a assegurar que els viatgers disposin d’opcions amb les quals tornar a Espanya. Està de fet previst un vol de retorn per a primers de maig des de Bolívia, com avancen en l’ambaixada.

El govern espanyol ja ha repatriat a més de 20.000 persones. En casos de necessitat, i sempre de manera extraordinària, les Oficines Consulars estan habilitades a concedir ajudes a ciutadans espanyols que no comptin amb cap altre recurs. Aquestes ajudes sempre tindran caràcter excepcional, i seran subsidiàries respecte d’altres prestacions. En el cas

Les Ambaixades d’Espanya a l’estranger, segons Exteriors, mai demanen diners per als bitllets. En aquesta ocasió, a causa de la dimensió de la crisi donin tothom, no és possible organitzar vols de repatriació finançats per l’Estat per a tots els ciutadans espanyols que es troben a l’estranger. Per això s’ha optat (com en aquest cas a Bolívia), per opcions comercials i semi-comercials. En aquests casos, els bitllets són operats per Ibèria en condicions semi-comercials, i venuts per aquesta mateixa companyia.