La iniciativa “Cap estudiant sense Internet” es basa en la col·laboració veïnal i consisteix en compartir el WIFI amb les famílies amb infants en edat escolar que no en disposin. L’Ajuntament de Mataró col·labora amb aquesta mesura ciutadana donant el suport de comunicació i recolzament a les comunitats de veïns que vulguin participar que comptaran amb suport gràfic per organitzar-se. L’objectiu és minimitzar la bretxa digital dels alumnes més vulnerables durant el confinament per la COVID19

L’Ajuntament de Mataró col·labora amb la campanya “Cap estudiant sense Internet” impulsada per la Fundació Guifi.net que aquí a  Mataró compten amb la secció local Mataró Sense Fils. La campanya “Cap Estudiant Sense Internet” pretén posar a l’abast dels ciutadans i de tota mena d’organitzacions solucions tècniques per minimitzar la bretxa digital.

Un grup de voluntaris coordinats pel Punt de Voluntariat de l’Agència de Suport a l’Associacionisme repartiran uns cartells a les comunitats de veïns perquè puguin posar-los a les zones comunes.  En aquest cartell hi ha l’explicació del que han de fer els veïns que disposen de WIFI i la volen compartir, així com el que han de fer els veïns que en necessiten per a finalitats educatives.

Mataró Sense Fils és la secció local de la Fundació Guifi.net, una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral que es vertebra a partir d’un acord d’interconnexió entre iguals on cadascú al connectar-se estén la xarxa i obté connectivitat amb tothom.

Per més informació sobre com col·laborar amb la campanya es pot visitar el web www.estudiants.msf.cat

Campanya “Cap estudiant sense Internet”

L’objectiu és minimitzar la bretxa digital dels alumnes més vulnerables durant el confinament. L’organització col·labora amb administracions com l’Ajuntament de Mataró i centres educatius per facilitar connexió a internet a tots els estudiants.

Mataró Sense Fils (MSF) posa en marxa la campanya “Cap Estudiant Sense Internet” que pretén minimitzar la bretxa digital que es pot ampliar en el cas dels alumnes més vulnerables amb l’inici del tercer trimestre lectiu.

MSF és la secció local a Mataró i el Maresme de la Fundació Guifi.net, una entitat sense ànim de lucre que promou la creació de xarxes de telecomunicacions obertes, lliures i neutrals, és a dir, xarxes no privades a les quals hi poden tenir accés ciutadans, entitats, administracions i empreses.

Cap alumne pot quedar enrere

L’objectiu principal de la campanya és evitar que cap alumne no pugui seguir el curs perquè no disposa de connexió a internet.

A través de la web http://estudiants.msf.cat, MSF posa a disposició un seguit de solucions tècniques que permeten abordar la problemàtica i ofereix col·laboració i assessorament a tota mena d’organitzacions (administracions públiques, centres escolars, centres de recursos pedagògics i altres entitats) que vulguin aplicar-les.

Les propostes que s’ofereixen prioritzen zones amb una alta densitat de població on viuen estudiants amb un alt risc de bretxa digital i/o d’exclusió social, però no es vol deixar de banda cap cas, es valorarà la seva especificitat i s’oferirà una solució sempre que sigui possible.

Solucions per a ciutadans i administracions

MSF proposa, d’una banda, accions que poden dur a terme els ciutadans a títol personal, associacions i empreses, com ara compartir amb els estudiants la seva connexió a Internet per cable o través de la WIFI, ja sigui compartint la contrasenya directament amb els veïns coneguts o cablejant les comunitats de veïns.

Per altra banda, també es proposen accions adreçades a l’administració pública, especialment ajuntaments. A més dels possibles acords que puguin establir amb operadors de telefonia mòbil i de fibra òptica, MSF prioritza la instal·lació de hotspots indoor i outdoor, que són uns aparells, similars a un router, amb un sistema que permet accedir a internet via WiFi, però de forma controlada i segura. S’utilitzen a aeroports, fires, hotels i establiments de restauració.

Apadrina un hotspot

La campanya inclou també la possibilitat d’apadrinar o de contribuir econòmicament en la compra de hotspots per poder instal·lar-los en punts estratègics i resoldre les necessitats dels alumnes que no tinguin connexió a internet.

L’acció de MSF compta amb el suport del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) i està avalada per la Fundació Guifi.net. Amb cada donació s’entregarà un certificat i es podrà desgravar a la declaració de la Renda i, a més, es donarà visibilitat a la web de la campanya i a les xarxes socials, la qual cosa també reforçarà les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de les empreses i entitats col·laboradores.

Què és Guifi.net

Guifi.net és una fundació sense ànim de lucre, que funciona a través del voluntariat de persones amb tota mena de perfils professionals (tècnics informàtics, enginyers, matemàtics, professors, periodistes…). Està estesa per tot el món, però especialment a Europa. Es tracta d’un projecte tecnològic, social i econòmic impulsat des de la ciutadania que fomenta el desenvolupament de xarxes mancomunades que faciliten l’accés a les telecomunicacions en general i a la connexió a internet de banda ampla en particular, de qualitat, a un preu just i per a tothom. A més, genera un model d’activitat econòmica col·laborativa, sostenible i de proximitat.