La xifra diària de morts amb coronavirus descendeix fins als 301 i Espanya suma 1.308 nous contagis. S’han recuperat 102.548 persones des de l’inici de l’emergència sanitària, mentre la xifra total de casos confirmats amb PCR s’ha elevat a 210.773. Encara que Sanitat reconeix que els primers passos de la desescalada “podrien tenir un impacte” en nous contagis per coronavirus. Fernando Simón assegura que vincular el clima amb els contagis del coronavirus “és una hipòtesi que va tenint cada vegada més suport

Espanya ha registrat 301 defuncions amb coronavirus en les últimes 24 hores, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat. El dilluns aquesta xifra era de 331 i aquest diumenge es va baixar de les 300 morts per primera vegada en un mes amb 288. Des que va començar l’emergència sanitària al nostre país s’han produït 23.822 decessos.

En l’últim dia s’han confirmat 1.308 positius en proves PCR −una xifra baixa que no es veia des de principis de març, fa un mes i mig− i els casos totals s’han elevat a 210.773. Els nous contagis comptabilitzats per Sanitat es corresponen a positius que s’han diagnosticats per PCR i s’espaiarà la periodicitat de les taules de proves serològiques, segons el ministeri que encapçala Salvador Illa. Si se sumen els 21.355 positius en test d’anticossos (1.398 més que ahir), la xifra és de 232.128 casos.

Les recuperacions en les últimes 24 hores han superat de nou a les morts. S’han curat 102.548 persones des de l’inici de la pandèmia, 1.673 més que el dia anterior. La major part de les noves altes s’han produït a Catalunya, amb 422, i en la Comunitat de Madrid, amb 276. Respecte als malalts que han requerit hospitalització, la xifra és de 114.959, amb 716 nous ingressos enfront del balanç del dilluns. Els nous casos en UCI són 46 −sense comptar amb Galícia, que no aporta la dada− i les persones que han requerit ingressar en UCI en aquests gairebé dos mesos de pandèmia han estat 10.364.

Sanitat reconeix que els primers passos de la desescalada “podrien tenir un impacte” en nous contagis per coronavirus

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut aquest dimarts que les primeres mesures de la desescalada, com la sortida dels nens del cap de setmana o les sortides d’adults previstes per al pròxim cap de setmana “en principi no tindrien cap impacte però podrien tenir-lo“. “Si no apliquem les mesures amb les instruccions de Sanitat, podem fer passos enrere, la qual cosa ens posaria en una situació complicada, no sols a tota la població sinó al sistema sanitari“, ha advertit Simón en roda de premsa.

En tot cas, el responsable de Sanitat ha assegurat que “les dades segueixen la tendència molt favorable dels últims dies” amb un increment de contagis de tan sols el 0,6%. “Són realment bons encara que sempre hem de tenir cautela“, ha recalcat. Així mateix, ha recalcat que les xifren “donen esperança“. “Però hem de tenir molta cura“.

Fernando Simón assegura que vincular el clima amb els contagis del coronavirus “és una hipòtesi que va tenint cada vegada més suport

Quan parlem d’hipòtesi podem equiparar-ho a creences“, ha advertit aquest dimarts el director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, després de ser preguntat sobre els estudis que vinculen un clima més càlid amb un menor nombre de contagis per coronavirus. No obstant això, sí ha reconegut que es tracta d’una “hipòtesi que va tenint cada vegada més suport“.

Hi ha virus similars als que els afecta el temps, hi ha altres virus amb una estacionalitat clara, que es transmeten a un baix nivell en la primavera i a l’estiu. Aquestes hipòtesis es poden comprovar amb certa dificultat“, ha advertit, en tot cas, durant la roda de premsa habitual per a valorar les dades de l’epidèmia. “Fins que no tinguem clar com evoluciona en països amb climes similars o diferents no podrem valorar-ho“, ha assenyalat Simón, que ha insistit que la citada hipòtesi “és difícil de comprovar“.

Un recent estudi elaborat per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) i l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha detectat l’existència d’una correlació entre el nombre de nous contagis diaris per coronavirus per cada 100.000 habitants i la temperatura.

Parlaments de la compareixença de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri:

Les dades d’avui segueixen la tendència molt favorable que hem vist en els últims dies“.

Hi ha vuit comunitats autònomes amb menys de 30 casos per 100.000 habitants i algunes amb 10 casos en els últims 14 dies i si es manté aquesta tendència en els pròxims dies estaran en una situació de transmissió realment baixa“. Simón explica que a més hi ha set comunitats que han notificat entre 0 i 2 morts. I també hi ha 8 regions sense ingressos nous en l’UCI.

Fernando Simón adverteix que són dades que “donen esperança“, però que “cal seguir cautelosament l’evolució per a assegurar que la falta de risc és real“. “Les noves mesures continuaran tenint impacte en l’evolució de l’epidèmia i és important que entenguem que si no s’apliquen segons les instruccions del Ministeri de Sanitat podem fer passos enrere“, recorda Simón.

Simón sobre el document de l’OCDE de PCR: “Aquest document no va dirigit a establir rànquings, això no és una carrera“. “Espanya va enviar la informació de les dades d’anàlisis separades per PCR (1.035.000) i proves serològiques (310.000)“, explica Simón, que afegeix que s’ha demanat a l’OCDE que expliqui com ha realitzat el document.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre l’increment de casos a Catalunya: “Una part d’aquest volum pogués haver-se del retard de notificació d’algunes unitats assistencials que han actualitzat les seves dades en els últims dies“.

Fernando Simón: “Les dades que s’estan notificant ara correspon a fa 15 dies. Aquest descens tan dràstic es deu al període de confinament previ a fa 15 dies”. “El nombre de casos està baixant molt ràpid com esperàvem“.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, explica que és ràpid per a saber si la calor afectarà l’evolució de l’epidèmia. “És una hipòtesi que cada vegada va tenint una mica més de suport“, apunta.