Després de sis setmanes amb els carrers buits o quasi buits, s’han tornat a omplir del so dels infants que portaven des del 14 de març confinats a casa seva. Des d’aquest diumenge els menors de 14 anys ja poden sortir al carrer però no poden anar al passeig marítim ni a la platja, mentre els parcs i la zona d’esbarjo infantil continua tancada.  “Ens volen que passegem amb els nostres fills per carrers estrets i no ho podem fer a la platja“, ens ha dit una mare amb una criatura de 5 anys, mentre un pare amb un gos i una filla no entenen per què no s’ha canviat el Ban de gossos la distància permesa

Ja des de les 9 del matí d’aquest diumenge els menors de 14 anys, acompanyats per una persona adulta amb la que convisquin, s’han vist passejar i portar les seves joguines (patinets, bicicletes, pilotes,…) pels carrers de Mataró. A Mataró hi ha més de 20 mil nens i nenes entre els 0 i els 14 anys. Però no tots han sortit. Algunes famílies han preferit quedar-se a casa i esperar com evoluciona la pandèmia per tornar als carrers.

Des de l’Ajuntament el dissabte van anunciar per la seva web i les xarxes socials les restriccions de les zones a on no es podia anar. “A Mataró es mantenen tancats els parcs i places i les zones de jocs infantils, el passeig Marítim, la platja, les zones agrícoles (excepte per als pagesos, treballadors i proveïdors) i la zona forestal. Tampoc no es podrà accedir a les instal·lacions esportives de la via pública“.

A les 10.30 ja hi havia gent al passeig marítim i a la platja, guardant les distancies i molts portant les mascaretes. I és quan la policia local a instància del que ha decretat l’Ajuntament ha anunciat a la ciutadania que abandonés l’espai prohibit.

Policia Local avisant a la ciutadania (Foto: David Lloveras)

La mesura ha generat una certa incomprensió per part de la ciutadania, a tenor de les reaccions a les xarxes socials. A Twitter, per exemple, diversos usuaris pregunten al consistori les raons de la prohibició d’anar a la platja, quan es pot passejar lliurement per la resta de la ciutat. La resposta de l’Ajuntament a través del seu compte oficial ha estat la següent: “A Mataró s’ha decidit que el passeig marítim, les platges i els parcs continuaran tancats per raons de seguretat. Us informarem quan torni a ser possible l’activitat recreativa, esportiva i lúdica en aquests espais“.

S’han vist més massificades La Riera i la Plaça Santa Anna, així com la part baixa del Nou Parc Central, que només es podia transitar per la part més propera a l’asfalt del Camí de la Geganta.

A Mataró hi ha més de 20 mil nens i nenes entre els 0 i els 14 anys. Però no tots han sortit. Algunes famílies han preferit quedar-se a casa i esperar com evoluciona la pandèmia per tornar als carrers.

Segons informa Mataró Audiovisual, l’alcalde de Mataró, David Bote, es defensava de les crítiques argumentant la decisió presa pel seu govern. “Hem volgut ser prudents i la norma diu que es tracta de passejar i no concentrar-se. El Passeig Marítim està tancat i no som els únics que ho hem impedit. Estem a l’espera de com evoluciona després d’aquest primer dia que els nens i nenes hagin pogut sortir de casa“. Aquestes declaracions les feia per contestar unes d’anteriors per part de la cap del grup municipal de Ciutadans Cristina Sancho on explicava que “durant la setmana haurem de parlar sobre aquestes restriccions, Mentre no es podia accedir al Passeig Marítim el centre de Mataró estava ple“. Per la seva part, ni Francesc Teixidó, ni ERC-MES s’han pronunciat amb la polémica. Qui si ho ha fet ha sigut Alfons Canela de Junts per Mataró en Twitter, on ha declarat que s’ha de començar a fer franges per sortir al carrer, desprès de veure el que ha vist pel carrer.

Per altre banda molta ciutadania que s’ha posat en contacte amb l’emissora, no compren com l’espai més ample que té la ciutat que és el passeig marítim i tenint en compte que només es pot sortir a 1 quilòmetre de distància, no es pugui transitar. “Ens volen que passegem amb els nostres fills per carrers estrets i no ho podem fer a la platja“, ens ha dit una mare amb una criatura de 5 anys. Un home que passejava el gos acompanyat de la seva filla ens ha dit que era incongruent que si podia passejar amb la seva filla un quilòmetre de distància de casa seva, no ho podia fer amb el seu gos, ja que el Ban de Gossos prohibeix desplaçar-se més enllà dels 200 metres del domicili. Hem preguntat a l’Ajuntament si es tenia previst modificar la normativa i ens han contestat que “de moment no han canviat les normes respecte els animals de companyia“.

Cinta colocada a mig matí per evitar que entrés la gent al passeig marítim (Foto: David Lloveras)