En les últimes 24 hores han mort 288 persones per coronavirus, un descens important enfront dels 378 decessos oficials per la COVID19 registrats el dia anterior i els 367 del divendres. El president del Govern ha informat, segons fonts presents en la reunió, que s’han produït 1.729 casos nous enfront de 3.024 curats. Des de l’inici de la pandèmia s’han comptabilitzat 23.190 morts i 226.629 contagis, d’ells 207.634 es van confirmar mitjançant PCR. El número de curats diaris supera per primera vegada al total de casos confirmats, sumant els positius per PCR i test d’anticossos
Segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, s’han registrat 288 morts de persones amb coronavirus a Espanya. En aquest període també s’han confirmat 1.729 casos diagnosticats per PCR i 1.141 nous casos amb test ràpids, així com 3.024 curats. En total, des de l’inici de la pandèmia s’han comptabilitzat 23.190 morts i 226.629 contagis, d’ells 207.634 es van confirmar mitjançant PCR.
La tendència confirma que el número de curats (3.024) és superior al nombre de nous contagiats confirmats per PCR (1.729) en les últimes 24 hores, alguna cosa que es porta produint durant els últims tres dies. Però aquest diumenge per primera vegada, el total de confirmats (2.870), sumant els test anticossos (1.141), també seria inferior a la quantitat de persones que s’han recuperat de la infecció en les últimes 24 hores.
El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que “per primera vegada” des del 20 de març el nombre de persones mortes amb COVID19 se situa “per sota dels 300“, millorant la tendència dels últims dies en què es van registrar 378 defuncions aquest dissabte, 367 el divendres, 440 el dijous i 435 el dimecres.
Davant la reducció de morts, el portaveu de Sanitat ha ressenyat que aquesta dada apunta a una “evolució clara favorable de l’epidèmia“. Amb les xifres actualitzades, el percentatge d’increment en el total de defuncions se situa en el 1,26%, una taxa reduïda si es compara amb el percentatge que s’aconseguia començament de mes i que oscil·lava al voltant del 10%.
Com porta fent en els últims dies, Sanitat només ha informat del nombre de casos positius que s’han diagnosticats per PCR. “S’han detectat 1729 nous casos. Hem baixat de l’1%, estem en un 0,8%. Estem en uns números que no vèiem des de feia moltes setmanes“, ha afegit Simón.
Sobre les modificacions en el recompte de positius, Simón ha assegurat que no deixaran de publicar “les taules de proves serològiques, ni les totals, encara que a partir d’ara espaiaran la seva periodicitat“. “Si volem acabar de veure en els últims dies l’evolució de l’epidèmia, hem pensant que era més interessant concentrar l’atenció en les dades que ens indiquen això i no distreure-la tots els dies amb uns altres que són de difícil interpretació“, ha ressenyat.
Catalunya és la comunitat que més casos nous confirmador per PCR ha registrat en les últimes 24 hores, sumant 550 nous contagis. Li segueix Madrid, amb 307; Castella i Lleó, amb 232 i Castella-la Manxa, amb un centenar. En les xifres totals aportades per Sanitat s’inclouen tots els positius de Galícia (9.176 totals i 60 nous) perquè aquesta comunitat no realitza la distinció entre proves PCR i test anticossos.
Simón també s’ha pronunciat sobre les “mesures d’alleujament” del confinament que han començat aquest diumenge amb l’autorització de les sortides de nens i joves menors de 14 anys, el portaveu del Ministeri ha assegurat que “aplaudeix que el Govern” hi hagi prenent aquesta decisió i també l’anunciada aquest dissabte pel president Pedro Sánchez, que consisteix a sortir a fer exercici de manera individual si l’evolució de la COVID19 és favorable“. Preguntat per aquesta novetat, el director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries ha aclarit que aquesta possibilitat es convertirà en una realitat si es manté la tendència actual.
És aquesta compareixença, el portaveu de Sanitat ha informat també sobre l’informe del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES) proposat al Govern per a elaborar el procés de desescalada. Segons ha assenyalat, des d’aquesta entitat tenen “l’esperança que sigui l’últim document” que es realitza per a pautar la següent fase de l’estat d’alarma. Per a continuar detectant nous contagis, les autoritats sanitàries consideren necessària la implantació de centres específics tant en àrees rurals com a les ciutats “on s’atengui exclusivament pacients amb simptomatologia infecciosa“.
La dotació de material de prevenció al personal sanitari és un altre dels punts que destaquen, aposten per garantir que aquests professionals tenen accés als vestits de protecció individual diàriament, així com amb un estoc suficient que els proveeixi en un nou “brot epidèmic“. La gestió dels centres sociosanitaris, com a residències de majors, també preocupa Sanitat. Per això, des de CCAES aposten per “treballar molt” amb aquests recursos tant per a desinfectar-los com per a “aconseguir que una vegada tractats els pacients [contagiats] deixin de ser un risc per als altres pacients“.
El número de curats diaris supera per primera vegada al total de casos confirmats, sumant els positius per PCR i test d’anticossos
La tendència confirma que el número de curats (3.024) és superior al nombre de nous contagiats confirmats per PCR (1.729) en les últimes 24 hores, alguna cosa que es porta produint durant els últims tres dies. Però aquest diumenge per primera vegada, el total de confirmats (2.870), sumant els positius per PCR i test anticossos (1.141), també és inferior a la quantitat de persones que s’han recuperat de la infecció en les últimes 24 hores.
Les autoritats sanitàries porten setmanes aspirant a aconseguir aquest paràmetre, ja que és és un dels objectius per a contenir el brot. Fernando Rodríguez Artalejo, epidemiòleg i director de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Universitat Autònoma de Madrid, explicava recentment que la importància d’aquesta variable radica en el fet que “una mesura clau de la marxa de l’epidèmia no és el total de casos acumulats, sinó el que ocorre cada dia“. Per a “començar a veure la llum al final del túnel” i, per consegüent, “començar a controlar l’epidèmia” és necessari “que cada dia hi hagi més curats que nous casos“.
Parlaments de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri
“A partir del matí l’objectiu ja no és arribar al cim de la corba, això l’estem aconseguint, ara hem de consolidar-ho i pensar en com anirem de manera segura a una altra fase d’obertura de les mesures de restricció”.
“La magnitud del descens avui és important”, encara que convida a la prudència pel retard en la notificació de casos durant el cap de setmana. En les últimes 24 hores, han mort 288 persones per coronavirus a Espanya (el total de víctimes mortals és 23.190), s’han produït 1.729 casos nous (amb un increment del 0,8%, la qual cosa eleva el total de confirmats per PCR a 207.634), i 3.024 pacients han rebut l’alta (98.732 en total).
Aquestes tendències es vénen observant des de cap a diverses setmanes i s’han de continuar observant en els pròxims dies. Ara com ara no s’està observant cap efecte negatiu. Cal seguir amb molta cura. Fer un pas enrere seria molt greu per al sistema sanitari i la moral de la població”.
“Les dades indiquen una evolució clara i favorable de la pandèmia“, explica Simón, qui agrega que “si no es pot controlar tota l’epidèmia“, que es controlin “almenys els seus efectes menors“.
“Serà una nova normalitat en la qual garantim que en els pròxims mesos podem reduir prou els riscos. Aquest matí hem transmès al ministre de Sanitat i al president del Govern un document amb recomanacions per a començar el procés de transició, en el qual recollim l’opinió de molts experts consultats”.
“En aquest document parlem de quatre capacitats: garantir que el sistema és capaç de respondre a un nou brot, que tenim els mecanismes adequats per a monitorar la fase que ve, que som capaces de fer aquest diagnòstic (a nivell hospitalari i d’atenció primària) i una capacitat de detectar tots els casos sospitosos. A més, hem de ser capaços de garantir el que ja la població està fent molt bé, però cal mantenir la tensió”.
“Aquestes capacitats es detallen per a permetre complir-les en tots els serveis sanitaris. Si tots els serveis sanitaris ho poden garantir, hi ha situació de partida per a començar la transició. Haurem de ser capaços d’identificar les àrees geogràfiques per a aplicar aquests alleujaments de restricció. Ahir el president ja va anunciar algunes mesures d’alleujament per als pròxims dies. Hi haurà altres accions que es podran aplicar només en algunes zones per la situació específica. Les àrees han de complir criteris homogenis”.
“Tot això procés no es podrà fer si no comptem amb totes les comunitats. Les mesures sanitàries afectaran molt al nostre sistema. Quan s’acabi aquesta epidèmia, caldrà replantejar-se aspectes importants del funcionament del nostre sistema sanitari. Estic segur que durant tot aquest procés hi ha molts sectors afectats que han de participar, més enllà de Sanitat”.
“Des de la meva unitat, tenim l’esperança que aquest document que hem elaborat sigui útil per a l’escala dels pròxims dies”.
Sobre les mesures anunciades ahir per Sánchez: “Si mantenim l’evolució d’aquests dies, és favorable i entenc que no hi haurà problema la setmana que ve a aplicar mesures d’alleujament. Hem passat per un procés d’aprenentatge important. Una vegada que entenem que la població està en una situació adequada i hi ha una transmissió baixa, hi ha capacitats assistencials anés de saturació de moment, activitats que no suposen riscos es poden exercitar sense que representi un risc. Passejar una persona mai ha estat un risc. Passejar moltes persones soles en un espai petit representa un risc. La situació epidemiològica és favorable i aplaudeixo que el Govern hagi aprovat aquestes mesures d’alleujament ja des d’avui amb els nens i la setmana que ve amb l’esport”.
“Hi ha moltes comunitats que ja estan fent un treball enorme en atenció primària. És cert que atenció primària fins ara no té capacitat per a realitzar PCR. Dotar-la d’aquesta capacitat no hauria de ser un problema major. Tenim constància d’almenys 4-5 comunitats que estan ultimant els processos logístics. En molt breu termini crec que altres comunitats estaran llestes. S’han d’establir mecanismes de treball per a assumir aquest treball i garantir canals de comunicacions amb Sanitat i el seguiment dels casos i els seus contactes estrets. Cal treballar en sistemes informàtics per a passar la informació, que ja existeixen en algunes comunitats. La majoria del nostre territori pot garantir aquestes capacitats en un termini relativament breu”.
“Una opció és separar zones dins del centre de salut per a separar els pacients sospitosos de tenir coronavirus. Cal garantir que el personal tingui accés als EPI [equips de protecció]. Hi ha més opcions i accions que realitzar. S’ha de valorar una opció com el garbellat de pacients a l’entrada o que les consultes que no requereixin visita presencial es puguin fer per teleassistència. Els professionals sanitaris porten un període d’estrès molt important, hem de garantir-los el suport i hem de reforçar la capacitat de detectar els que poden ser un risc i evitar així un brot interhospitalari”.
“En els centres sociosanitaris, hem d’identificar en els que hi ha casos d’infecció. S’han de tractar els individus i els centres com a tal. A més, cal identificar a aquells que no han estat exposats al virus i protegir-los. Això no implica fer proves constantment. A més, cal establir mecanismes de transmissió de la informació, ja hi ha una proposta molt sòlida, dels indicadors que ens interessen en la següent fase del procés, fins i tot el nombre de casos detectats si n’hi ha, encara que esperem tenir realment pocs ràpid”.
“A més, haurem de continuar mantenint una tensió important amb les mesures col·lectives. El Govern ha de realitzar campanyes de conscienciació. Aquestes són les recomanacions que formulem en el document”.
“Amb tots els problemes d’interpretació de les dades de les passades setmanes, hem intentat aclarir la informació perquè sigui més fàcilment interpretable. No llevarem el total dels contagiats [per PCR i test d’anticossos], sinó que espaiarem la seva periodicitat. L’estudi de seroprevalencia ens donarà els millors resultats. Hem de posar el focus en diferents valors que interessen en determinats moments”.
“Les farmàcies són un aliat molt important en el control dels riscos associats al coronavirus. Hem treballat molt amb farmàcies per a desmentir faules sobre tractaments, disponibilitat de productes… El problema dels test és una altra qüestió. L’organització d’aquells test que requereixen unes mostres i un laboratori darrere no es poden fer en les farmàcies. No sé si en el futur apareixen test més fiables, però no són proves que ara mateix es poden fer de manera indiscriminada perquè són difícils d’interpretar. Un resultat positiu s’ha d’avaluar amb molta cura. Això no vol dir que en algun moment, si hi ha altres proves, no es poden fer des de farmàcies. Ara mateix no estem encara en aquesta situació”.
“Cal no confondre l’estudi de seroprevalencia amb test voluntaris. L’estudi garanteix que la població del mateix representa a la que volem valorar. En les mostres voluntàries, hi ha biaixos importants. L’estudi està en marxa i ens donarà resultats en breu. La realització de proves en persones asimptomàtiques cal avaluar-la amb molta cura. Fins i tot els que donen positiu o algun fals negatiu, requeririen altres anàlisis que no es poden fer en qualsevol lloc. És cert que hi ha molta part de la població que vol saber si ha passat la malaltia, entenc aquesta inquietud, però ara mateix no estem en aquest moment i cal anar amb compte. En determinats col·lectius, crec que no hi ha sentit fer proves”.
“Les activitats amb els grups més vulnerables s’han de mantenir sota una estricta observació. El risc continua existint. És cert que estem baixant la transmissió, però fins i tot quan el nivell de transmissió sigui indetectable, és difícil assegurar que el virus no és aquí. La relació amb els grups vulnerables ha de ser molt acurada. El problema de la transmissió de nen a adult és que els nens poden transmetre encara que el virus no els afecti molt. Ara mateix la relació nen-major no difereix de manera fonamental”.
Al final de la roda de premsa han emès un vídeo explicant les mesures per a la sortida dels nens.