El cap del Govern reclamarà demà al president Sánchez “recuperar les competències” en la gestió de la pandèmia, perquè “no es pot decidir a 600 quilòmetres de distància, sense tenir en compte les característiques de Catalunya”. El president demana als pares i als nens que “adaptin” demà la sortida al carrer a les franges horàries dictades pel Govern perquè “en depèn la salut de tots

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquesta tarda el Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat, aprovat pel Govern, i que contempla “un desconfinament progressiu i gradual”, que no posi “en risc” el sistema sanitari i protegeixi els ciutadans, i la tornada a “una nova normalitat”. Aquest Pla, que  representa “una visió conjunta necessària per liderar aquesta crisi”, segons ha explicat el cap de l’Executiu, ha estat elaborat en base a l’informe del doctor Oriol Mitjà i un equip d’experts, i els departaments de Salut i Interior, i “garanteix la coordinació de tots els departaments, i la col·laboració del món local, les diputacions i les entitats municipalistes” en la presa de decisions per combatre la Covid-19.

El cap del Govern ha informat que aquesta mateixa tarda farà arribar al president Sánchez aquest Pla, i que demà, en la reunió que mantindrà amb ell i els presidents autonòmics, reclamarà recuperar les competències en la gestió de l’epidèmia, perquè ja ha quedat demostrat que “no ha funcionat de manera positiva” la centralització de la gestió per part del govern espanyol. “Això no es pot decidir a 600 quilòmetres de distància, sense tenir en compte les característiques de Catalunya”, ha declarat Quim Torra. I ha insistit, “les millors decisions sempre es prenen a prop dels ciutadans i amb el màxim coneixement i adaptació a la realitat més pròxima”.

El president ha explicat que en aquesta proposta per recuperar les competències que farà al govern espanyol hi haurà tres opcions: “aixecar l’estat d’alarma”, la qual cosa permetria, ha dit, poder prendre les decisions que es considerin adequades per a la protecció dels ciutadans de Catalunya i el desconfinament progressiu quan sigui el moment; “mantenir l’Estat d’alarma només en alguns territoris”, per a aquelles comunitats autònomes que ho vulguin, i “modificar l’Estat d’alarma” perquè l’autoritat competent a Catalunya sigui el Govern de la Generalitat.

El president ha fet una crida “a tota l’oposició” del Parlament perquè “per lleialtat a aquest Govern i al que representa com a institució, estigui al nostre costat en aquesta reivindicació de recuperar les competències per al desconfinament”. I ha afegit, “necessitem poder posar la vida i la salut dels ciutadans per davant de qualsevol altre criteri en la presa de decisions”.

Franges horàries per sortir al carrer

Pel que fa al decret del govern espanyol referent a la sortida dels nens al carrer a partir de demà, el president ha lamentat que no es té en compte el risc en el qual estem i ha demanat als pares i els nens “sacrifici” per adaptar-se a les franges horàries que ha dictat el govern català, i que són d’11.00 a 13.00 hores, per als nens menors de 6 anys, i de 16.00 a 18.00 hores, per als majors de 6 anys i fins als 14 anys. “La salut de tots dependrà de com gestionem la nostra mobilitat i les nostres decisions”, ha assegurat el president. I ha afegit: “estem en una situació de risc i alerta. Relaxació zero”.

Detalls del Pla

El Pla aprovat avui contempla, segons ha detallat el president durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern i que s’ha fet des de la Casa dels Canonges del Palau,  una sortida “progressiva i revisable” segons les condicions epidemiològiques, i tenint en compte que l’evolució de l’epidèmia “pot ser bidireccional”, ja que es pot haver de retrocedir entre les fases.

Així, preveu cinc fases pel que fa a l’àmbit comunitari del desconfinament. Ha explicat que, un cop ja les persones sanes s’han incorporat als seus llocs de treball no essencials, el segon pas seria el desconfinament parcial controlat de sectors concrets, amb especial atenció als menors i als majors de 65 anys.

En tercer lloc, hi hauria l’ obertura progressiva de comerços no essencials, en funció de les seves característiques, seguit d’esdeveniments d’aforament reduït, menys de 30 persones, i l’obertura d’espais de restauració (cafeteries, bars i restaurants), que requerirà mesures especials condicionades a la pròpia activitat. Un quart pas seria l’obertura d’escoles i d’equipaments culturals/esportius per a ús individual. I el cinquè pas serà l’obertura d’esdeveniments de més de 30 persones, esdeveniments socials, culturals, esportius i musicals, però només un cop el risc sigui molt baix.

Document: Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat