Les xifres de morts per coronavirus pugen lleugerament però es mantenen per sota de 400 per segon dia, amb 378 decessos notificats en les últimes 24 hores. Les altes, 3.353, superen per segon dia consecutiu els nous casos confirmats per PCR, 2.944 contagis. Fernando Simón anuncia que hi haurà un canvi en els indicadors d’interès a mesura que remeti la pandèmia. El Govern prescindeix dels uniformats en les rodes de premsa diàries dels tècnics sobre el coronavirus

Espanya ha registrat 378 defuncions per COVID19 en les últimes 24 hores, segons el Ministeri de Sanitat. La xifra suposa un lleuger repunt després dels 367 dels quals va informar aquest departament ahir divendres. D’aquesta manera s’encadenen dues jornades per sota dels 400 defuncions. La seqüència durant la setmana ha marcat 430 el dimarts, 435 el dimecres i 440 defuncions el dijous. La corba de decessos s’ha estabilitzat durant aquests dies, segons l’anàlisi del Govern.

Sanitat comptabilitza 2.944 casos nous confirmats per PCR el que deixa el número total en 205.905. A això se li uneixen els 17.854 tests d’anticossos positius que suposen un total de 223.759 contagis. A més, el registre informa de 3.353 recuperats el que implica que, per segon dia consecutiu, el número de curats és superior al nombre de nous contagiats confirmats per PCR en les últimes 24 hores. El volum total d’altes s’ha col·locat en 95.708 persones.

Amb aquestes dades, el director el Centre d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha considerat que “es confirmen les tendències” que porten a “un possible escenari de control de la pandèmia” des del qual, ha explicat, poder “plantejar-se progressivament possibles mesures d’alleujament [del confinament] que es puguin anar implementant“.

Aquest divendres, Sanitat va aplicar un nou criteri per a seqüenciar l’evolució diària de la COVID19 a Espanya en notificar el nombre de casos positius confirmats per prova de laboratori PCR d’una banda i segregar els positius en test d’anticossos. “Hem aconseguit netejar la sèrie després de diversos dies“, va explicar Fernando Simón. El director del Centre d’Emergències va argumentar que els positius per anticossos indiquen que, en algun moment, han passat la malaltia, però no poden precisar quan (fa un mes, quinze dies o mes i mig) pel que trastocava la línia temporal i la imatge del progrés de la malaltia (els test PCR mostren el que estava passant fa uns 10 o 15 dies, el temps que triga a obtenir-se un resultat des que apunten els símptomes).

Aquest balanç de situació és l’últim abans que es materialitzi el primer alleujament en les condicions de confinament imposades per l’estat d’alarma decretat a partir del 15 de març passat. Aquest diumenge els menors de 14 anys podran sortir al carrer durant una hora i en un radi màxim d’un quilòmetre des del seu domicili acompanyats per un adult.

Fernando Simón anuncia que hi haurà un canvi en els indicadors d’interès a mesura que remeti la pandèmia

El coordinador del Centre d’Emergències, Fernando Simón, ha avançat aquest dissabte que hi haurà canvis en la informació sobre la qual es posarà el focus a mesura que la pandèmia evolucioni a la baixa. “Si evoluciona com volem, començarem a prendre mesures d’alleujament de la mobilitat i, en el seu moment, es plantejaran escenaris de transició. Llavors els indicadors seran diferents. Per exemple, el nombre de casos totals o nous ens preocuparan menys que ara i ens començarà a preocupar més la capacitat del sistema sanitari en cas que hi hagués un hipotètic nou brot”. Simón ha afirmat que la informació “és evolutiu i ha d’adaptar-se a la possibilitat d’errors en les fonts”.

El Govern prescindeix dels uniformats en les rodes de premsa diàries dels tècnics sobre el coronavirus

La d’aquest dissabte ha estat l’última roda de premsa posterior al Comitè Tècnic de Gestió de la COVID19 en la qual han comparegut els responsables de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les Forces Armades. El Govern ha decidit prescindir dels uniformats que venien informant diàriament de les seves actuacions des de la declaració de l’estat d’alarma el passat 14 de març.

Segons ha informat el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, els responsables tècnics que designin els ministeris “tornaran a comparèixer de manera singular quan sigui necessari per a transmetre les novetats de les seves respectives competències“. Aquest Comitè sí que mantindrà la seva cita diària amb el president del Govern, els vicepresidents, els ministres competents i la ministra portaveu.

Parlaments de la compareixença els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres: en les últimes 24 hores s’han registrat 378 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un lleuger increment de defuncions respecte a la dada d’aquest divendres, quan es van registrar 367, i incrementa la xifra total a 22.902. Un total de 95.708 pacients s’han recuperat des del començament de la pandèmia. Els nous confirmats per PCR són 2.944, la qual cosa eleva el total de persones amb test positiu (incloent PCR i proves d’anticòs) a 223.759. “Seguim amb les tendències observades en els últims dies. Es confirma la tendència descendent de les últimes setmanes. L’epidèmia està en fase de possible control“. “Hi ha una tendència favorable fins i tot amb l’indicador de les defuncions, que és un indicador tardà. Hem de continuar valorant dia a dia i començar a plantejar-nos la evolucion per a possibles mesures d’alleujament”.

Carlos Pérez, cap del gabinet de cap de l’Estat Major de la Defensa: “Una mitjana de 6.600 militars diaris hem estat realitzant més de 17.000 suports en el territori nacional fins ara des del principi de la pandèmia, que inclouen desinfecció de serveis essencials, suport sanitari, suport a forces de seguretat. Hem realitzat gairebé 10.000 desinfeccions. Aquestes accions se sumen a les d’altres col·lectius d’altres cossos de l’Estat i de milers de voluntaris”. L’operació Balmis es mantindrà fins al final de l’estat d’alarma.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Després de sis setmanes, avui toca fer balanç. Per a vigilar el compliment de les mesures, la Guàrdia Civil ha identificat a prop de tres milions de persones, s’han formulat més de 200.000 denúncies i s’han detingut a més de 900 persones. El 95% dels espanyols han complert amb la normativa”. Santiago apel·la a la responsabilitat dels pares per a les sortides dels nens. “S’han dut a terme més de 34.000 serveis humanitaris, de rescat i ajuda, sobretot a persones majors. S’han realitzat més de 57.000 accions de protecció per a víctimes de violència de gènere. En prevenció dels delictes, hem vigilat especialment farmàcies, supermercats i petits comerços i també hem vigilat Internet per a evitar ciberestafes”.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, també realitza un balanç de les últimes sis setmanes: “S’han detingut a 2.994 persones i s’han formulat 185.000 denúncies. S’ha denegat l’entrada a les fronteres a 9.500 persones”. “Quant a la violència de gènere, els nostres agents continuen prestant una atenció integral a les víctimes. Hem dut a terme múltiples labors preventives, realitzant gairebé 80.000 contactes amb víctimes. S’han detingut més de 3.000 presumptes maltractadors. S’han totalitzat 36.400 serveis humanitaris, inclòs suport a persones sense llar i majors“.

María José Rallo, secretària general de Transports, repassa les xifres de mobilitat: “Els nivells de transport i mobilitat s’han mantingut estables al llarg de la setmana, amb petitíssims increments. En aquesta setmana, el nivell d’usuaris en tota la xarxa de Rodalia va ser de 165.000, un 10% més que la setmana anterior, però continuen sent xifres molt baixes. En el transport amb autobús de llarga distància, ens mantenim estables al voltant del 4%. En transport aeri, va haver-hi ahir 349 operacions. En l’àmbit dels vehicles particulars, estem al voltant del 69% de reducció en els accessos a Madrid i Barcelona”. “M’agradaria fer un balanç d’aquestes sis setmanes. Vam establir un sistema de seguiment [de la mobilitat] i la coordinació amb la DGT i impulsem un estudi d’anàlisi de la mobilitat a través del big data. Les xifres s’han mantingut en aquestes sis setmanes amb petites evolucions i podem dir que la població ha respectat amb rigor les normatives”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Sembla confirmar-se l’evolució de l’epidèmia, cada dia una mica millor, però és important fugir d’eufòria excessiva. Cal ser prudent. Ens podem plantejar mesures per a la transició, però primer es tenen garantir capacitats de seguretat. Mentrestant, algunes mesures d’alleujament poden ajudar la població, però encara hem de contenir l’eufòria. Anem molt bé, però hem d’aconseguir mantenir aquesta línia de treball. No tindria sentit que per comportaments incívics tirem per terra l’esforç que hem fet tots junts”.

Preguntes dels mitjans de comunicació

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “La gestió de la informació no és fàcil, encara més quan es va modificant al llarg del temps. Un objectiu clar des de fa moltes setmanes és fer més proves i aconseguir detectar els casos com més aviat millor i quanta població ha estat afectada. Amb això podrem establir paràmetres d’actuació del futur. Estem fent més proves, com les d’anticossos que detecten casos antics o ni tan sols casos que han arribat a desenvolupar la malaltia. Això distorsiona la sèrie i no podem aclarir-nos fins que aconseguim separar els casos de malalts reals amb els quals van estar afectats per la malaltia. Els test serològics ràpids no es poden valorar igual que els PCR, per això les dades d’asimptomàtics poden ballar”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Els casos reals a Espanya no els coneixem. Coneixem els que el sistema ha pogut detectar. No ocultarem dades que tenim de persones que s’han infectat, encara que no puguem situar-los en la línia temporal o si han arribat a desenvolupar la malaltia. Estem donant tota la informació”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “A mesura que evoluciona l’epidèmia, començarem a plantejar mesures d’alleujament en la mobilitat. Els indicadors que tindrem en compte en aquest moment igual seran diferents. No el nombre de casos totals, sinó els que indiquen la capacitat del sistema sanitari per a respondre. La informació s’ha d’adaptar a la capacitat de correcció d’errors”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre els test distribuïts a les comunitats: “S’han d’utilitzar amb uns criteris determinats. No es poden usar per a asimptomàtics. Es pot usar en àmbit hospitalaris, però seria més interessant que es poguessin usar PCR en aquest àmbit. Hem elaborat una guia que estarà a la disposició de tots aquesta tarda o demà. Tothom vol fer-se proves, però les proves serològiques no són 100% fiables, per això no es poden fer a qualsevol grup i en qualsevol condició. Fins ara s’han utilitzat per al garbellat en residència d’ancians”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “El Ministeri no proposarà proves massives en persones asimptomàtiques. Si alguna empresa realitza aquestes proves, ha de ser capaç d’interpretar el resultat, donar seguiment als contactes. Fer proves d’aquest tipus sense tenir establerts aquests mecanismes, no el podem recomanar i poden generar situacions en les quals s’usin recursos públics sense que tingui un sentit real”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la vacuna: “No tenim encara un tractament eficient demostrat. No tenim proves ràpides amb fiabilitat suficient. No tenim un prototip de vacuna eficaç. S’estan fent molts esforços. No puc donar una data, però sí que amb l’experiència de vacunes prèvies els puc dir que no són coses, per molt ràpides que siguin, que es facin en uns pocs mesos. Difícilment ho veig per a finals d’any, per a principi de l’any que ve podria ser. Crec que serà relativament ràpid, però és difícil donar una data”.