El Ministeri de Sanitat informa de 367 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un descens en la xifra de defuncions respecte a la dada d’aquest dijous, quan es van registrar 440. La xifra de curats en les últimes 24 hores supera a la de nous contagiats per primera vegada des de l’inici de la crisi. Ja són 22.524 els morts des de l’inici de la crisi sanitària i 92.355 pacients s’han recuperat. Els casos de COVID-19 s’han elevat a 219.764, que inclou per primera vegada la xifra de persones asimptomàtiques que han donat positiu en test d’anticossos. Fernando Simón: “És el primer dia en què podem donar dades de curats superiors als casos notificats“. Fernando Simón: “Durant un període de temps, la mescla de diferents tècniques diagnòstiques ha complicat l’avaluació de les dades“. L’Exèrcit preveu actuar avui en 193 localitats per a operacions de desinfecció. 94 persones han estat detingudes en les últimes 24 hores.  El transport es manté en nivells similars a la setmana passada

Les morts de persones amb coronavirus a Espanya han ascendit a 22.524 des que va començar la pandèmia. En les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 367 decessos, la xifra més baixa des del passat 21 de març −llavors van ser 324−, segons el balanç. Ahir dijous la xifra va ser de 440 defuncions, el dimecres 435 i el dimarts 430.

Els casos de coronavirus s’han elevat a 219.764 amb tots els positius de PCR i test d’anticossos, la qual cosa, segons les dades preliminars, suposa que s’inclouen per primera vegada la xifra de persones asimptomàtiques que han donat positiu en la prova d’anticossos. S’han recuperat 92.355 persones.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat que, per primera vegada, les dades de persones curades en les últimes 24 hores, de 3.105, és superior al dels nous casos notificats, amb un total de 2.796 nous contagis per coronavirus.

El càlcul realitzat per Sanitat s’obté de la diferència de dades entre els confirmats per PCR (sense comptabilitzar els positius amb símptomes en el test d’anticossos, que sí que s’incloïa fins ahir) i incloent tots els positius de Galícia, perquè aquesta comunitat no realitza la distinció entre totes dues proves. Així, resta 202.990 d’aquest divendres enfront de 200.194 del dijous, la qual cosa suposa una diferència de 2.796 casos nous. Quan se sumen tots els casos confirmats, incloent els asimptomàtics, la xifra de casos totals s’eleva a 219.764.

La tendència hospitalària continua a la dels últims dies, amb un increment del 1,8% dels ingressos en UCI i un 1,3% de nous hospitalitzats. La xifra diària de morts amb coronavirus ha descendit avui fins als 367, el registre més baix des del 21 de març.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón ha destacat “l’impacte que ha tingut la variabilitat en les proves diagnòstiques” al llarg de la crisi de coronavirus a Espanya. “Durant un període de temps, la mescla de diferents tècniques diagnòstiques ha complicat l’avaluació de les dades”, ha subratllat.

Simón ha explicat que han estat treballant “durant els últims dies” per a “netejar la sèrie de dades, per la qual cosa ara compten amb informació de les comunitats autònomes homogènia“.

L’Exèrcit preveu actuar avui en 193 localitats per a operacions de desinfecció

Avui tenim previst actuar en 193 localitats”, ha informat en roda de premsa el general Carlos Pérez, cap del gabinet de cap de l’Estat Major de la Defensa. Entre els recintes previstos per a la seva desinfecció es troben les instal·lacions de Ifema, Mercamadrid i Mercalaspalmas, centres penitenciaris, 10 hospitals i 55 residències de majors.

94 persones han estat detingudes en les últimes 24 hores

El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha informat de les xifres de detinguts en l’última jornada. 70 persones han estat detingudes en les últimes 24 hores, la qual cosa eleva a 2.891 el nombre de detinguts des de l’inici de l’estat d’alarma. González ha sumat, a més, dues detencions a les fronteres del país,a així com de 137 denegacions d’entrada.

Per part seva, el general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha informat de 22 detencions addicionals, “pels delictes de resistència i desobediències als agents de l’autoritat”, la qual cosa eleva a 892 detencions des de l’inici de l’estat d’alarma.

El transport es manté en nivells similars a la setmana passada

María José Rallo, secretària general de Transports, ha informat sobre les dades de mobilitat. Hi ha hagut “nivells molt similars a la setmana passada”. A Rodalia el volum s’ha mantingut al voltant d’un 12% a Madrid i d’un 9% a Barcelona. I no s’han registrat episodis d’aglomeració. “Els serveis de Rodalia s’han vist reduïts amb l’estat d’alarma, però a partir del dilluns es produeix un nou ajust”, ha advertit Rallo.

Hi ha hagut un lleuger repunt en el transport aeri, amb 326 operacions. També ha ocorregut amb el transport pesat que ha passat d’una reducció d’al voltant del 70% la setmana passada a prop d’un 67% aquesta setmana.

Parlaments de la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Avui tenim diverses notícies bones. Hem aconseguit corregir la informació després de diversos dies. És el primer dia en què podem donar dades de curats superiors als contagis. Estem davant la millor xifra registrada en setmanes“.

El Ministeri de Sanitat informa de 367 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un descens en el nombre de defuncions respecte a la dada del dijous, quan es van registrar 440. Ja són 22.524 els morts des de l’inici de la crisi sanitària. La xifra de pacients amb coronavirus recuperats en les últimes 24 hores ha superat a la de nous casos diagnosticats: aquest divendres s’han registrat 3.105 curats (per a un total de 92.355), per 2.796 contagis confirmats mitjançant proves PCR (202.990 en total; gairebé 220.000 si se sumen els positius registrats amb un test d’anticossos). Els sanitaris contagiats són 35.295. “Quant a casos ingressats en UCI, seguim la tendència dels últims dies. Al voltant del 50% d’hospitalitzats i ingressos en UCI correspon a una única comunitat”.

El general Carlos Pérez, cap del gabinet del cap de l’Estat Major de la Defensa: “Ahir van estar desplegats en el territori 6.040 militars. Avui tenim previst actuar en 193 localitats i la desinfecció, entre altres instal·lacions, de Ifema, Mercamadrid, Mercalaspalmas, 10 hospitals i 55 residències de majors”. El general Carlos Pérez, cap del gabinet de cap de l’Estat Major de la Defensa, parla del funcionament de la base aèria de Torrejón, que rep el material sanitari des de l’estranger des del començament de l’operació. S’han transportat fins ara gairebé 150.000 quilos de material.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Cada dia, m’agrada agrair la labor d’un col·lectiu. Avui el meu agraïment va als ciutadans que diàriament bolquen els seus missatges d’ànim i reconeixement a la Policia Nacional en les xarxes socials”. Un total de 2.891 persones han estat detingudes des del principi de l’estat d’alarma. González parla de l’activitat del cos en les xarxes socials, on “atenen desenes de milers de missatges“, que arriben sobretot a través de Twitter i Facebook. Es tracta principalment de dubtes, però també hi ha missatges d’ànim, explica. José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, informa del desmantellament del servei de telecoca, per a la venda de droga a través de serveis de paqueteria amb dues operacions a València i Madrid.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Ahir els agents desplegats van ser gairebé 37.000. Gairebé 18.000 d’ells van patrullar els carrers. Es van detenir 22 persones (el total des del començament de l’estat d’alarma s’eleva a 892) i es van tramitar al voltant 4.500 denúncies”. Santiago es refereix també a la protecció de col·lectius vulnerables, com els majors que viuen solos i amb els quals mantenen un contacte diari.

María José Rallo, secretària general de Transports, repassa les xifres de mobilitat d’ahir. “Totes les xifres són continuistes, no hi ha dades que cridin l’atenció. Els serveis de Rodalia s’han vist reduïts amb l’estat d’alarma, però a partir del dilluns es produeix un nou ajust, els serveis es reforçaran”. En el transport interurbà, la mobilitat es manté en el 4%. En transport aeri, va haver-hi 326 operacions. En utilització de vehicles pesants, hi ha un lleuger increment. Rallo fa un esment a l’estudi de l’anàlisi de mobilitat a través de big data i convida als ciutadans a consultar-lo a través del lloc web del Ministeri.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Durant un període de temps, la mescla de diferents tècniques diagnòstiques ha complicat l’avaluació de les dades”. Simón ensenya un gràfic amb l’evolució de la pandèmia a Espanya des de l’1 de març. “Durant els últims dies, hem treballat per a netejar la sèrie perquè les dades siguin homogènies. Quan es fan proves d’anticossos, ens ha generat soroll en la sèrie“.

Preguntes dels mitjans de comunicació

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Identifiquem nous contagis, però entre el moment que una persona s’infecta i inicia símptomes passen 5-6 dies. Des que el pacient percep els símptomes i acudeix al metge, passen altres 6-7 dies i després cal fer el diagnòstic i fer la comunicació. Els contagis que notifiquem avui es van produir fa al voltant de 15 dies. En part vénen de períodes anteriors als que estem observat ara”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Tot aquest procés fa que els més de 1.000 casos registrats a Madrid no són registrats avui o ahir. A mesura que anem tenint més informació, podem situar millor aquests casos [en el temps]. Progressivament s’anirà definint com serà la següent fase”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Quant a les possibles seqüeles en altres aparells que no sigui el respiratori, es poden veure afectats molts òrgans. Hi ha pacients amb problemes de cor, en el sistema digestiu o urinari. És un virus que està generant un quadre clínic més ampli respecte a altres virus. Quant a les seqüeles, estem començant a valorar. De moment no hi ha informació sòlida”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la sortida dels nens: “Quant a la higiene, s’han anat donant totes les recomanacions des de fa setmanes. Si es mantenen les normes, no hauria d’haver-hi riscos ni per a pares ni per a nens”.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Moltes de les sancions són per a gent reincident. Tenim casos de persones que han reincidit 53 vegades”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la desescalada: “Cal valorar dos aspectes: tenir les capacitats de poder respondre millor a un rebrot (llits d’UCI més ben preparades, garantir un sistema de vigilància, reduir els retards en notificacions, detectar casos sospitosos…) i després hi ha paràmetres que puguin permetre la desescalada, entre els quals entra el nivell de transmissió (no té per què ser 0 o el mateix en totes les comunitats), valorar quant temps ha passat des de l’última transmissió… Tots els detalls sobre les xifres s’estan discutint a nivell nacional i internacional. Cal avaluar com evoluciona l’epidèmia i com respondre si les mesures provoquen un augment de casos no esperat”.

Aquest matí, la Cadena SER avançava que aquests seran els criteris per a la desescalada:

-Una zona ha de portar amb una taxa de contagi per sota d’1 almenys dues setmanes.

-Han d’estar lliures el 50% dels llits d’UCI de malalts de covid-19.

-La taxa d’hospitalització no ha de superar el 30%.

-La taxa d’incidència acumulada ha de ser de 2% per cada 100.000 habitants.

Fernando Simón: “Observem que no ha tingut un impacte important. Comencem a veure l’efecte de la volta al trabajao en els últims 3 dies, però encara cal donar-se marge. Fins ara no ha tingut impacte en la transmissió, ha pogut suavitzar l’evolució, però es manté, més o menys, amb lleugeres variacions, al mateix nivell que durant el permís retribuït”. Sobre la possibilitat de fer test de seroprevalencia a tota la societat: “Les proves massives ala població es regulen en les diferents guies i recomanacions. Es discuteixen ara i hi haurà una proposta que es discutirà en nivells superiors. Pot tenir sentit en certs col·lectius, com a metges. A nivell poblacional, està la discussió, però crec que tenim un estudi nacional de seroprevalencia, i amb els resultats podem plantejar la necessitat de fer proves massives a tota la població. No recordo una prova massiva al total de la població. Crec que el prudent és esperar a l’estudi“.