Les condicions perquè els nens surtin al carrer: entre les 9 del matí i les 9 de la nit, sense parcs, però amb joguines. Illa: “Vull ser molt clar, estem transitant camins inexplorats, amb molta incertesa”. Iglesias, respecte a les sortides dels nens: “És evident que no hem comunicat bé

Els nens podran sortir a partir del diumenge una vegada al dia al carrer, una hora diària i a menys d’un quilòmetre de les seves llars. Així ho ha especificat el vicepresident Pablo Iglesias en una roda de premsa al costat del Ministre de Sanitat, Salvador Illa. El vicepresident del Govern ha assenyalat que cada adult podrà sortir amb tres nens, que podran portar les seves joguines o patinets, però que no podran anar a parcs infantils ni a les zones verdes. Aquestes sortides seran entre les 9 del matí i les 9 de la nit, evitant, com ha dit Iglesias, les hores punta en les quals hi hagi més gent.

No podran sortir aquells nens que tinguin símptomes com a febre o estiguin en quarantena. Iglesias ha demanat “disculpes” als nens perquè “en els últims dies no hem estat tot el clars que deuríem per a explicar com sortir a partir del diumenge”.

Illa ha especificat que l’acompanyant dels nens haurà de ser “un adult responsable de més de 18 anys” i que els joves entre els 14 i els 17 anys poden sortir, “si els seus pares ho consideren“, a fer les tasques que ja podien fer els adults.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha posat l’accent en la “incertesa” davant la desescalada en les mesures de confinament. “Vull ser molt clar: estem transitant camins inexplorats, amb molta incertesa”, ha assegurat durant la seva cinquena compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.

Cap país s’ha enfrontat en la seva història recent amb una situació com aquesta, ni sap el que es trobarà amb la situació amb la qual es trobarà quan es comencin a retirar progressivament les mesures de desconfinament”. Per això ha demanat “unitat, lleialtat i màxima coordinació.”

Pablo Iglesias, vicepresident segon del Govern, ha reconegut errors en la comunicació del Govern dimarts passat respecte a la sortida dels nens. “És evident que no comuniquem bé“, ha assenyalat. Iglesias ha detallat que en el Consell de Ministres de va aprovar una mesura “genèrica” que després havia de detallar el Ministeri de Sanitat. “No ens havíem explicat bé, quan un no explica bé no ha de lamentar-se, ha de posar-se a treballar“, ha apuntat, reconeixent que les crítiques van arribar “de tota la societat“. “Vaig parlar amb el ministre, amb el president, i a la tarda el ministre el va aclarir, amb humilitat“, ha assenyalat. “Estem comunicant tots els dies, amb transparència, s’han comès errors i es continuaran produint, som humans“, ha insistit. “Quan un comet errors, i li critiquen amb raó, la qual cosa s’ha de fer és reconèixer-ho i rectificar“.

Parlaments de la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Estem aconseguint els objectius, però seguim en una fase dura, per això s’ha prorrogat l’estat d’alarma 15 dies més”. “Hem ultimat una ordre que publicaríem el dissabte perquè estigués vigent el diumenge per a la sortida dels nens“. Illa recorda que les prioritats de distància interpersonal, de rentada de mans i mantenir la higiene és important també per als nens, a les quals se suma la recomanació de l’ús complementari de mascaretes.

El vicepresident segon, Pablo Iglesias, es dirigeix als nens: “Avui parlem de vosaltres i vull demanar-vos disculpa. En les últimes hores, no hem estat tot el clars que podíem per a explicar com podeu sortir a partir del diumenge. Sé que el confinament per a vosaltres no està sent fàcil i vull donar-vos les gràcies. Quan es prenen decisions difícils, es poden cometre errors”.

Pablo Iglesias: “A partir del diumenge, nens de fins a 14 anys podran sortir una vegada al dia durant una hora de 9 del matí a 9 de la nit en un quilòmetre de distància del domicili, acompanyats per un adult responsable. L’adult pot sortir amb fins a tres nens”. Els nens poden estar acompanyats per un germà major d’edat. Iglesias convida a evitar les hores punta. Els nens podran sortir amb les seves joguines i no podran anar a parcs.

Pablo Iglesias: “En el cas de nens que viuen en entorn rural, podran sortir pel bosc. No poden sortir de la llar nens amb febre o amb símptomes o en quarantena. En els pròxims dies publicarem una guia”.

Salvador Illa: “Els nens han de sortir acompanyats d’un adult, poden ser els seus germans majors. Els majors de 14 anys poden sortir per a les activitats autoritzades”.

Pablo Iglesias: “Estem treballant perquè al maig hi hagi molta gent que tingui una quantitat mínima, uns diners que incentivarà l’economia. Em quedo amb el que ha dit el papa Francesc, que ha destacat la importància de la renda mínima vital”, explica en relació amb les crítiques dels bisbes.

Salvador Illa: “Una vegada que hàgim vençut la malaltia, caldrà actualitzar el sistema de salut, amb humilitat. Ara estem centrats en la lluita”.

Pablo Iglesias: “Hi ha consens transversal al país: cal protegir a la sanitat pública i al personal sanitari. Quan tens el virus, no et pregunten a l’hospital a quin partit has votat. Aquest consens serà determinant en els pactes de reconstrucció. Estem afrontant una crisi sense precedents en la qual hem de tenir moltes discussions i prendre decisions molt de pressa”.

Salvador Illa, sobre les residències de majors: “Em consta que hi ha hagut un esforç de les comunitats, hem demanat informació sobre aquest tema i l’estem analitzant”. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, afegeix que es va facilitar la contractació de personal en les residencia i es va proporcionar diners a les comunitats perquè pogués dur a terme aquestes contractacions. “El de les residències és un problema sanitari que ha posat damunt de la taula el problema de la privatització. Continuarem treballant, en coordinació amb les comunitats“.

Pablo Iglesias: “El Govern ha pres una sèrie de mesures per a fer front a una crisi sense precedents. És interessant comparar amb les mesures preses en la crisi de 2008. Aquest Govern ha prohibit que es produeixin desnonaments, ha facilitat ajudes al lloguer… Al maig tindrem un ingrés mínim vital per a un milió d’espanyols”.

Sobre el canvi respecte a la sortida dels nens: “És evident que no comuniquem bé. I quan un no s’explica bé, ha de posar-se a treballar. Això va ser el que vam fer a partir de la mateixa tarda. Amb tota la humilitat, s’han comès errors i es continuaran cometent“.

Salvador Illa: “El Govern va explicar els termes de la pròrroga de l’estat d’alarma escoltant a la societat, epidemiòlegs, sociòlegs, societats de pediatria…”.

Pablo Iglesias, sobre la sortida dels nens en comunitats de veïns: “Cada comunitat de veïns han d’establir les seves pròpies normes, però els nens no poden compartir joguines”.

Pablo Iglesias: “Som conscients que tothom ha d’acostar l’espatlla i el Govern ha d’escoltar a tots. Només amb humilitat podem avançar tots junts. Li puc assegurar que el ministre Castells està treballant moltes hores al dia encara que no aparegui en els mitjans”.

Sobre la sentència de Isa Sierra: “Estic totalment convençut que el Tribunal Suprem donarà la raó a Isa Sierra. No vaig dir el que penso de la sentència, vaig dir el que pensa molta gent, que la justícia no és igual per a tots. En democràcia no està prohibit criticar les sentències, molt menys quan les sentències són susceptibles de recurs“.

Pablo Iglesias: “La raó per la qual funciona bé el confinament, no és la precisió del BOE, ni l’acció coordinada de les forces de seguretat de l’Estat. La clau és el sentit cívic de la ciutadania en el seu conjunt, la seva autodisciplina i consciència. Les excepcions són les menys. La clau perquè funcioni això dels passejos dels nens no està en l’estricte que siguem a comprovar que la gent surti una hora, sinó el sentit comú de la gent”.

Pablo Iglesias: “Això només sortirà bé si ens coordinem amb les comunitats autònomes i els seus dispositius institucionals. Hem de treballar tots junts”.

Pablo Iglesias: “El Govern és conscient del que estan aportant molts treballadors que han nascut fora d’Espanya. El Govern no s’oblidarà d’ells, del seu treball essencial i imprescindible”.

Pablo Iglesias, sobre les sortides dels nens: “El decret que s’aprova pretén tenir una regulació genèrica que caldria desenvolupar després amb una ordre. Com a Govern no comuniquem bé, amb la qual cosa ens posem a treballar immediatament. Els criteris a posar damunt de la taula són els dels especialistes en salut infantil i dels experts sanitaris. El fonamental perquè això funcioni és la consciència cívica del nostre poble, que està sent exemplar”.