La xifra de morts diaris amb coronavirus ascendeix a Espanya. Sanitat comunica 440 noves defuncions, cinc més que ahir, el que eleva a 22.157 les víctimes mortals. Els casos totals de contagiats ascendeixen a 213.024, 4.635 registrats en les últimes 24 hores. 89.250 persones s’han recuperat de la malaltia. Simón considera que l’augment de diagnòstics després de realitzar més tests “és menor de l’esperat“. Policia i Guàrdia Civil detenen a 109 persones en un dia

Espanya ha registrat 440 defuncions amb coronavirus en les últimes 24 hores, enfront dels 435 del dimecres, similar al del dimarts, amb 430 decessos. Des de l’inici de l’emergència sanitària han mort 22.157 persones.

Segons el balanç del Ministeri de Sanitat d’aquest dijous, el nombre acumulat de casos ha aconseguit els 213.024. Suposa 4.635 nous contagis respecte al dia anterior. A més, 3.335 persones han rebut l’alta en l’últim dia, la qual cosa ha elevat les recuperacions a 89.250 persones en tot el país.

Fernando Simón, responsable del centre d’alertes i emergències sanitàries, ha defensat aquest dijous que les dades d’evolució del coronavirus està “estabilitzat“. Simón ha destacat en la roda de premsa del comitè tècnic que pesi a l’augment de les proves PCR i serològiques que estan fent les administracions, “l’increment de nombre de casos ha estat menor de l’esperat“. Si bé, ha insistit a prendre les dades “amb cautela“.

Policia i Guàrdia Civil detenen a 109 persones en un dia

Durant aquest dimecres, Policia Nacional i Guàrdia Civil van detenir a 109 persones a Espanya per saltar-se les restriccions de l’estat d’alarma. Així ho han informat els càrrecs de tots dos cossos en el comitè tècnic del Govern. Sumen, a més, més de 9.200 denúncies realitzades en les últimes 24 hores. El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha apuntat que des del començament de l’estat d’alarma, s’han detingut per part d’aquest cos a 2.821 persones i s’han emès més de 177.000 denúncies.

Parlaments de la compareixença els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, actualitza les xifres. En les últimes 24 hores, es van registrar 440 noves defuncions, cinc més que ahir, el que eleva a 22.157 les víctimes mortals. Els casos totals de contagiats ascendeixen a 213.024, 4.635 registrats en les últimes 24 hores. Fins al moment, 89.250 persones s’han recuperat de la malaltia. “Avui és un dia que s’ha estabilitzat respecte als dies anteriors“. Simón detalla els casos per tipus de prova. “Cal interpretar aquestes dades amb molta cura, perquè l’incrementar-se el nombre de proves tenim un increment relatiu de casos, encara que sigui millor de l’esperat“. “Les UCI creixen un 0,8% i el número d’hospitalitzats un 1,2%. La comunitat autònoma que abans reportava la meitat d’aquests casos ara està en un terç. Quant a morts, ens mantenim en el rang dels 400 baixos aquesta setmana“.

El general Carlos Pérez, cap del gabinet de cap de l’Estat Major de la Defensa: “Avui tenim previst actuar en 193 localitats, continuarem en la desinfecció de Ifema i el Palau de Gel, en l’estació marítima de Ceuta, 10 hospitals, 23 centres de salut i 57 residències de majors. Quant a suport al moviment, ens centrem en trasllat d’aliments. Ahir no va ser necessari realitzar suport en el trasllat de malalts i morts. Continuem amb el desmuntatge de Ifema, és una bona notícia”. El general Carlos Pérez posa l’exemple del treball de suport realitzat en la desinfecció d’una residència d’ancians de Saragossa dilluns passat. “Entre l’entrada de sol·licitud al fet que es realitzés la desinfecció van passar menys de 24 hores”. Fins al moment, s’han realitzat 9.603 desinfeccions, poc més de la meitat en residències.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Ahir gairebé 40.000 guàrdies civils van prestar servei en tota Espanya. Es van identificar a gairebé 139.000 persones i es van tramitar 4.800 denúncies i es van detenir a 25 individus”. A la Corunya, s’ha detingut a una persona que pretenia exercir d’infermer en una residència d’ancià i havia presentat un títol fals. Ahir els agents van dur a terme 950 serveis de tipus humanitari, rescat i auxili.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “En les últimes 24 hores s’han detingut 84 persones i s’han tramitat 8.806 denúncies, a més de 166 denegacions d’entrada a la frontera. En aquest període de confinament, hem detingut a 32 explotadors a finalitats sexuals“.

María José Rallo, secretària general de Transports, repassa les dades d’utilització de transport públic: “Un dia més caracteritzat per continuïtat. Es continua confirmant l’avançament de l’hora punta en Rodalia i Rodalies. En transport interurbà d’autobús, estem a l’entorn del 5%. En transport aeri, ahir va haver-hi 276 operacions, es mantenen xifres al voltant del 300 persones”. María José Rallo explica que el Ministeri ja està treballant les mesures a implementar en transport urbà davant la futura desescalada.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Estem en un dia d’estabilització. Hi ha petites pujades i baixades en aquesta tendència descendent i caldrà continuar observant els pròxims dies”.

Preguntes dels mitjans de comunicació

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre l’estudi de l’Institut Carles III: “L’estudi és molt interessant. L’Institut indica que el virus original que va sortir de la Xina a mesura que es va reproduint es poden produir modificacions de l’ADN. És cert que cap a mitjan febrer s’ha detectat una divergència d’alguns virus que entren a Espanya en comparació amb l’original. Això no implica que el virus hagués d’estar a Espanya en aquest moment o més tard. Si ajuntem aquesta informació amb l’evolució epidemiològica de l’epidèmia, l’augment a Espanya en la segona setmana de març es deu a infeccions que es van produir a la fi de febrer. Això és coherent amb el que diu l’Institut. És possible que a Espanya hi hagués casos asimptomàtics que se’ns van escapar. No va haver-hi un pacient zero. A partir d’aquesta última setmana del mes, quan els països pròxims van començar a detectar casos, tenim la malaltia reconeguda”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, explica que per a la desescalada no és necessari solo que el ràtio de reproducció sigui 0: “La capacitat de diagnòstic i seguiment dels casos té a veure amb el nombre de casos bruts. No és qüestió sol del número de reproducció, són diverses variables que cal tenir en compte. Alguns factors no es poden garantir en totes les comunitats, uns altres en cap”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre les dades de morts en les residències: “Són dades que està analitzant Sanitat amb el Ministeri de Drets Socials i entenc que els tindrem en breu. Un nombre important de comunitats tenen en obert informacions d’aquest tipus. Sobre la base de la informació parcial disponible, sabem entre el 10 i 20% de residències van poder estar afectades per COVID19. Hi ha molta diferència entre comunitats autònomes. Les dades sol·licitades són molt bàsics i espero que estiguin aviat”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “És cert que hi ha zones en la qual l’evolució de l’epidèmia ha estat molt més favorable, òbviament és un dels paràmetres per a avaluar per a proposar les mesures per a la transició. El que cal aplicar és comú, però pot haver-hi situacions amb diferent velocitats sempre que es pugui garantir el control. No sóc jo qui decideix sobre el control territorial”.