Les defuncions per coronavirus van baixar un esglaó el diumenge per a passar a les més de 500 a les al voltant de 400. I semblen haver-se estabilitzat en aquestes xifres aquesta setmana. Aquest dimecres s’han notificat 435 noves defuncions per COVID19, un número molt semblant al del dia anterior (430). En total, 21.717 persones han perdut la vida oficialment a causa de la malaltia a Espanya. Simón sosté que hi haurà confinament mentre no s’estabilitzi el descens en la transmissió del virus i crida a la responsabilitat individual. Simón assegura que el retorn a l’activitat laboral no essencial no ha incrementat els contagis. La Policia i la Guàrdia Civil detenen a 107 persones en les últimes 24 hores
En les últimes 24 hores s’han comptabilitzat a Espanya 435 defuncions amb coronavirus, similar al dia anterior. La xifra del dimarts va ser de 430 decessos, mentre el dilluns es va donar la xifra més baixa des del 22 de març amb 399. Les morts des de l’inici de la pandèmia han ascendit a 21.717, segons el Ministeri de Sanitat.
El nombre acumulat de casos suma ja 208.389, amb 4.211 nous contagis en l’últim dia, mentre s’han recuperat 85.915 persones.
Simón sosté que hi haurà confinament mentre no s’estabilitzi el descens en la transmissió del virus i crida a la responsabilitat individual
El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha assegurat aquest dimecres en la roda de premsa del Comitè Tècnic que el confinament seguirà fins que no s’estabilitzi el descens en la transmissió de la COVID19. En aquest sentit, ha explicat que encara que s’ha registrat un “descens important” en la transmissió, el control dels comportaments de risc hauria de mantenir-se fins que es “verifiqui” i “garanteixi” l’estabilitat d’aquest descens. “Aquesta és una de les raons per les quals hem d’entendre que no estem obrint sinó que encara mantenim una situació de restriccions de la mobilitat molt important”, ha assenyalat.
A més, ha detallat que perquè es comencin a reduir les restriccions de mobilitat és necessari que el sistema assistencial estigui preparat per a garantir la seva reacció en cas d’ocórrer algun rebrot. D’altra banda, ha insistit que en aquesta següent fase en la qual es redueixin les mesures de control els ciutadans hauran d’assumir més responsabilitats “a nivell individual”. “Fins ara la consigna era molt dura però senzilla: queda’t a casa. Ara hi haurà un traspàs de responsabilitat cap a l’individual”, ha assenyalat.
Simón assegura que el retorn a l’activitat laboral no essencial no ha incrementat els contagis
El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha assegurat aquest dimecres en la roda de premsa del Comitè Tècnic que, almenys fins al moment, no s’està detectant un augment dels contagis després de la reobertura de part de l’economia després de la Setmana Santa, fa deu dies. Llavors, dos milions d’empleats van tornar al treball després de l’anomenada hibernació de l’activitat empresarial no essencial que el Govern va decretar entre els dies 30 de març i 8 d’abril.
“L’efecte s’està començant a veure des d’ahir, avui i demà. I, de moment, no estem veient que hagi tingut un impacte. Cal anar amb prudència però ara com ara veiem que no ha tingut efecte”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha atribuït el repunt de casos dels últims dies -el número acumulat suma ja 208.389, 4.211 en l’últim dia- a la major capacitat per a fer proves diagnòstiques de PCR i també d’anticossos.
La Policia i la Guàrdia Civil detenen a 107 persones en les últimes 24 hores
Les forces i cossos de seguretat han detingut en les últimes 24 hores a 107 persones per incomplir les restriccions de l’estat d’alarma: 83 pel Cos Nacional de Policia i 24 per la Guàrdia Civil. Així han informat els comandaments de sengles cossos en la roda de premsa del comitè tècnic del Govern.
Parlaments de la roda de premsa dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus, que s’ha reunit en La Moncloa
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Bon dia a tots. Com cada matí estem per a donar-los compte de l’evolució de l’epidèmia. Avui dia, tenim 4.211 nous casos“. I afegeix: “Gairebé la meitat d’aquests nous casos han estat diagnosticats per proves serològiques. L’increment de proves estan recollint casos amb simptomatologia lleu. I aquests representen avui gairebé la meitat dels nous casos. Els que són comparables als casos de la setmana passada són l’altra meitat“. “Aquesta xifra fa que el total de nous casos ascendeixi ja a 208.389“. I afegeix: “Quant al nombre de nous casos en UCI i de nous casos hospitalitzats tenim increments del 0,8% i del 1,4%, respectivament, en la línia que estàvem veient aquests últims dies“. I continua: “Gairebé la meitat dels ingressos en UCI i nous casos hospitalitzats corresponen només a una comunitat“. “És cert que hem tingut una evolució molt favorable respecte a la setmana passada. Ens hem mantingut en el rang dels 400 casos“, diu Simón sobre el número de morts. “A nivell internacional les xifres continuen sent equivalents a les d’aquests dies“, afegeix i explica que hi ha alguns països amb una “letalitat menor“, en referència a Alemanya.
El general Carlos Pérez, cap del gabinet de cap de l’Estat Major de la Defensa: “Ahir, les diferents unitats de l’Operació Balmis van estar presents en 222 municipis. Van cobrir tots els objectius previstos, destacant 63 residències de majors, amb un total de 4.500 ja”. “Avui tenim previst actuar en 211 localitats, i podem destacar les següents activitats: desinfecció, continuem en Ifema, en els centres penitenciaris de Soto del Real, set hospitals, nou centres de salut i 67 residències de majors…“. I afegeix: “Continuem amb labors de formació en desinfeccions per part de la UME a bombers a Màlaga i assessorem diverses residències a la província de Jaén“.. “El vaixell Galícia ha donat suport addicional a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla“. I afegeix: “La participació de la infanteria de Marina és un exemple més de com les Forces Armades hem posat els nostres mitjans a la disposició dels espanyols per a contribuir a la salut dels espanyols“.
José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “La Policia Nacional valora el sacrifici i el titànic esforç que els professionals sanitaris esteu desenvolupant cada dia“. I afegeix que en les últimes 24 hores han estat detingudes 83, la qual cosa suposa un increment del 3,1%. En total, són 2.737 arrestats, explica González. “Respecte al tancament de fronteres interiors amb França i Portugal, en les últimes 24 hores s’han realitzat 263 denegacions d’entrada“. I afegeix: “Des que va començar la crisi, molts recursos materials i humans de la Policia Nacional han estat destinats a combatre la pandèmia“. Explica que, a més del treball del cos a frenar la pandèmia, ahir van ser detinguts tres jihadistes a Almeria entre els quals estava un dels “terroristes més buscats d’Europa” per la seva col·laboració amb l’Estat Islàmic (ISIS, en les seves sigles en anglès). “Des de l’inici d’aquesta crisi sanitària, la Policia Nacional ha estat conscient de protegir a un dels col·lectius més vulnerables, els nostres majors“. I afegeix: “Citar-los que s’han realitzat 6.765 contactes amb persones majors que viuen soles, prop de 3.000 contactes amb associacions i institucions als quals contínuament distribuïm consells de seguretat“.
José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Un dia més la Guàrdia Civil ha continuat complint les seves comeses en la gestió de crisi per a fer front al coronavirus“. I afegeix: “Dins d’aquestes activitats, es van dur a terme gairebé 12.000 controls en els espais públics i es va interceptar a un total de 2.532 vehicles. Es van tramitar més de 5.000 denúncies administratives i es va detenir per delictes de desobediència o resistència a agents de l’autoritat a un total de 24 individus“. Explica que un home a La Rioja va ser ahir detingut per segona vegada “després de saltar-se 16 vegades el confinament“. “Vull acabar donant les gràcies a totes les persones que d’una forma desinteressada, d’una forma solidària, fan tot el que és a les seves mans per a facilitar la vida als altres. Avui, sens dubte, queda un dia menys. Moltes gràcies“.
María José Rallo, secretària general de Transports: “Quant als serveis de Rodalia, en el dia d’ahir el nivell d’utilització segueix en la senda de la setmana passada“. Explica que a Madrid el nivell està entorn d’un 12%, a Barcelona, en un 9%, i que no s’han realitzat aglomeracions. Segons Rallo, l’estació més transitada és la d’Atocha, a Madrid. “Continuen molt baixes les xifres d’utilització de l’autobús de llarga distància, seguim amb uns nivells d’utilització del 2%, 3%, 4% en funció de les línies“. I afegeix: “Ahir el nombre d’operacions d’Aena va ser de 309, dels quals 81 van ser per a connectar amb les illes o entre les illes“. “Avui portem un vídeo, cedit per la Direcció General de Trànsit, en el qual podem veure un punt quilomètric de l’A5 en la qual puguem veure la circulació abans de l’estat d’alarma i ara mateix“. El vídeo mostra que ara mateix per aquest punt quilomètric de l’A5 gairebé no hi ha trànsit, sol camions de transport de mercaderies i algun turisme. “Avui s’ha publicat en el BOE el Reial decret llei que va ser ahir aprovat pel Govern que suposa una sèrie de mesures per a les empreses del sector marítim i portuari que suposarà per a elles un estalvi d’entorn uns 100 milions d’euros“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Crec que tots són conscients de les informacions que van sorgir ahir. Tots sabem que hi ha un descens important de la transmissió. Ens queda garantir-ho i verificar-ho. Mentrestant, hem de mantenir un control de les situacions de risc“. I afegeix: “És cert que es poden anar progressivament implementant mesures d’alleujament. Per a poder fer-ho, i més endavant començar a valorar i reduir les mesures de restricció, s’han de donar una sèrie de circumstàncies que són importants. Entre elles, garantir que si hi ha episodis epidèmics hem de tenir una capacitat assistencial que no es vagi a veure afectada com s’ha vist fins ara. I garantir uns sistemes d’informació que ens permeti valorar la situació de la forma més rigorosa possible“. “D’aquí a una mica tindrem situacions en les quals per la complexitat de les diferents mesures tindrem un paper molt més actiu i assumir molta més responsabilitat a nivell individual“. I afegeix: “Som capaços de detectar més, de forma més precoç. La capacitat diagnòstica ha augmentat“. “Hem d’anar nosaltres, com a ciutadans, concienciar-nos que a mesura que aquestes mesures restrictives vagin canviant, assumir la part que ens toca perquè aquestes possibilitats de risc siguin les menys possibles“.
Preguntes dels mitjans de comunicació
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Portem molt temps explicant com es recullen les dades. És ara quan hem de començar a veure si l’efecte de parar el permís retribuït recuperable ha tingut algun impacte en la transmissió“. I afegeix: “Hem d’anar amb compte, però també hem de tenir en compte que estem fent moltes més proves, i més proves serològiques. Fins avui no hem vist un repunt significatiu en aquest nombre de casos“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Els morts sí que és cert que han pujat dels 399 que hem tingut fa dos dies. Però fa dos dies era dilluns, i la població ja sap que les dades de cap de setmana porten una miqueta més de retard que uns altres“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “El repunt de nous casos es deu probablement a l’increment del nombre de proves. Si bé és cert que ja podem començar a observar l’efecte de la fi del permís retribuït recuperable, és cert també que estem començant a observar-lo. Hem d’anar amb prudència i observar-ho aquests dos o tres dies“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “L’estudi de seroprevalencia s’iniciarà en un termini molt breu. Falta tancar algun detall logístic de coordinació amb les comunitats. Ens donarà a començar resultats preliminars des del final de la primera setmana“. I afegeix: “Des de la primera setmana d’inici podrem començar a tenir algun resultat preliminar, i sinó des de la segona setmana. A més de donar-nos una idea de la immunització de la població, podrem valorar el nombre de casos que es reduiran en les següents setmanes“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Els experts portem dient ja temps sobre què té sentit i què no té sentit fer. El que nosaltres plantegem s’ha de poder implementar correctament. Per tant, no pensin que el que digui un expert sanitari ha de plantejar-se tal com es diu“. I afegeix: “Entenem, i des del primer moment s’ha dit, que a vegades és necessari fer una acció radical per a evitar el col·lapse d’UCI, i una vegada que s’ha aconseguit evitar aquesta situació, es poden anar alleujant les mesures sempre que aquest alleujament no impliqui un augment de risc“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Els tècnics sempre hem estat tractant de plantejar les accions des del punt de vista del risc. Després, implementar-les és molt complicat. Entenem que s’han de prendre a vegades accions intermèdies per a reduir aquests riscos“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “En els supermercats hi ha una proximitat major que si una família es va sola a passejar per un carrer“. I afegeix: “No tindria sentit que els supermercats tornessin a massificar-se. Si les famílies poden treure als seus fills, potser té sentit no portar-los al supermercat“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del ministeri: “Sobre la taula hi ha moltes opcions [per a anar desescalant les mesures]. Grups multisectorials hem de valorar com de implementables són o no [les mesures]”. I afegeix: “Òbviament, implementar totes les mesures alhora és complicat i ens pot portar a una situació en la qual s’augmenti una altra vegada el nombre de casos i posem al sistema en una situació crítica, i això no ho volem“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Entenc que el Ministeri de Sanitat ha de redactar una ordre amb una espècie de guia sobre com s’ha de fer això“. I afegeix: “Ara mateix no sé si es limitarà a un nen o no“, explica Simón sobre la nova ordre que Sanitat emetrà perquè els nens de fins a 14 anys puguin sortir a passejar amb els seus progenitors.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Entenc que els nens de 14 a 18 anys ja podien sortir a fer activitats necessàries. Entenc que podien fer una altra sèrie d’activitats podien relaxar fins a cert punt les mesures de confinament, fins i tot sortir a passejar als gossos, aquells que els tinguessin”.
José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “La gent està fins i tot més conscienciada ara de no sortir“. Preguntat sobre el CETI de Melilla, que està al doble de la seva capacitat, diu: “Estem intentant, en la mesura que puguem, intentarem continuar traient a gent del CETI. Però cal ser conscients que un gran nombre que està en el CETI són marroquins, són algerians, i ara mateix la frontera està tancada“.
José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Estem parlant, i ja hi ha uns dispositius específics per al tema del Ramadà, i no hi haurà cap reunió que se surti del decret de l’estat d’alarma“.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Veurem, abans, quan he fet el balanç de la situació, hem estat parlant d’una sèrie de condicions que s’han de complir per a la transició [a la desescalada]“. I afegeix: “Una vegada fet això, hem de garantir per a detectar, diagnosticar i controlar cada cas i als seus contactes. I ser capaços de treure el risc de la seva població general. Si som capaços de garantir aquestes condicions es podrà començar a plantejar una possible transició. Fins que no ho tinguem clar hem de ser molt, molt prudents. Donar una data ara seria imprudent. Si totes les persones entenen que progressivament la responsabilitat en el control comença a ser major, més garanties tindrem que la transmissió es manté en els nivells adequats“.