Els menors fins als 14 anys podran acompanyar a un adult a les activitats permeses per als adults, entre elles a fer la compra. Sanitat permetrà una desescalada diferent territorialment “en funció de l’evolució de l’epidèmia“. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, María Jesús Montero. La intenció és que la “sortida sigui controlada“. Noves mesures laborals: atur per a acomiadats en període de prova, pròrroga al teletreball i ERTO en empreses de serveis essencials. Les empreses que demanin aval estatal de l’ICO podran retardar el pagament d’impostos fins a obtenir el préstec

El Consell de Ministres ha aprovat una sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma al Congrés, que la debatrà i votarà aquest dimecres, amb algunes modificacions, especialment la que estableix un “alleujament” per al confinament dels nens. “A partir del 27 d’abril, els menors fins a 14 anys podran acompanyar a un adult en els desplaçaments que es permeten anar al supermercat, farmàcies o entitats financeres“, ha explicat Montero.

Pedro Sánchez va anunciar aquest dissabte que es permetria la sortida “controlada” dels menors en aquesta nova pròrroga del confinament i va deixar clar que encara no s’havia començat la fase de desescalada. El president va assenyalar llavors que la referència seria la llei de salut pública que estableix la infància fins als dotze anys d’edat. El diumenge es va comprometre a estudiar una ampliació en la reunió amb els presidents autonòmics. Alguns, entre ells l’extremeny Guillermo Fernández Vara, van reclamar que l’edat de referència fossin els 14 anys.

L’altra novetat que inclou la sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma és l’habilitació al Ministeri de Sanitat perquè pugui “ampliar o restringir territorialment els desplaçaments“. “Es permet un procés de desescalada que pot ser diferent en funció de l’evolució de l’epidèmia en cada territori“, ha explicat Montero, que ha assenyalat que el departament que dirigeix Salvador Illa establirà “guies” per als desplaçaments en els diferents territoris a partir de “un sistema de marcadors” que permetran “ampliar o retrocedir” les decisions en funció dels resultats.

Noves mesures laborals: atur per a acomiadats en període de prova, pròrroga al teletreball i ERTO en empreses de serveis essencials

El Consell de Ministres ha tirat endavant aquest dimarts un reial decret llei amb mesures econòmiques, que inclou diverses novetats laborals. Algunes molt demandades pels sindicats, com l’accés a la prestació per desocupació de les persones acomiadades en aquesta crisi en el període de prova dels seus contractes. També es recull la possibilitat que empreses que presten serveis essencials puguin fer ERTO sobre la plantilla que no compleix amb aquestes tasques necessàries, així com les pròrrogues de dos mesos de la prioritat del teletreball i de les mesures d’adaptació i reducció de jornada per a cuidar a persones dependents en la crisi per la COVID19.

Atur per a acomiadats en període de prova

Fonts del ministeri que dirigeix Yolanda Díaz han explicat a eldiario.es que “es permet accedir a la prestació a les treballadores i treballadors el contracte dels quals es va extingir durant el període de prova, des del 9 de març“.

Aquesta mesura era molt reclamada pels sindicats i els afectats, ja que aquest tipus d’acomiadament és un dels més freqüents en la crisi del coronavirus, segons han explicat també a aquest mitjà des de diferents bufets laborals, i els treballadors no tenien dret a prestació per desocupació.

També “es permet accedir a la prestació als treballadors que havien deixat una ocupació per a accedir a un altre que no va arribar a materialitzar-se arran de la crisi“, afegeixen en Treball, una altra situació denunciada pels sindicats per la indefensió en la qual s’havien quedat aquests treballadors.

ERTO en empreses de sectors essencials

Es recull la “possibilitat d’acollir-se a ERTO” a empreses que realitzin activitats essencials si tenen part de la seva activitat no declarada essencial, que fins al moment no estava permès. “Les empreses que desenvolupen activitats qualificades com a essencials poden acollir-se a ERTO per la part d’activitat que no estigui afectada per aquest caràcter essencial“, expliquen en el ministeri que dirigeix Yolanda Díaz.

Aquesta disposició “només afecta a aquella part de les activitats essencials que les autoritats sanitàries hagin permès reduir (per exemple, odontòlegs, oftalmòlegs, fisioterapeutes, respecte d’aquella part de la plantilla que no atengui els serveis requerits per Sanitat…)“, detallen en el Ministeri.

Pròrroga a la prioritat de teletreball

El decret regula també una pròrroga de la prioritat del teletreball durant dos mesos més. Una de les màximes del Govern en aquesta crisi, a més de potenciar els ERTO, ha estat que es mantingui l’activitat productiva quan sigui possible a través del teletreball. Per això, va decretar el 17 de març el “caràcter preferent” del treball a distància sempre que fos possible. Aquestes mesures que permetin mantenir l’activitat “hauran de ser prioritàries enfront de la cessació temporal o reducció de l’activitat“, deia el decret.

El decret del 17 de març regulava que les mesures tenien una vigència de “fins a un mes després de la fi de la vigència de la declaració de l’estat d’alarma“, tret que es digués el contrari (alguna cosa que no ocorria en aquest punt). Per tant, el decret aprovat aquest dimarts dóna altres dos mesos més a l’ordre de prioritat del teletreball.

Pròrroga de les opcions per a conciliar

Es prorroguen també per dos mesos més els drets d’adaptació de l’horari i la modalitat de treball i de la reducció de jornada (de fins a un 10%) per a cuidar a persones dependents en aquesta crisi del coronavirus, el denominat “Pla MECUIDA“.

Aquí es pot consultar la lletra petita d’aquests drets de conciliació durant la crisi de la COVID19, en què consisteixen i qui es poden acollir. Alguns col·lectius, com les famílies monoparentals, han demanat complementar aquests drets amb alguna prestació o ajuda directa a les famílies, perquè quan es redueixen les jornades, per exemple, la persona treballadora ho fa a costa de reduir el salari.

De la mateixa manera que en el cas anterior, la mesura tenia vigència fins a un mes després de l’estat d’alarma, al qual ara s’afegeixen dos mesos més.

Més protecció per a fixos discontinus

Fonts de Treball expliquen que s’habilita també “una major protecció per als treballadors que tenen un contracte fix discontinu“, perquè puguin incorporar-se als ERTO i que puguin percebre prestacions per desocupació encara quan haguessin esgotat la desocupació.

És el cas, expliquen, “de moltes ocupacions associades a les activitats de temporada que comencen ja en aquesta època i que treballen només uns mesos de l’any“. Per a aquests treballadors fixos discontinus ja es va regular que tindrien dret a una prestació de 90 dies, independentment que haguessin consumit la seva desocupació o tinguessin el mínim cotitzat, però s’havien detectat problemes d’accés a la prestació. Encara que no expliquen la lletra petita, en Treball expliquen que l’aprovat avui permet “més suposats” perquè aquests treballadors es beneficiïn d’aquesta ajuda.

Reforç” de la Inspecció de Treball

També “es reforcen els mecanismes de la Inspecció de Treball i Seguretat Social per a perseguir aquells ERTO que puguin resultar fraudulents“, afegeixen en Treball, que apunten que es “intensifiquen els mecanismes de control i sanció per a evitar casos de frau en una situació de crisi sanitària“. La ministra Yolanda Díaz ja ha afirmat que, passada l’emergència sanitària, es revisaran “un a un” tots els ERTO aprovats. De moment, ronden els 500.000 i afecten uns quatre milions de treballadors.

Com han denunciat treballadors i sindicats, hi ha empreses que estan cometent fraus en els ERTO, per exemple, fent als empleats treballar malgrat haver suspès els seus contractes o reduïts les seves jornades en un d’aquests expedients.

Mesures específiques per a les cooperatives

Es permet que, durant la crisi sanitària, les cooperatives flexibilitzin els fons cooperatius poder fer front a les dificultats de funcionament originades pel virus“, expliquen en Treball.

També es desenvolupen la “flexibilització de l’exigències de constitució i funcionament de les societats laborals“, afegeixen en el Ministeri.

Les empreses que demanin aval estatal de l’ICO podran retardar el pagament d’impostos fins a obtenir el préstec

El Consell de Ministres ha decidit aquest dimarts “supeditar el pagament dels deutes tributaris a l’obtenció del finançament” avalat per l’Estat amb els crèdits ICO. Aquesta mesura implicarà per a les empreses que la sol·licitin que una vegada obtingut el préstec bancari es destini “immediatament” a pagar l’impost de societats pendent.

Una altra de les mesures tributàries adoptades aquest dimarts és l’exempció del pagament d’IVA en les compres de material sanitari de productors nacionals per part de centres hospitalaris.

A més, s’ha aprovat la rebaixa de l’IVA del 21% al 4% de llibres electrònics, revistes digitals i mitjans de comunicació online, com ja havia avançat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Per la seva banda, Nadia Calviño ha indicat que es redueix a 0 l’IVA per a productes sanitaris per a garantir la igualtat entre productes nacionals i importats.

Aquestes mesures se sumen a les preses en l’anterior consell de ministres, quan es va aprovar una moratòria tributària d’un mes per a 3,4 milions d’autònoms i pimes amb l’objectiu de mitigar els efectes de l’epidèmia de coronavirus. La moratòria afecta a tots els autònoms i pimes que facturen fins a 600.000 euros a l’any, el 95% dels quals han de presentar declaracions a l’abril. EL 20 d’aquest mes vencia el termini per a liquidar l’IVA del primer trimestre i presentar els pagaments fraccionats de l’IRPF i l’impost de societats, una data que ara es demora fins al 20 de maig. De la mateixa manera, els terminis de domiciliació es retarden del 15 d’abril al 15 de maig.

Parlaments de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Compareixen la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, i la vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño

La ministra portaveu, María Jesús Montero: “Han estat setmanes difícils. Amb la necessària cautela podem dir que l’evolució sanitària de la pandèmia ens permet albergar un raig d’esperança. Cada dia s’aconsegueix una mica més frenar la propagació del virus. Cada dia estem millor preparats. Per a poder avançar cap a la desescalada, abans cal consolidar alguns dels assoliments. Hem d’actuar amb màxima prudència i no podem baixar la guàrdia. Cal mantenir la distància i les mesures d’higiene. El Consell aprova sol·licitar una nova pròrroga fins al 9 de maig amb algunes novetats en la mobilitat dels nens”.

María Jesús Montero: “Proposem que a partir del 27 d’abril, els menors de 14 anys puguin acompanyar a un adult en desplaçament per a anar per exemple al supermercat, a la farmàcia”.

María Jesús Montero: “Sanitat podrà ampliar o restringir els llocs i establiments que s’afecten pel decret d’alarma. Es permet un procés de desescalada que pot ser diferent segons el territori. La majoria dels nens han romàs en els seus domicili, per tant la probabilitat que estiguin contagiats és realment baixa. Proposem que la sortida sigui controlada. Apel·lem a la responsabilitat dels pares perquè es garanteixi la seguretat”.

María Jesús Montero: “No estem relaxant les mesures de contenció. És responsabilitat dels adults de complir amb aquestes mesures“. Montero es refereix als pactes de la Moncloa: “Estem a l’espera que es determini la data i la metodologia de funcionament per a començar com més aviat millor a abordar una sèrie de prioritats, com el reforç del sistema sanitari, ajuda a les empreses i autònoms, la protecció social i la Unió Europea“.

María Jesús Montero: “Estem segurs que cada grup contribuirà per a enriquir aquest acord final. Perquè pugui ser implementat, és important la participació d’agents socials, patronal i sindicats. La seva participació és obligada. Sense ells, serà impossible establir les bases per a la recuperació. El president ha convocat la taula de diàleg social per al dijous a les 11 del matí”.

María Jesús Montero: “L’objectiu és harmonitzar el treball de totes les àrees, diàleg social i comissió política que esperem es pugui reunir al més aviat possible”.

Per la seva part, la ministra d’Economia, Nadia Calviño: “Les xifres avui donen lloc a l’esperança amb tota la prudència del món. M’agradaria enviar un missatge d’afecte a les persones afectades per l’emergència, de manera directa o indirecta”.

Nadia Calviño: “En paral·lel amb les mesures en àmbit sanitari, que aprovat diferents paquets de mesures per a fer costat al conjunt de la societat. Avui s’aprova un nou reial decret llei amb mesures horitzontals que afecten el conjunt de la societat i també mesures més específiques. Es tracta de més de 30 mesures en quatre àmbit: incrementar suport a treballadors, reforçar el finançament empresarial, mesures fiscals, mesures per a sectors concrets”.

Nadia Calviño: “S’aprova ampliar la cobertura als treballadors els contractes dels quals hagin extingit. Es reforça la protecció dels fixos discontinus. Es prorroga durant dos mesos més el caràcter preferent del treball a distància. S’aprova reducció de cotització per a determinats treballadors agraris”.

Nadia Calviño: “S’aprova la flexibilitat dels ertes per a empreses de sectors essencials. S’amplia la cobertura de la línia d’avals de l’ICO”. La ministra posa l’èmfasi en les mesures per a pimes i autònoms. “El mètode d’estimació objectiva permetrà ajustar el pagament dels deutes tributaris als ingressos“. Es redueix a 0 l’IVA per a productes sanitaris per a garantir la igualtat entre productes nacionals i importats.

Nadia Calviño: “Per a donar suport a l’esport, es crea una fundació per a finançar l’esport federatiu, olímpic i paralímpic“.

Preguntes dels periodistes

La ministra portaveu, María Jesús Montero, sobre la sortida dels nens: “Es planteja que els nens podran sortir amb els pares per a activitats ja contemplades per al decret. Es tracta de preservar que la sortida sigui per causes ja delimitades. S’afegeix que ara puguin fer-les amb el menor. No hi ha límit temporal. El menor ha d’anar amb l’adult o la persona amb la qual habitualment conviu. Es tracta de no trencar la cadena de transmissió. Serà tot el que s’avanci en aquest període. Anirem observant la progressió. La resta de les persones en el domicili ja desenvolupen aquestes activitats de comprar el pa o comprar el periòdic”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, sobre la polèmica per les paraules de la Guàrdia Civil: “El general Santiago ha traslladat explicacions, així com el doctor Simón i el conjunt del Govern. Aquesta persona és un tècnic que s’ha incorporat a una tasca mai abans vista amb una constant exposició que pot provocar que hi hagi paraules fora de context. El general ha transmès que va ser un lapsus. L’important és transmetre que aquestes persones estan treballant amb professionalitat amb respecte a la llibertat d’expressió. No es pot donar tanta importància a una qüestió menor”.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño: “Els agents socials han anat arribant a acords en determinats sectors productius. Juguen un paper fonamental per a garantir que es protegirà la seguretat dels treballadors. Ningú millor que ells”.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño: “Des del primer moment, el Govern ha tingut especial atenció cap als autònoms. Per això tots els paquets de mesures han incorporat alguna dirigida a ells. Estic parlant de moratòries en el pagament d’impostos en la Seguretat Social, en la possibilitat d’accedir a ERTE, una prestació específica per als quals es vegin obligats a tancar. Hem de posar el valor l’esforç del conjunt de la societat per a donar suport a aquesta part del sector productiu”.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño: “El sector del transport és un dels més afectat. El de passatgers més que el de mercaderies. El nostre interès des del primer moment és que es mantingués un flux constant de comerç internacional”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, sobre la sortida dels nens: “Serà imprescindible mantenir les mesures d’higiene. Mesures d’utilització de màscares és més difícil entre els nens. És bastant complicat complir amb aquesta protecció. Al llarg d’aquests dies, respondrem a aquestes preguntes més freqüents a través d’una forma de comunicació amena i senzilla”.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, sobre l’ingrés mínim: “Es tracta d’un treball que vam posar en marxa des que va començar la legislatura. És complex, sobretot per a identificar als beneficiaris. Des del primer moment ens vam posar a treballar. Amb el lideratge del ministre Escrivá, seguim en aquest treball per a tenir-lo com més aviat millor”.

La vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño: “No tenim un calendari oficial per al sector turístic. Si es produeix un rebrot, caldrà fer marxa enrere. Hi ha sectors productius que s’han vist més afectats. El turisme és un dels més afectats, i per tant tindrà un tractament especial per part del Govern. El nostre objectiu és avançar al més aviat possible, però dins de les mesures de seguretat”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero: “Les persones majors poden sortir del seu domicili, com la resta de persones, per a desenvolupar activitats concretes. És necessari recordar que per a les persones majors hem recomanat que disminueixin els contactes. Insisteixo, no tenen cap mena de restricció, cosa que no ocorria amb els nens, que no podien desenvolupar algunes activitats del decret llei. Tant de bo que molt aviat puguem donar instruccions per a determinats grups perquè puguin desenvolupar certa activitats“.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño: “Al llarg d’aquesta setmana, s’han posat sobre la taula moltes propostes [en el Consell Europeu]. El dijous es debatrà la situació, però normalment no es debaten les propostes de cada país. La proposta espanyola ha estat una contribució valuosa i està sent considerada en totes les capitals i les institucions comunitàries”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero: “L’estudi de seroprevalencia el farem juntament amb les comunitats, però no serà l’únic element ni el més important a tenir en compte a l’hora de prendre mesures. És un complement afegit”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero: “Es va dir que anava a haver-hi un alleujament en el confinament dels menors. Cap contradicció entre el que he dit jo i el que ha dit el president”.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, sobre la renda mínima: “El ministre Escrivá està determinant qui seran els beneficiaris de la renda mínima i això determinarà el cost de la mesura. M’agradaria aclarir que el debat sobre la renda mínima no té res a veure amb els coronabono”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, sobre la sortida dels nens: “En la mesura que es vegi que aquesta mesura funciona, es considerarà que es pugui estendre a altres activitats. A poc a poc, amb passos ferms. En aquest primer moment, acompanyament”.