El Ministeri de Sanitat informa de 430 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un lleuger increment de defuncions respecte a la dada d’aquest dilluns, quan es van registrar 399. El Ministeri de Sanitat actualitza aquests dies les dades de la sèrie històrica, després que el Govern donés ordre a les comunitats autònomes per a homogeneïtzar la forma en la qual aquestes transmeten les xifres. Espanya acumula 21.282 morts, 204.178 contagiats i 82.514 recuperats. Fernando Simón adverteix que “fins i tot quan es comencin a aixecar les mesures, caldrà ser molt acurats amb la mena de relacions que mantenim“. La Guàrdia Civil alerta de “un repunt de denunciats i detinguts” per incomplir les mesures de l’estat de alarma. La Guàrdia Civil, sobre l’email en el qual demana identificar faules que generin desafecció a institucions: “No implica cap acció més enllà de detectar faules per a advertir a la ciutadania

Espanya ha registrat 430 defuncions de persones amb coronavirus en les últimes 24 hores. Aquest dilluns es va donar la xifra més baixa de decessos des del 22 de març amb 399 persones, després que el diumenge la dada també anés baix: 410. Les morts des de l’inici de l’emergència sanitària han ascendit a 21.282, segons el Ministeri de Sanitat.

El nombre acumulat de casos suma ja 204.178, amb 3.968 nous contagis en l’últim dia. En aquest número no estan incloses les persones asimptomàtiques a les quals se’ls ha fet un test d’anticossos (només els positius que han desenvolupat la malaltia) perquè no totes les comunitats han remès fins al moment aquesta informació. La xifra de recuperacions és de 82.514.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aquest dimarts que “les comunitats autònomes estan arribant progressivament a nivells de transmissió molt més baixos dels observats en les últimes setmanes“. En concret, Simón ha indicat que només tres de les 17 té increments per sobre del 2%.

Aquest descens en els nivells de transmissió, ha dit, permetrà anar “progressivament posant mesures que ens vagin portant a poc a poc a la normalitat quant a la mobilitat“. Una normalitat que, no obstant això, haurà de “anar acompanyada de les mesures de protecció“. “Durant unes quantes setmanes, fins i tot quan es comencin a aixecar les mesures imposades, caldrà ser molt acurat amb la mena de relacions que mantenim“.

La Guàrdia Civil alerta de “un repunt de denunciats i detinguts” per incomplir les mesures de l’estat d’alarma

El Cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, el general Santiago, ha informat aquest dilluns que en el dia d’ahir es van interposar 5.700 denúncies de tipus administratiu i es van realitzar 28 detencions per desobediència o resistència, “en la seva majoria a reincidents“.

Santiago ha explicat que, “encara que la gran majoria dels ciutadans continua observant una conducta exemplar, durant els últims dies hem observat un repunt en denunciats i detinguts per incomplir les mesures de l’estat d’alarma“.

La Policia Nacional, per part seva, ha detingut en les últimes 24 hores a 69 persones, “la xifra més baixa des de l’inici de la crisi“. Això és, ha dit el director adjunt de la Policia, José Ángel González, una “boníssima notícia“.

La Guàrdia Civil, sobre l’email en el qual demana identificar faules que generin desafecció a institucions: “No implica cap acció més enllà de detectar faules per a advertir a la ciutadania

El Cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, el general Santiago, ha precisat aquest dimarts les seves paraules del diumenge. “Quan he parlat de faules i desinformació, em refereixo al fet que el monitoratge que realitza la Guàrdia Civil de xarxes socials tracta d’identificar aquestes faules d’origen incert, que puguin generar estrès social i alarma social en qüestions que en aquests moments tenen a veure amb la malaltia i la salut. Aquestes activitats sempre es fan amb un escrupolós respecte al dret a la llibertat d’expressió i a la crítica“.

Preguntat sobre els emails en els quals demanava identificar faules que generin “desafecció a institucions del Govern“, Santiago ha confirmat que es tracta d’un document “de caràcter intern en el qual es demana a les diferents unitats que donin compte a l’Estat Major de totes, i repeteixo totes, les activitats que es donen en l’àmbit cibernètic: denúncies, estafes, fraus, recerques judicialitzades, denúncies administratives, etc. i, a més, se’ls demana que identifiquin, que estudiïn i que facin un seguiment de les faules i informacions, però això no implica cap acció més enllà de detectar-los per a poder advertir d’ells a la ciutadania i poder reduir l’alarma social i l’estrès“.

Santiago ha explicat que quan es referia en aquests documents de caràcter intern a “institucions del Govern” està parlant “de l’àmbit local, autonòmica i estatal, al cap i a la fi institucions de tot l’estat“.

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres: en les últimes 24 hores, els morts van ser 430, la qual cosa suposa un lleuger increment de defuncions respecte a la dada d’aquest dilluns, quan es van registrar 399. Espanya acumula 21.282 morts, 204.178 contagiats (3.968 més que ahir) i 82.514 recuperats. “El número de mort està baixant, però continua sent una xifra que ens preocupa“. Els morts avui representen un increment del 2,1% en comparació amb ahir. El 50% dels ingressats en l’UCI pertanyen a una única comunitat autònoma, explica Simón, sense detallar quin.

El general Carlos Pérez, cap del gabinet del Cap de l’Estat Major de la Defensa: “Per a avui tenim previst actuar en 208 localitats. Està previst per a avui l’arribada d’un avió amb material sanitari donat per Estònia”. Pérez lloa el treball de la unitat de logística, tant en la lluita contra el virus, com amb les operacions habituals.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “Ahir es van tramitar més de 5.000 denúncies i vam detenir a 28 persones, moltes d’elles reincidències. Durant els últims dies, hem observat un repunt en el nombre de persones detingudes. No és el moment de baixar la guàrdia”.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Fins al moment, s’han detingut 2.664 persones. En les últimes 24 hores, s’han tramitat més 3.000 actes“. Tant les detencions com les denuncien baixen en comparació amb el dia anterior. S’han realitzat 300 denegacions d’entrada i tres detencions a les fronteres amb França i Portugal. González es refereix també a la lluita contra l’explotació sexual de menors en internet. “Al març hem rebut 500 senyalitzacions“, indica. “Tots passem més temps interactuant en internet, també els menors, per això és necessària una adequada vigilància per part dels adults“.

María José Rallo, secretària general de Transports: “Els serveis de Cercanias i Rodalies van tenir ahir un nivell d’utilització similar a la setmana pasada.se estan instal·lant marques en les andanes de les estacions per a mantenir la distància social”. Quant al transport amb autobús de llarga distància, ahir es va registrar un lleuger increment (al voltant d’un 4% en comparació amb un dia normal). “Es tracta de totes maneres de xifres molt baixes“. El transport aeri també va ser marcat per continuïtat.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “L’increment de casos confirmats és del 2%. Només tres comunitats tenen increment per sobre del 6%. Progressivament s’aniran proposant mesures que ens portaran a poc a poquet a la normalitat quant a la mobilitat. Els canvis en mobilitat han d’anar acompanyats per l’observació de les mesures de protecció durant unes quantes setmanes”.

Preguntes dels periodistes

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “A nivell internacional, continuem sent el segon país amb més casos, encara que molt darrere dels EUA. La incidència a Espanya continua baixant, igual que baixa en altres països amb algunes excepcions com el Regne Unit i Turquia. La tendència progressiva és cap al control en la majoria dels territoris”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “L’estudi de seroprevalencia no és fàcil. No tinc tot el detall del calendari previst, però sé que hi ha hagut alguns retards. És molt important saber el nombre real de persones infectades, però no és l’últim paràmetre necessari per a començar un procés de canvi per a controlar la pandèmia. També cal valorar la transmissió real en aquest moment, entre altres. S’ha d’unir també a la capacitat instal·lada assistencial perquè el sistema sanitari no torni a sofrir la mateixa pressió davant possibles riscos”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la desescalada: “Els criteris i les formes per a la transició han de ser similars. Hi ha comunitats o províncies en les quals els riscos de transmissió són nuls o pròxims. El problema en la península és que els territoris estan l’u prop de l’altre i també cal tenir en compte la mobilitat. Les mesures han de ser homogènies. Es poden donar paradoxes. Encara que la immunitat sigui un paràmetre sobre el qual basar-se pel canvi, és complicat, els nivells haurien de ser molt alts. No esperem que sigui tan alt com per a ser l’únic valor. Són decisions que cal prendre amb molta cura. Estem treballant en tots els conceptes i farem les propostes més adequades”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre l’estudi de seroprevalencia: “El desenvolupament estarà guiat per l’Institut de Salut Carles III, però amb una col·laboració molt estreta amb les comunitats. Això ha estat una de les causes dels retards. Però l’estudi va endavant. Es farà en diverses fases i els resultats parcials es tindran des de les primeres accions, però no els puc donar una data”.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil, sobre la polèmica per les seves declaracions del diumenge passat: “Sobre faules i desinformació, estem parlant d’un assumpte molt seriós que afecta a Espanya i a la resta dels països del món. Quan he parlat de faules, em refereixo al fet que el monitoratge de les xarxes socials, tracta d’identificar aquestes faules d’origen incert que poden generar alarma social. Aquestes activitats sempre es fan en el respecte de la llibertat d’expressió i d’informació. En el document de caràcter intern es demana de donar compte de totes les activitats que es realitzen en àmbit cibernètic, però això no implica una acció més enllà de detectar les faules. Parlem de faules i desinformació de caràcter incert amb ànim de generar alarma. No parlem de crítica política”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la dada de proves PCR: “No és una informació fàcil d’obtenir. Hem de refinar. El nombre de proves PCR no és igual al nombre de pacients diagnosticats. En les últimes setmanes s’han anat establint mecanismes per a donar aquesta informació de forma agregada, que, a més, s’està treballant per altres fonts. Quan es tingui garantia suficient, es disposarà de les dades obertament”.