Des del grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviments d’Esquerra ens han passat un comunicat respecte a Les Santes 2020, que passem íntegrament:

LES SANTES 2020: FEM-NE UNA OPORTUNITAT

Som a mitjans d’abril i la preocupació per si aquest any podrem gaudir de Les Santes comença a ser evident entre la ciutadania mataronina.

L’altíssima partícipació en la gran majoria d’actes de la nostra estimada Festa Major i les indicacions a nivell sanitari que no deixen clar (perquè a hores d’ara encara no hi ha manera de saber-ho) a partir de quan es podran desenvolupar amb normalitat els esdeveniments amb gran afluència de gent, posen en dubte i en risc la celebració de Les Santes, si més no, tal com les hem entès fins a data d’avui.

I aquest és per a nosaltres el quid de la qüestió. Amb gran probabilitat, Les Santes d’enguany hauran de ser diferents, però entre prendre la decisió (precipitada) de suspendre-les ja i poder-les fer amb tota normalitat, hi ha una gran gamma d’opcions.

Així ho hem transmès a l’equip de govern actual de l’Ajuntament de Mataró i a la resta de grups municipals, amb qui hem començat a tenir trobades virtuals per pensar en com han de ser Les Santes del 2020.
El compromís, per part de tots els grups municipals, ha sigut prendre les decisions de manera consensuada en favor de tota la ciutadania i també de la Festa Major.

Perquè Les Santes no només són festa. Les Santes són també activitat econòmica i promoció per la ciutat. Les Santes són feina per a molta gent del sector cultural, tècnic, de neteja, de seguretat, d’oci, de restauració, etcètera, i fora bo que preveient els temps de crisi que s’acosten, puguem veure Les Santes com una oportunitat i no com un problema.

En altres poblacions, ja han decidit suspendre o ajornar la seva festa major, però tots els mataronins sabem que Les Santes fora de calendari, amb tota la litúrgia d’aquells fantàstics dies de finals de juliol, segurament perdrien tot el sentit. També, és clar, el de la celebració de la festivitat de les nostres patrones.

Però això no ha de ser excusa per “aparcar” Les Santes i treure’ns el problema de sobre, la ciutat s’ho ha de prendre com un repte que, a més, ha de servir també per millorar molts aspectes de la nostra festa major que precisament estan en revisió.

És hora doncs d’arremangar-nos, de pensar, de ser imaginatius, de proposar idees i opcions i posar-les al damunt de la taula per fer “Les millors Santes” que es puguin.
Busquem entre tots (ciutadania, entitats, colles, tècnics, polítics) la manera de no perdre l’essència de la nostra festa i celebrem-la (si cal) d’una altra manera.

Caldrà també un esforç de l’administració pel que fa al tema logístic: contractacions, licitacions i totes les feines derivades d’una festa major tan gran com la nostra.

Demanem ser el màxim de flexibles per poder abastar tots els escenaris possibles i per prendre les decisions d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries en cada moment.

Ara ens cal tota la rauxa necessària per crear i gaudir de Les Santes del 2020 i a la vegada, fer-ho amb el seny imprescindible en les circumstàncies actuals.

Entonar “el bequetero”, veure els focs, sentir l’olor de pólvora o el repic de les campanes, fer ballar en Robafaves i tot el seguici festiu, tastar la Juliana, cantar havaneres,… trobem entre tots solucions per viure la nostra Festa Major, encara que hagi de ser diferent.

No ens deixem vèncer i busquem la manera de donar, també aquest any, Glòria a Les Santes!

Document: Les Santes 2020 ERC-MES