El Ministeri de Sanitat informa de 410 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un descens en la xifra de defuncions respecte a la dada d’aquest dissabte, quan es van registrar 565. El Ministeri de Sanitat actualitza aquests dies les dades de la sèrie històrica, després que el Govern donés ordre a les comunitats autònomes per a homogeneïtzar la forma en la qual aquestes transmeten les xifres. Espanya acumula 20.453 morts, 195.944 contagiats i 77.357 recuperats

En les últimes 24 hores han mort 410 persones per coronavirus a Espanya. És el registre més baix des de fa aproximadament un mes: cal retrocedir al 22 de març per a trobar un número més baix, que aquest dia va ser de 394 morts. No obstant això, el Ministeri de Sanitat demana sempre prudència amb les dades ofertes en cap de setmana, ja que el registre pot sofrir alguns retards. En total, al nostre país han mort 20.453 persones a causa del coronavirus.

El descens també es constata en els nous contagis. En l’últim dia hi ha 4.218 nous casos detectats, per sota dels registres dels últims dies, encara que dilluns passat i dimarts els nous contagis van baixar dels 4.000 casos. El nombre de persones que s’han contagiat del virus des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 195.944. Les curades són ja 77.357.

El director del centre de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha subratllat aquest diumenge, després de la reunió del Comitè Tècnic, que les dades mostren la tendència descendent “que observem des de fa temps i que indiquen que la transmissibilitat de la malaltia s’ha reduït considerablement i estem en la bona línia“.

Des de fa dos dies, el Ministeri de Sanitat ha incorporat a l’estadística el nombre de persones asimptomàtiques a les quals se’ls ha fet un test d’anticossos que ha donat positiu: són 2.526. Si sumem aquesta xifra a la de contagiats amb símptomes, el total és de 198.470. No obstant això, Sanitat no presa encara aquesta xifra com a referència perquè no totes les comunitats autònomes han remès fins al moment aquesta informació (la d’asimptomàtics amb test que han donat positiu) i aquesta dada està, per tant, incomplet.

El Govern va publicar el divendres en el Boletín Oficial del Estado la informació concreta que havien de remetre les comunitats autònomes per a l’estadística oficial amb una nova indicació de desglossar els positius asimptomàtics. Les xifres separades d’asimptomàtics només han estat aportades per set comunitats autònomes.

Sanitat continua tractant d’homogeneïtzar les dades aportades per les comunitats, la qual cosa està produint ajustos en les xifres i problemes aquests dies a l’hora d’interpretar les taules estadístiques. Per exemple, Galícia i Madrid ofereixen dades de persones ingressades en hospitals i en UCI avui dia però no la xifra acumulada, per la qual cosa no tenim una xifra oficial de quantes persones han requerit atenció hospitalària i de quantes han passat per aquestes unitats en tota Espanya des que va començar la pandèmia.

Un altre exemple: Galícia ha remès dades d’altes hospitalàries, però no d’altes epidemiològiques, per la qual cosa Sanitat no ha pogut calcular el nombre de persones curades en aquesta comunitat. El total de 77.357 curats no inclou, per tant, Galícia.

Policia i Guàrdia Civil detenen a 112 persones en les últimes 24 hores per incomplir l’estat d’alarma

El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil han realitzat 112 detencions en les últimes 24 hores per incompliments de les normes de l’estat d’alarma. Així ho han anunciat en la roda de premsa els càrrecs tècnics del Govern que gestionen la crisi del coronavirus. En concret, la Policia Nacional ha realitzat 83 detencions i la Guàrdia Civil altres 29.

La Guàrdia Civil alerta d’una estafa de correus suplantant a l’OMS per a demanar donacions per bitcoin

El cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, general José Manuel Santiago, ha alertat aquest diumenge que s’ha detectat una remissió massiva de correus electrònics que suplantaven la identitat de l’Organització Mundial de la Salut i que, amb l’excusa d’una suposada campanya de donacions per a la lluita contra la COVID-19, incitaven a realitzar aportacions econòmiques en la moneda virtual bitcoin.

Així ho ha assegurat en la roda de premsa diària en Moncloa posterior a la reunió del Comitè Cientificotècnic, en la qual ha dedicat part de la seva intervenció a alertar de l’augment del fenomen de les estafes associades a l’ús d’Internet amb motiu de l’estat d’alarma, pel major ús que els ciutadans fan del comerç online i de les noves tecnologies.

Parlaments de la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries: “Hi ha hagut distorsions en els últims dies en les xifres, que es van solucionant per refinament del lliurament de la informació de les comunitats i autocorrecció. Hi ha un 2,2% en l’increment de casos. És la primera vegada que baixem dels 500 morts, amb una reducció de més de 150 d’ahir a avui. Les dades d’avui es refereixen al dissabte, els caps de setmana sempre hi ha un petit retard en la notificació. És una xifra que ens incita a l’esperança. També hi ha línia descendent en hospitalitzacions i ingressos en UCI, amb increments lleugerament superiors a l’1%. La transmissió de la malaltia s’ha reduït substancialment“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Hi ha 6.970 efectius desplegats en 216 localitats. Es van desinfectar ahir 60 residències de majors, més de 4.100 des de l’inici de la crisi. Avui es desinfectarà també Mercamadrid o Mercabarna, i nou hospitals. Aquesta tarda arribarà un avió a Torrejón amb material sanitari, i ha sortit un que arribarà demà procedent de la Xina. No cal baixar la guàrdia“.

José Manuel Santiago, general de brigada de la Guàrdia Civil: “Vull posar en valor l’esforç col·lectiu de la nostra societat. La Guàrdia Civil compleix funcions habituals i quotidianes, més enllà de vigilar les mesures de l’estat d’alarma. Els agents van tramitar unes 4.200 denúncies i detenir a 29 individus, la majoria reincidents. Quant a la lluita contra el tràfic de persones, s’ha detingut a nou individus d’una xarxa que explotava a vuit dones a Madrid i Toledo“.

María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “La Policia és líder mundial en comunicació amb la ciutadania per xarxes socials. Hem respost a 35.000 consultes en aquest mes en els nostres perfils. Demanem als majors que, a causa de la seva vulnerabilitat, extremin les precaucions durant el cobrament de les seves pensions. Per a exemplificar l’esforç de participació ciutadana: hi ha hagut 14.000 actuacions. Ahir va haver-hi 4.573 propostes de sanció i 83 detencions“.

María José Rallo, secretària general de Transports: “Fem un repàs de la mobilitat en aquesta setmana. Va haver-hi certa incertesa sobre com anava a funcionar el transport, pels festius, la volta al treball, o el lliurament de màscares. Afortunadament, per la gran implicació de tots, aquests primers dies el repartiment es va produir sense incidències. En Rodalia, l’inici de l’activitat va ser progressiu. Va haver-hi un reforç de personal. No va haver-hi episodis d’aglomeracions identificats, i l’ús ha estat inferior al de la primera setmana del confinament. En la primera setmana de març va haver-hi 1,3 milions d’usos, aquesta setmana, va haver-hi 145.000. Sobre els serveis comercials de Renfe, ahir va haver-hi 1.200 usuaris, amb una mitjana setmanal de 1.500, quan altres anys hi havia uns 90.000. AENA està en un nivell d’utilització del 5% respecte a un dia equivalent de l’any passat. Ahir va haver-hi 191 operacions“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre les dades: “Aquest virus el parem units. Avui només vull tornar a repetir una xifra que he dit al principi. Són morts, és trist, representen la transmissió fa un temps, però avui tenim 410 morts, clarament per sota dels 500 que es mantenien. Incita a l’esperança, encara que cal anar amb compte. Espero que puguem anar veient de forma més òbvia l’impacte de l’esforç que fem tots“.

Preguntes dels periodistes

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre la sortida dels menors: “Jo no conec com serà el decret. El comitè considera que s’han de plantejar clarament mesurades d’increment de mobilitat per a alguns grups, per als quals la falta de mobilitat o el tancament té un impacte major, i inclou als nens. El moment adequat, les dates, depèn de factors que coneixerem per part del Govern“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre la sortida de les persones: “Hi ha hagut limitacions per a la sortida a fer esport. hi ha moments en què per a garantir el control de risc cal ser més estrictes, i es pot relaxar quan s’han après els comportaments que limiten la transmissió del virus. No crec que siguem ni més ni menys disciplinats que altres països del món. S’implantaran mesures que es puguin implementar, però que es puguin implementar correctament“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre les mascaretes: “Les mascaretes són una recomanació. Hi ha mascaretes amb diferents característiques, i s’ha d’entendre que són una mesura més. Cap mesura per si sola funciona“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Hi ha una faula que s’ha corregut en els últims dies, sobre una fumigació aèria. S’habilita per a usar aerosols, no aeronaus. Usant productes químics ja utilitzats, es poden usar ara com s’usen insecticides a les habitacions. Fins ara s’usaven líquids. Ara en ambients tancats es podran usar aerosols“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “En la possible participació de les Forces Armades en la presa de dades per a l’estudi de seroprevalencia. Es treballa amb moltes opcions, encara no està decidit que les Forces Armades participin. No està decidit“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre els sanitaris contagiats: “Hi ha 30.663 professionals sanitaris infectats des de l’inici de l’epidèmia. No tinc disponible informació de morts“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre l’estudi de seroprevalencia: “És un estudi complicat, més fins i tot des del punt de vista logístic que tècnic“.

María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “Hi ha hagut milers i milers d’actuacions des de l’estat d’alarma. En qualsevol moment en què va haver-hi una operació amb mala praxi, s’aplicarà el règim disciplinari“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre les dades de defuncions en residències de majors: “Hi ha dades preliminars, però es donaran detalls quan estigui acabat l’informe. Entenem que tots els positius confirmats estan inclosos en la informació que ens envien les comunitats“.

Fernando Simón, coordinació d’emergències sanitàries, sobre la mobilitat dels majors: “És un punt discutit, l’efecte en els majors del confinament. També els majors necessiten mobilitat. El que succeirà i es permetrà serà publicat en el reial decret“.