El Govern té previst definir en el Consell de Ministres que se celebrarà dimarts que ve els requisits amb els quals es deixa sortir de casa als nens de manera controlada a partir del pròxim 27 d’abril. Així ho ha assegurat aquest diumenge en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El ministre de Sanitat assegura que les dades mostren “el doblegament de la corba“. Ábalos crida a “superar vells esquemes frentistas” i demana la col·laboració de tota la classe política contra la COVID19

Aquest dissabte, Sánchez va explicar que aquestes sortides “estaran limitades“. La durada o la distància dels passejos seran algunes de les condicions que el Govern ha de fixar sobre la base de les recomanacions que li han fet arribar els experts en infància així com del que digui el comitè científic. En principi aquest “alleujament” serà per als menors fins als dotze anys, que és el punt de referència que estableix la llei de salut pública. No obstant això, Sánchez va apuntar ahir que és el punt de “partida“.

El ministre de Sanitat assegura que les dades mostren “el doblegament de la corba

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareix davant els mitjans després de la conferència amb les comunitats autonòmiques. Illa ha valorat les dades conegudes aquest diumenge, unes xifres, ha dit, que confirmen “l’objectiu de doblegament de la corba“. “Continua sent una fase complicada en la qual es requereixen mesures dures però estem anant en la bona direcció“.

Illa ha confirmat que el president del Govern ha comunicat als presidents autonòmics la sol·licitud d’una nova pròrroga de l’estat d’alarma perquè la prioritat continua sent “protegir la salut” i preservar les capacitats del sistema de salut. Aquesta pròrroga, ha apuntat, tindrà algunes modificacions que discutirà el Consell de Ministres del pròxim dimarts. Entre elles, la sortida de nenes i nens al carrer sota certes condicions. També han abordat l’atenció primària: “Tindrà un paper molt important, sobretot en la detecció de nous casos“, ha dit Illa.

Ábalos crida a “superar vells esquemes frentistas” i demana la col·laboració de tota la classe política contra la COVID19

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha fet una crida aquest diumenge a “superar vells esquemes frentistes” i ha posat en valor la necessitat d’una “nova cultura política” que permeti afrontar la crisi generada pel coronavirus de la millor manera possible.

En aquest sentit, ha assenyalat que el Govern necessita l’ajuda de “tots” -la classe política i el conjunt de la societat civil- per a “enfortir-nos com a país i com a societat” i ha insistit que aquesta ajuda “ni contravé al duel, ni està renyida amb la crítica, ni és incompatible amb la defensa legítima de les ideologies”. “La crítica cega sense aportació de solucions no serveix per a millorar les coses”, ha asseverat.

El Govern demana cooperació a les comunitats perquè l’estudi serològic sigui homogeni

Salvador Illa ha assenyalat que l’estudi serològic sobre la prevalença del coronavirus que es durà a terme a Espanya ha de ser homogeni en tot el territori. Per això, ha dit, el president del Govern ha demanat a les comunitats autònomes la seva màxima “col·laboració i cooperació“, perquè aquest estudi sigui homologable en totes, la qual cosa no lleva, ha dit, que les autonomies puguin complementar-lo.

La desescalada, ha apuntat, pot ser que no sigui homogènia, podrà atendre la realitat de cada territori i aquesta diversitat no dependrà necessàriament de les divisions administratives entre territoris. Illa ha afirmat que estan valorant-se diferents opcions i que és la vicepresidenta Teresa Ribera la que està coordinant els grups de treball.

Parlaments de la compareixença els ministres de Sanitat, Defensa, Interior i Transports, després de la videoconferència que va mantenir el president del Govern amb els presidents de comunitats i ciutats autònomes

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “És la sisena vegada que se celebra una videoconferència d’aquest tipus, per a reconèixer la labor que fan les comunitats. Les dades d’aquest matí confirmen el doblegament de la corba, fins i tot amb l’increment de test. 410 morts, una dada que sempre ens fereix, però que ha decrescut. Continua sent una etapa complicada, però anem en la bona direcció. El president ha comunicat que sol·licitarem el dimecres una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig, inclòs“. “Aquesta pròrroga tindrà algunes modificacions, a discutir el dimarts en el consell de Govern, com la sortida dels domicilis sota condicions dels nens i nenes. S’ha abordat avui l’horitzó de la desescalada, en funció de l’evolució de les dades durant maig, que facin arribar les seves propostes en aquest sentit. El dilluns abordarem aquest assumpte. La ministra Teresa Ribera coordina els grups de treball. Tindrà un paper rellevant l’atenció sanitària primària, en la detecció precoç dels nous casos“. “Detectats precoçment els casos serà important aïllar els casos, monitoritzar la situació i garantir la localització i seguiment dels contactes. Quant als sumistros, hem repartit 63 milions d’unitats, 30 de guants de nitril, per exemple, i una quantitat important de respiradors. Aquest divendres van arribar quatre màquines de producció de màscares, adquirides per la corporació Mondragón, per a fabricar màscares, produiran 10 milions al mes. Sobre la fixació de preus màxims dels elements de protecció, com a màscares, guants, o gels, l’ordre publicada avui estableix que una Comissió es reunirà en 48 hores i fixarà els preus. Hi ha obligacions per a l’etiquetatge. Finalment, quan acabi aquesta compareixença, m’incorporo a la reunió de ministres de Salut del G20“.

La ministra de Defensa, Margarita Robles: “Gràcies al personal en primera línia. Suport i afecte a les famílies dels morts, que no són números. Ens sentim profundament implicats en el treball de les residències de majors. Per això vam posar el focus en elles. Hi ha hagut gairebé 4.200 desinfeccions“.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “Manifest el meu condol pel conjunt de morts. Espero un ràpid restabliment dels qui lluiten contra el virus. Portem 35 dies llargs de confinament, amb avui, 36. Ens enfrontem a altres xifres, podem albirar amb cautela un altre horitzó, un on es pot començar a parlar d’una transició cap a la desescalada. Es continua treballant des de fa temps en el futur. Els números i les valoracions són conseqüència de la responsabilitat dels ciutadans, amb una modificació impensable dels nostres hàbits“. “Tots els cossos han col·laborat. No s’han limitat a protegir la seguretat de l’ordre públic, també la seguretat que anomenem humana. Han reforçat la prevenció dels delictes, en concret els que es dirigeixen als més afectats. Com el pla Major, dirigit a la protecció de persones majors, davant delictes les estafes. S’ha incrementat més d’un 27% del seguiment d’aquells expedients oberts de violència masclista, hi ha hagut més de 100.000 serveis des del 14 de març. Hi ha un pla de protecció per als centres sanitaris. Ens queda temps, hem de continuar treballant“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos: “Suport a tots els treballadors en primera línia. Crec que és important assenyalar el valor del públic. Quan hi ha una amenaça real, els diners que cadascun té en la seva butxaca no és suficient, una societat resisteix millor l’adversitat amb el públic. Ningú veurà els pressupostos de Sanitat com una despesa, sinó una inversió. Un estat del benestar fort. Només no se salva ningú. Hem redissenyat un sistema de transport molt restringit. Després de la hibernació ens enfrontàvem a una setmana decisiva, la conclosa ara. Des del dilluns incrementem l’oferta de Rodalia, reserva de trens o maquinistes, reforç de senyalització i megafonia. Els ciutadans continuen responent, com corroboren les companyies tecnològiques. En la majoria de les maneres de transport hi ha una reducció superior al 90%, i un 70% l’ús de vehicles lleugers“. “La mobilitat continua sent molt baixa. Prop de 30 milions d’espanyols es troben a les seves cases“. Ábalos enumera les mesures preses aquesta setmana. “Treballem ja preveient escenaris, perquè tindrà un paper clau el transport. Fonamentalment l’urbà, que serà sotmès a un important nivell d’estrès quan comenci la desescalada. Avui el president ha traslladat la disposició de 14.000 milions d’euros, un extra de liquiditat per a les comunitats. Demà completarà la primera ronda de contactes per a forjar amb el concurs de tots un gran acord de reconstrucció nacional d’una forma justa. En aquesta línia, avui el president ofereix un acord interinstitucional amb les comunitats com a part d’aquest acord. Serà demà extensiu a la federació de municipis. Ha emplaçat a aconseguir un acord en matèria educativa per a donar certitud. Amb prudència i cautela. Hem de continuar prenent decisions, sota tres coordenades: una volta progressiva cap a certa normalitat, que ningú es quedi enrere i que hi hagi consens i acord com a bastida de la reconstrucció”. “Alimentar l’esperança no hauria de ser una opció, sinó una obligació, una ètica i un compromís col·lectiu. El Govern no espera una visió acrítica. La primera ajuda que demanem és per a forjar l’esperança. El duel sense esperança sol es queda en dolor. Tots els polítics tenim responsabilitat en aquesta crisi“.

Preguntes dels periodistes

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, preguntat sobre la flexibilització del confinament i la fixació del preu de les màscares: “El Govern fa setmanes que treballa en el procés de transició. Aquesta setmana va haver-hi una primera reunió tècnica amb les comunitats, hi haurà una més política. Les decisions corresponen al Govern d’Espanya“. Sobre els preus: “Es va anunciar una ordre, i avui s’ha publicat una ordre. Es parla d’un termini màxim de 48 [hores], la qual cosa no evita que es pugui reunir abans“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “L’atenció primària tindrà un paper essencial, en la detecció precoç de casos i en el seguiment dels casos lleus sotmesos a aïllament“.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “El criteri de sanció està ben establert. La pròpia normativa exigeix una conducta determinada dels ciutadans, evitar mobilitat no justificada. Una ordre autoritzada pel poder legislatiu. Els agents fan una denúncia, traslladada a les delegacions de Govern, que fan la proposta de sanció, amb les garanties legals. S’actua amb proporcionalitat“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre la conferència: “El president ha posat en relleu la coordinació, i vol reforçar-la encara més“. Sobre l’estudi de seroprevalencia: “S’ha demanat que sigui homologable en tot el territori, ningú ha posat objecció, encara que es podrà complementar amb altres estudis en el futur si així ho consideren“.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, sobre les faules: “La llibertat d’expressió sempre s’ha volgut afavorir. El dret a la crítica sempre és ben rebut. Gràcies als mitjans de comunicació els ciutadans tenen informació adequada“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre els morts en residències de majors: “Hem rebut la informació, la farem pública una vegada analitzada. Són des de fa setmanes un focus d’especial atenció. Seran els majors els últims a veure relaxar-se les mesures de confinament? Sabem que els primers seran els nens, es discutirà en el Consell de Ministres del dimarts. Continuarem estudiant les mesures per a ells“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Va ser un encert prendre mesures per a tot el territori espanyol. L’evolució indica que ha beneficiat al conjunt. Estudiem una forma no homogènia de desescalat. Estudiarem les propostes que ens arribin“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos: “14.000 milions és l’agregat de diferents partides. Un avançament que contribuirà a satisfer les necessitats de pagament de nòmines, per exemple“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Algun lot dels 60 milions de màscares repartides, quan va ser comunicada la sospita que era defectuosa, es va donar la instrucció de ser retirat. hi ha tres processos per a assegurar-se que la qualitat és l’adequada“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, sobre la trobada amb Pablo Casado. “El president farà una proposta, amb temes sobre els quals s’intentarà arribar a un acord, com a fiscalitat o Sanitat“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “El dimarts prendrem decisions sobre els límits d’edat i les persones excloses en la fase de transició del desescalament“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Des del dia immediatament posterior al fet que el Govern decretés l’estat d’alarma, vam comparèixer les autoritats competents i jo vaig dictar que posava a la disposició de les comunitats autònomes els recursos de la sanitat privada“. I afegeix: “La sanitat privada s’ha integrat sense cap mena de problema en la xarxa pública de salut per a combatre el coronavirus“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “En matèria de màscares ja hi ha producció nacional de màscares. Avui hem donat compte de la recepció de quatre màquines perquè l’empresa Mondragón pugui fabricar 10 milions de màscares [al mes]“.

Margarita Robles, ministra de Defensa: “En aquest moment tots hem de fer un esforç de serietat, de respecte a la situació que està vivint aquest país. Tots els del Govern, del qual formo part, tenim l’objectiu de salvar vides i arribar a aquests nous Pactes de la Moncloa per a rellançar el país“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Les comunitats ens van facilitant la informació que els estem demanant. Amb la màxima transparència, Espanya és un dels països que més PCR fa“. Illa explica que fa unes setmanes eren 20.000 al dia i ara ja són 40.000 al dia.