Gairebé 30.000 treballadors/es del Maresme han sigut acomiadats des del 22 de març mitjançant ERTOs, el 30% de les persones treballadores de la comarca afiliades a la seguretat social.

L’Assemblea territorial del Maresme de la Coordinadora Obrera i Sindical (COS) ha denunciat l’increment de la precarietat laboral per al conjunt de treballadors i treballadores de la comarca que s’està derivant de la greu crisi sanitària que patim des de fa setmanes. Però també volen posar de manifest que existeixen solucions perquè les treballadores, no paguem els plats trencats de la ja actual crisi.

Comencen posant de relleu que des del 22 de març (coincidint amb els primers dies d’alerta per la COVID19), al Maresme s’han registrat 4.946 Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTOs), afectant fins a 29.617 treballadores i treballadors.*

(*Dades consultades el 18-4-20)

Això suposa un total del 29% de les 100.284 treballadores afiliades a la seguretat social que la comarca registrava el desembre de 2019. Si a aquestes dades se sumen l’atur registrat al març que ens indicaven que al Maresme hi havia 26.215 treballadores aturades, el resultat és una situació d’augment de precarietat, desprotecció i incertesa per a un mínim de 55.832 treballadores i treballadors.

Des del sindicat diu que és un mínim, perquè en aquestes dades no es contemplen les treballadores nouvingudes, que mancades del permís de residència i d’altres tràmits administratius que impedeixen la seva regularització, estan exposades a una situació de major precarietat.

Més enllà dels efectes immediats i devastadors en l’economia per la crisi de la COVID19, indican i assenyalen els responsables que han portat que el Maresme sigui una comarca centrada en el monocultiu turístic com a únic sector productiu, un sector caracteritzat per una alta temporalitat i precarietat laboral per a la classe treballadora.

Segueix dient el sindicat que les administracions, gran part dels partits polítics, les patronals i els sindicals grocs, han impulsat a la comarca un sector precari que genera pobresa per a la classe treballadora i grans beneficis per a la patronal. Davant aquesta mala gestió econòmica que empobreix la majoria beneficiant a uns pocs, des de la COS reclamen la nul·litat de tots els ERTOs realitzats per empreses amb beneficis econòmics i que sigui la patronal qui afronti aquesta baixada de l’activitat i no pas les arques públiques. La mesura dels ERTOs, permet que les empreses privatitzin els beneficis i socialitzin les pèrdues i promou que la classe treballadora cobri un 30% menys i hagi de pagar una crisi que no ha generat.

Des de la COS també reclamen inspeccions laborals ràpides i eficaces per aturar la vulneració de drets laborals que s’ha agreujat en l’actual tessitura. Entre les vulneracions més greus amb l’amenaça d’acomiadament si no s’accedeix a les pressions de l’empresari, trobem l’obligació de treballar sense equips de protecció individuals (EPIs), pressió per agafar vacances, imposició de bosses d’hores o el teletreball sense negociació.

Per aquests motius consideren imprescindible que hi hagi un reforç a les inspeccions de treball, per controlar tots els casos sospitosos d’imposició de condicions a les treballadores sota coacció, i que s’apliquin mesures punitives als empresaris que les cometin.

Durant aquests dies també s’ha posat de relleu, que el model d’externalitzacions no beneficia ni a les treballadores, ni a les usuàries dels serveis, ja que l’únic que busquen els empresaris és abaratir els costos (mitjançant ERTOs, acomiadaments, etc…) i augmentar els seus guanys. Així doncs, les externalitzacions afecten la qualitat del servei, per tant des de la COS reclamem la internalització immediata dels serveis vinculats a l’empresa pública, com per exemple les treballadores dels serveis de menjador, de monitoratge o de neteja en els centres educatius.

També consideren que en l’actual situació hi ha moltes treballadores i treballadors que no poden fer front als pagaments del lloguer, de la hipoteca i dels rebuts de serveis bàsics. Per això des de la COS reclamem la paralització i condonació de tots aquests rebuts durant les setmanes que duri i s’allargui el període d’excepcionalitat.

Tots aquests factors més les retallades a la sanitat pública, han creat la tempesta perfecta perquè la classe treballadora del Maresme patim les negatives conseqüències d’una greu crisi sanitària que ha provocat que acabés d’esclatar una crisi econòmica que fa temps s’estava incubant. Fets que des del sindicat porten a reclamar polítiques actives i reals de planificació econòmica amb el repartiment del treball i la riquesa com eix vertebrador d’aquestes.