El Ministeri de Sanitat informa de 565 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un descens en la xifra de defuncions respecte a la dada del divendres, quan es van registrar 585. A més, Espanya acumula 20.043 morts, 191.726 contagiats i 74.662 recuperats. Sanitat demanarà a les comunitats autònomes els casos possibles per a “controlar tots els seus contactes”. Policia i Guàrdia Civil detenen a 108 persones en les últimes 24 hores per incomplir l’estat d’alarma. Transports lliurarà a partir del dilluns el segon lot de màscares, fins a totalitzar 3,3 milions. La utilització del servei de Rodalia creix al llarg de la setmana, fins a un 10%

Espanya ha registrat 565 morts per coronavirus en les últimes 24 hores i ja supera la barrera dels 20.000 morts en l’epidèmia. Els morts totals aconsegueixen els 20.043, segons les dades actualitzades aquest matí pel Ministeri de Sanitat, que continua tenint problemes en l’homogeneïtzació de les xifres.

Ja va ocórrer ahir pel desquadrament de l’estadística per les dades enviades per Catalunya. Sanitat, per això, ha demanat prendre les xifres amb precaució durant “un o dos dies” per l’actualització en les dues últimes jornades de les xifres de Catalunya. La Generalitat va enviar dades procedents de dues fonts diferents amb resultats no parells: els recaptats per Salut Pública i els aportats per les funeràries, que disparaven el total. Això ha desquadrat el recompte de morts i recuperats i, per exemple, el divendres el nombre d’altes era menor que 24 hores abans.

És una mostra de les dificultats que troba Sanitat per a homogeneïtzar les dades que li envien les comunitats autònomes per a l’estadística oficial que guia la presa de decisions sobre les restriccions que s’han de mantenir-se a fi de controlar els contagis. Andalusia, per exemple, va començar a remetre aquesta setmana informació relativa als asimptomàtics.

Per a intentar unificar, el Govern ha publicat en el BOE la informació exacta que deuen fan arribar els territoris a Sanitat, que inclou per primera vegada els casos sense símptomes confirmats. Una xifra que és possible entrellucar, en part, pels nous tests ràpids que comencen ara a enlairar i mesuren si la persona ha desenvolupat anticossos contra el virus.

El nivell de concreció no altera la sèrie històrica en cap sentit“, va assegurar el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El Ministeri continua comptabilitzant només els casos positius, i no els probables o possibles que sí que recullen algunes comunitats autònomes i multiplicarien les xifres globals de contagiats.

Sanitat demanarà a les comunitats autònomes els casos possibles per a “controlar tots els seus contactes

El Ministeri de Sanitat preveu sol·licitar a les comunitats autònomes les dades de casos possibles o probables de coronavirus, és a dir, aquells amb símptomes als quals no s’ha realitzat la prova. Ho farà, segons ha explicat el director del centre de Alertas i Emergències Sanitàries, quan “estiguem en una transmissió de baix nivell”. És a dir, en una fase futura de l’epidèmia. “Ens interessa diagnosticar cada cas i tots els contactes”, ha dit Simón.

L’expert ha reiterat, no obstant això, que nombre de proves diagnòstiques s’ha multiplicat en les últimes setmanes fins a arribar a més de 900.000, “des de les 200.000 de l’última setmana de març a les 400.000 de la segona setmana d’abril“. “Tindrem un increment important de casos“. Per a no fer males interpretacions estranyes, ha afegit Simón, que ha aclarit que “hi ha evidència sòlida del bon comportament de l’epidèmia“. “La malaltia està disminuint la seva incidència“.

Policia i Guàrdia Civil detenen a 108 persones en les últimes 24 hores per incomplir l’estat d’alarma

El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil han realitzat 108 detencions en les últimes 24 hores per incompliments de les normes de l’estat d’alarma. Així ho han anunciat en la roda de premsa els càrrecs tècnics del Govern que gestionen la crisi del coronavirus. En concret, la Policia Nacional ha realitzat 92 detencions i la Guàrdia Civil altres 16. La comissària principal Pilar Allué ha ressaltat que encara hi ha persones insolidàries que persisteixen en comportaments que van contra les restriccions imposades.

Transports lliurarà a partir del dilluns el segon lot de màscares, fins a totalitzar 3,3 milions

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha anunciat que a partir del dilluns repartirà entre els treballadors de tots els mitjans de transport i de Correus el segon lot de màscares, de manera que quan culmini aquesta fase haurà distribuït ja 3,3 milions d’unitats d’aquest material de protecció.

La utilització del servei de Rodalia creix al llarg de la setmana, fins a un 10%

La utilització dels serveis de Rodalia de Renfe ha crescut al llarg d’aquesta setmana, la primera després de la hibernació econòmica, fins a un nivell pròxim al 10%, segons ha assenyalat la secretària general de Transports, María Jesús Rallo, qui ha destacat que aquests nivells es troben “més o menys estabilitzats“.

En aquest sentit, ha ressaltat que Renfe continua ajustant l’oferta a la demanda en el servei de Rodalia per a garantir els serveis essencials, per la qual cosa el dilluns reforçarà els serveis a Sevilla i València.

Quant als serveis comercials de l’AVE, la xifra d’usuaris es va incrementar dels 1.500 de mitjana fins als 1.888. El servei de llarga distància amb autobús va registrar una utilització mitjana d’entre el 4% i el 6% en les línies.

El transport en vehicles lleugers es va mantenir en uns nivells de reducció del 70%, amb lleugeres variacions per províncies. Per part seva, els vehicles pesants es continuen mantenint en una reducció pròxima el 30%. El trànsit aeri va repuntar fins a les 326 operacions, la qual cosa representa un 6% d’un dia equivalent, de les que 110 es corresponen amb rutes dins de la Unió Europea i 81 cap a o entre les illes.

Quant a les dades de l’anàlisi Big Data de mobilitat, reflectits en l’eina interactiva que té Transports en la seva pàgina web, es detecta que a Barcelona i Madrid hi ha hagut aquesta setmana una reducció de la mobilitat del 83%, superior als de les dues setmanes d’hibernació de l’economia, però inferior als de la setmana prèvia a l’aplicació del permís retribuït recuperable.

Parlaments de la compareixença els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries: “Saben que estem tractant d’ajustar la informació, per la qual cosa estem demanant informació a les comunitats, que necessiten un període d’adaptació, per la qual cosa aquests dies hi ha informació amb variacions, encara que la informació que es lliura és sòlida“. Simón desgrana les noves dades. “Hem d’afegir 1.194 persones diagnosticades amb una prova serològica, i que no han tingut símptomes en les setmanes anteriors. Són immunes però no es pot atribuir la seva infecció a un dia concret, per això es desgranen dels confirmats“. “Les dades d’hospitalitzats, morts i ingressos en UCI mantenen la tendència dels dies anteriors. Al voltant del 50% de l’increment d’hospitalitzats i UCI es deuen a la informació lliurada per una comunitat autònoma. Quant als morts, s’han estabilitzat de certa manera, però esperem que es comencin a observar les reduccions que hi ha en altres dades“. “Hi ha un descens clar i obvi de la incidència acumulada en els últims 14 dies, un indicatiu molt clar del descens. Veiem des de fa unes setmanes, tres zones. Les relacionades amb Madrid, com les Castelles, el nord, i la resta, amb una incidència molt més baixa“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: Avui treballen més de 7.300 efectius, en més de 200 localitats. Es van desinfectar ahir més de 100 residències de majors, per a 4.125 en total. “Avui es preveu la desinfecció de Ifema, a Madrid, o Compra Madrid i Mercabarna, per exemple“. Relata Villarroya les accions de la Guàrdia Real. “Un homenatge al nostre personal sanitari”.

María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “És important mantenir la unió. Cada dia més de 20.000 agents de policia es despleguen per les ciutats espanyoles. Hi ha conductes incíviques, donaré algun exemple. Un home ha estat detingut a Sevilla, aparentant fer una mudança, però que en realitat portava 150 quilograms de tabac de contraban. Hi ha hagut un increment en les propostes de sanció: ahir es van  registrar 4.687, la qual cosa fan més de 156.000 des de l’estat d’alarma. Ahir es va detenir a 92 persones“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “Ahir 37.500 agents van servir servei en les poblacions espanyoles. Es va identificar a més de 140.000 persona, amb gairebé 5.000 denúncies i 16 detencions. Hi ha hagut més de 28.500 serveis humanitaris de rescat i auxili de tota mena. Per exemple, aquesta setmana, hi ha hagut lliurament de medicaments, o material didàctic, o un rescat d’una dona a Mallorca reincident que va sofrir un accident. Hi ha hagut 1.608 activitats de protecció a víctimes de violència de gènere“. Santiago relata un episodi en el qual un nen va cridar als serveis d’emergència en Gran Canària. Els agents van ser a l’habitatge i van detenir a un home que podia presentar símptomes de coronavirus, per la qual cosa els agents han estat posats en quarantena.

María José Rallo, secretària general de Transports: “A Atocha i Chamartín ja hi ha marques en el sòl per a garantir la distància social. Pròximament s’implantaran en altres estacions de l’Estat. Sobre l’ús dels serveis de Renfe, veiem un ús d’unes 1.500 usuaris al dia, ahir va haver-hi un lleuger increment. És un nivell d’ús d’un 3% respecte al d’un dia similar de l’any passat. Els bitllets a partir del dilluns seran nominatius. El transport aeri, hi ha hagut 326 operacions: 110 amb la UE i 81 amb les illes, per exemple. L’ús de vehicles lleugers, hi ha una reducció de prop del 70% en l’entrada a les principals ciutats“.

Fernando Simón: “Augmentar la capacitat diagnòstica implica que es reconeguin nous casos que o no acudien al sistema sanitari, o no se’ls feia prova. La capacitat de PCR a nivell nacional ha passat de menys de 200.000 l’última setmana de març a gairebé 300.000 la primera d’abril, a gairebé 400.000 la segona setmana d’abril. Això incita a pensar que tenim un increment important de casos. Aquest increment de més del doble no ha significat un increment substancial en la positivitat d’aquestes PCR. De poc més d’un 25% a un 1,8% aquesta última setmana. La malaltia està disminuint la seva incidència en la població. Són dades difícils d’interpretar, però que juntament amb uns altres ens indiquen i van donant evidències al bon comportament de l’evolució de l’epidèmia en aquests últims dies o fins i tot setmanes. Això no s’ha acabat encara, no podem tirar per terra l’esforç. Les accions de cadascun de nosaltres tenen impacte en la societat“.

Preguntes dels periodistes

Fernando Simón, preguntat sobre el desfasament de les dades: “Les dades que usa el ministeri són els que comuniquen les comunitats, no podem inventar-nos les dades. Els que publica el ministeri, per exemple, els asimptomàtics, és oferir més detall per a entendre millor què ocorre. Si modifiquem el tipus de test o la manera de fer-lo, o les persones a les quals se’ls fan, hem de tenir informació extra per a poder interpretar. No es pot fer d’un dia per a una altra, les comunitats han d’adaptar els seus sistemes d’informació, i cal donar-los marge. Algunes estan encara en una situació de pressió pel volum de casos. S’ha d’entendre, els canvis no poden ser instantanis, perquè es publica una ordre. Això porta el seu temps. Avui són millors que ahir, ahir millor que el dia anterior. Es dóna el total de positius, siguin simptomàtics o no. Sobre els morts, hi ha comunitats que donen dades dels sospitosos. Quan estiguem en una altra fase i ens interessi detectar i aïllar a cada cas, en aquest moment el ministeri treballarà amb possibles sospitosos. Però són molt més important a nivell local que nacional. La simptomatologia compatible amb COVID19 és molt inespecífic: tenir un quadre compatible és molt freqüent en alguns períodes de l’any. Una persona amb febre, tos, cansament i una radiografia amb pneumònia bilateral la probabilitat és molt alta. Si només hi ha cansament generalitzat i tos, amb alts nivells de pol·len en l’ambient, la probabilitat que aquest quadre sigui COVID19, és molt de menor. Aquestes dades han de ser valorats de manera coherent. No podem a mesura que evoluciona la malaltia i l’any, estudiar de la mateixa manera dades que no són sòlids“.

Fernando Simón preguntat per les dades i les comunitats: “Hi ha una ordre d’homogeneïtzació. Algunes comunitats no han pogut establir els mecanismes per a enviar informació com se sol·licita, igual per la saturació“.

Fernando Simón, sobre la incidència en zones rurals: “En les zones menys poblades, la transmissió és més lenta, però arriba igual. En les zones rurals l’edat mitjana de la població és alta, amb major risc de defunció“.

Fernando Simón, sobre les dades de defuncions: “La valoració d’un sospitós és diferent d’un confirmat. No és el mateix si hi havia un quadre clar que si no. No és qüestió de comptabilitzar, sinó d’interpretar-ho. A Espanya es registren totes les defuncions. El problema és com interpretem la informació. Es pot interpretar els que tenen un test diagnòstic, la qual cosa dóna una estabilitat en la sèrie. Explicar-los i posar els sospitosos en una altra columna es pot fer“.

Fernando Simón, sobre els llocs del contagi: “A Espanya hi ha diversos nuclis de transmissió clars. Un nosocomial, en l’assistència sanitària. Els pacients s’ajunten, van estar en sales d’espera comunes, la qual cosa va produir una transmissió que va acabar en els professionals. Un altre en les residències d’ancians, amb brots molt importants des del principi. Un altre, els nuclis familiars. Les dades que se’ns notifiquen avui dia són els infectats de fa 15 dies, que van iniciar símptomes fa 7 o 10 dies. El nivell de transmissió actual és més baix que en aquell moment. Per això progressivament es podran plantejar mesures de transició a una altra fase. Ara mateix la gran part només poden infectar-se en dos llocs, als hospitals, cada vegada menys, i en el nucli familiar“.

Fernando Simón, sobre la salida de niños: “El comitè científic no té dubte que les mesures han tingut impacte en la transmissió. També que no es pot obrir d’un dia per a un altre totes les mesures de control. S’han de prorrogar les mesures de control, però es poden anar adaptant. Les que afavoreixin a poc a poc la volta a una situació més normal“.