En la roda de premsa del Govern amb Meritxell Budó, consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, conseller d’Interior, i Alba Vergés, consellera de Salut, han informat que 1’5 milions de mascaretes estaran a disposició de la població a partir de dilluns a les farmàcies. A més, el Govern aprova el Pla de sortida d’infants i adolescents, treballat conjuntament pels departaments d’Interior; Treball, Afers Socials i Famílies, i Salut. S’incrementen en un 60% les trucades rebudes d’atenció a dones amb violència masclista durant el confinament, segons l’Institut Català de les Dones

Budó recorda que 1’5 milions de mascaretes estaran a disposició de la població a partir de dilluns 20 d’abril, que és quan es començaran a repartir des de les farmàcies de Catalunya les mascaretes que el Govern de la Generalitat ha comprat per tal que la ciutadania disposi d’un Equip de Protecció Individual a l’hora de sortir al carrer. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa diària d’actualització de dades sobre el coronavirus, al costat del conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

Budó ha dit que de moment han arribat a les farmàcies 1,5 milions de mascaretes i dijous vinent n’arribaran dos milions més. En total, el Govern n’ha adquirit 14 milions, que se sumen a les compres periòdiques per abastir tot el personal sanitari, de residències, de seguretat, i d’emergències i de protecció civil, a més de bates, guants i pantalles.

La consellera de la Presidència ha recordat que hi ha dues mascaretes per persona que es podran recollir amb la tarja sanitària individual a les farmàcies i que la primera d’elles serà gratuïta. En aquest sentit, ha donat un missatge clar que “tothom tindrà la seva mascareta” però ha puntualitzat que és “important que qui la vagi a buscar, hi vagi perquè realment la necessitat i no perquè és la mascareta que li toca”, i ha recomanat que aquesta primera vegada se’n vagi a recollir una de sola.

També ha demanat que “ningú trenqui el confinament per tan sols anar a buscar la mascareta” i que aquelles persones grans i col·lectius més vulnerables que la necessitin demanin a algun familiar o veí que els hi reculli amb la tarja sanitària de manera que els “col·lectius que puguin estar més exposats, no hagin de sortir de cada per anar a buscar la mascareta”.

Finalment, Budó ha agraït la col·laboració de les farmàcies per fer possible aquesta distribució. Ha explicat que el Govern ha estat treballant aquests dies amb el consell de col·legis de farmacèutics “per tal de garantir que totes les mascaretes arribaran a totes les farmàcies del país”.

Vergés: “La sortida dels infants serà progressiva i caldrà mantenir la distància de seguretat dos metres

Vergés ha detallat que s’ha proposat al Govern espanyol un pla genèric que estableix un marc global amb unes regles comunes bàsiques. En la sortida dels infants caldrà mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres i no es permetrà anar als parcs infantils, ni a les zones de joc perquè no s’utilitzi el mobiliari que es toca, però sí, als espais oberts. A més, ha especificat que abans de sortir de casa, caldrà prendre la temperatura a totes les persones del nucli familiar i que, a partir dels 3 anys, es recomanarà l’ús de mascaretes, -que s’aconsellen de fabricació domèstica-, si bé l’ús dels guants no serà necessari. Tot i això, ha posat èmfasi en la importància d’una bona higiene de mans, abans i després de sortir de casa.

La consellera Vergés també ha indicat que es permetran “les trobades casuals en espais oberts per un temps màxim de 10 minuts” i amb un màxim de dues unitats familiars, sempre i quan es respecti la distància mínima de seguretat de dos metres. També ha comunicat que no es permetran trobades organitzades.

La titular de Salut ha remarcat que aquestes sortides seran “progressives” però alhora també podran ser “reversibles”. “Han de ser flexibles i adaptades a les diferents realitats territorials” ha afirmat la consellera, que ha explicat que cada municipi podria adaptar, dins del marc genèric del pla, la sortida dels infants i adolescents, a la seva realitat. I ha posat d’exemple, que cada localitat podria establir circuits al barri que siguin segurs per tal que els menors puguin sortir amb seguretat i control.

La titular de Salut ha assenyalat que aquest pla es podrà aplicar quan es donin les condicions necessàries, com són, el fet de tenir “uns dies de tendència clara i mantinguda de la regressió de l’epidèmia que no posi en risc el sistema sanitari”; “la capacitat de controlar els punts calents de la incidència del virus” i, finalment, “la seguretat dels professionals sanitaris que han de poder atendre els possibles rebrots que es puguin produir”. En aquest sentit, ha assenyalat que a finals de la setmana que ve, és a dir, passats 14 dies del pic de l’epidèmia, sempre i quan es compleixin aquestes condicions, es podria començar a aplicar el pla. “És a través de l’esforç col·lectiu i del confinament total que ens permet controlar l’epidèmia. Hem de continuar els dies de confinament total per poder aplicar mesures de desconfinament de forma gradual“. “No ens cal precipitar-nos però si preparar-nos per quan arribi el moment ho tinguem preparat”, ha reblat la consellera Vergés

D’altra banda, la titular de Salut també ha explicat que el Departament manté el focus posat a les residències de gent gran del país. En aquest sentit, ha informat que es continuen fent intervencions sanitàries i també actuacions en aquells centres que necessiten un esforç extra per falta de mitjans, de personal o pel canvi d’entitat gestora.

Vergés també ha dit que ja s’han pogut desinfectar més de 226 residències de gent gran a tot el país i que 549 avis han pogut anar amb les seves famílies a passar el confinament. A més, ha explicat que en les últimes 24 hores, 18 persones grans se’ls ha traslladat en altres residències que reunien millors condicions pel seu estat de salut i que han traslladat 31 persones grans a hotels o un altre espai social també més adequat pel seu estat de salut.

Buch: el pla de sortida d’infants i adolescents serà “genèric amb condicions adaptables, flexibles, progressives i revisables

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que durant la reunió del comitè tècnic del Procicat s’ha revisat i aprovat el pla de sortida d’infants i adolescents, seguint models i experiències d’altres països d’Europa. “Serà un pla genèric amb condicions adaptables, flexibles, progressives i revisables en funció de les dades del departament de Salut” ha destacat.

El conseller ha volgut agrair en nom de la Generalitat “l’esforç dels infants i els adolescents i les seves famílies per l’enorme gest responsabilitat i solidaritat que han fet quedant-se a casa. Gràcies per la feina feta aquestes setmanes, el vostre esforç no ha estat en va”.

Buch ha dit que al llarg de les properes setmanes s’anirà concretant la informació detallada del pla però en línies generals ha explicat que podran sortir els infants i adolescents fins a 18 anys. Els infants de 0 fins a 16 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult que convisqui amb ells mentre que els majors de 16 anys podran sortir sols però sempre sota la responsabilitat del seu progenitor, tutor o cuidador i complint les mesures de seguretat. Les unitats familiars que conviuen juntes poden sortir plegades per tal de facilitar la conciliació i organització domèstica. Hi haurà tres franges horàries: de 12 a 14 hores, podran sortir els nens de fins a 6 anys; de 16 a 18 hores, els menors de 6 a 16 anys, i de 18 a 20 hores, els majors de 16 anys. En el cas de famílies que tinguin més d’un menor de franges d’edat diferents podran sortir en una d’elles.

El titular d’Interior ha detallat que es podran utilitzar els jardins públics per passejar i gaudir de l’espai a l’aire lliure, que cal utilitzar les escales i no els ascensors dels domicilis i portar sempre la declaració autoresponsable tan pels infants com pels adults que els acompanyin. No es podrà anar a parcs, ni espais infantils de joc, ni consumir begudes o menjar a l’exterior, ni usar el vehicle privat ni el transport públic, tampoc es permet que els nens entrin als comerços per evitar aglomeracions. “Es tracta doncs d’una sortida o passeig a l’entorn del domicili. No és un retrobament amb la normalitat absoluta” ha insistit el conseller.

En aquesta mateixa línia, el titular d’Interior ha dit que “es tracta d’equilibrar el risc d’infecció i els esforços per contenir la pandemia amb la realitat social, emocional i psicològica dels infants. Per tant, no col·lisiona amb l’estat d’alarma ja que es fa en funció d’una necessitat justificada”.

I a preguntes dels periodistes ha destacat que “ningú entendrà com des de Madrid, dilluns es va decretar que un milió de catalans anessin a treballar i en canvi no puguin sortir els infants, això sí, mantenint les mesures de seguretat i higiene”. “Seria difícil d’explicar per part del govern espanyol” ha reiterat.

També a preguntes dels periodistes, Buch ha afirmat que “policies locals i mossos hauran de vetllar també per aquesta sortida dels infants i adolescents i el compliment de les mesures corresponents”.

Pel que fa a les dades policials de les últimes 24 hores, s’han fet 6 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 9.178 persones i 9.602 vehicles, no s’ha tancat ni s’ha aixecat cap acta de denúncia contra establiments. S’ha fet 13 detencions i s’han aixecat 2.604 actes de denúncia contra persones.

El conseller ha explicat que els Mossos d’Esquadra han detectat una nova modalitat delictiva consistent en què el presumpte traficant contracta els serveis d’un vehicle amb xofer per tal de proveir de droga als seus consumidors. En aquest sentit ha destacat que “els Mossos ja han contactat amb les plataformes de missatgeria perquè extremin mesures de seguretat”.

Pel que fa a les dades de mobilitat, fins a les 12 del migdia d’avui, a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha hagut un 85’7% menys de trànsit de sortida i un 81’88% menys d’entrada comparat amb un dissabte normal. En paraules del conseller, “estem amb dades similars als altres dissabtes de confinament amb una gran reducció i agraïm l’esforç de la ciutadania per quedar-se a casa”.

Servei permanent d’atenció a les dones víctimes de violència masclista

Pel que fa al servei permanent d’atenció a les dones en situació de violència masclista -900 900 120- de l’Institut Català de les Dones, la titular de Presidència ha informat que durant el primer mes de confinament, entre el 16 de març i el 15 d’abril, ha rebut un 60% més de trucades. En total, aquest servei ha atès 1.307 trucades, xifra que suposa una mitjana diària de 40 trucades. En els mesos previs del confinament, el nombre mitjà era de 25 trucades al dia.

El dia que aquest servei va rebre més trucades va ser dimarts 14 d’abril, després dels dies festius de Setmana Santa, amb 72 trucades.

Budó ha explicat que una de les mesures per facilitar aquesta atenció ha estat el reforç del Servei 900 900 120 i la seva divulgació a través d’anuncis, xarxes socials i amb la col·laboració dels establiments comercials operatius a través de la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”. Es tracta d’una estratègia per contrarestar les dificultats de les dones en moments de confinament per poder accedir a serveis i altres suports com familiars i amistats enfront d’una situació crítica i greu com és el confinament amb l’agressor.

En aquest període l’Institut Català de les Dones també ha ampliat el seu servei habilitant la línia de Whatsapp 671.778.540, que fa més accessible la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades) que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.

La consellera de la Presidència s’ha mostrat “conscient que en l’estat de confinament actual amb què ens trobem per a moltes dones és un doble confinament” i ha comparat el confinament per una dona víctima de violència masclista amb “estar en una presó amb el teu maltractador”. “Aquí estarem, atenent a totes aquelles dones que es trobin en aquella situació i recordant-los totes les eines que com a Generalitat hem posat a disposició”, ha reblat.