Montero assegura que la taula de reconstrucció no té com a objectiu aconseguir els suports, però reconeix que és “absurd” que es fixin les “prioritats” del país i no es tradueixi en què vegin la llum en els comptes públics
Pedro Sánchez celebra la receptivitat -amb matisos- que està rebent de les forces polítiques a la seva proposta d’asseure’s entorn d’una “taula de reconstrucció econòmica i social” del país en la qual s’hauran de fixar les “prioritats” per a sortir de la crisi que deixa la COVID-19. A pesar que el Govern sosté que “la taula no està dissenyada per a pactar o treure” els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021, sí que reconeix que aspira a aconseguir els suports parlamentaris a partir dels acords de reconstrucció que en ella s’estableixin.
Quan va esclatar amb cruesa la pandèmia a Espanya i es va decretar l’estat d’alarma, Sánchez va assumir que tots els seus projectes polítics per a la legislatura volaven per l’aire, inclosos els Pressupostos Generals de l’Estat per a enguany, en els quals ja treballava el Ministeri d’Hisenda per a tirar-los endavant abans que acabés l’estiu. El Govern ja renúncia a aquest pla i mira als comptes per a l’any vinent, però vol esperar que les previsions econòmiques -que suposaran una gran caiguda del PIB a Espanya- siguin definitives.
Mentrestant, l’Executiu pretenen centrar-se en buscar solucions econòmiques i socials a través de la taula per a la reconstrucció a la qual ha convidat a les forces polítiques. Ara com ara espera la resposta de Pablo Casado, que ha acceptat finalment reunir-se per videoconferència amb Sánchez dilluns que ve, i només li han plantat Vox i la CUP. A partir de les mesures que es consensuïn en aquesta taula, el Govern pretén elaborar els comptes de 2021.
“Una cosa és la taula de reconstrucció i una altra cosa seria aquest pacte pels pressupostos; però seria absurd pensar que si realment hem aconseguit tenir una situació similar de quin és la foto que té el país i quins són els instruments per a poder reactivar-lo, evidentment els pressupostos hauran d’estar inspirats en aquestes qüestions que tots hàgim estat capaços de plantejar“, ha expressat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.
Aquest és el plantejament, per exemple, del PNB, que s’asseurà en la taula, però ha deixat clar que la prioritat ha de ser donar solucions a la crisi econòmica i de generació d’ocupació quan passi la pandèmia. Sánchez també ha aconseguit asseure en la taula a Ciutadans, ERC, Més País o JxCat, encara que les formacions posen algunes condicions a aquest diàleg.
ERC, per exemple, veu complicat aconseguir un acord amb formacions com el PP o Ciutadans i veu més realista que siguin les forces que van donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy les que busquin una nova aliança per a sortir d’aquesta crisi. Gabriel Rufián ha recordat, a més, a l’Executiu que “a més de vida cal parlar de política” en referència al diàleg emprès per Govern i Generalitat després de la investidura de Sánchez. No obstant això, no ha posat cap data i la portaveu del Govern ha assegurat que “no s’ha produït cap lligam” a aquest respecte.
Així, Montero ha assegurat que la “prioritat absoluta” de tots els ministeris ha estat la lluita contra la pandèmia i que “quan això acabi, esperem que al més aviat possible tindrem la capacitat de reprendre els projectes polítics que teníem damunt de la taula, que teníem embardissats, entre ells la taula de diàleg per a Catalunya“, ha resolt.
El Govern ja ha rebut les dades de les comunitats sobre les residències de gent gran
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que el Govern ja disposa de les dades de contagiats i morts amb coronavirus en les residències de gent gran per part de les comunitats autònomes, unes xifres que fins ara no havien ofert fermament. Malgrat això i de les dissonàncies en el comptatge entre administracions, Illa ha assegurat que la col·laboració amb les comunitats “és bona“.
Catalunya enviarà les dades del coronavirus com els demana Sanitat i justifica el desquadrament pel canvi del càlcul del Ministeri
Nou embolic amb les dades oficials del COVID19 entre el Ministeri de Sanitat i la Generalitat. Les dades ofertes aquest divendres sobre Catalunya pel portaveu tècnic del Govern, Fernando Simón, no coincideixen amb les remeses aquest dijous pel departament català de Salut. La consellera catalana, Alba Vergés, ha atribuït aquest desquadrament al nou mètode de comptabilització del Ministeri, aparegut en el Boletín Oficial del Estado d’aquest divendres, però s’ha compromès al fet que la Generalitat començarà a aplicar-lo en la xifres que enviï a partir d’ara.
Els canvis introduïts pel Ministeri modifiquen, entre altres, la manera de comptar morts. Mentre que fins al moment es reclamaven els decessos hospitalaris per coronavirus, confirmat mitjançant test o amb diagnòstic mèdic, ara es reclamen únicament els que han resultat positius mitjançant test. Una modificació que, segons el departament de Salut, reduirà la xifra de morts hospitalaris de manera irreal, trencant a més la sèrie.
Però abans fins i tot d’entrar en vigor, aquesta diferència de criteris entre administracions ja ha tingut el seu reflex en les xifres d’aquest mateix dijous, amb un desquadrament significatiu. Aquest dijous Catalunya va reportar 201 morts hospitalaris, mentre que el Ministeri ha comptat 134. Des de la conselleria asseguren no saber d’on surt aquesta xifra i reiteren que ells no han canviat el mètode per a recontar aquesta dada, encara que sí que ho faran a partir d’ara, seguint les indicacions del BOE.
Sanitat ordena la retirada de 140.000 màscares defectuoses
El Ministeri de Sanitat ha demanat la retirada d’un lot de 140.000 màscares FPP2 defectuoses que havien estat repartides a diverses comunitats autònomes, segons ha informat el periòdic El Mundo. L’ordre s’ha dut a terme després que el Ministeri de Treball i Economia Social hagi avisat que no compleixen amb la normativa europea.
Treball s’ha pronunciat després de realitzar una anàlisi sol·licitada per l’Hospital Universitari Parc Taulí de Barcelona, que concloïa que aquest lot de màscares de l’empresa ’Garry Galaxy’ –fabricadora de material sanitari autoritzat per la Xina–, no compleixen amb cap classificació indicada en la normativa espanyola sobre dispositius de protecció respiratòria.
Les màscares defectuoses compten amb un embolcall de color verd. Es tracta d’una màscara autofiltrante, plegada, amb pinça nasal, amb arnès de cap consistent en cintes elàstiques que passen per darrere de les orelles. L’embalatge d’aquestes màscares, segons ha informat el departament ministerial, porta marcat N95 i codi de barres 6 972306 630042.
Per contra, el departament ha assenyalat que altres màscares sense identificació, que no porten cap mena de marcat i que havien arribat soltes, sense embolcall, sí que compleixen amb els requisits per a ser considerada com FFP2.
Per a verificar la diferència s’han realitzat també els assajos de resistència a la respiració i es comprova la “coherència” amb els resultats obtinguts en penetració.