En les últimes 24 hores s’han produït 585 noves defuncions a causa del coronavirus, la qual cosa deixaria la xifra total de víctimes en 19.478. No obstant això, en l’informe d’aquest dijous els morts eren 19.130, és a dir, hi hauria una diferència de 348 decessos. El propi informe reconeix en una nota al peu que “s’han actualitzat dades de Catalunya que han estat validats per les autoritats de Salut Pública” i anuncia que “les variacions derivades d’aquesta actualització seran corregides en els pròxims dies”. Segons ha explicat Simón, Sanitat està començant a demanar informació més detallada i no totes les comunitats poden adaptar els sistemes de recollida d’informació de la mateixa manera. Això provoca, ha afegit, “un problema”: les dades no són consistents i no mesuren el mateix. Per aquest motiu calgui refer les sèries històriques

El Ministeri de Sanitat ha comptabilitzat aquest divendres un augment de nous contagis a Espanya amb 5.252 casos en les últimes 24 hores, la qual cosa deixa una xifra de 188.068 positius des de l’inici de la pandèmia. L’increment de casos diaris és del 2,9%, similar al de dimecres i dijous. La pujada en les hospitalitzacions respecte al dia previ es troba entre el 1,6% i el 1,7%, mentre en UCI el percentatge és del 1,5%.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha explicat que els casos augmenten perquè les comunitats autònomes han començat a intensificar els test i a usar proves serològiques per a detectar casos que han desenvolupat immunitat.

El Govern no ha difós el balanç d’aquest divendres abans de la roda de premsa del comitè tècnic, com és habitual. Tampoc ha donat les dades de defuncions Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, en intervenir en l’inici de la compareixença.

Les morts diàries amb coronavirus tornen a repuntar fins a les 585

Espanya ha registrat 585 morts amb coronavirus en les últimes 24 hores. És un increment enfront de les 551 comptabilitzades ahir, però el balanç inclou una actualització per part de Sanitat en les dades aportades per Catalunya pel fet que no tenien la “consistència” suficient, segons ha explicat en roda de premsa Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha explicat que les comunitats autònomes han començat a intensificar els test i a usar proves serològiques per a detectar casos que han desenvolupat immunitat, per la qual cosa és esperable que els positius augmentin. En aquesta mena de proves és “difícil” situar-les en el temps i saber quan es va produir el contagi.

Simón assegura que Sanitat està “reordenant la informació” de contagiats i morts per coronavirus en funció del nou sistema de recompte

El director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat aquest divendres que el Govern està “reordenant la informació” sobre els nous contagis i morts per coronavirus, tenint en compte el nou sistema de recompte establert pel departament tenint en compte la nova disponibilitat de tests així com la labor de les comunitats autònomes, que “estan recollint dades de casos no confirmats i defuncions no confirmades” amb coronavirus.

Per tot això, Simón ha demanat prudència a l’hora d’analitzar les noves xifres facilitades per Sanitat i, en tot cas, ha assegurat que “l’impacte real” del virus no es coneixerà “fins que passi l’epidèmia“.

Sanitat es veu obligada a corregir la sèrie històrica davant les discrepàncies en les dades sobre coronavirus

El desquadrament de les dades de contagiats, curats i morts per coronavirus ha arribat a tal punt que el Ministeri de Sanitat s’ha vist obligat a corregir la sèrie històrica, alguna cosa que succeirà “en els pròxims dies”, segons ha assegurat Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries. A la confusió han contribuït els canvis en la metodologia amb la qual es comptabilitzen els casos en les comunitats. Aquest divendres el BOE ha publicat una ordre que aclareix com han de comunicar-los-hi a Sanitat. De moment, les dades d’aquest divendres “poden semblar estranys”, com ha dit el mateix Simón. Per primera vegada els responsables del centre han comparegut sense que s’hagués publicat prèviament l’informe diari amb les xifres, que conté diverses que no encaixen amb les de dies anteriors.

Segons el comunicat, en les últimes 24 hores s’han produït 585 noves defuncions a causa del coronavirus, la qual cosa deixaria la xifra total de víctimes en 19.478. No obstant això, en l’informe d’aquest dijous els morts eren 19.130, és a dir, hi hauria una diferència de 348 decessos. El propi informe reconeix en una nota al peu que “s’han actualitzat dades de Catalunya que han estat validats per les autoritats de Salut Pública” i anuncia que “les variacions derivades d’aquesta actualització seran corregides en els pròxims dies”. Segons ha explicat Simón, Sanitat està començant a demanar informació més detallada i no totes les comunitats poden adaptar els sistemes de recollida d’informació de la mateixa manera. Això provoca, ha afegit, “un problema”: les dades no són consistents i no mesuren el mateix. Per aquest motiu calgui refer les sèries històriques.

Hem de ser molt delicats amb les sèries per a valorar l’evolució”, ha assenyalat Simón, que reconeix que encara estan tractant de decidir quina font (“la més sòlida”) estan decidint usar per a corregir aquestes sèries històriques de dades. Aquestes dues fonts —que en el moment no ha desgranat— són “sempre coherents, però en els últims dies hi ha hagut alguna discrepància”. L’objectiu ara és que “la informació sigui homogènia”. Posteriorment el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha aclarit que és Catalunya la comunitat que ha facilitat xifres diferents.

La nova sèrie, ha afegit Simón, es penjarà en la pàgina web de Sanitat. Això vol dir que les dades ofertes fins ara com a oficials canviaran i que dins de “dos o tres dies” s’oferiran uns nous que permetin fer “una interpretació correcta” de l’evolució de la malaltia a Espanya. És a dir, les dades de fa dies ja no valen.

A la discrepància amb el número de morts s’ha sumat la xifra de persones donades d’alta o curades. “Tenim dues xifres diferents”, ha reconegut Simón, que ha assenyalat que “és fàcil” que puguin produir-se aquestes divergències sobretot per les persones que passen la malaltia aïllades a casa i són donades d’alta per telèfon. Aquests casos triguen més a comunicar-se. La discrepància supera els 5.000 casos en tota Espanya.

Els contagis han tornat a augmentar amb 5.252 casos nous, un 2,8% més i en la línia dels increments dels últims dies, que rondaven el 3%. Aquesta pujada s’explica, segons Simón, per l’augment de les proves per a detectar el coronavirus. “Durant uns dies, hem d’anar corregint les xifres per la introducció de les proves serològiques. Els casos nous s’incrementen el 2,8%, que s’ha anat reduint des del començament de l’estat d’alarma”, ha dit Simón. L’increment ronda el 3% aquesta setmana, enfront del 38% d’augment diari de fa unes setmanes.

Sanitat ha modificat avui les taules que tots els dies li han d’enviar les comunitats autònomes amb dades sobre contagis, hospitalitzacions, persones ingressades en UCI i morts, entre altres. L’ordre publicada en el BOE ve a aclarir la primera que va donar Sanitat fa més d’un mes, en la qual ja sol·licitava aquestes dades diàries. Una de les diferències amb l’anterior és que ara Sanitat especifica que el número de morts ha d’incloure no sols les morts ocorregudes als hospitals sinó també en les residències i en els domicilis. El text també aclareix que un cas confirmat és aquell al qual s’ha fet un test diagnòstic, ja sigui PCR (el més fiable) o test ràpid serològic. A partir d’ara les comunitats hauran d’afegir amb quin dels dos test s’ha determinat que una persona ha donat positiu.

En canvi, una de les informacions que desapareix de la nova ordre és el número de PCR que han fet les comunitats, que sí que se sol·licitava en l’ordre del 15 de març. Se suposa que gràcies a aquesta dada Sanitat ha pogut calcular el número de test realitzats en tota Espanya (més de 900.000 segons el ministre Salvador Illa), però fins ara les xifres desglossades per comunitats no s’han publicat.

Catalunya enviarà les dades del coronavirus com els demana Sanitat i justifica el desquadrament pel canvi del càlcul del Ministeri

Les dades ofertes aquest divendres per Fernando Simón sobre Catalunya no coincideixen amb els remesos per la Generalitat, que es compromet a aplicar el nou mètode del Ministeri en les xifres que enviï a Sanitat

Nou embolic amb les dades oficials del COVID19 entre el Ministeri de Sanitat i la Generalitat. Les dades ofertes aquest divendres sobre Catalunya pel portaveu tècnic del Govern, Fernando Simón, no coincideixen amb les remeses aquest dijous pel departament català de Salut. La consellera catalana, Alba Vergés, ha atribuït aquest desquadrament al nou mètode de comptabilització del Ministeri, aparegut en el Boletín Oficial del Estado d’aquest divendres, però s’ha compromès al fet que la Generalitat començarà a aplicar-lo en la xifres que enviï a partir d’ara.

Els canvis introduïts pel Ministeri modifiquen, entre altres, la manera de comptar morts. Mentre que fins al moment es reclamaven els decessos hospitalaris per coronavirus, confirmat mitjançant test o amb diagnòstic mèdic, ara es reclamen únicament els que han resultat positius mitjançant test. Una modificació que, segons el departament de Salut, reduirà la xifra de morts hospitalaris de manera irreal, trencant a més la sèrie.

Però abans fins i tot d’entrar en vigor, aquesta diferència de criteris entre administracions ja ha tingut el seu reflex en les xifres d’aquest mateix dijous, amb un desquadrament significatiu. Aquest dijous Catalunya va reportar 201 morts hospitalaris, mentre que el Ministeri ha comptat 134. Des de la conselleria asseguren no saber d’on surt aquesta xifra i reiteren que ells no han canviat el mètode per a recontar aquesta dada, encara que sí que ho faran a partir d’ara, seguint les indicacions del BOE.

Nosaltres continuarem donant totes les dades que tinguem: els posem a la disposició de tota la ciutadania. Reportarem al Ministeri les dades que ens demana a través del BOE perquè siguin comparables entre territoris i entre països“, ha assegurat Vergés. No obstant això la consellera ha assegurat que, al costat de la dada que reclama el Ministeri, la Generalitat continuarà oferint també les xifres que reportin les funeràries, segons el nou mètode de càlcul ideat pel Govern.

El Ministeri de Sanitat, no obstant això, assegura que el desajustament en les xifres catalanes té a veure amb el fet que, fins al moment, la Generalitat enviava les seves dades mitjançant dues vies diferents, i entre aquestes dues fonts s’havien produït “discrepàncies” en els últims dies. Per aquesta raó, addueix Sanitat, per a les xifres d’aquest divendres s’han recollit únicament les “dades validades per les autoritats de Salut Pública” de Catalunya.

Aquest ajust introduït pel Govern per a les dades de Catalunya canvia també les xifres de dies anteriors. Mentre que en el quadre del Ministeri del dijous Catalunya comptava 3.855 morts i 17.292 recuperats, aquest divendres aquestes xifres es redueixen a 3.752 morts i 12.787 persones donades d’alta. Un canvi substancial que implica més d’un centenar menys de morts i fins a 4.505 persones menys donades d’alta.

El Govern unifica el criteri de la informació que han d’enviar les comunitats sobre el coronavirus

Dades, dades i dades. Des que va començar la pandèmia, l’OMS i diferents organitzacions governamentals recomanaven la recollida i emissió d’informació el més completa i desagregada possible per a conèixer l’expansió del virus i aconseguir adoptar les mesures necessàries per a acabar amb la pandèmia. Aquest divendres, el Boletín Oficial del Estado ha emès una ordre per a unificar el criteri de les xifres que les comunitats autònomes envien diàriament al Ministeri de Sanitat. El document, ampli, ratifica el criteri de Sanitat sobre els morts (només podran ser comptabilitzats aquells amb PCR o test ràpid positiu) i inclou novetats com desagregar els casos confirmats per simptomàtics o asimptomàtics. Mentrestant, es deixa de demanar número de test PCR realitzats.

A Espanya, des del començament de la crisi, cada comunitat autònoma es va fer càrrec de publicar les seves pròpies xifres fins a la declaració de l’Estat d’Alarma, el 14 de març, quan es va centralitzar en el Ministeri de Sanitat. No obstant això, aquest comunicat diari no responia a un criteri comú. Madrid i Castella i Lleó, per exemple, donaven dades dels seus ingressats en UCI amb la foto fixa del dia, mentre que la resta enviava l’acumulat, és a dir, quants pacients havien ingressat en les unitats de crítics fins al moment; i Catalunya, des d’aquesta setmana, incloïa els morts que els serveis funeraris li reportaven com morts amb símptomes sospitosos, però sense prova.

La disparitat de criteris suposava que no existís una visió global i exacta de la situació de l’expansió de la pandèmia, encara que, com va especificar aquest dilluns Fernando Simón, per molt bones que siguin les estadístiques, “mai” se sabran les xifres reals. De moment, el document del BOE posa ordre quant a dades de casos, de recursos materials i de recursos humans “per a assegurar l’eficiència en la gestió de la crisi”.

Quines dades unifica el BOE?

En la informació epidemiològica, el Govern demana que les Comunitats enviïn l’acumulat de: casos (simptomàtics i asimptomàtics), hospitalitzacions (totals, incloent les UCI, i les UCI), altes, morts i casos de personal sanitari. I aquí, especifica, els casos hauran d’haver estat confirmats per PCR o test ràpid, no serveix el diagnòstic clínic, radiològic o les sospites.

En la informació sobre la capacitat assistencial, les regions hauran d’enviar, “en l’interval de les 13.00 – 14.00”, el total de nombre de llits ocupats en les unitats de crítics amb respirador, sense respirador, les d’hospitalització convencional i tots aquells espais convertits per a atendre coronavirus encara que no siguin centres sanitaris. I desagrega per places amb pacients covid-19, altres patologies, ingressos en les últimes 24 hores, altes en les últimes 24 hores i previsió d’altes per a les següents 24 hores. A més, “tots els centres hospitalaris públics i els centres privats amb llits d’UCI, reanimació o recuperació post-anestesia que atenguin casos de COVID19  remetran també la pressió d’urgències per COVID19 considerant com a ingressos el nombre de casos COVID19“.

En la informació sobre recursos materials, que es remetrà una vegada a la setmana, els divendres, s’ha d’incloure el nombre d’existències i el consum setmanal de màscares, kits de diagnòstic PCR, hisops, ulleres de protecció, guants, bates, solució hidroalcohólica i el nombre d’equips de ventilació mecànica invasiva, el d’ambulàncies medicalizadas i el d’ambulàncies no medicalizadas.

En la informació sobre recursos humans, també setmanal, es demana, segons la categoria, el nombre de professionals contractats i la comunitat autònoma de procedència.

Policia i Guàrdia Civil adverteixen de la prohibició de viatjar a segones residències en el cap de setmana després de detenir en les últimes 24 hores a 110 persones

Els portaveus de la Policia i la Guàrdia Civil en l’equip tècnic del Govern que coordina la lluita contra el coronavirus han tornat a advertir aquest divendres de la prohibició de viatjar a segones residències durant aquest cap de setmana donades les mesures de confinament decretades per l’estat d’alarma.

En les últimes 24 hores, tots dos grups han detingut en total a 110 persones bé per saltar-se les normes de confinament o bé per desobeir les directrius de les autoritats.