Les defuncions amb coronavirus a Espanya repunten lleugerament fins als 551 en un dia amb 5.183 nous contagis. El Govern xifra en 40.000 les proves de detecció PCR que s’estan fent, el doble que fins ara. L’Institut de Salut Carles III farà un “primer pilot” de l’estudi de seroprevalència. El Govern “discutirà” amb la Generalitat els criteris amb els quals afegeixen nous morts al comptatge: “No tenim clar si tenen diagnòstic previ o no“. La Policia ha bloquejat 46.000 dominis d’Internet per “estar sent presumptament utilitzats per a finalitats il·legals“. La mobilitat de turismes es redueix al 70% respecte a un dia normal

Espanya ha registrat 551 morts amb coronavirus en les últimes 24 hores, enfront de les 523 comptabilitzades ahir dimecres. La pandèmia s’ha cobrat la vida de 19.130 persones des del seu inici al nostre país, mentre s’han recuperat 74.797.

Els nous contagis han experimentat un increment aquest dijous, segons el balanç del Ministeri de Sanitat. Els positius registrats en l’últim dia han ascendit a 5.183, la qual cosa suposa aconseguir 182.816 casos. Ahir dimecres l’augment va ser de 5.092 contagis.

Taula 2. Casos de COVID-19 que han requerit hospitalització, ingrés en UCI, morts per Comunitats Autònomes a Espanya, 16.04.2020 (dades consolidades a les 21.00 hores del 15.04.2020).
Taula 1. Casos de COVID-19 confirmats, totals i nous, així com desglossi per tipus de prova (PCR i test ràpids d’anticossos) dels casos confirmats acumulats i incidència acumulada (IA) en els últims 14 dies per Comunitats Autònomes a Espanya, 16.04.2020 (dades consolidades a les 21.00 hores del 15.04.2020).

Respecte als tests, el director del centre d’emergències, Fernando Simón, ha explicat que s’han duplicat les proves PCR que fins ara es feien, arribant a 40.000 en aquests moments. Això explica, segons Simón, que s’incrementin les xifres de contagiats. “D’aquests nous casos (5.183) amb l’increment de l’ús de proves serològiques que testen si les persones que estan o han estat en el passat han desenvolupat immunitat, defenses contra el virus”, ha assenyalat Simón, que considera que això fa “difícil a moltes d’aquestes persones que tenen proves d’anticossos que no tenen símptomes associats recents col·locar-los en la línia temporal de l’epidèmia”.

L’incrementar el nombre de proves farà que s’incrementi el nombre de casos detectats. Això sabíem que ens anava a posar en un compromís de comunicació; però també sabem que uns altres seran casos lleus actius que es podran detectar”, ha dit Simón, que ho ha considerat una “bona notícia”.

Per la seva part, l’Institut de Salut Carles III farà un “primer pilot” de l’estudi de seroprevalència que determinarà el grau d’infecció que ha sofert la societat espanyola així com la immunitat que s’ha adquirit. Fernando Simón, ha explicat que a partir del primer pilot que es realitzarà es començarà a fer l’estudi per tota Espanya, encara que no ha donat dates concretes.

Finalment, Fernando Simón, ha explicat que és molt difícil conèixer la “xifra real” de morts per coronavirus i que la dada que ofereix el Govern té unes criteris acordats amb les comunitats autònomes. Per això ha assenyalat que han de “discutir” amb la Generalitat de Catalunya, que ha canviat el sistema creuant dades amb centres sanitaris i funeràries: “Hem de discutir amb ells què signifiquen aquests nous casos procedents de funeràries o residències; no tenim clar si tenen diagnòstic previ o no”. Simón ha explicat que tampoc saben si aquest increment obeeix als últims dies o són “dades antigues”.

La Policia ha bloquejat 46.000 dominis d’Internet per “estar sent presumptament utilitzats per a finalitats il·legals”

La Policia Nacional ha bloquejat 46.000 dominis d’Internet que estaven sent presumptament utilitzats per a “finalitats il·legals”, segons ha anunciat la comissària principal, María Pilar Allué, en la roda de premsa dels tècnics. Entre les activitats il·legals ha destacat la comissió d’estafes o la distribució de virus.

La mobilitat de turismes es redueix al 70% respecte a un dia normal

La secretària general de Transports, María José Rallo, ha explicat que els nivells de mobilitat continuen sent baixos. Així, el trasllat de turismes és d’entorn del 70% respecte a la setmana de referència -nivells habituals-. La baixada és del 68% a Barcelona i del 71% a Madrid, on en l’hora punta el trànsit ha estat del 65%. En altres ciutats com Saragossa o Alacant els nivells es mantenen en els de les dues setmanes anteriors, quan van parar les activitats no essencials a través del sistema retribuït recuperable.

Els trens de rodalia han tornat als nivells de la setmana del 23 de març -entorn del 10% d’ús respecte als dies normals-. “No hem identificat cap episodi d’aglomeració”, ha explicat Rallo sobre la jornada del dimecres. Els serveis comercials de Renfe també han experimentat una baixada respecte al principi de l’estat d’alarma: 1.500 enfront dels 2.200 de la setmana del 23 de març, encara que la setmana del permís retribuït recuperable va descendir als 1.100. Els viatges amb autobús de llarga distància són del 4% i el trànsit aeri del 5% respecte a la setmana de referència.

Parlaments de la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón, del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Veiem un descens progressiu en hospitalitzats i ingressos en UCI. Ahir només va haver-hi 1.003 nous hospitalitzats, i 79 nous ingressos en UCI, tots dos prop de l’1% d’increment. Sobre els nous casos, els més de 5.000 nous registrats, amb l’increment de l’ús de test ràpids, fan difícil amb els test d’anticossos saber quan es van infectar. Hi ha hagut 1.312 positius en proves serològiques. En diverses comunitats autònomes han notificat que d’aquestes proves un percentatge molt important d’elles es van fer en persones asimptomàtiques. Com a Andalusia, Extremadura, La Rioja i Múrcia han identificat que un percentatge important es deu a la detecció de defenses de proves serològiques positives en gents sense símptomes detectables en cap moment. A La Rioja, un 81%, a Extremadura, un 35%, Andalusia, un 79% i 3 persones a Múrcia“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries: “Crec que és molt bona notícia la informació que hem rebut avui dels responsables que en les últimes setmanes s’estan realitzant 40.000 PCR a Espanya. Duplica els nombres de setmanes prèvies“.

El general Carlos Pérez, del Ministeri de la Defensa: “Ahir va haver-hi més de 4.200 militars treballant en més de 200 localitats. En total, s’ha treballat en més de 1.500. Avui, per exemple, hi haurà 12 desinfeccions en hospitals“.

Pilar Allué, de la Policia Nacional, refereix com els agents continuen lluitant contra el tràfic de persones i l’important que és el número de telèfon i el correu electrònic en els quals es poden denunciar aquests delictes. “Hi ha hagut 141 comunicacions, amb l’inici de 15 recerques i detencions com la de tres persones en un pis de Estepona“. “Continuem superant els 4.000 propostes de sanció diàries per incompliment de les mesures. Una persona ha estat detectada en 47 ocasions a Elx. Ha ingressat a la presó. Hi ha més de 147.000 propostes de sanció des de l’inici de l’estat d’alarma“, explica Allué.

José Manuel Santiago, de la Guàrdia Civil, indica que “ahir va haver-hi més de 9.000 patrulles en el territori espanyol, amb 150.000 identificacions i més de 5.600 denúncies i 18 detencions, una d’elles una persona a Múrcia que es feia passar per un sanitari i es desplaçava als domicilis per a diagnosticar“.

María José Rallo, del Ministeri de Transports: “No s’ha identificat cap aglomeració en l’hora punta. Les dades de Renfe, viatgers d’autobús i aeri es mantenen en nivells similars. Hi ha prop d’un 70% de reducció en l’entrada de vehicles lleugers en les grans ciutats. Ahir van arribar més de dos milions de màscares per a repartir entre els professionals del transport. Els viatges de més de 100 quilòmetres s’han reduït prop d’un 97%, i els d’entre 50 i 100, prop d’un 90%“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries fa una valoració de les dades: “Tots observem que les sèries van bé, encara que hi ha més nous casos que en els dies anteriors. L’increment en el nombre de proves és bo. Hem d’anar preparant la fase de transició, que no es pot iniciar sense unes capacitats prèvies, com en les UCI i llits en hospitals, la detecció precoç dels casos i el seu aïllament, fins i tot en el període de la prova, i de l’anàlisi dels seus contactes. L’augment de casos no és en si una mala notícia“.

Pregunta dels periodistes

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, sobre les xifres de morts a Catalunya fetes per la Generalitat, que dupliquen les xifres oficials: “Crec que cal anar amb compte amb els adjectius que s’uneixen a les xifres. La xifra real és difícil de conèixer. Ni amb bones estadístiques coneixerem la xifra real de morts per coronavirus. Sí que és cert que els que tinguin una prova positiva i siguin identificats i moren, òbviament han mort amb coronavirus. Ara es compten tots els infectats morts amb una prova que són notificats. Sanitat no genera la informació, es fa en les comunitats autònomes. D’aquí a valorar el nombre de dades de la Generalitat… hem de discutir molt amb ells què significa realment aquestes dades, de si tenen un diagnòstic de coronavirus previ o no. La confirmació de les dades és complicada. Nosaltres sol·licitem les dades de morts que compleixen els criteris i que són compatibles i comparables amb les dades que proveeixen altres països, i que són com proposen l’OMS o el ECDC. Sí que és cert que si compleixen la definició de cas, hauran de considerar-se. Una altra cosa és el temps en el qual hauran de considerar-se, si són dades dels últims dies o són dades antigues“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, sobre l’estudi de seroprevalencia: “El protocol de l’estudi de seroprevalencia és competència de l’institut Carles III. Aquesta setmana hi haurà un pilot de l’estudi, però no puc donar més dates. L’estudi tindrà representativitat provincial, si no recordo malament“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, sobre els models d’actuació de distanciament per a evitar rebrots: “Hi ha molts models d’actuació. La majoria usa mètodes compartimentales. Es preveu que pugui haver-hi ones epidèmiques durant un temps determinat, amb presumpcions que es tenen ara. És difícil de saber, perquè depèn del que facin tots els països. Hi ha risc d’intercanvi de possibles persones infectades“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, sobre sanitaris contagiats: “Tenim dades basades en més del 70% dels casos de contagis. Entre sanitaris, els casos són detectats abans, diagnosticats i [es posen] sota tractament abans, i suposen un risc menor per a la població. La seva evolució és millor que en la població general, per aquests factors. No puc donar més xifres exactes de casos actius. Hi ha 74.797 persones curades. Un 15% del total són sanitaris, que es curen abans comunament“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, sobre quan podem dir que s’ha guanyat al COVID19: “Sóc optimista en l’evolució, però molt prudent. És cert que els morts continuen sent una llosa que pesa tots els dies. Hi ha un descens de la letalidad, d’un 20% a un 3%. Continuen sent molts. Els terminis d’evolució de la malaltia porta un període més llarg que el control de la transmissió, seguirem fàcilment 10 dies amb un número de morts superior al que ens agradaria. Mentre anem descarregant els hospitals la qualitat de l’assistència es pot reforçar“.