La consellera d’Empresa i Coneixement assegura que s’ha posat el teixit productiu i de coneixement del país a fer front a l’emergència sanitària. Des del departament s’ha gestionat l’arribada de 220 respiradors i de més de 4 milions d’unitats d’equips de protecció a Catalunya. El ‘marketplace’ d’ACCIÓ ja compta amb gairebé 1.700 empreses registrades per col·laborar i orientar la seva activitat a fer front a la COVID19. El programa Orfeu permetrà que els centres de recerca de Catalunya facin 170.000 tests diagnòstics de coronavirus en sis setmanes. Chacón anuncia l’ampliació fins a 3,5 milions d’euros de la línia d’ajuts per al sector turístic, que s’afegeix a la línia de 9 milions d’euros destinada al sector del comerç. El departament prepara una convocatòria extraordinària de 7 milions d’euros per a projectes científics amb expectatives d’aportar solucions al coronavirus

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha marcat com a objectiu de país que l’aturada econòmica causada per la COVID-19 “sigui una pausa, que tothom pugui retornar a l’activitat superada la pandèmia i que no perdem teixit productiu pel camí”. En la seva compareixença telemàtica davant la comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya, Chacón ha assenyalat que la crisi sanitària ha esdevingut també una crisi econòmica i social per la seva afectació directa a les vides de la població”, i per això ha instat les forces polítiques a “no oblidar l’economia productiva” i les ha convidat “a treballar conjuntament per garantir la supervivència de les empreses” mitjançant l’aprovació i modificació del Pressupost i de mesures com la Llei de Facilitació Econòmica.

Chacón ha detallat que el departament que lidera s’ha bolcat, en una primera fase, a posar el teixit industrial i de coneixement del país a fer front a l’emergència sanitària, i ha avançat que ja treballa en una segona fase per acompanyar el teixit empresarial durant el període de confinament i ajudar-lo a reactivar-se i reprendre l’activitat un cop remeti la pandèmia. “És imprescindible garantir la continuïtat de totes les empreses i de l’activitat econòmica, que puguin reprendre la seva feina. Si no cuidem el teixit productiu, la crisi social i econòmica serà molt més difícil de combatre”, ha advertit Chacón, que també ha recordat que l’economia catalana, per la seva elevada obertura a l’exterior, “està més exposada” quan es produeixen aquestes dinàmiques mundials.

Afrontar l’emergència sanitària

Per tal de fer front a l’emergència sanitària, en l’àmbit productiu el departament d’Empresa i Coneixement ha posat en marxa diferents actuacions dirigides a l’aprovisionament de material sanitari. En primer lloc, s’han gestionat 32 oferiments de donació procedents d’empreses tant catalanes com estrangeres, principalment xineses, que totalitzen més de 1.700.000 de mascaretes, prop de 60.000 guants, més de 9.000 bates, 20.000 testos de detecció de la Covid-19 i 20 respiradors. En segon lloc, s’ha col·laborat amb el departament de Salut per tal de monitoritzar els mercats internacionals de material sanitari, avaluar la fiabilitat dels proveïdors i analitzar l’evolució dels preus, tasca que s’ha materialitzat en 5 comandes que inclouen 1.800.000 mascaretes, més de 500.000 de bates i 200 respiradors. La consellera ha volgut reconèixer i posar en valor “el coneixement i l’expertesa en comerç internacional de la Direcció General d’Indústria i d’ACCIÓ i la seva xarxa de 40 oficines exterior a l’hora d’identificar de proveïdors i gestionar la logística per portar aquests materials a Catalunya”.

En darrer lloc, Chacón ha explicat que gairebé 1.700 empreses ja s’han registrat en el ‘marketplace’ engegat pel departament d’Empresa i Coneixement per recollir i posar en contacte empreses que ofereixin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per la Covid-19. Aquest portal ha permès que es posin en contacte empreses i fabricants catalans de diferents punts de la cadena de producció i impulsar així la col·laboració empresarial per fer front a l’emergència sanitària, fins i tot reorientant l’activitat productiva d’alguna empresa.

En el camp del coneixement, la consellera ha explicat que, mitjançant el programa Orfeu, s’ha posat els centres de recerca de Catalunya a disposició del sector sanitari per complementar-ne la capacitat de disposar de tests diagnòstics de coronavirus SARS-CoV-2. Chacón ha detallat que el programa, en què el Govern invertirà 1,38 milions, preveu realitzar 170.000 tests nous en sis setmanes en centres de recerca, amb la possibilitat d’augmentar-ne el volum fins a 120.000 més amb la incorporació de laboratoris d’universitats i d’Eurecat, i que el programa s’allargarà durant el temps necessari, d’acord amb l’evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població. “Aquests dies hem demostrat la gran capacitat de reacció que té el nostre sistema de recerca de Catalunya; les instal·lacions treballen 24 hores al dia i 7 dies a la setmana per proporcionar tests fiables”, ha recordat Chacón.

Finalment, la consellera ha destacat que totes les universitats catalanes han estat capaces d’adaptar-se al nou context i que, a data d’avui, ja estan en plena activitat docent no presencial. Un sistema educatiu que té més de 200.000 estudiants presencials reglats i un professorat que supera els 20.000 efectius; que en poques hores va haver de migrar tota la seva activitat i metodologies docents a un escenari no presencial. Segons ha explicat la consellera d’Empresa i Coneixement, sobre la base de la plena confiança en les universitats i el respecte per la seva autonomia, s’ha facilitat al màxim que les decisions globals, en el nivell de sistema universitari, fossin preses mitjançant les diferents comissions i grups de treball del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Suport al teixit empresarial 

A més de la gestió i el suport a l’emergència sanitària, la consellera Chacón ha explicat que el departament ja està treballant tant en el seguiment i acompanyament de les empreses afectades per l’impacte de la COVID-19 com en assegurar la continuïtat de l’activitat econòmica i empresarial quan se superi la pandèmia. En aquest sentit, la consellera ha demanat als grups polítics que tinguin en compte l’economia productiva a l’hora de modificar el projecte de pressupostos per adaptar-lo a les noves necessitats que ha generat el coronavirus. “Som un país de petita i mitjana empresa i hem de garantir que els seus problemes, que aquestes setmanes són de liquiditat i tresoreria al veure’s aturada la seva font d’ingressos, no s’acabin convertint en problemes de solvència”, ha insistit la consellera, que ha recordat que un 95% de les empreses catalanes tenen menys de 10 treballadors i el 98,7%, menys de 50.

Chacón ha explicat que, dins del marc del Consell Català de l’Empresa, s’han buscat els instruments necessaris per minimitzar els impactes de l’aturada de l’activitat en el teixit productiu, que principalment estan encaminades a “aportar liquiditat i refinançar els seus deutes”, com per exemple mitjançant les rebaixes o suspensions dels tributs. En aquesta línia, ha remarcat que s’estan definint mesures que pal·liïn els efectes de la crisi a curt i mig termini, amb la intenció que s’englobin en una estratègia a llarg termini que contribueixin a convertir Catalunya en una economia i una societat basades en el coneixement.

La consellera s’ha mostrat preocupada perquè des de l’Estat no es prenen les mesures que necessiten especialment les petites i mitjanes empreses i els autònoms, i que des de Catalunya no es poden aplicar per limitacions competencials o pressupostàries. “No és una crítica partidista, és una crida en defensa del nostre teixit productiu: defensar el nostre teixit productiu i les nostres empreses és la millor garantia per a la creació de riquesa i llocs de treball”, ha conclòs.

El turisme i el comerç són els sectors d’activitat més afectats de manera directa per l’actual estat d’alarma. De fet, la consellera ha avançat que, en el sector del comerç, aquesta situació està generant un impacte econòmic de 525 milions d’euros setmanals (un 58% de la seva facturació), ja que uns 66.000 establiments s’han vist obligats a tancar (un 60% del total) i no poden treballar-hi 209.700 persones (un 65% dels treballadors del comerç al detall). Per fer front a aquesta situació, Chacón ha explicat que, a més de la labor d’acompanyament i informació, el departament que lidera ha habilitat una línia d’ajuts per a comerços i entitats, que comptarà amb un pressupost de 9 milions d’euros, especialment dirigida a mitigar la situació actual i afavorir la reactivació del sector. A més, també  ha avançat que es treballa en una línia d’avals dirigida específicament al petit comerç, amb l’objectiu de facilitar-los liquiditat a curt termini.

Pel que fa a l’àmbit turístic, la consellera ha indicat que la labor del departament se centra a aplicar mesures de suport i assistència al sector, després de facilitar un tancament ordenat dels establiments i d’establir els contactes necessaris per posar l’oferta d’allotjament al servei de necessitats sanitàries i socials. En aquest sentit, Chacón ha fet referència a l’activació d’una línia d’ajuts a professionals i microempreses del sector, la dotació de la qual s’ha ampliat dels 2 milions d’euros als 3,5 milions actuals; a la preparació d’un pla de contingència per adreçar-nos als mercats emissors de proximitat (català, espanyol, francès i, en menor mesura, Països Baixos, Alemanya i nord d’Itàlia); o a la creació d’un servei d’intel·ligència artificial per a una millor interpretació dels escenaris futurs, entre d’altres.

En l’àmbit de la recerca, Chacón ha considerat que la crisi sanitària ha fet palesa la necessitat de disposar d’un sistema de coneixement propi sòlid. Per això, i amb l’objectiu de complementar i reforçar les actuals línies de recerca, la consellera ha anunciat una convocatòria extraordinària, dotada amb 7 milions d’euros, per donar suport a projectes científics amb expectatives d’aportar solucions al coronavirus SARS-CoV-2. En aquest context, a consellera ha recordat que ja s’ha iniciat el procés administratiu de l’avantprojecte de Llei de la Ciència de Catalunya, que espera poder acordar en el Govern i donar entrada al Parlament en el termini més breu possible. “Necessitem més que mai aquesta llei, per a reconèixer formalment, ordenar i poder impulsar coordinadament tot el sistema de coneixement, des de les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, els parcs científics, la recerca que es duu a terme en empreses i, en general, tots els agents que participen en la realització d’una societat del coneixement”, ha destacat Chacón.

Podeu veure tota la compareixença a aquest enllaç: https://www.parlament.cat/ext/f?p=700:DETALL_VIDEO:0:::15:P15_ID_VIDEO,P15_ID_AGRUPACIO:12774599,17489