El Govern manté el calendari per a la posada en marxa de l’ingrés mínim vital: maig. Però la seva presentació i la concreció dels detalls trigaran més del que havia anunciat el dimecres el vicepresident segon, Pablo Iglesias. Així ho confirma el comunicat de la Secretaria de l’Estat de Comunicació. Per part seva, la ministra Portaveu, María Jesús Montero, en roda de premsa ha indicat que “es presentarà dintre del termini i en la forma escaient

Moncloa, a través d’un comunicat de la Secretaria d’Estat de Comunicació, confirma que “posarà en marxa” l’Ingrés Mínim Vital per a llars d’escassos recursos el mes de maig, com avançaven ahir fonts de la vicepresidència de Drets Socials i ha anunciat avui Pablo Iglesias. Ahir mateix el ministre José Luis Escrivá, que encapçala el disseny de la mesura, no havia volgut concretar la data en la qual tiraria endavant aquesta renda mínima estatal, encara que va apuntar que s’havia accelerat perquè estigués llesta “en setmanes“.

El comunicat de Moncloa d’aquesta tarda confirmant que la mesura estarà llesta al maig arriba després que Pablo Iglesias hagi explicat que va arribar a un acord amb el president, Pedro Sánchez, perquè així fos i s’avancés aquesta mesura, que s’anava a demorar alguns “mesos“. El ministre de la Seguretat Social ha explicat que el disseny d’aquesta renda mínima estatal és complex i requereix de temps perquè sigui efectiu i es dirigeixi a la població realment necessitada. La previsió del ministre, que difon també aquesta trigui Moncloa en el seu comunicat, és que l’ingrés mínim vital arribarà a un milió de llars, “dels quals aproximadament un 10% serien famílies monoparentals“.

Iglesias ha celebrat que el Govern de coalició hagi accelerat el llançament de la mesura. “Això revela que ens prenem molt de debò les nostres discussions i el nostre treball per a respondre no solament fent el que cal fer sinó en el temps en el qual cal fer-lo“, ha afirmat el vicepresident segon, que considerava necessari avançar més del que es preveu aquesta mesura a causa de l’emergència del coronavirus.

Ahir des de la vicepresidència de Drets Socials es va anunciar que Pablo Iglesias i el ministre Escrivá presentarien junts aquest ingrés mínim avui dijous, però fonts de la Seguretat Social sostenen que no tindrà lloc aquesta roda de premsa conjunta. Escrivá va apuntar aquest matí que s’havia assabentat de la presentació pels mitjans de comunicació.

“es presentarà dintre del termini i en la forma escaient“, segons Montero

El Govern té la intenció de tenir llest l’Ingrés mínim Vital al maig després de les discrepàncies internes que han sorgit entre la vicepresidència de Drets Socials que pilota Pablo Iglesias i alguns departaments, com el d’Hisenda o el d’Inclusió i Seguretat Social, a compte de quan posar en marxa aquesta renda mínima. Iglesias va apostar per fer una mesura temporal fins que estigués preparat el projecte que dirigeix José Luis Escrivá i des de Moncloa li van desautoritzar; però ara la portaveu ha admès que el que “ha acordat el Govern és accelerar la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital” que tindrà caràcter permanent, és a dir, que continuarà vigent quan passi la pandèmia.

La intenció és que la mesura estigui llesta el mes de maig, segons han reconegut la portaveu i Iglesias; però la nova divergència havia sorgit entorn de la data de presentació. La vicepresidència segona va donar per fet que aquest dijous compareixerien en roda de premsa Iglesias i Escrivá per a donar compte del projecte, però a primera hora del matí el ministre d’Inclusió i Seguretat Social el desconeixia, segons ha admès en una entrevista en la Cadena Ser.

La portaveu de l’Executiu ha refredat aquesta possibilitat: “No m’agrada anticipar cap qüestió que no estigui determinada, que no aquest tancada i que el Govern conegui íntegrament. La proposta es presentarà en temps i en forma per part del ministre Escrivá i del mateix vicepresident de Drets Socials“.

També Iglesias havia admès en La Sexta que encara quedaven serrells per tancar. “Ve un treball molt difícil. Toca accelerar els terminis i tenir-ho llest al maig“, ha asseverat: “El meu equip i jo ens deixarem la pell perquè aquesta prestació es pugui cobrar al més aviat possible. El compromís que aconseguim el president i jo és que fora al maig“.

La portaveu ha reiterat que l’Ingrés Mínim Vital és una promesa de l’acord programàtic subscrit per PSOE i Unides Podem i una “prioritat” per a totes dues formacions. “El que s’ha plantejat és una qüestió de la velocitat de la presentació, de la capacitat de presentar-la en el seu conjunt“, ha admès Montero sobre les discrepàncies: “En els últims dies s’ha plantejat la necessitat d’agilitar aquest projecte tal com es vènia treballant o fins i tot alguna proposta d’ingrés mínim vital pont. El que ha acordat el Govern és accelerar la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital una vegada que l’esquema bàsic és en el qual es treballava. La intenció és que el mes de maig puguem presentar aquesta prestació“, ha resolt.

Primeres trobades amb els grups polítics

Montero ha comparegut per a explicar les primeres trobades que ha mantingut Sánchez aquest dijous al matí amb els grups parlamentaris per a explorar els vímets per a un possible acord de “reconstrucció” que faci front a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia del coronavirus. Moncloa ha informat que el president proposa una Mesa de Reconstrucció econòmica i social a tots els grups que conformen l’arc parlamentari.

Fonts coneixedores de les trobades expliquen que la idea és que “en principi” es constitueixi una única taula conformada per les forces polítiques parlamentàries, que es podria desmembrar en comissions de treball i que, “en paral·lel” es desenvolupi un acord “interinstitucional” entre l’Estat les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). La tercera pota seria la “revitalització del diàleg social” amb patronal i sindicats. Així ho ha exposat també la portaveu del Govern, María Jesús Montero.

Montero ha constret al PP a sumar-se a aquesta taula que l’Executiu vol que comenci a treballar la setmana que ve després que Pablo Casado hagi dilatat fins la setmana vinent la primera trobada amb Sánchez. La portaveu ha reiterat que no s’entendria que el principal partit de l’oposició es “autoexclogui” de de la negociació.

La portaveu ha agraït la “disponibilitat” que han mostrat les formacions amb les quals Sánchez ha dialogat en el matí d’aquest dijous: Unides Podemos, Ciutadans i el Grup Plural. El menys entusiasta ha estat el diputat del BNG Néstor Rego, que ha advertit al president que veu complicat un acord en el qual s’està instant a participar a la dreta i li ha fet arribar diverses propostes, com la reducció de la despesa militar, una nova política fiscal que greu a les grans empreses o caminar cap a un nou model productiu.

Reaccions dels grups polítics

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, considera que el pacte pot “tirar endavant” si se sentin el Govern, l’oposició, les comunitats i els agents socials per a treballar en un un pla de contingència sanitària, un pla de reactivació econòmica i un pla de protecció social. No obstant això, ha carregat contra el vicepresident Iglesias. “És molt important que el Govern deixi la retòrica i comenci a concretar“, ha advertit a Sánchez, que no ha traslladat cap proposta a les seves intelocutores més enllà de la taula. Arrimadas ha advertit que si els pactes “s’orienten al fet que Iglesias ens doni sermons bolivarians, no aniran a cap costat“.

Per part seva, la portaveu de JxCat, Laura Borrás, ha assegurat que participaran en la taula, però ha avisat que no ho faran en “una reconstrucció nacional en clau espanyola“. “No compartim la idea d’enfortir l’estat autonòmic, nosaltres com a independentistes, estem pels drets, per l’exercici del dret a l’autodeterminació i per a ser capaces, en el futur, de gestionar aquesta i qualsevol tipus de crisi amb el màxim de competències, les que proporciona ser un Estat“, ha expressat en un vídeo difós posteriorment.

Més País i Compromís han transmès al president el seu suport a la cerca d’un pacte per a la reconstrucció, però li han demanat que abordi una nova fiscalitat més progressiva. El diputat de Més País, Íñigo Errejón, ha reclamat a Sánchez que impulsi mesures “ràpides i contundents” abans que “fotos de família“, si bé li ha deixat clar que el seu intent de pacte nacional li sembla bé. Des de Compromís, el seu diputat, Joan Baldoví, ha recalcat la seva disposició a participar en “qualsevol taula on s’abordin solucions“. Han estat les seves paraules al president en referència a la Mesa per a la Reconstrucció Econòmica i Social que vol crear la setmana pròxima amb els partits polítics, informa EFE.

Parlaments de la compareixença en La Moncloa de la ministra portaveu María Jesús Montero

Montero defensa “un gran acord de país” per a afrontar les conseqüències de la pandèmia. “La proposta que el president ha transmès és la constitució d’una taula, que podria reunir-se la setmana vinent“, assenyala.

María Jesús Montero, ministra portaveu, assenyala que el Govern s’obrirà al diàleg amb altres Administracions, sindicats i empresaris. “Un gran moviment de país“, diu. Ja han mostrat la seva disposició al diàleg Podemos, Junts per Catalunya, Compromís, Més País, el BNG i Ciutadans. El BNG comunicarà la seva decisió en les pròximes hores. Aquesta tarda serà la reunió amb el PNB.

La ministra portaveu, reitera que el president compta amb tots per a “teixir una gran aliança“. “Aquest país vol que l’Estat de benestar sigui un gran matalàs que ens protegirà a tots“.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre l’absència del Partit Popular de la taula de negociació: “El Govern vol abordar l’acord en conjunt (…) és obvi que només quedaran fora d’aquest acord els qui s’autoexcloguin. S’aparquen les diferències ideològiques i totes juntes apostem pel diàleg. Esperem que la resta de les forces que no s’han autoexclòs com més aviat millor puguin reunir-se amb el president i donar el seu suport“. Sobre les estadístiques de Sanitat: “Són dades fefaents que transmeten les comunitats autònomes seguint els criteris de l’OMS. Continuem fent una crida perquè no s’especuli“.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre l’escenari si no s’uneix el PP: “El diàleg serà necessari sí o sí. Al Govern li agradaria comptar amb el principal partit de l’oposició“. Sobre una altra pròrroga de l’estat d’alarma: “Encara no està decidida. És probable que així es produeixi“. Montero assenyala que ho comunicaran a les altres forces la setmana vinent després d’escoltar als experts sanitaris.

María Jesús Montero, ministra portaveu: “El Govern impulsa i contribueix al principi constitucional de la llibertat d’informació. Estem oberts a donar resposta a les preguntes que ens traslladen“.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre l’ingrés mínim vital: “És una prestació inèdita, un salt de gegant (…) És d’una gran complexitat. El Govern ha acordat accelerar l’ingrés mínim vital (…) La intenció és presentar-ho al maig“. Sobre l’acord escolar, del qual s’han despenjat algunes autonomies: “El diàleg continua. Si encara hi ha alguna comunitat que discrepa del consens continuarem dialogant“.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre la possibilitat que els arxipèlags tinguin una desescalada diferent: “Les mesures han estat encertades. El grup de desescalada anirà definint els models“. Respecte a l’obertura de fronteres a Balears i Canàries al turisme: “És una situació que estudien els experts, però és prematur avançar escenaris“.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre la partida destinada a la renda bàsica: “Estem treballant en això. És obvi que cal fer un esforç important. No puc respondre als detalls“. Sobre l’IVA digital: “Estem treballant per a posar-ho en marxa de manera immediata“. La ministra agraeix a Inditex la seva col·laboració en la lluita contra la pandèmia i per no haver pres mesures contra el manteniment de l’ocupació, com a resposta a una pregunta sobre impostos a les grans fortunes.

María Jesús Montero, ministra portaveu, sobre el còmput de morts en residències: “Quan acabi la pandèmia caldrà valorar un altre tipus d’indicadors. Però les dades estan en línia amb l’OMS i altres països del món“.