En la Comissió de Sanitat del Congrés, el ministre Salvador Illa ha assegurat que no descarta una desescalada que s’adeqüi a cada territori. També ha parlat de la importància del treball de l’Atenció Primària. Segons el ministre s’ha augmentat la capacitat de realitzar PCR. En les últimes tres setmanes, s’ha arribat a entre 40.000 i 47.000 PCR diaris. “S’han realitzat 930.230 PCR fins ara”, ha dit Illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha obert aquest dijous per primera vegada la porta al fet que es produeixi una desescalada de les mesures de confinament per territoris, tal com han reclamat algunes comunitats autònomes. Durant la seva compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés i en resposta al portaveu del BNG en la Cambra Baixa, Néstor Rego, el ministre ha assegurat: “Respecte a que la desescalada s’adeqüi a cada territori, veurem si és possible“.

Estudiem tots les possibilitats, veurem quins procediments són els millors en una situació complexa“, ha afegit Illa durant el seu torn de rèplica, en el qual també ha volgut deixar clar que com a ministre li dolen les xifres de morts per coronavirus dels últims dies. “A tots ens fereixen cada dia“, ha reblat.

Parlaments de la comissió de Sanitat amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per a informar sobre la situació del coronavirus. La trobada s’obre amb un minut de silenci per als morts

El ministre Salvador Illa, en la comissió de Sanitat: “Comparec per quarta vegada davant aquesta comissió per a informar sobre l’evolució de la covid-19 al nostre país i les mesures adoptades pel Govern”. Illa dirigeix unes paraules a les persones mortes i els seus familiars, així com als quals s’enfronten actualment a la malaltia. “Cada dia la xifra de curats és més alta, li ho devem als professionals de salut que estan realitzant una labor extraordinària“.

El ministre Salvador Illa, en la comissió de Sanitat: “Avui m’agradaria reconèixer als nens i nenes, que s’estan comportant de manera exemplar. Som conscients que el confinament afecta la seva salut, però estem seguint dia a dia l’evolució de l’epidèmia perquè puguin sortir al carrer quan sigui possible i de forma ordenada”.

El ministre Salvador Illa, en la comissió de Sanitat: “La comunicació és essencial per a l’efectivitat de les mesures. Per a gestionar aquesta crisi sanitària cal comunicar-la”. Illa repassa la situació a escala global, amb els EUA al capdavant els ránkings internacionals de nombre d’afectats per una epidèmia d’ha causat més de dos milions de contagis en el món. “L’increment de casos del 2,9% registrat avui a Espanya, fa dues setmanes era del 7%. 25 de març i 2 d’abril marquen els descensos en la tendència“.

El ministre Salvador Illa, en la comissió de Sanitat, detalla que 1.312 contagis han estat detectats amb test ràpids. “Ja s’ha donat d’alta al 40,5% de pacients. Amb un esforç important per part de tots, s’ha aconseguit garantir la resposta adequada als pacients i descendeixen els casos. Hem de mantenir les capacitats instal·lades fins ara i queden setmanes difícils per al sistema sanitari per a estar en alerta. Cal ser molt prudents“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat, parla de l’Atenció Primària. “Són molts els consellers de Sanitat que em transmeten la importància de l’Atenció Primària en la gestió de la crisi i de cara a la sortida de la pandèmia”.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Dimecres passat va finalitzar el permís retribuït per a limitar encara més els moviments. L’objectiu era reduir la mobilitat al màxim. Seguim en fase de confinament, no hem entrat en cap desescalada. Segueixen les limitacions de la llibertat de circulació. De cara a preparar la volta al treball d’activitats en les quals no es pot teletrabajar, es va preparar una guia de bones pràctiques”. Mantenir la distància no inferior a un metre, rentada freqüent de mans i extremar la higiene són les tres mesures prioritàries incloses en la guia, a més de l’ús complementari de les màscares.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat, parla de l’ús complementari de màscares, segons el ECDC: “Quatre ministeris hem treballat de manera conjunta per a la fabricació de màscares tèxtils amb un nivell d’eficàcia de filtració adequat perquè actuïn d’efecte barrera. També hem repartit entre dilluns i dijous 10 milions de màscares en el transport públic”.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “La volta al treball d’aquesta part d’activitats no essencials s’ha desenvolupat amb normalitat. L’esforç de la ciutadania per a complir amb les mesures és magnífic. Insisteixo, l’objectiu és mantenir ara les mesures estrictes de distanciament social per a doblegar la corba”.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat, sobre la intervenció dels laboratoris privats: “S’ha establert una única xarxa de diagnòstics perquè es realitzin segons criteris d’equitat. Es limita la realització de proves a aquells casos en els quals existeix una prescripció d’un facultatiu, en aquest sentit es limiten als que presenten símptomes. Les comunitats han de traslladar la informació obtinguda a Sanitat“. “Hem augmentat la capacitat de realitzar PCR. En les últimes tres setmanes, hem arribat a entre 40.000 i 47.000 PCR diaris“. S’han realitzat 930.230 PCR fins ara.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Fins al moment s’han rebut més de 1.300 projectes que estan sent avaluats per a accedir al fons COVID19”. Durant l’última setmana s’han aprovat altres quatre projectes, per a un total de 15 i un total de 4 milions d’euros. Quant a les vacunes, el CSIC treballa en dos projectes.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “De moment tots dos projectes de vacuna resulten prometedors en assajos amb animals”.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Les mesures en marxa ens permeten aconseguir el nostre objectiu. Hem aconseguit el pic i hem de doblegar la corba. Ens enfrontem al major repte de la història recent i no tan recent. Per a la transició a una nova normalitat, cal prendre nota de les lliçons apreses”.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “En les següents fases, el sistema de salut ha de continuar controlant la transmissió i atendre les necessitats de salut no urgents que s’han retardat. Els hospitals continuen sent una peça fonamental, però cal destacar la rellevància de l’Atenció Primària”.

Interpel·lació dels grups parlamentaris

Concepción Gamarra (PP) reitera la reclamació de dol oficial en la Comissió de Sanitat: “Som el primer país en taxa de contagi per milió d’habitants, la taxa més alta per milió d’habitants i el percentatge de contagi més alt entre professionals sanitaris. És necessària més transparència quant al número de test realitzats i quants espanyols han accedit a ells”. Gamarra demana que s’incorpori el número de test realitzats a les xifres diàries que s’aporten. “Han de fer-se públiques també les xifres de casos probables“.

Concepción Gamarra (PP), en la Comissió de Sanitat, reclama que es facin públics els informes tècnics amb els quals el Govern pren les decisions. “Li plantegem un pla de xoc per a superar el desproveïment d’equips de protecció, que s’intervinguin els preus i es redueixi l’IVA per a aquests productes de primera necessitat. Ens preocupa la fase de desescalada perquè no es pot arribar tard o cometre errors“. Gamarra demana més detalls sobre l’estudi de seroprevalencia previst.

Sergio Sayas López (Grup Mixt), en la Comissió de Sanitat: “El Govern ha de fer tot el possible perquè el número de morts sigui el menor possible no perquè el sembli. Que Espanya sigui el país amb major número de morts per milió d’habitants no és només una qüestió de mala sort, sinó de mal govern. El mínim que se li pot demanar al Govern és que les dades siguin el més rigorosos possible. Totes les setmanes se’ns anuncien EPI, test… però el dilluns molta gent es va incorporar al treball sense les mesures de protecció adequades. No pot ser que el Govern cada setmana canviï d’avís sobre l’ús de les màscares, perquè això genera incertesa en la població“.

Mertxe Aizpurua (EH Bildu), en la Comissió de Sanitat, es refereix a la volta al treball i la impossibilitat en moltes ocasions de mantenir la distància de seguretat entre persones. “En aquest moment no sabem quin és el grau d’immunitat de la població espanyola, ni el percentatge d’asimptomàtics. Per a quan està programat l’estudi? No hauria estat més adequat fer primer l’estudi i tan bon punt tornessin al treball els treballadors no essencials? Pensem que és una temeritat que ens pot retornar a la casella de sortida“. Aizpurua reclama la urgència de test massius.

Josune Gorospe Elezkano (Grup Parlamentari Basc), en la Comissió de Sanitat: “Deixi’ns participar. Per a tirar endavant cal treballar de manera conjunta. No veiem indici de canvi d’actitud del Govern en la unilateralitat. Ens assabentem de moltes mesures per les rodes de premsa dels ministres. Necessitem treballar de forma organitzada“. Gorospe pregunta si el Govern compta amb un pla per a la relaxació del confinament. “Els demano empatia, empatia i empatia“.

Guillermo Díaz Gómez (Ciutadans), en la Comissió de Sanitat: “Aquesta setmana, Inés Arrimadas ha enviat al Govern una proposta de pacte per a la Reconstrucció Nacional, demanant que s’aconsegueixi el major consens possible per a les mesures que adoptar en matèria sanitària i que s’abandoni la unilateralitat“. També es refereix als test massius i demana més informació sobre l’estudi de seroprevalencia. Ciutadans proposa que es permeti l’accés d’un familiar als pacients malalts de COVID19 per als quals es preveu un desenllaç fatal, una mesura supeditada a la seguretat del centre.

Gabriel Rufián (ERC), en la Comissió de Sanitat: “No s’entén que la gent no pugui enterrar als seus pares, però sí que pot anar amb metro a treballar. Creiem que s’està deixant pressionar més per la patronal que pel propi virus. S’estan produint abusos en la compra de material sanitari i li proposem que s’elimini l’IVA en aquests productes“. Rufián proposa també que es prioritzi que puguin sortir els nens entre les primeres mesures de la fi del confinament quan es pugui, amb horaris escalonats segons l’edat. Una altra proposta, com ja han destacat altres grups parlamentaris, és la massificació de test. També demana seguiment per als pacients donats d’alta.

Néstor Rego (BNG) en la Comissió de Sanitat: “La decisió de reprendre l’activitat econòmica ens sembla un error i una irresponsabilitat“. Demana que es facin públics els informes sobre els quals es va basar el Govern en la presa de la decisió i que s’incrementin els test. “Defensem que la desescalada ha de ser adequada a la realitat de cada comunitat autònoma“.

Inés Sabanés (diputada de Equo en el Grup Mixt), en la Comissió de Sanitat, pregunta pel proveïment de medicaments i la gestió dels residus sanitaris davant el seu fort increment. Sabanés reclama també dades més fiables i que s’habiliti un pressupost especial perquè el transport públic augmenti la seva capacitat i permeti així que es mantingui la distància interpersonal.

Juan Luis Steegmann Olmedillas (Vox), en la Comissió de Sanitat, nega l’acusació de difondre faules: “És veritat que el Govern ha estat sempre en el podi de retards a prendre mesures? Sí. La primera faula que ve del Govern és el de les PCR realitzades. Això ens dóna que es van realitzar cinc a cada pacient. Això s’ho creu vostè? Si no ens dóna la dada de les PCR realitzades en simptomàtics, asimptomàtics, possibles, probables i sospitosos… com col·laboraran amb Europa si no col·laboren ni amb Espanya?“.

Ana Prieto (PSOE), en la Comissió de Sanitat: “És obvi que la corba està cedint i per això és el moment de valorar l’esforç de la ciutadania i el conjunt del sistema de salut. Un agraïment especial als nostres majors i als nostres nens i nenes. Ho estem aconseguint, treballem junts per a doblegar la corba“. Demana a l’oposició que se sumi i defensa la comunicació de les dades a Espanya. “El Govern no oculta els morts. Les dades els aporten les comunitats autònomes. No tinguin tanta pressa per veure’ns fracassar, perquè no ho farem“, diu a Bufona Gamarra (PP). “Les crítiques són vàlides sol si són coherents“.

El ministre en el seu temps de rèplica

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Reitero que tendim la mà a tots els grups polítics. També vull agrair les propostes rebudes en aquesta comissió“. El ministre passa a contestar a les intervencions, començant per Bufona Gamarra (PP). “Fins avui s’han realitzat al voltant de 930.000 PCR. Intentarem tenir informació més precisa. Ens agradaria tenir informació diària, però no sempre és fàcil. Ja ho hem demanat a les comunitats. Continua sent una preocupació els sanitaris contagiats. És una xifra acumulada des del començament. Amb les comunitats hem acordat tenir més anàlisi. Espanya està complint amb una definició de casos molt estricta quant a morts. Respecte a la volta de treballadors no essencials insisteixo que el Govern no va prendre cap decisió addicional. El permís es va acordar amb una data de caducitat i amb un propòsit molt clar (reduir la pressió en les UCI)“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Estem tenint la guàrdia alta en el subministrament de material. Estem treballant en la regulació de preus de productes sanitaris i espero poder-los donar informació molt aviat“. “Quant a la fase de desescalada, és una decisió molt complexa que estem estudiant, que requereix solidesa en les dades. Les dades que ens passen les comunitats són homogenis“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat, respecte al canvi de criteri sobre l’ús de màscares: “Hi ha moltes coses que no sabem d’aquest virus i els científics de tot el món estan treballant contra rellotge per a conèixer-les. Hi ha canvis de criteri, no d’Espanya, sinó de l’OMS i del ECDC“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “Cal fer un esforç a tot arreu per a adaptar el treball a les noves condicions. S’està fent amb un grau molt alt de maduresa. No hem tornat al treball de manera indiscriminada, seguim en confinament“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “No hem actuat de manera unilateral. A vegades cal prendre mesures en poc temps i no podem planificar, però em sabria greu que s’interpretés com a falta de consideració al treball de les comunitats autònomes. Em fio molt de les comunitats. A vegades hi ha posicions discordants, però cal prendre una única decisió“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat, sobre els test massius: “Estem treballant en això. L’estudi de seroprevalencia encara no s’ha començat, estem encara en fase tècnica“.

El ministre Salvador Illa, en la Comissió de Sanitat: “No hi ha problema de desproveïment de medicaments en data d’avui. Va haver-hi algun problema durant el cap de setmana, però es va superar bé. La Farmàcia Militar també s’ha posat a disposició per a fabricar alguns medicaments. Estem tractant de cooperar amb altres països de la UE per a col·laborar en la mesura que sigui possible“.