El Govern renuncia als pressupostos en 2020 i espera presentar els de 2021. El govern espanyol assegura que els nous Pactes de la Moncloa “són cada dia més a prop” i celebra que Cs, el PNB i JxCat acceptin participar en la taula de reconstrucció. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha garantit aquest dijous que la setmana que ve hi haurà mascaretes “suficients” en farmàcies i supermercats perquè tothom qui en vulgui per anar a comprar o passejar el gos pugui disposar-ne

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha subratllat aquest dijous que renuncien a la presentació d’uns pressupostos per a 2020, ja que la senda d’estabilitat amb la qual estaven construint el projecte que estava a punt de presentar-se, i que incloïa una previsió de creixement del PIB del 1,6% ha quedat totalment desactualizada. “Ara quan recordem aquesta xifra sembla que ha passat una eternitat“, ha dit Montero, recordant que a penes ha passat un mes des de llavors. La crisi del coronavirus ha portat a organismes com l’FMI a pronosticar una caiguda de l’economia espanyola aquest any del 8%.

Montero ha assegurat que esperen presentar “dintre del termini i en la forma escaient” uns comptes per a 2021. Normalment el projecte hauria d’aprovar-se al setembre per a complir amb els calendaris habituals. La ministra ha confiat que per a aquestes dates les perspectives econòmiques per a l’any pròxim siguin molt més clares que ara per a elaborar uns nous comptes i un nou marc financer pluriennal.

La ministra ha assegurat que les converses amb partits i agents econòmics i socials per a consensuar una resposta comuna al desafiament de la pandèmia també poden contribuir a donar sentit a aquest pròxim projecte, amb les prioritats de cada sector.

El Govern, després dels primers contactes amb els partits: “El pacte avança, està cada dia més a prop”

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha assegurat després de les primeres reunions telemàtiques de Pedro Sánchez amb els grups polítics que “el pacte avança, cada dia està més a prop“, a pesar que el PP encara no ha confirmat la data per a la trobada amb Pablo Casado i el plançó de Vox i la CUP. La resta de formacions amb les quals ha parlat aquest dijous -Unides Podemos, PNB, Més País, JxCat i Compromís- han mostrat, amb advertiments en diferents sentits, la seva disposició a asseure’s en la taula per a la reconstrucció social i econòmica del país. BNG respondrà en les pròximes hores.

La ministra Maroto assegura que la setmana que ve hi haurà “suficients” màscares per a tota la població

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha assegurat aquest dijous que la setmana que ve hi haurà “suficients” màscares per a tota la població. En una roda de premsa telemàtica des de Moncloa, Maroto ha llançat un missatge de “tranquil·litat” als ciutadans, assegurant que hi haurà màscares tant per als que estan treballant i, “en el canal comercial o farmàcia“, per als qui “baixen a la compra o a fer el passeig al gos“.

Maroto ha explicat que aquesta setmana el Govern ja ha lliurat 10,5 milions per a de màscares per als treballadors que s’han incorporat a les seves ocupacions després de la fi de la hibernació dels sectors essencials i ha distribuït 77,8 milions d’unitats de protecció sanitària, com a equips de protecció individual o màscares.

També ha exposat els avanços per a aconseguir una “reserva estratègica” d’aquesta mena de material, amb “tres àmbits que comencen a tenir els seus resultats“: l’increment de producció de les empreses nacionals Sibol i Climax, que ja estan produint 300.000 unitats a la setmana, la pròxima producció a Espanya de més de 10 milions quirúrgiques al mes a càrrec del grup Mondragón, que aquest cap de setmana portarà a Espanya quatre línies de producció que té a la Xina, i l’adaptació de línies de producció existents per a fabricar equips de protecció d’empreses del sector tèxtil, entre les quals ha citat a El Corte Inglés.

Comença la compareixença de la ministra portaveu, María Jesús Montero, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Molt bona tarda. Volia informar-los de l’evolució de la jornada d’avui, sobre la ronda que ha mantingut el president del Govern aquest dijous per a una taula de reconstrucció del nostre país”. I afegeix: “El Govern assumirà la seva responsabilitat de lideratge, però és el moment en què les formacions, les comunitats, els Ajuntaments, els empresaris i els sindicats s’involucrin“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Vull recordar-los que el president ha mantingut les reunions en el dia d’avui, i continuarà al llarg del dia de demà, amb Podemos, Junts per Catalunya, Compromís, Ciutadans i durant aquesta tarda, també, amb el PNB. Volem agrair que la unanimitat de les forces polítiques ha dit que sí a aquest pacte“. Sánchez també s’ha reunit amb el BNG, que traslladarà la seva postura en les “pròximes hores“, diu Montero

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Insistir que s’ha posat per davant la prioritat del país, els reptes urgents que tenim per a sortir de la pandèmia“. I afegeix: “Tots els partits també han confirmat que volen aportar des de la millor actitud constructiva“. Montero explica que ni Vox ni la CUP han volgut accedir a les reunions amb el president. “La taula de la recuperació econòmica i social esperem que es pugui reunir ja mateix en la setmana vinent“. Montero explica que demà el president es reunirà amb ERC, amb EH Bildu i el Grup Mixt, a més del PSOE, partit del qual Pedro Sánchez és el secretari general.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “La contribució de totes les persones que componen en ampli arc parlamentari és imprescindible per a la recuperació“. I afegeix: “Es tracta de revitalitzar l’activitat econòmica i impulsar als sectors més afectats“. I segueix: “Que a ningú tingui el dubte que el Govern i el conjunt de les forces polítiques serem un aliat perquè les empreses puguin tornar a ressorgir“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Aquest Govern no vetllarà només perquè la recuperació s’obri pas. També perquè ningú es quedi fora d’aquesta recuperació“. I afegeix: “La recuperació econòmica té com a objectiu prioritari la recuperació de l’ocupació i que els joves tinguin una oportunitat en el mercat laboral“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Bona tarda. En primer lloc vull traslladar un missatge d’agraïment i suport a la ciutadania que de manera exemplar estan complint les mesures de confinament“. I afegeix: “Com saben, des del Govern editem una guia de bones pràctiques que recullen mesures per a la prevenció del contagi de la COVID19“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Vull destacar que des del 10 de març i fins al dimarts 14 d’abril el Govern ha distribuït entre les comunitats més de 77,8 milions d’unitats de materal entre equips de protecció, test de detecció i respiradors“. I afegeix: “La magnitud de la pandèmia ha posat de manifest la necessitat de tenir equips de protecció“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Al tractar-se la COVID19 d’una pandèmia mundial, la demanda d’aquesta mena de productes s’ha disparat en el mercat mundial, la qual cosa dificulta el seu proveïment“. I afegeix: “Des de l’inici de la crisi sanitària una de les prioritats del Govern era comptar amb una reserva de material sanitari i equips de protecció, i per això ens vam posar a treballar des del Ministeri d’Indústria“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Vull destacar que s’ha avançat també en les homologacions i certificacions, i per a això es van prendre mesures extraordinàries com la publicació de diferents guies per a la fabricació de màscares“. I continua: “Vull traslladar-los quin és el treball que estem fent per a satisfer aquesta oferta des de la producció nacional“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Volia assenyalar les noves línies de producció en empreses i la disponibilitat de maquinàries i equips per a posar en marxa la fabricació de protecció. Els vull traslladar l’èxit que a conseqüència del treball conjunt que el Ministeri d’Indústria està desenvolupant amb el grup Mondragón ens permetrà que aquest mateix cap de setmana arribin a Espanya quatre línies de producció que s’han fabricat en les instal·lacions que té Mondragón a la Xina“. I afegeix: “M’agradaria destacar l’enorme esforç que ha realitzat la corporació Mondragón. El seu equipament ens permetrà produir en escala a Espanya, aquestes quatre línies de producció, fabricar 10 milions de màscares al mes quirúrgiques, i per tant satisfer aquesta necessitat de màscares quirúrgiques que requereix la nostra població“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “En aquests moments comptem ja amb més de vuit tallers amb una producció nacional de 300.000 màscares a la setmana“, i afegeix que amb la producció de Mondragón serà una producció nacional suficient.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “En el dia d’avui volem tenir un esment especial per als nostres joves“. I afegeix: “Ens consta el sacrifici que esteu realitzant des de casa per a poder estudiar“, diu Montero, que afegeix que la seva labor està salvant vides. “Estarem eternament agraïts“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “En aquests moments estem preocupats i ocupats en l’abordatge de la crisi sanitària, però ja definint diversos escenaris perquè una vegada que hi hagi el desescalamiento puguem abordar les pautes per a gaudir del nostre turisme“. I afegeix: “El turisme internacional el veiem en una segona fase“, diu Maroto, que ha explicat que el primer pas serà impulsar el turisme nacional.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Començant per la primera pregunta, aquest matí vaig transmetre amb absoluta claredat que aquest Govern es caracteritza per impulsar la informació, l’accés a aquesta“. I afegeix: “El propi senyor [Félix] Tezanos ha aclarit aquest matí la intenció de la pregunta del CIS, una qüestió tècnica, una qüestió metodològica”. I tanca: “Aquest Govern continuarà impulsant que hi hagi informació plural“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Hem comentat al llarg de la jornada que el tema del recompte, de l’estadística que publiquen els diferents països, és una qüestió molt seriosa. Hem de tenir definicions homologades a nivell mundial“. I afegeix: “Insisteixo que hi ha una definició propiciada per l’OMS on es defineix al mort com a persona diagnosticada amb coronavirus i que mor“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Sobre el calendari, tot calendari de reactivació de desescalamiento està condicionat pel control de la crisi sanitària. Quan abans tinguem el control de la pandèmia abans començarem a desescalar i rellançar l’economia, i en particular el sector turístic“.

A les preguntes dels periodistes

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Com he dit al principi, la bona notícia de la jornada d’avui és que el conjunt de les formacions polítiques que han acudit a la consulta és que han dit que sí a dialogar, que estan decidits a aportar el seu talent, la seva capacitat per a fer propostes perquè el nostre país pugui sortir al més aviat possible de la pandèmia“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Evidentment, el president Sánchez el que ha posat damunt de la taula és la concreció d’una sèrie d’àmbits que requereixen unes bases comunes“. I afegeix: “Nosaltres pensem que hi ha uns fonaments que permetran aquests acords i aquestes aliances. A partir d’aquí haurem de treballar amb aquests fonaments, si els fem tots nostres, i a partir d’aquí el Govern presentarà els seus comptes públics“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Recollirem totes les propostes, totes les aportacions que en aquestes entrevistes s’estan plantejant. I dir-vos que crec que sí, que s’han posat en contacte els gabinets del senyor Sánchez i del senyor Casat perquè puguin trobar una data, que esperem que sigui al més aviat possible“. I afegeix: “Al conjunt del país no li cabria al cap que el principal partit de l’oposició no s’assegués amb el Govern i amb els altres partits a parlar dels problemes comuns que tenen els ciutadans“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “El que el Govern vol és que al més aviat possible es produeixi l’entrevista amb el senyor Casat, de fet va ser la primera invitació que vam fer“. I afegeix: “Això possibilitarà que la taula per a la reconstrucció es pugui reunir com més aviat millor la setmana que ve“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Per a nosaltres és molt important, i estem disponibles demà, el dissabte, el diumenge. Quan el PP vulgui, el president Sánchez es reunirà amb ell. Es tracta d’això, no crec que el problema sigui qui cridi a qui“. I afegeix: “Fonamental que el PP contesti i digui quina disponibilitat té perquè el senyor Casat es reuneixi amb Sánchez, i com més aviat millor“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “Crec que és de sentit comú que els nous comptes públics, que es puguin fer, que es puguin dissenyar, tinguin ja en compte les aspiracions de la taula“, diu Montero sobre la taula que començarà la setmana que ve les negociacions del Govern amb altres partits per a arribar a un acord de reconstrucció econòmica.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “En relació amb la valoració que fem del CIS, evidentment el senyor [Félix] Tezanos és un especialista en la matèria i tenim una bona opinió del seu treball en el CIS“. I afegeix: “És veritat que en els últims temps sabem que sempre que hi ha un resultat del CIS hi ha gustos per a tots, hi ha persones a les quals els agrada i unes altres a les quals no”. I afegeix: “Crec que el senyor Tezanos gaudeix de credibilitat“.

Compareix María Jesús Montero, ministra portaveu i d’Hisenda: “És evident que nosaltres hem de ser exemplars, els servidors públics tenim que autoexigir-nos i ser exemplars amb el respecte que es dóna per a qualsevol mena de reunió“, diu Montero, en referència a les distàncies mínimes de seguretat. “Ja veurem quin és el format que tècnicament permet complir aquest requeriment“.

Compareix Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme: “Estem estudiant quina és la cobertura del paquet ampli que hem posat a la disposició d’empreses i treballadors“. I afegeix: “La sortida de la crisi ens arribarà a l’anàlisi d’altres mesures per a aconseguir la recuperació com més aviat millor“.