El ministre de la Seguretat Social informa en la Comissió del Congrés que aquesta ajuda serà aprovada “en setmanes”, quan ahir la portaveu de l’Executiu va comunicar que esperava la seva aprovació “en pocs mesos”. Fonts de la vicepresidència de Drets Socials asseguren que es llançarà ja al maig, després d’un acord aconseguit ahir entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anticipar aquest dimecres que el Govern aprovarà el nou ingrés mínim vital en setmanes per a les famílies més vulnerables. Fonts pròximes al vicepresident segon, Pablo Iglesias, van explicar que el dimarts van acordar amb el president, Pedro Sánchez, aprovar la nova renda mínima al maig, una mesura que ha despertat tensions en l’Executiu. Escrivá va detallar que la nova ajuda social beneficiarà a prop de 100.000 llars monoparentals. Està previst que el Govern present la mesura aquest dijous.

Escrivá compareixia en el Congrés dels Diputats per a donar compte de les polítiques del seu departament. En la seva exposició inicial es va dedicar a repassar i defensar el paquet de mesures aprovades pel Govern durant les últimes setmanes per a ajudar treballadors i autònoms a digerir la crisi del coronavirus. “En l’àmbit del mercat de treball s’han adoptat les següents mesures: ERTO, protecció d’autònoms, moratòria en el pagament d’impostos i prestacions per a persones treballadores amb la COVID19 o en aïllament“. “M’agradaria simplement valorar totes les mesures amb alguns números agregats“. I afegeix: “Hi ha aproximadament 900.000 treballadors que han perdut l’ocupació, però que encara que no tenien dret a la cotització se’ls ha estès el subsidi a l’ocupació perquè la situació en la qual es troben és absolutament sobrevinguda a causa de la pandèmia“. I continua: “Aquestes situacions no tenen precedents a Espanya. Durant la crisi de 2008-2014, de sis o set anys, aquestes mesures no es van adoptar“, defensa, i posa com a exemple el cas dels autònoms, per als quals hi ha subsidis de d’atur si la seva caiguda de l’activitat supera el 75%, en contraposició amb el que va ocórrer en la Gran Recessió. “Vull deixar amb vostès tres conclusions. La primera és que cal garantir rendes a totes aquelles persones que es vegin colpejades per la crisi. Cal fer-ho mentre això duri. La crisi és temporal, però és incerta“. I afegeix: “Aquells que no es veuen afectats, o fins i tot aquells sectors que es veuen beneficiats per la crisi, no haurien de veure’s beneficiats per les mesures, no ho entendria ningú“. I continua: “Els mecanismes de protecció de rendes i protecció d’ocupació estan sorgint efecte tant en el que són les empreses com en el que són els autònoms“.

Però en la ment de tots estava el pròxim gran salvavides per als més vulnerables, la renda mínima vital. Escrivá ja havia avançat en una entrevista publicada per EL PAÍS que la mesura estaria llesta “aviat”. Aquest dimecres el va fitar més. “Estarà en setmanes”, va dir davant els parlamentaris. Des de l’entorn d’Iglesias el circumscriuen al maig vinent.

Fonts de vicepresidència segona van confirmar els plans d’Escrivá. “El president Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es van emplaçar ahir dimarts a parlar a la tarda de la mesura i els temps, i van acordar que el Govern posarà en marxa l’ingrés mínim vital ja des d’el mes vinent de maig”. Les mateixes fonts van remarcar: “La mesura la treballaran conjuntament el Ministeri de Seguretat Social i la Vicepresidència de Drets Socials, i la presentaran aquest dijous“.

L’ingrés mínim serà estructural, permanent, ve per a quedar-se. Encara que hi ha iniciatives ben intencionades que estan plantejant una cosa extraordinària ha dit Escrivá. Finalment totes dues postures han confluït. El ministre va subratllar que és “absolutament” necessari avançar aquesta renda “per a evitar el sofriment dels més vulnerables”, que per exemple no fan la declaració de la renda o estan en economia submergida. El disseny prendrà els “millors incentius que existeixen e Europa” i comportarà itineraris d’inclusió al mercat de treball, com també existeixen en la renda del País Basc. l ministre va subratllar que és “absolutament” necessari avançar aquesta renda “per a evitar el sofriment dels més vulnerables”, que per exemple no fan la declaració de la renda o estan en economia submergida. El disseny prendrà els “millors incentius que existeixen e Europa” i comportarà itineraris d’inclusió al mercat de treball, com també existeixen en la renda del País Basc.

No serà una prestació individual sinó que posarà l’èmfasi en les llars i diferenciarà segons l’estructura d’aquestes llars”, va dir. El ministre va assegurar que aquesta renda reduirà la pobresa extrema “en xifres altíssimes” i que els Ajuntaments seran decisius en la seva gestió. La renda que s’està dissenyant “amb molta cura” serà compatible i complementarà les rendes de les comunitats autònomes. “No hi haurà cap conflicte de competències”, va remarcar el ministre. I va explicar que continua treballant per a definir totalment la mesura. Per això, encara estan creuant dades amb l’Agència Tributària per a precisar l’abast i el cost de la mesura.

De moment, amb les mesures ja adoptades per la Seguretat Social, el ministre Escrivá estima que es donarà protecció a 6,3 milions de persones amb motiu de la crisi del coronavirus, un 30% de la població activa. A aquestes, ha afegit el ministre, es continua donant cobertura als 1,9 milions de persones desocupades prèvies al COVID19, de manera que en total s’estima donar cobertura al “35% de la població activa“.

En aquestes 6,3 milions de persones s’inclouen uns quatre milions de treballadors que el Govern estima que es vegin afectats per ERTO, més 1,4 milions d’autònoms que calcula que cobraran la prestació extraordinària per cessament d’activitat i uns “900.000” nous aturats.

Podeu veure tota la compareixença del ministre aquí –> Sessió 4 – Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions