Budó demana que es deixi treballar els experts al marge de les “crítiques polítiques”. El conseller Buch xifra en 120.000 les mascaretes repartides avui. L’Agència de Residus de Catalunya ha detectat un increment del 350% dels residus sanitaris des de mitjans de març. Vergés anuncia l’arribada de 90 aparells ecògrafs per diagnosticar pneumònies. Budó confia que es podrà celebrar Sant Jordi el 23 de juliol en total “normalitat”. Vergés explica que tenen dos hospitals de campanya preparats, Fira Salut i Vallès Salut, i descarten Sant Andreu de la Barca. El nombre d’UCIs ocupades per pacients covid baixa per primera vegada per sota del 80%. La Generalitat no sancionarà a la clínica que realitzava test de coronavirus de pagament perquè ha deixat de fer-ho. Vergés rebat l’ACRA i defensa que molts usuaris de residències s’han derivat a l’hospital quan ha calgut

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la conseller de Salut, Alba Vergés, han comparegut per  actualitzar les dades en relació a la COVID19.

En referència a les crítiques que han rebut alguns científics i especialistes sanitaris per la seva opinió en l’evolució de la crisi sanitària i com s’ha d’actuar, el Govern de Catalunya ha demanat deixar al marge els experts, científics i especialistes de les crítiques polítiques i partidistes perquè puguin “treballar lliurement i amb la mínima pressió”. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que “són els governs i els seus responsables els que han d’estar sota el focus de l’escrutini i la crítica pública” i ha recordat que “els experts que ajuden els governs, sigui el govern que sigui”.

La portaveu del Govern ha destacat la feina valuosíssima” i “l’importat assessorament” per a prendre les decisions més encertades possibles. Per això, Budó ha desaprovat que “per criticar un govern, la qual cosa és ben legítima, es faci a través dels experts que els assessoren”. I ha insistit que “tots els experts mereixen respecte professional i tots actuen i treballen amb la voluntat d’ajudar”.

Budó també ha explicat que tot i la tornada a la feina de molts treballadors després de l’aixecament de desconfinament total per part del Govern espanyol, “ahir hi va haver una baixa ocupació” en el transport públic i “gràcies a l’esforç dels operadors d’augmentar l’oferta de serveis, durant les hores punta, el nivell d’ocupació de trens i metros va ser del 20% de la capacitat, força per sota del 33% que havíem establert com a màxim”.

El Govern, la setmana passada, va fer una crida per dotar de més serveis l’aplicació desenvolupada pel Govern, CONFINAPP, i que dona eines als ciutadans i a les ciutadanes que estan confinats. La consellera Budó ha explicat que 100 equips, formats per més de 300 programadors i desenvolupadors TIC, han respost a la petició del Govern. I “fruit de l’intens treball d’aquests equips durant la Setmana Santa, avui podem anunciar que s’han presentat un total de 60 solucions basades en serveis web o APPs mòbils per donar resposta als principals reptes socials”.

D’aquesta manera, es vol donar resposta “als reptes i necessitats”, entre les quals hi ha la reactivació del comerç de proximitat; l’aprovisionament d’aliments per a famílies en risc o els drets ciutadans per al desconfinament.

Les solucions proposades estaran a disposició de la ciutadania a través d’un market o bé integrades com a nous serveis dins de l’APP ConfinApp.

El conseller Buch xifra en 120.000 les mascaretes repartides avui

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que avui s’ha continuat el repartiment de les mascaretes que “teníem la  instrucció de repartir al transport públic per a totes aquelles persones  que no poden fer teletreball i han d’anar a treballar”. Buch ha dit que “hem ampliat el repartiment a d’altres estacions i hem fet algun canvi en funció de les dades d’ahir. Concretament avui s’han repartit aproximadament 120.000 unitats, 82.000 la Creu Roja i 38.000 voluntaris de Protecció Civil”. “Vull reiterar el meu agraïment a les associacions de protecció civil i a la Creu Roja per fer aquest repartiment” ha afegit.

El titular d’Interior com cada dia ha donat també les dades policials de Mossos d’Esquadra i policies locals de les últimes 24 hores. S’ha fet una actuació policial a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 8.718 persones i 8.282 vehicles. No s’ha aixecat cap acta de denúncia ni s’ha tancat cap establiment, s’han fet 14 detencions i 2.477 actes de denúncia contra persones.

Pel que fa a les dades de trànsit, Buch ha destacat que “seguim amb la mateixa tendència d’ahir, fins a les 12 hores el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 60% respecte un dimecres normal i respecte dimecres passat hi ha hagut un augment del 60’9% de sortida i del 49’7% d’entrada”. En aquest sentit el conseller ha dit que “aquestes dades reflecteixen la mobilitat que comporta el no confinament per anar a treballar i ens confirmen també que hi ha gent que en comptes d’utilitzar el transport públic han optat pel vehicle privat”.

Finalment, el conseller ha volgut donar “el meu agraïment als vigilants municipals que no tenen formació policial i no es poden considerar un cos de seguretat però són necessaris i indispensables als municipis petits que no tenen policia local, perquè vetllen per la seguretat, per tant moltes gràcies a tots ells, també”.

L’Agència de Residus de Catalunya ha detectat un increment del 350% dels residus sanitaris des de mitjans de març

L’Agència de Residus de Catalunya ha detectat un increment del 350% dels residus sanitaris des de mitjans de març. Davant la situació d’alerta sanitària, la utilització de mascaretes, guants, granotes o davantals ha augmentat. A Catalunya, es generen unes 3.300 tones de residus sanitaris a l’any, que són unes 275 tones mensuals. En l’últim mes, des de l’inici del confinament per la COVID19, la generació s’ha disparat fins a les 1.200 tones, 925 tones més que l’habitual.

La portaveu del Govern ha anunciat que davant aquest “s’han recomanat mesures de reforç a les tres plantes autoritzades per residus sanitaris a Sant Fost de Campsentelles,  Constantí, i  Terrassa”. Les tres plantes estan operant al 100% de la seva capacitat.

Vergés anuncia l’arribada de 90 aparells ecògrafs per diagnosticar pneumònies

Alba Vergés, consellera de Salut, ha anunciat que “s’han fet arribar 90 ecògrafs a tots els equips d’atenció primària del territori, que són els que donen assistència a les residències“. Aquest aparell és una “eina molt potent“, en paraules de la consellera, que permetrà diagnosticar pneumònies.

La titular de salut també ha comunicat que, paral·lelament, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), ha elaborat un curs específic d’ecografia pulmonar, gratuït i en línia, orientat a medicina familiar, per al diagnòstic de lesions pulmonars per COVID19. L’objectiu és que els professionals de la primària que assumeixin la detecció i el seguiment de casos de COVID19, detectin de forma precoç la pneumònia i altres alteracions pulmonars. En aquest sentit, el curs ja compta amb més de 1.400 inscrits des que es va iniciar fa pocs dies, i permet realitzar una exploració sistemàtica de tòrax, identificar les diferents estructures toràciques i abordar ecogràficament l’aparell pulmonar en la situació concreta de COVID19. Compta amb vídeos explicatius, presentacions de docents, i una eina de debat entre experts i alumnes. És importantíssim que aquesta formació pugui arribar, juntament amb l’equipament, perquè es pugui detectar precoçment l’inici d’una pneumònia des de l’atenció primària. La dotem d’una eina diagnòstica molt potent perquè és imprescindible que la primària continuï fent la seva tasca de seguiment”, ha remarcat Vergés. Al curs es pot accedir clicant a

http://www.camfic.cat/DetallActivitat.aspx?id=8052

En concret, els 90 ecògrafs es distribuiran a la regió metropolitana sud (48 unitats), a la metropolitana nord (4), a Barcelona ciutat (6), a Tarragona (2), a la Catalunya Central (7), a Terres de l’Ebre (8), a Girona (15). A banda d’aquest nous 90 ecògrafs, cal recordar que ja es van estrenar més aparells d’aquest tipus a altres CAP de tots els territoris gràcies a pla de millora d’equipament i resolució de l’atenció primària engegat fa menys d’un any.

Budó confia que es podrà celebrar Sant Jordi el 23 de juliol en total “normalitat”

Meritxell Budó, portaveu de la Generalitat, confia que el 23 de juliol, data que s’ha fixat per celebrar enguany Sant Jordi en acord amb el Gremi de Llibreters, ja s’hagi recuperat “la màxima normalitat“. I ha afegit: “Celebrem que des del gremi de llibreters comenci a treballar en aquest escenari de normalitat que hauríem d’anar recuperant els propers mesos i esperant que no es produeixi cap rebrot“.

Vergés explica que tenen dos hospitals de campanya preparats, Fira Salut i Vallès Salut, i descarten Sant Andreu de la Barca

Alba Vergés, consellera de Salut, ha explicat que compten amb dos hospitals preparats per rebre pacients, Fira Salut –amb 338 llits– i Vallès Salut, amb 240. En canvi, descarten el pavelló de Sant Andreu de la Barca per rebre pacients de covid-19. A part, ja han posat a disposició l’annex de l’Hospital Clínic, l’INEFC.

El nombre d’UCIs ocupades per pacients covid baixa per primera vegada per sota del 80%

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que per primera vegada que el nombre d’UCI’s ocupades per pacients COVID19 ha baixat per sota del 80%. Actualment hi ha habilitades 2.081 UCIs, 1.756 per a pacients COVID19 i 325 per a pacients no COVID. Dels pacients COVID en tenen ocupades 1.361. “Continuem amb aquest estrés màxim i ens hauríem de donar el marge per poder començar atendre tota la patologia que no és covid-19 i planificar bé el desconfinament“. Per a Vergés, el desconfinament “depèn molt de si podem mantenir les corbes per sota d’aquesta capacitat assistencial“.

Hauríem de poder donar el màxim de marge possible per començar a atendre patologies que no són COVID19”, ha afirmat la titular de Salut que ha avançat que el Departament, a través del Servei Català de la Salut, està planificant com ha de ser la recuperació de l’activitat al conjunt del sistema de salut, començant per aquells casos en què la demora podria provocar un agreujament de l’estat de salut del pacient. Amb tot, ha volgut deixar clar que “tot dependrà que controlem bé l’epidèmia i que no hi hagi rebrots que puguin comprometre el sistema sanitari”.

La Generalitat no sancionarà a la clínica que realitzava test de coronavirus de pagament perquè ha deixat de fer-ho

L’expedient obert per la Generalitat contra un centre mèdic privat per realitzar test de coronavirus de pagament quedarà finalment sense sanció. Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assenyalat que el procediment se saldarà amb una sanció perquè el laboratori ha acceptat deixar de vendre les proves clíniques i posar-les a la disposició del sector públic.

La direcció general d’ordenació i regulació sanitària del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va obrir un expedient a un centre mèdic privat, el nom del qual no ha fet públic, per fer proves de coronavirus de pagament. Vergés va informar el dimarts de l’obertura de l’expedient, una actuació que l’administració havia iniciat a partir de la denúncia d’un particular, va explicar la consellera.

Vergés rebat l’ACRA i defensa que molts usuaris de residències s’han derivat a l’hospital quan ha calgut

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat aquest dimecres que molts usuaris de residències s’han derivat a l’hospital quan ha calgut. La consellera ha negat discriminació en aquest sentit, com s’ha apuntat des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials. “Tenen els mateixos drets i molt més. Sobretot s’ha de mirar què és el millor per aquestes persones, què pot suposar un trasllat i com pots tenir cura d’aquestes persones en el lloc més adient“, ha argumentat Vergés.