La xifra diària de morts amb coronavirus descendeix a 523 però Espanya suma 5.092 nous contagis en 24 hores pel canvi de comptar també als asimptomàtics. Fernando Simón: “La nostra epidèmia continua anant per a baix. Però, cura, això no significa que això hagi acabat“. 27.558 sanitaris s’han contagiat de la COVID19 des que va començar la crisi. El 94% dels 2,6 milions de persones identificades per la Guàrdia Civil eren al carrer per “causa justificada“. El Govern assegura que la mobilitat continua sent baixa malgrat la volta al treball dels sectors no essencials
En les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 523 defuncions a Espanya de persones amb coronavirus. És un lleu descens respecte a les dades d’aquest dimarts, però similar al dilluns: el dilluns van ser 517 i el dimarts 567. En total, les morts a Espanya s’han elevat a 18.579 des de l’inici de l’emergència sanitària.
S’ha produït un repunt en els nous positius: la xifra de casos totals ha aconseguit aquest dimecres a 177.633, amb 5.092 contagis nous. Són 2.047 positius més que els registrats ahir dimarts, quan van ser 3.045, la dada més baixa des del passat 20 de març. Aquest dilluns s’havia marcat l’anterior dada més baix des del 20 de març, amb 3.477 positius. El creixement diari de casos s’ha elevat fins al 3%, enfront del 2% que ha rondat aquesta setmana.
Fernando Simón: “La nostra epidèmia continua anant per a baix. Però, cura, això no significa que això hagi acabat“
El director del centre d’emergències, Fernando Simón, ha defensat que les mesures que s’han anat prenent a Espanya per a rebaixar la contagiositat de la COVID-19 han funcionat. Així, ha relatat que les primeres es van basar a controlar a les persones que tenien el virus i que eren importades però que l’increment es va produir quan es va perdre el control de l’entrada del virus a Espanya i, en consegüent, es va declarar l’estat d’alarma. Totes les mesures de reducció de mobilitat o d’higiene han col·laborat a frenar la propagació del virus, segons Simón, que ha assegurat que la paralització de les activitats no essencials va suposar una “empenta extra que va accelerar el nombre de casos secundaris que s’ha mantingut des de llavors i es continua veient”. “Totes les comunitats té una transmissibilitat menor d’un. Això implica que la nostra epidèmia continua anant per a baix. Ara bé vagin amb compte. Això no significa que això hagi acabat”.
27.558 sanitaris s’han contagiat de la COVID19 des que va començar la crisi
27.558 sanitaris han resultat contagiats de la COVID19 des que va començar la crisi, segons ha explicat el director del centre d’emergències, Fernando Simón. No obstant això, ha assegurat que la majoria s’ha curat ja donant negatiu en els test i passant els procediments de quaranta, encara que també ha lamentat algunes defuncions de persones sanitàries.
El 94% dels 2,6 milions de persones identificades per la Guàrdia Civil eren al carrer per “causa justificada”
La Guàrdia Civil ha identificat aquest mes a un total de 2,5 milions de persones de les quals el 94% era al carrer per “causes justificades”, segons ha explicat el cap de l’Estat Major de l’Institut Armat, José Manuel Santiago, que ha destacat el grau de “maduresa i solidaritat” de la societat espanyola. “Per respecte als quals compleixen amb les normes continuarem sent implacables amb els quals no compleixen”, ha resolt.
El Govern assegura que la mobilitat continua sent baixa malgrat la volta al treball dels sectors no essencials
La secretària general de Transports, María José Rallo del Olmo, ha assegurat que el nivell de mobilitat continua sent baix malgrat la volta al treball dels sectors econòmics no essencials amb la finalitat del permís retribuït recuperable. Així, ha explicat, per exemple, que el nivell d’ús de Renfe ha estat de 1504 persones en l’hora punta mentre que en un dia “equivalent” haurien estat unes 90.000 i que la setmana passada la xifra era de 1.100. Respecte a l’ús de l’autobús l’ha xifrat en el 4% i les operacions d’Aena del 5% respecte a l’any anterior.
Parlaments de la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres: 177.633 casos en total, 4.978 nous contagis des d’ahir. “Estem per sota del 2% d’increment en hospitalitzacions, un 1,6%. Hi ha 73 nous ingressos en UCI, un increment del 1,3%. Hi ha una tendència descendent en els morts, encara que continua havent-hi molts. Aquestes evolucions són sòlides. Es comencen a detectar casos lleus, les comunitats han anat incrementant la capacitat de diagnòstics, hi ha proves serològiques, aplicades de forma més important. Hem començat a rebre aquesta informació de les comunitats. Tindrem un increment dels casos per això, perquè hi ha més mostres d’aquest tipus. Si se li uneix que avui és el primer dia que passa des de la Setmana Santa, ha fet que el nombre de casos de contagis hagi augmentat, per aquests dos biaixos. En els pròxims tres dies serà difícil interpretar aquestes dades fins que es puguin depurar. Però fins i tot amb aquest augment, hi ha hagut un increment de contagis inferior al 3%. Esperem que aviat el número de curats superi al de nous casos“.
Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Des d’abril hi ha unes 550 actuacions de les Forces Armades diàries. Hi ha hagut 7.900 desinfeccions, prop de 1.000 suports sanitaris i albergs. Sis vols internacionals per a portar 70 tones de material sanitària a Espanya, i altres 14 per a moure per Espanya 22 tones. S’han mogut prop de 280 tones pel territori nacional per terra. Les Forces Armades continuem complint la nostra labor amb la societat de la qual formem part“.
José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Un mes passat des de l’estat d’alarma és un bon moment per a fer balanç. La nostra labor s’ha centrat en vigilar l’empleno de les mesures, garantir els serveis essencials, auxiliar als vulnerables i reforçar la prevenció dels delictes. Hi ha hagut 265.000 controls, amb més de 2,6 milions d’identificacions, 67.500 vehicles i 150.000 denúncies. En els primers dies hi havia una labor pedagògica sobre l’estat d’alarma. Després es va passar a ser més exigent amb els incomplidors, moltes vegades reincidents. Una conclusió: hi ha un gran grau de maduresa de la societat. El 94% dels identificats tenien una causa justificada per a ser al carrer“. “Hi ha hagut 28.400 entrevistes amb autoritats i col·lectius com a centres mèdics. Sobre l’auxili als vulnerables, es destaquen els rescats i auxilis, entrevistes amb personal de les residències de majors. Gairebé 74.000 actuacions referent a això. Sobre la prevenció de delictes, s’ha incidit en la ciberdelinqüència, però també en els llocs essencials. Des de la vocació de servei permanent, tota aquesta labor es deu a la lleial coordinació amb els professionals dels serveis públics i la col·laboració de la ciutadania“.
María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “Tots els agents, 68.000 que formem la Policia Nacional vetllem per minimitzar les conductes irresponsables. Les nostres unitats mai han baixat la guàrdia. Un exemple, la lluita contra el narcotràfic: no hem abandonat les zones on més incidència té, com el camp de Gibraltar. En una operació recent s’ha detingut a 12 persones a Huelva i Sevilla, narcotransportistes d’haixix per la zona, amb la confiscació de dues planeadoras. Prop del Vedat de Doñana, s’ha detingut per un delicte de contraban a dos joves que navegaven pel riu en una llanxa i que van ser localitzats per un dron. La Policia Nacional col·labora amb el seu coneixement, com un projecte de l’Institut Carles III que busca un prototip que trobi el coronavirus en diferents materials en el qual participa un equip de Tedax. És un gran desafiament tecnològic. Finalment, unes dades: ahir va haver-hi 4.072 propostes de sancions, un descens respecte al dia anterior, però més detinguts“.
María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Continuen vigents les restriccions a la mobilitat. L’hora punta d’aquest matí hi ha hagut un increment d’alguna dècima sobre la utilització d’ahir. No hi ha hagut aglomeracions de la qual hi hagi hagut constància. Hi ha hagut retards per les pluges en dues línies de Rodalia de Madrid i algun en Rodalies per l’atropellament d’un senglar. En trens hi ha hagut 1.504 usuaris, quan el normal serien uns 90.000. En autobusos interurbans, l’ús amb respecte un dia normal és d’un 4%, i d’un 5% en els moviments aeris. Eurocontrol, amb estadístiques d’Europa, explica que la mitjana de reducció d’operacions aèries està en una reducció del 88%. Per carretera, hi ha una reducció de vehicles privats en l’entrada als grans nuclis pròxim al 70%. El nivell de càrrega per Setmana Santa va ser d’un 35% inferior al de l’any passat. Hi ha un descens de càrrega de fins a un 95% en la indústria tèxtil, com a exemple. Hi ha molta responsabilitat de reducció de mobilitat“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries: “Un mes després de l’estat d’alarma, una reflexió. Ja tots som una miqueta epidemiòlegs, sabem una mica del número de reproducció (R), per exemple, una variable que es modifica de manera indirecta, després del canvi d’hàbits, com viatjar menys o el distanciament social. Tot influeix en l’evolució d’aquesta R. Les mesures de contenció inicials (fins a primers de març) van tenir una influència en el control quan hi havia casos importats. A la fi de febrer, primers de març, potser al 3, va haver-hi un canvi important en com es transmetia el virus a Espanya. No sabem si va haver-hi casos locals no detectats, o una introducció molt important de l’exterior de diversos països. Es va detectar una setmana més tard, i va implicar la declaració de l’OMS, anomenant-ho pandèmia, i l’estat d’alarma. A partir d’aquest moment, va haver-hi un efecte important amb la reducció de la mobilitat. Però no sols amb això, també amb les mesures d’higiene“.
Preguntes dels periodistes
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries: “Modifiquem el nostre comportament, i això és el que afecta la R. Després de l’estat d’alarma es veu una reducció aguda, amb un decreixement progressiu. Llavors es va activar el permís retribuït recuperable, que va donar una empenta extra, va accelerar una reducció de la transmissió, que es manté des de llavors, tant a nivell nacional com en les comunitats. Totes les comunitats tenen una transmissibilitat menor d’un. L’epidèmia continua anant cap avall, encara que el risc no ha acabat“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries: “Andalusia va notificar casos asimptomàtics, s’estan començant a introduir aquestes dades en les sèries sense distorsionar-les. La diferència entre les dades d’ahir i avui, això ens passarà durant diversos dies, fins que totes les comunitats puguin diferenciar les dades entre simptomàtics i asimptomàtics. Creiem que és millor incloure’ls en els globals, però anar explicant-ho“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries, sobre el repunt d’avui: ” Una part de l’increment es deu al fet que s’incrementen el nombre de proves que es fa. Sabíem que s’inclourien casos lleus que abans no es contemplaven. Però també es deu al fet que fins ahir va ser festiu en algunes comunitats, i no es va tornar fins a la rutina laboral completa fins a aquest dimarts, les dades que comuniquem avui. Entenem que aquesta és la raó. Sobre els professionals sanitaris, hi ha 27.500 contagis. Lamentem algunes pèrdues, encara que molts han tornat al seu treball diari. Els casos actius són molts menys, demà comunicarem aquestes dades“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries, sobre les defuncions en residències de majors: “Dues o tres comunitats no han informat com la resta, s’està fent esforç, quan s’analitzin les dades es comunicaran“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries, sobre les proves diagnòstiques: “A Espanya en principi es fan, amb certa variabilitat, perquè saben que hem estat en algun moment prop d’una ruptura d’estoc, tant en els kits d’extracció o com pel palito amb el qual es prenen les mostres, s’han fet per sobre de 20.000 mostres diàries“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries: “És molt difícil saber quan es va infectar algú amb una prova serològica. No sabem durant quant temps seran immunes. Quant a si aquestes proves les fan els laboratoris privats, no tindria sentit que s’usin proves PCR en grups quan la probabilitat de donar positiu és molt baixa. En els asimptomàtics, excepte pocs casos, sol ocórrer així“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries, sobre la sortida al carrer de certs col·lectius: “Nosaltres donem el nostre criteri tècnic, però no ens competeixen les decisions. Algunes propostes es van contemplar des del primer moment. S’han d’anar valorant. No sóc capaç de donar una data concreta. Els terminis passen ràpid, les decisions s’han de prendre en terminis petits. Quan s’ha de córrer molt cal extremar la cura. L’aplicació de mesures restrictives de la mobilitat està afectant la societat de moltes maneres, no totes positives“.
Fernando Simón, coordinador d’alertes sanitàries, sobre la calor i la transmissió del virus, així com sobre la incidència de la grip: “Hem seguit l’evolució de la grip, el sistema sentinella. És veritat que hi ha hagut en l’evolució de la grip d’enguany, al febrer, alguna variació no habitual en la corba. No sabem si va poder estar associada a un increment no tant de la grip, sinó al zel dels metges. O perquè es van incloure casos de coronavirus. S’han fet estudis retrosprectivos sobre les mostres, pocs, però no mostren coronavirus. Quant a la calor i la humitat, això és un coronavirus, té diferències i similituds amb uns altres. Crec que no pot ser tan diferent a uns altres als quals afecta molt la calor i la humitat, però és una opinió personal, no hi ha estudis concloents“.