El Govern justifica el control dels test PCR de les entitats privades. Simón ha sostingut que l’objectiu és “controlar l’ús de les PCR perquè sigui el més eficient possible“. En el dia que Fernando Simón rep l’alta de COVID19 i es reincorpora a les compareixences del comitè tècnic. La xifra diària de morts amb coronavirus repunta fins als 567 en 24 hores mentre es continuen reduint els nous contagis. El Govern rebutja aixecar el confinament en algunes Comunitats Autònomes, tampoc per als nens. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detenir 118 persones ahir per saltar-se el confinament

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha justificat aquest dimarts la decisió del Govern de posar els laboratoris privats sota el control de les Comunitats Autònomes per a gestionar les proves diagnòstiques, els test PCR, i evitar abusos.

En l’habitual roda de premsa dels tècnic del Govern, Simón ha assegurat que “els PCR són una eina clau per a detectar als positius precoçment” i que no es pot “permetre que en un període d’escassetat s’utilitzin en grups poblacionals que no generen resultats adequats i que els diagnòstics no estiguin sota coneixement de les autoritats de les Comunitats Autònomes“.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón ha rebut l’alta de COVID19, després d’haver donat negatiu en les proves diagnòstiques de la malaltia. Havia donat positiu el passat 30 de març. El portaveu de Sanitat en les rodes de premsa dels tècnics que gestionen la crisi ha romàs aïllat a la seva casa des d’aquest dia i no ha requerit hospitalització.

Aquestes dues setmanes ha estat substituït per la cap d’àrea de l’organisme que dirigeix, María José Sierra, encara que ha participat en alguna per videoconferència. Aquest dimarts 14 d’abril es reincorpora en persona en les compareixences, i també ha format part ja aquest matí del comitè d’experts que es reuneix diàriament en La Moncloa amb Pedro Sánchez. Aquest dimarts també ha rebut l’alta la vicepresidenta del Govern Carmen Calvo.

Fernando Simón torna després de cumplir la quarantena

Espanya ha aconseguit els 18.056 defuncions de persones amb coronavirus, després de registrar-se 567 en les últimes 24 hores. La xifra de casos totals s’ha elevat aquest dimarts a 172.541, amb 3.045 contagis nous. Són ja 67.504 recuperats

Els dimarts sol produir-se un repunt en els casos per l’anomenat “efecte cap de setmana“: el retard en les notificacions per part de les comunitats autònomes. Aquesta setmana, a aquest fenomen podrien sumar-se els festius de Setmana Santa, que en algunes comunitats incloïen aquest dilluns.

El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assenyalat aquest dimarts que no és partidari d’aixecar el confinament als nens abans que per a la resta de la població. Tampoc de forma territorialitzada, com han demanat alguns presidents autonòmics en les últimes hores al·legant que les seves comunitats estan sent menys afectades per la COVID19.

Simón ha explicat que Espanya ve observat un “descens dels contagis” des de fa diversos dies. “És una evolució molt bona dins de la gravetat“, ha sostingut el doctor. En la seva opinió, el confinament decretat pel Govern “és el responsable del descens“, encara que ha reconegut que continua havent-hi “un nombre de casos no menyspreable“.

El responsable del seguiment sanitari de la pandèmia ha defensat que “un dels aspectes beneficiosos” del decret de l’estat d’alarma “ha estat la implementació homogènia de les mesures“, en aquest cas el confinament. “Això ha beneficiat a les altres comunitats”, ha sostingut.

Delegació de Govern ordena repartir les màscares fins a acabar-les

Per tal d’incrementar la seguretat dels treballadors que han d’anar a la feina amb transport públic, tant avui com demà Protecció Civil i Creu Roja reparteixen gratuïtament mascaretes d’un sol ús. En total se’n repartiran 1’7 milions a tota Catalunya, la majoria d’elles a la província de Barcelona. Una mesura amb la qual es vol evitar que es puguin produir contagis al transport públic i evitar un repunt dels casos de COVID19.

La Delegació del Govern a Madrid ha ordenat als agents de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Local i voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja que està repartint aquests dies màscares per punts i estacions de transport públic que les distribueixin entre els ciutadans fins a esgotar existències.

D’aquesta forma, ha desmentit que hagi donat cap ordre a cap ajuntament per a retornar les màscares sobrants després de les hores de repartiment, alguna cosa que ha qualificat de “faula“. A més, fonts del departament institucional ha assenyalat que els repartiments s’estan fent de manera “modèlica” i sense cap mena d’incidents.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detenir 118 persones ahir per saltar-se el confinament

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detenir 118 persones ahir per saltar-se el confinament, 90 per part de la policia i 28 per l’institut armat, segons han detallat els seus responsables en roda de premsa. A banda, van cursar unes 10.800 denúncies.

La comissària de la Policia Nacional, María Pilar Allué, ha anunciat que el cos intensificarà els controls nocturns davant “l’errònia sensació d’impunitat” que, han detectat, demostren algunes persones “irresponsables” que desafien el confinament de nit. Allué ha explicat que ahir un helicòpter de la policia va interceptar un home que caminava per la platja de Tavernes de la Valldigna (Alacant). “Ni el maleït virus ni la policia entenem d’horaris“, ha expressat en roda de premsa.

Parlaments dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

Fernando Simón: “Estic encantat de poder estar de tornada per a recolzar en el que em toqui per a controlar l’epidèmia. Les tendències de les dades són similars als últims dies. És una setmana peculiar per diversos dies festius. Les dades d’avui cal valorar-los amb cura. La tendència és bona. M’hauria agradat tenir més curats que contagiats, però no ha estat possible avui“. “Les UCI estan millor que la setmana passada, però segueixen sota un alt estrès. Es manté estable el nombre de llits utilitzats, però és que s’han augmentat molt aquest nombre de llits en les últimes setmanes“. “Les dades dels EUA, per la població i la grandària que té, són més cridaners que en altres països. A Europa es mantenen les tendències en tots els països. Increments suaus, amb variabilitat sobretot per les diferents poblacions. La letalitat és complicada de valorar, perquè no se sabrà fins a tenir dades finals. És molt semblant als països europeus, sobre el 10%, Espanya igual una mica més baix que altres països. Ens continua cridant l’atenció per la situació favorable Alemanya, amb un 2,3% de letalitat. Tant de bo es mantingui i puguin treure pit amb una letalitat inferior“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Les Forces Armades manté a 7.300 efectius en més de 200 localitats. Com a exemple de les actuacions d’avui, es desinfecta Ifema. Es desinfectaran també sis hospitals i gairebé 100 residències. Avui es desmuntarà i tancarà el dipòsit intermedi de Majadahonda“. Villarroya reflexiona: “Dins dels uniformes i els EPIs, hi ha persones. Ningú s’està anant sense una paraula de consol o una mostra d’afecte. Ningú quedarà enrere“.

María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “Tot s’ha desenvolupat amb normalitat. El destacable és que la reincorporació al treball ha comptat amb la col·laboració dels ciutadans. Hi ha hagut coordinació entre les institucions implicades. Hi ha civisme i responsabilitat. Som conscients de l’esforç de tots els que es queden a casa. La necessitat de sortir al carrer és cada vegada major. No podem retrocedir ara. Hem detectat que a vegades tenen sensació d’impunitat a la nit, pensant que no passa res. El maleït virus no entén d’horaris, i la Policia Nacional tampoc. Com a exemple, una tripulació de Policia Nacional, en acabar el seu servei, després de patrullar per Alacant, no van dubtar a aterrar a la platja de Tavernes per a alertar a un home que passejava per la platja i no va atendre les indicacions. Ahir en total va haver-hi 90 detencions, i es va proposar per a sanció a 4.331 persones, 414 menys que el dia anterior“. “Hem trobat persones que pretenen vendre material sanitari en les plataformes de compravenda a preus molt competitius. En fer el primer abonament el venedor desapareix. Desconfiïn de les ofertes, i assegurin-se abans de pagar“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “La Guàrdia Civil, al costat d’altres cossos i voluntaris ha col·laborat en el repartiment de màscares. Més de 170.000 identificacions, més de 6.500 denúncies, un 3,8% del total de les identificacions i 28 detencions. Continuem trobant ciutadans que no volen secundar el que fa la resta dels ciutadans. La Guàrdia Civil continua vigilant les costes i fronteres. Avui vull prevenir-los de les ciberestafes, com una suplantació d’empreses d’energia amb suposades devolucions de les últimes factures. Desconfiïn dels correus no esperats o que sol·licitin dades personals“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Primer dia laborable en vuit comunitats autònomes després del permís retribuït recuperable. No hi ha hagut incidències. El repartiment de màscares ha continuat amb normalitat. Gràcies a la responsabilitat dels ciutadans i els qui han repartit. En Rodalia de Madrid hi ha hagut 15.000 usuaris, enfront dels 13.000 d’ahir, un 13% del que seria un dia normal. En Rodalies de Barcelona, un 9% respecte a un dia normal. En Renfe, va haver-hi gairebé 1.600 persones (un 3% respecte a un dia normal. Amb autobús, un 4%. Va haver-hi 270 operacions en AENA. Vehicles lleugers va haver-hi un 73% de reducció respecte a un dia normal a Madrid, per exemple“.

Fernando Simón: “Portem parlant d’un descens de nous casos. Hi ha una molt bona direcció en l’evolució. Són dades de notificació, que tenen un retard respecte a la transmissió real. Ara mateix tornem al període de confinament previ, el que ha tingut responsabilitat en el descens. Continuem tenint una quantitat no negligible de casos, uns 3.000 nous notificats. La majoria en aïllament, però no sabem si el nivell de transmissió és conforme al descens o no. Fins i tot podria estar per damunt“.

Gràfic dels nous casos (notificacions)

Fernando Simón, sobre les PCR: “No és la meva àrea de competència. El Ministeri ha desenvolupat una ordre per a controlar l’ús de proves diagnòstiques, sobretot en PCR. No podem permetre que en un període d’escassetat s’usin en grups poblacionals les que no seran prou eficients. I que els diagnòstics que es facin no quedin sota el coneixement els serveis sanitaris de les comunitats. Primer, garantir que els resultats es coneixen, que no hi ha abusos per part de cap entitat. Sabem que la PCR té poca eficiència en persones asimptomàtiques. Es busca controlar l’ús de les PCR al servei de la ciutadania“.

Fernando Simón, sobre el repartiment de màscares: “Afortunadament el nostre Estat té professionals qualificats. Hi ha moltes recomanacions, però alguns dels detalls de si la màscara es toca per la goma per un asimptomàtic que reparteix, o va empaquetada en plàstics… Crec que mentre no es faci una acció flagrant de falta d’higiene en el lliurament de la màscara , hem de ser una mica assenyats“.

Fernando Simón: “Ara en decret d’alarma el responsable de les decisions és el Govern. És cert que hi ha mesures de control, quan hi ha millors hàbits, que es poden anar modificant, com la sortida dels nens. No depèn només de Sanitat. Cal tenir mecanismes per a implementar-la i vigilar els abusos. No pot ser improvisada. Fins ara considerem que ha estat beneficiós aplicar homogèniament les mesures en totes les comunitats“.

Fernando Simón: “No és qüestió de si és o no aconsellable. Espanya és un dels països on més es dóna. Ara pot haver-hi un nombre menor de donants. Si és necessari donar sang, i que els recuperats siguem un dels grups prioritaris, i els gestors de bancs de sang ho consideren, es donaria publicitat“.

Fernando Simón, sobre els sanitaris: “El total de sanitaris contagiats és de 26.672 des de l’inici de l’epidèmia. Una gran part han tornat al treball. La gravetat, encara que hi ha hagut morts, ha estat menor que en la població general. Són professionals que treballen, per tant la seva edat mitjana és menor, per exemple. Són els que més a risc estan de contreure el coronavirus“.

Fernando Simón, sobre les residències: “No tinc dades sobre quins han comunicat les comunitats, m’incorporo avui. L’anàlisi de les dades és més complex del normal. Cal estudiar incidències, la letalidad en un grup que ja de per si mateix és superior a la de la població general… Ho comunicarem quan l’hàgim analitzat“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “Els primers dies de l’estat d’alarma la Guàrdia Civil s’acostava als ciutadans per a explicar les mesures. Aquella pedagogia s’ha deixat enrere i hem passat a aplicar estrictament la llei“.

Fernando Simón, sobre la malaltia que ha superat: “La meva malaltia ha estat bastant lleu, una mica de febre els primers dies. Tos persistent, encara que és alguna cosa que tinc crònic, només he tingut una mica més. Tenia son constantment, encara que després de dos mesos i mig sense dormir igual no és imputable al coronavirus. No puc donar consells, hi ha una variablidad molt important de quadres clínics. El meu suport per als meus col·legues assistencials pel treball que estan fent. I per als malalts, que poden acabar sent greus, però que molts es curen, la meva solidaritat“.