Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra han detectat a les xarxes socials una activa modalitat d’estafa per extorsió sexual. Els Mossos han constatat que les dades de contacte i possibles contrasenyes les podrien haver obtingut de bretxes de seguretat en diferents serveis d’Internet

En els darrers dies els Mossos han rebut més d’una cinquantena d’alertes de diversos usuaris afectats per la modalitat delictiva derivada de la sextorsió. Les víctimes potencials reben un SMS o correu electrònic en el qual els demanen el pagament de 2.000 dòlars en bitcoins si no volen que publiquin d’imatges seves compromeses mentre consultaven a pàgines de contingut pornogràfic.

De vegades, per pressionar a les potencials víctimes i donar major veracitat a l’estafa els hi diuen que tenen les seves contrasenyes d’accés al correu electrònic.

La majoria de les víctimes asseguren no haver accedit mai a aquestes pàgines, motiu que fa pensar als investigadors que els estafadors no tenen cap vídeo dels usuaris i que tracta d’una estafa amb enviament massiu de missatges fins a aconseguir que alguna de les persones usuàries de pàgines de contingut sexual realitzi el pagament sol·licitat per por a que es faci públic el que es coneix com a sextorsió random o aleatori.

Els Mossos han constatat que les dades de contacte i possibles contrasenyes les podrien haver obtingut de bretxes de seguretat en diferents serveis d’Internet. Per tant, en la majoria de casos es tracta de dades obsoletes.

Davant qualsevol dubte de possible accés il·legítim a un servei d’Internet, s’aconsella el canvi immediat de la contrasenya actual per una contrasenya robusta així com també activar el doble factor d’autenticació.

Davant d´aquest tipus de missatges els Mossos d’Esquadra recomana:

  • No contestar el missatge
  • No fer cap pagament
  • No descarregar cap arxiu adjunt
  • No clicar cap enllaç
  • Recordeu no obrir correus desconeguts
  • Canviar la contrasenya de tots els vostres comptes personals i bancaris

En el cas que haguéssiu fet algun pagament, o detecteu qualsevol moviment bancari o accés inusual als vostres comptes o altre fet delictiu, quan per a la vostra seguretat la situació de la COVID19 us ho permeti us hauríeu d’adreçar a la comissaria més propera per tal d’interposar la corresponent denúncia.

Des de la Generalitat recomana que estigueu atents a les fonts oficials de Mossos i a les nostres xarxes socials corporatives per tenir informació actualitzada sobre aquests tipus de fets delictius.