En el proper ple municipal del 24 d’abril el grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviments d’Esquerra presenta un prec en el que demana que s’ofereixi un espai al Cementiri Municipal a la Comunitat Islàmica per a enterraments durant aquest període d’excepcionalitat
El proper 24 d’abril hi haurà el ple municipal i el grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviments d’Esquerra presenta un prec per que s’aprovi per oferir un espai a la comunitat islàmica en el Cementiri Municipal per a enterraments durant l’estat d’alarma.
En el seu escrit indiquen que des de l’inici del passat mandat 2015-19 el Grup Municipal de d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres Mataró han estat insistint en la necessitat de resoldre definitivament els serveis funeraris universals, respectuoses amb els diferents ritus, un dels serveis a prestar a la ciutadania per part de l’Ajuntament de Mataró. Continua dient que el compromís en el PAM 2016 va ser d’intentar finalitzar l’estudi sobre el tema abans de 2016, per fer les actuacions corresponents a partir del PAM 2017. Però lamenten que la realitat és que mai s’ha portat a terme. I a dia d’avui, la situació generada per la pandèmia posa sobre la taula la dramàtica manca d’espais pels ciutadans de les comunitats islàmiques als cementiris.
Fan un repàs a la història a Mataró dient que la comunitat musulmana mataronina, a finals del 90, ja va demanar el dret a poder ser enterrat al cementiri municipal de Mataró com qualsevol altre ciutadà de la nostra ciutat. I poder-ho fer, d’acord amb el que les seves creences estableixen respecte al ritu funerari.
El 1999, el Ple de l’Ajuntament de Mataró, va aprovar l’ampliació del cementiri de les Valls. I, en aquesta ampliació, s’hi contempla la possibilitat de fer enterraments a terra, complint els principis establerts a l’Islam. A mitjans dels 2000, atès que es considerava fer un nou projecte d’ampliació del cementiri de les Valls, els representants de la comunitat musulmana van tornar a reunir-se amb l’Ajuntament, demanant l’acompliment dels compromisos de 1999 i considerant que les demandes de la comunitat s’ajustaven perfectament al marc normatiu de referència. Es van fer diferents projectes. Almenys dos: un el 1999 i un altre el 2007 (del qual disposa ERC-MES d’alguns dels plànols). Malauradament, mai s’ha executat, finalitza la seva exposició.
Fan una síntesi que posem íntegrament:
Els enterraments, d’acord amb les diferents creences religioses de les persones (amb acords signats per Espanya i Catalunya), són un dret per la ciutadania i un deure pels ajuntaments. I així queda recollit de forma clara en el marc legal vigent.
Els enterraments musulmans eren i continuen essent perfectament compatibles amb la normativa vigent.
Fins ara i inclús en l’actualitat, moltes persones de religió musulmana eren encara nascudes fora d’Espanya i en molts casos, disposaven (i segueixen disposant) d’assegurances de repatriació als seus països d’origen.
Totes les persones, i la tradició musulmana no és una excepció en aquest sentit, volen, en general, ser enterrades allà on han viscut. I els mataronins, en general, volem o voldrem ser enterrats on hem viscut, a Mataró.
La situació creada per la malaltia de la Covid-19 i les mesures decretades al respecte, incloent-hi el tancament de l’espai aeri que impossibilita les repatriacions, han posat de manifest la manca d’espais als cementiris per a aquesta comunitat.
A Mataró coneixem casos de conciutadans en aquesta situació i, no els podem girar l’esquena. En conseqüència, pensem que és urgent i ineludible, donar a les seves famílies la via per acomplir els seus drets cívics i humans.
Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres Mataró, considerem que el funcionament del cementiri de Mataró ha de respondre a la filosofia d’un espai per a tothom. Tant de les persones catòliques, com ortodoxes, evangèliques, musulmanes o de les persones a-confessionals.
Per la qual cosa demanen:
- L’Ajuntament de Mataró destinarà amb caràcter d’urgència un espai del cementiri municipal per a poder fer els enterraments, d’acord amb els ritus i requeriments de la fe musulmana, en aquest període de crisi pel Coronavirus,. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Mataró donarà també una solució immediata a les famílies que no poden procedir a la repatriació dels cadàvers dels seus familiars morts pel coronavirus.
- Una vegada hagi passat la situació de crisi sanitària, i d’acord amb les comunitats implicades, l’Ajuntament de Mataró procedirà immediatament i sense més dilació, a executar els projectes de 1999, de 2007 o una actualització d’aquests mateixos. La data d’execució hauria de ser abans del 21 de desembre d’aquest 2020 31. Considerem però que davant la situació creada per la crisi sanitària, podem fixar un termini màxim i improrrogable sobre el 30 de juny del pròxim 2021.