Davant la previsió d’un augment de la demanda, s’ha ajustat el servei per a poder mantenir al màxim la distància de seguretat. Més oferta, ampliació de les hores punta i recomanacions per a les persones usuàries del transport públic, a partir de demà
Davant el canvi d’escenari que suposa la no renovació del RDL 10/2020, que acaba amb les restriccions de mobilitat en què només es permetia l’activitat dels sectors essencials, i es retorna a les condicions de treball i mobilitat del RD 463/2020, en què s’accepta la mobilitat d’altres sectors econòmics, el Govern va aprovar ahir l’Estratègia d’actuació davant les noves mesures de l’activitat laboral aplicables a partir del 14 d’abril, un acord amb propostes marc i sectorials per al desconfinament. Davant l’augment de la demanda en el transport públic que es preveu a partir de demà, el Departament de Territori fixa unes recomanacions per als usuaris i, en coordinació amb l’ATM Barcelona, les ATM territorials i els operadors s’han establert un augment de l’oferta i s’han ampliat les hores punta, amb l’objectiu de mantenir al màxim la distància de seguretat entre els usuaris.
Així a partir de demà, en l’àmbit de Barcelona, l’oferta serà d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner amb reforços que poden arribar fins al 70% durant les hores punta a les línies més concorregudes. Les dues darreres setmanes l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. A partir de demà, doncs, el servei augmentarà en tots els casos, tot i que variarà segons els operadors, els horaris i les línies:
D’altra banda, amb la voluntat d’evitar al màxim les aglomeracions i, tot i la flexibilitat laboral que s’ha establert en les hores d’entrada a la feina, s’ha decidit ampliar les hores punta en funció del comportament observat en els usuaris les últimes setmanes. Seran les següents:
Pel que fa a l’àmbit territorial no adscrit a l’ATM de Barcelona, l’oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– incrementarà la seva oferta fins al 60% perquè aquelles persones que s’han de desplaçar obligatòriament, ho puguin fer amb una ocupació màxima d’un terç de la capacitat màxima dels vehicles. En les últimes setmanes, l’oferta s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment, fins assolir una oferta que en la majoria dels casos no ha superat el 50%. De totes maneres i atès que l’oferta es continuarà adaptant a la situació, es recomana a les persones usuàries que consultin els canals d’informació de cada operadora de transport, per a conèixer l’oferta concreta diària.
Els cossos de seguretat vetllaran perquè es compleixi la distància de seguretat entre les persones usuàries.
Recomanacions per als usuaris
Per aquelles persones que a partir de demà s’hagin de desplaçar en transport públic, es fan una sèrie de recomanacions:
- Evitar utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament o pertanyen a un grup de risc. En cap cas, no viatjar si s’ha estat diagnosticat amb coronavirus o si es té té algun símptoma compatible amb la malaltia.
- Evitar les hores punta, si és possible.
- Preveure un temps més llarg de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic ja que hi poden haver limitacions d’accés i controls de seguretat.
- Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
- Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries del transport públic.
- Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida d’estacions ferroviàries i de metro.
- A les parades d’autobús, fer una cua ordenada deixant l’espai de seguretat entre usuaris. Fer-la recta, sense ocupar tota la vorera.
- Deixar espai a l’usuari que us precedeix quan es validi el títol.
- A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
- A les escales mecàniques i a les cintes transportadores, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant.
- No omplir els ascensors.
- A les andanes o a les parades d’autobús, deixar un espai ampli davant les portes i permetre que els usuaris que surten ho puguin fer amb comoditat. Entrar sense aglomerar-se.
- Mentre s’espera a l’andana l’arribada del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se en tota la seva longitud per a mantenir la màxima separació amb la resta de persones.
- A l’interior del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se també en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per a facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes.
- En els serveis d’autobús respectar la distància de seguretat, no seure en els seients confrontats si estan ocupats i, en la mesura possible, seure en fileres diferents a les d’altres usuaris. Si s’assoleix l’ocupació màxima, no pujar i esperar el següent.
- Recordar que els conductors dels autobusos no venen bitllets i que és convenient que tinguin la mínima interacció possible amb els usuaris.
- En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.
Document: Comunicat de Prensa de la Generalitat