El Govern presenta quatre plans per gestionar l’aixecament del confinament total, advertint que les empreses que no puguin garantir la seguretat dels treballadors no podran obrir. Per la seva part, el conseller Buch diu que “1,7 milions de mascaretes no abasten a tota la població de Catalunya“. La consellera Vergés diu que “és una situació imposada” el fet de l’aixecament del confinament. Per evitar més contagis el Govern acorda amb sindicats i patronals les mesures per tornar a la feina tot i el virus. A més el conseller ha informat que aviat hi haurà una convocatòria del Consell del Diàleg Social de Catalunya
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, la conseller de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han comparegut aquest migdia per fer una actualització de les dades en relació al coronavirus. Els consellera també han presentat les diferents adoptades pel Govern per tal de garantir la seguretat de tots els treballadors que demà s’han d’incorporar al seu lloc de treball, un cop el Govern espanyol ha decidit aixecar el confinament total decretat fa dues setmanes.
Davant aquesta decisió, la consellera Budó ha recordat que ahir es va celebrar ahir reunió extraordinària del Govern per aprovar “una estratègia”, a proposta del Departament d’interior, “que conté tot un seguit de mesures per tal de garantir la seguretat de tothom que demà hagi d’anar a treballar”.
Budo ha lamentat que aquesta iniciativa que “no s’hauria d’haver pres ara sinó d’aquí uns dies, però donat que demà el president Sanchez aixeca el confinament total, l’hem hagut de prendre”. I ha reiterat que el Govern espanyol ha actuat “irresponsablement i sense cap planificació”.
L’estratègia aprovada ahir, conté 4 plans que el Govern adopta per protegir la ciutadania, per tal de mirar de contenir la pandèmia i per evitar el rebrot. Aquests quatre plans es distribueixen en els àmbits de la salut; la coresponsabilitat de la ciutadania; el pla antiaglomeracions i l’adaptació de les necessitats socials pels col·lectius més vulnerables
La portaveu del Govern ha admès que “aquestes mesures no seran suficients davant del risc d’un possible rebrot” per dos motius, d’una banda perquè “encara no tenim tot el material ni sanitari ni d’autoprotecció necessari” pels ciutadans; i de l’altra perquè, tal com diuen els experts epidemiòlegs, el col·legi de metges, el col·legi d’infermeria, els directors dels hospitals del país, etc, “no hi ha una activitat immunitària prou elevada”.
El problema, segons la consellera Budó és que no hi ha prou gent que ha passat la malaltia, “malgrat que el nombre de casos nous va disminuint, el nombre de casos infecciosos encara és elevat, i no estem amb capacitat encara de fer proves PCR a tota la població”, ha advertit.
Davant aquestes certeses, ha manifestat la consellera, el Govern de Catalunya basa la seva proposta per a perllongar el confinament en els principis de “responsabilitat” i “autoresponsabilitat”.
En relació a la responsabilitat, i en l’àmbit d’allò en que el Govern te competències, “el confinament es fa d’acord amb el consell de la majoria de científics i experts”. En aquest sentit, ha anunciat que els funcionaris de la Generalitat que no desenvolupen tasques essencials durant la pandèmia, segueixen treballant des de casa mitjançant el teletreball. També ha recordat que avui, com durant els darrers dies, l’obra pública de la Generalitat està aturada, excepte en aquells casos puntuals en els quals l’obra és urgent i imprescindible. I ha insistit que el Govern va decretar el primer confinament de la Conca d’Òdena “sense cap autorització de l’Estat”. Per tant, ha volgut subratllar, “quan la Generalitat és competent aplica estrictament el confinament”. L’estat d’alarma, com saben, va usurpar malauradament algunes d’aquestes competències.
Pel que fa a l’autoresponsabilitat, Budo, en nom del Govern ha agraït un cop més a la ciutadania “el seguiment cívic i solidari del confinament”, i li demana que el perllongui una mica més per evitar, en la mesura del possible, rebrots de la covid. La portaveu ha fet extensiva aquesta demanada d’autoresposabilitat també a les entitats empresarials, sindicals, socials i de tota mena a mantenir, en la mesura del possible, el confinament.
El Govern, en el marc del Consell de relacions laborals de Catalunya, va aprovar ahir amb les Patronals i els Sindicats un pacte de mesures de seguretat i protecció. “Cap centre de treball que no pugui garantir aquestes proteccions no ha d’obrir”, ha recordat Budo, i ha afegit que el President Torra ha donat instruccions a tots els responsables del Govern “que s’actuï amb la màxima diligència i contundència per a defensar els treballadors”.
En relació a les mesures del pla per evitar les aglomeracions, davant l’augment de la demanda en el transport públic que es preveu a partir de demà, el Departament de Territori ha fixat unes recomanacions per als usuaris i, en coordinació amb l’ATM i els operadors “s’ha establert un augment de l’oferta i s’han ampliat les hores punta, amb l’objectiu de mantenir al màxim la distància de seguretat entre els usuaris”. Així a partir de demà, en l’àmbit de Barcelona, l’oferta serà d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner amb reforços que poden arribar fins al 70% durant les hores punta a les línies més concorregudes. L’ampliació en les hores punta d’entrada a la feina s’ha fet en funció del comportament observat en els usuaris les últimes setmanes. Les dues darreres setmanes, ha recordat Budó, l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. A partir de demà el servei augmentarà en tots els casos, tot i que variarà segons els operadors, els horaris i les línies.
Finalment, i en relació a les mascaretes enviades pel govern espanyol, la consellera ha “celebrat” aquesta mesura, tot, i que, ha “lamentat la improvisació i la manca total de planificació”.
Buch agraeix a Creu Roja de Catalunya i les entitats de Protecció Civil locals la feina de distribució de mascaretes de demà
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que entre “demà i demà-passat es distribuiran 1,7 milions de mascaretes d’un sol ús que el Gobierno del Estado ha enviat a Catalunya“. “Se’ns va demanar la nostra col·laboració per repartir-les i vam acceptar, perquè per nosaltres, més enllà dels debats polítics i les discrepàncies polítiques, el primer és la seguretat de les persones, la salut de catalans i catalanes“, ha afegit.
El titular d’Interior ha agraït la feina de distribució de mascaretes que faran Creu Roja de Catalunya i les entitats de Protecció Civil locals, així com als mossos i policies locals que les acompanyaran.
Sobre aquest dispositiu, Buch ha explicat que “en cap cas se’ns ha consultat sobre el sistema de repartiment. No se’ns ha preguntat. S’ha decretat l’ordre que s’han de repartir en el transport públic. Hem demanat explicacions sobre els procediments i no hem tingut resposta, només l’ordre de repartir les mascaretes“.
A més a més, ha puntualitzat que “és evident que 1,7 milions de mascaretes no abasten tot el poble català. Es distribuiran als municipis on hi hagi transport públic i és possible que allà on hi hagi centres de distribució no s’arribi a tothom“. “Pel que hem vist a les xarxes socials i a algunes notes de premsa del gobierno, les mascaretes s’han de repartir a treballadors que no facin teletreball i que utilitzin el transport públic“, ha afegit Buch. “Ajudar, sí i protegir la salut dels catalans i catalanes, sí. Però aquests sistemes, no. Poden provocar disfuncions, desconeixement i confusions entre la ciutadania“, ha lamentat.
El conseller d’Interior també ha assenyalat que “la nota de premsa que va enviar el Gobierno de España xifra en 1.714.000 mascaretes enviades. 1.714 és una xifra simbòlica per Catalunya però també nefasta. Vull enviar un missatge al Gobierno de España: així tampoc. Si a algú del Gobierno de España si li acut que la propera xifra de mascaretes o de tests tingui a veure amb 1939, i ens donin 1.939.000 mascaretes, no els ho permetrem. Amb la història dels catalans no s’hi juga. Siguin del partit que siguin. És la nostra història. No hi juguin“.
Sobre l’activitat conjunta de Mossos d’Esquadra i policies locals durant les darreres 48 hores, Buch ha explicat que s’ha produït una actuació policial a requeriment sanitari o judicial; s’han identificat 18.326 persones i 16.891 vehicles; s’han aixecat 3 actes de denúncia contra establiments i no se n’ha tancat cap; s’han produït 45 detencions i 5.348 actes de denúncia contra persones que incomplien el confinament.
En el capítol de la mobilitat, avui dilluns fins a les 13.00 h, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 92,6% de sortida i un 92,9% d’entrada respecte d’un dilluns normal. En comparació a dilluns passat quan ja hi havia confinament, parlem d’un 69,9% menys de sortida i un 69,7% menys d’entrada, així com d’un 82,6% menys de sortida i un 84,6% d’entrada respecte del Dilluns de Pasqua de la Setmana Santa de 2019.
En aquest sentit, Buch ha advertit que “els controls de carretera estan actius i qualsevol persona que les recorri sense motiu serà aturada i se li aixecarà acta com correspon“.
A preguntes de la premsa, el conseller ha dit que per garantir la distància en el transport públic, els cossos policials vetllaran perquè es compleixi la normativa. “Sabem que és complex i per això demanem la col·laboració ciutadana: per l’autoprotecció i la dels companys de viatge, per evitar possibles contagis“, ha dit.
Vergés qualifica de precipitació i imprudent el desconfinament total de Catalunya
La consellera de Salut, Alba Vergés, qualifica de “precipitació” i de “no prudent” fer un desconfinament total a Catalunya atès que “no estem en el punt d’haver baixat suficient com per poder absorvir els rebrots que podem veure en deu, catorze dies de marge”. Vergés ha recordat que tots els experts del Departament “ens continuen recomanant que les primeres mesures de desconfinament es facin catorze dies després del pic” i ha afegit que aquest desconfinament total és “una situació imposada” pel govern espanyol que no comparteixen.
“Madrid ha anat una setmana – deu dies abans que Catalunya en el creixement intens de casos, per això vam demanar aquest confinament total abans, per poder-nos anticipar de forma adequada i poder reduir la incidència de casos per tal que no comprometés el sistema sanitari. Ara tenim la situació molt controlada. Hem tingut capacitat de créixer i que la corba no sobrepassés la capacitat assistencial. Ho hem aconseguit i per això no ho volem posar en risc” ha recalcat la consellera. En aquest sentit, ha subratllat la importància que a partir de demà, -dia en què molts treballadors hauran de tornar a la feina-, la població faci una vigilància de símptomes a través de l’App Stop Covid19 Cat. “És important que la gent reporti les dades del seu estat de salut en aquesta app”, ha dit Vergés, que ha indicat que aquesta eina ja ha permès que la primària pugués fer el seguiment de l’estat de salut de més de 100.000 persones.
El programa Orfeu per fer tests massius es pot engegar la setmana vinent
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que l’aixecament del confinament total pot posar en risc “el que hem aconseguit” a l’hora d’aplanar la corba de contagis del covid-19. Sobre els test PCR, ha defensat que el programa Orfeu amb el qual es distribuiran 170.000 unitats en sis setmanes es pot engegar la setmana vinent per tal de començar a fer proves massives a la població.
El Homrani defensa que la majoria de les empreses està actuant de manera “responsable“
Davant l’aixecament del confinament total, el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, ha explicat que fins a la data només s’han obert 166 expedients de la Inspecció de Treball per incompliment en matèria laboral i ha defensat que “les empreses estan actuant de forma responsable davant del bé comú“. El conseller ha reconegut que és conscient de la limitació del cos d’inspectors, amb tan sols 160 efectius. “La força de l’acord és que representa tothom“, ha assegurat el conseller i ha demanat “consciència cívica” a companyies i empleats perquè siguin “el més exigents possibles” en el compliment de les mesures.
El Govern acorda amb sindicats i patronals les mesures per tornar a la feina tot i el virus
Chakir el Homrani: “Davant la realitat que hauran d’afrontar demà molts treballadors i treballadores, la resposta del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha estat la de buscar i liderar el consens entre patronals i sindicats”.
Segons El Homrani, “aquest Departament porta a l’ADN la concertació i el diàleg social, davant el fet de no disposar de competències per legislar en matèria laboral”, i ha volgut fer un reconeixement als agents econòmics i socials: “Vull agrair l’esforç que han fet les patronals i els sindicats perquè, des de postures divergents, hem aconseguit arribar a un acord. Quan aconseguim arribar a consensos, posant el benestar de les persones al centre, fem bé la feina”, ha reblat.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat avui durant la roda de premsa del Govern que “no considerem que la decisió més idònia en aquests moments sigui la tornada a la feina demà de gairebé un milió de treballadors i treballadores a Catalunya. Però davant aquesta realitat que hauran d’afrontar demà molts ciutadans i ciutadanes, la resposta del Departament ha estat la de buscar i liderar el consens entre patronals i sindicats de com s’ha de fer aquesta represa de l’activitat a molts centres de treball. Un acord que no s’ha aconseguit enlloc més, només a Catalunya”.
El Consell de Relacions Laborals de Catalunya es va reunir ahir a la tarda d’urgència durant gairebé quatre hores per revisar el document de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus SARS-COV-2, que va consensuar i publicar el passat 9 de març i actualitzar el 21 de març.
Davant la situació complexa en què ens trobem i que el nostre mercat laboral mai abans havia afrontat, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha procurat buscar els màxims consensos en matèria de concertació social. Per això, a més dels membres nats del Consell de Relacions Laborals de Catalunya (CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball i PIMEC), van participar en la reunió extraordinària els Departaments de Vicepresidència, Economia i Hisenda; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement, i Interior, a més de Treball, Afers Socials i Famílies, que és qui coordina l’òrgan.
Així, s’ha arribat a un acord ampli, que fa seu el Govern, per donar un seguit de recomanacions a les empreses i les persones treballadores de Catalunya davant la nova situació que afrontem a partir de demà, la primera fase de retorn de molts treballadors i treballadores a la feina.
Algunes de les recomanacions més destacables del document consensuat pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya són les següents:
- Les empreses i les persones treballadores han de complir les recomanacions de les autoritats sanitàries en tot moment per evitar el risc de contagi.
- Cal que les empreses identifiquin els processos essencials i valorin quina és la presència mínima indispensable per a l’activitat normal de l’empresa. Es recomanen mesures de flexibilitat, teletreball, i altres mecanismes que moderin la presència física quan sigui possible.
- Les empreses han de revisar els Plans de Contingència o bé Protocols de Seguretat i Salut Laboral, que han de ser consensuats amb els representants dels treballadors. En cas de no ser possible el consens es preveuen els mecanismes de participació i consulta als representants legals i als delegats de seguretat i salut laboral.
- Les empreses han de poder garantir el distanciament social i, quan no sigui possible, han de garantir les mesures de prevenció adequades, sempre d’acord amb el que indiquin els serveis de prevenció i els comitès de seguretat i salut laboral. Només seran obligatoris els equips de protecció individuals quan així estigui prescrit.
- Cal evitar aglomeracions a l’entrada i la sortida dels centres de treball. Es recomana flexibilitzar els sistemes d’entrada i sortida.
- Es recomanen les mascaretes quirúrgiques i higièniques, perquè és també una recomanació de les autoritats sanitàries. No com un equip de protecció, sinó com una obligació ciutadana per evitar la propagació.
- Es recomana extremar les precaucions en els espais comuns: neteja diària o a la fi de torns, ventilació, ús d’escales en comptes d’ascensors, garantir distàncies mínimes d’1,5 metres a passadissos i altres zones col·lectives.
- Els serveis de prevenció de riscos laborals han de col·laborar en la valoració dels símptomes i la temperatura dels treballadors pels mitjans que considerin adients, quan sigui possible, abans de l’entrada al lloc de treball, per evitar que el virus entri als centres de treball.
- Molt important prestar atenció a la mobilitat. Cal evitar aglomeracions a l’anada i tornada de la feina, utilitzar mitjans particulars qui en disposi, i estar atents a les freqüències de pas i a les advertències de les autoritats de transport, tot calculant un major temps per als desplaçaments.
El document també recorda el tancament dels centres educatius i centres de dia i que, en conseqüència, s’han d’establir mesures per tal que les persones treballadores puguin absentar-se de la feina davant la necessitat d’atendre la cura de persones al seu càrrec, sense veure afectades negativament en l’àmbit laboral. En aquest sentit, el conseller Chakir el Homrani ha expressat que “continuem reivindicant el permís retribuït per a cura de persones dependents que va anunciar el Govern de l’Estat i que encara no ha arribat, per tal de permetre la conciliació de les persones treballadores que ho necessiten sense que els seus ingressos es vegin afectats”.
El Consell de Relacions Laboral de Catalunya és l’òrgan estable de concertació social format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, les patronals Foment del Treball Nacional i Pimec, i els sindicats CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya.
En aquest enllaç trobareu el document del Consell de Relacions Laborals de Catalunya “Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre actuacions vinculades a les situacions que es puguin produir per l’efecte del coronavirus SARS-COV-2”:
Document: Recomenacions per a empreses i persones treballadores
Dades d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació presentats a Catalunya
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informa que fins ara s’han presentat a Catalunya 89.412 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afecten un total de 658.190 persones treballadores.
Els ERTO per força major representen el 95,25% dels presentats, i afecten el 88,25% de les persones treballadores.
ERTO PER DEMARCACIONS
Barcelona: 64.907 exp. 515.729 persones afectades
Girona:10.148 exp. 64.421 persones afectades
Lleida: 5.001 exp. 28.231 persones afectades
Tarragona: 7.178 exp. 40.921 persones afectades
Terres de l’Ebre: 2.178 exp. 8.888 persones afectades
CATALUNYA: 89.412 exp. 658.190 persones afectades
ERTO PER ACTIVITAT ECONÒMICA
Serveis: 73.508 exp. 473.801 persones afectades
Indústria: 7.133 exp. 123.629 persones afectades
Construcció: 7.055 exp. 42.265 persones afectades
Agricultura: 656 exp. 3.835 persones afectades
Sense Especificar: 1.060 exp. 14.660 persones afectades
DIVISIONS ECONÒMIQUES AMB MÉS ERTO
Serveis de Menjar i begudes: 18.516 exp. 106.706 persones afectades
Comerç detall exc. Vehicles motor: 12.014 exp. 53.320 persones afectades
Altres activitats de serveis personals: 6.682 exp. 18.064 persones afectades
COMARQUES AMB MÉS ERTO
Barcelonès: 29.317 exp. 223.207 persones afectades
Vallès Occidental: 9.501 exp. 83.703 persones afectades
Baix Llobregat: 8.363 exp. 88.967 persones afectades
El web de l’Observatori del Treball i Model Productiu es poden consultar la totalitat d’aquestes dades.
Convocatòria del Consell del Diàleg Social de Catalunya
A més, El Homrani també ha informat que en breu el Departament convocarà els agents econòmics i socials del país a la primera reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya, amb l’objectiu de tractar l’impacte de la crisi sanitària del Covid-19 en el món del treball, l’economia i la societat.
El Consell del Diàleg Social de Catalunya és l’òrgan de participació institucional permanent, de caràcter tripartit, que ha de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social. Aquest òrgan està recollit a la Llei de Participació Institucional que el Govern va aprovar el passat 24 de març.