Les morts per coronavirus notificades aquest dilluns han estat 517, la segona xifra més baixa des del 24 de març. Encara que les dades dels caps de setmana (que es publiquen els diumenges i dilluns) vénen presentant un infrarreporte des que va començar la crisi, abunden en la tendència a la baixa de les defuncions des de fa més de dues setmanes. Si es comparen amb les dels mateixos dies de la setmana anterior, la caiguda és del 13%. Policia i Guàrdia Civil van sancionar el diumenge a 10.295 persones i van detenir a 117 per saltar-se el confinament. La mobilitat augmenta amb el final de la hibernació de l’economia

Espanya ha registrat en les últimes 24 hores 517 defuncions de persones amb coronavirus. Suposa un descens respecte a les xifres del diumenge, quan es van comptabilitzar 619 morts, i és una dada similar al del dissabte, amb 510. Segons el balanç del Ministeri de Sanitat, han perdut la vida 17.489 persones des de l’inici de la pandèmia al nostre país.

La xifra de casos totals s’ha elevat aquest dilluns a 169.496, amb 3.477 contagis nous, la dada més baixa des del 20 de març. Ja han estat donades d’alta 64.727 persones en tot el país, amb 2.336 recuperacions notificades en el balanç d’aquest dilluns. Les persones curades representen el 38% de tots els casos.

Les dades dels caps de setmana i els festius han d’analitzar-se amb cautela pels possibles retards que es poden produir en les notificacions des dels hospitals i les comunitats autònomes en els dies no laborables. Aquesta demora provoca que les dades siguin més alts en els dies posteriors, segons han explicat les autoritats sanitàries a vegades prèvies.

L’increment en el nombre de casos és d’un 2% respecte a ahir, encara que és important que passin uns dies per a consolidar les dades. Continuen confirmant la tendència descendent que venim observant“, ha explicat en roda de premsa la cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra.

Policia i Guàrdia Civil van sancionar el diumenge a 10.295 persones i van detenir a 117 per saltar-se el confinament

Els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que participen en l’operatiu per a fer complir les normes de confinament decretades en el marc de la crisi pel coronavirus van sancionar aquest diumenge, últim dia de Setmana Santa, a 10.295 persones i van detenir a 117, segons ha informat aquest dilluns en una roda de premsa el Govern.

Els responsables tècnics que ofereixen informació cada dia sobre les actuacions del Govern no han ofert la dada acumulada de tota la Setmana Santa, però el cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, ha assenyalat que “el 94% de les persones identificades aquests dies “tenien motius per a estar en la via pública“.

La mobilitat augmenta amb el final de la hibernació de l’economia

La mobilitat de la població s’ha incrementat aquest dilluns amb el final de la hibernació de l’economia. La secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha posat com a exemple l’ús del Rodalia en la Comunitat de Madrid.

En les 16 principals estacions s’han comptabilitzat fins a les 9 del matí d’aquest dilluns un total de 13.375 viatgers. Fa una setmana, el 6 d’abril, el número va ser de 8.729 persones. Rallo ha assenyalat que el primer dilluns de l’estat d’alarma, el 16 de març, en les mateixes estacions i horari va haver-hi 21.073 usuaris.

El número, amb tot, és molt inferioro al d’un dia normal. El 9 de març van ser 100.650 les persones en aquestes estacions i horaris.

Quant a la Setmana Santa, Rallo ha confirmat que la mobilitat entre províncies s’ha reduït molt notablement. El servei de Rodalia ha comptabilitzat al voltant de 50.000 persones, enfront dels 1,4 milions d’un dia normal. Quant a l’AVE, a penes s’ha usat per 1.100 persones al dia, enfront de les 90.000 que ho fan habitualment.

Els autobusos de llarga distància a penes arriben a l’1% del seu ús en circumstàncies normals, mentre el transport aeri ha baixat a menys de 200 operacions diàries.

Parlaments de la roda de premsa dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

María José Sierra, del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres: “L’increment en el nombre de casos segueix en la mateixa dimensió, sobre el 2%, encara que és veritat que és dilluns. Confirmen la tendència descendent. El mateix per als casos hospitalitzats i ingressats en UCI, amb un increment del 2%. Sobre els donats d’alta, suposa prop de 38% dels casos registrats“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “7.649 efectius treballen avui en 262 localitats, amb tots els eixos ja coneguts, com a desinfeccions, manteniment d’hospitals de campanya o col·laboració amb les Forces i cossos de seguretat de l’Estat“. Villarroya dóna exemples del treball de l’Exèrcit, com la desinfecció de 106 residències o el trasllat de la UME de material sanitari de Madrid a Canàries. Crida l’atenció sobre 140 efectius de la UME que està especialment preparats per a treballar en llocs amb gran càrrega vírica. Aquesta unitat ha desplegat set equips per a supervisar i formar en treballs de desinfecció. Ha desinfectat 20 hospitals i ha traslladat 1.200 morts. “Avui comencem una nova setmana d’esforç per a vèncer al nostre virus estimat de Covi-19. No malgastem el sacrifici”.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “En el retorn al treball de molta gent es trobaran amb els agents. Fins al moment, total normalitat. És essencial seguir les recomanacions donades per les autoritats. Ahir 22.000 agents van prestar servei, gairebé 15.000 van patrullar. 77.000 identificacions, 5.500 denúncies i 28 detencions. Malgrat les xifres, es pot constatar que la majoria de ciutadans compleixen les normes. El 94% dels identificats tenien un motiu per a estar en la via pública. Hi ha insolidaris, però pocs, com per exemple, quatre persones reunides en una plaça en la localitat navarresa d’Adéu. Des del dimecres hi ha hagut uns 5 controls per minut des de dimecres passat, 52 vehicles per minut. Hi ha hagut en aquests dies 5.685 denúncies“.

María Pilar Allué, comissària principal i cap de personal de la Policia Nacional: “Hi ha un increment en l’ús del transport públic de qui anava al treball. Hi ha hagut dispositius de la Policia Nacional, que seguiran mentre sigui necessari per a evitar aglomeracions en andanes, metres o autobusos. Especial esment al sector de la seguretat privada: la seva participació avui ha estat essencial, així com protecció civil i els treballadors d’Adif o Renfe. L’estat d’alarma continua en vigor, no hi ha una relaxació de les mesures. Per exemple, ahir va haver-hi 89 detencions. A més de 4.000 se’ls va proposar per a sanció. No deixa de cridar l’atenció el comportament d’aquestes persones, però agraïm la col·laboració ciutadana, fonamental per a detectar activitats prohibides, gràcies a les anomenades al 091. Un exemple, el dissabte a Màlaga es va referir una reunió cridanera: en un local hi havia baralles de galls clandestines: hi havia allí 32 persones, ja han estat proposades per a sanció“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “El diumenge va haver-hi xifres de mobilitat molt baixes en totes les maneres de transports. En Rodalia, unes 50.000 persones, pel normal, que superaria el milió. En aeri, baixem de les 200 operacions diàries. Avui comença una nova setmana laboral en moltes comunitats. Una setmana laboral en la qual no comença un desescalat. Com estava previst, aquest matí no hi ha hagut incidències en el repartiment de màscares amb ajuda de Policia, Guàrdia Civil i altres agents“. “En les 16 estacions de Rodalia de Madrid hi ha hagut 13.375 persones fins a les 9.00. Més que el dilluns passat (8.700). Molt inferior al dilluns 16 de març (21.073) i molt inferiors a un dia normal (100.650). Ha estat una mica inferior l’ús al 14% d’un dia normal“.

A les preguntes dels periodistes, María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre les màscares: “Sobre l’ús, l’important és a dir que són un complement, i no el més important, a la resta de mesures que incideixen sobre la capacitat de transmissió del virus. Les màscares, encara que no hi ha estudis concloents, els organismes internacionals diuen que poden tenir utilitat. Són una barrera i minimitzen la dispersió de gotetes, sobretot dels asimptomàtics, o infectats que no tenen símptomes. Quan no es pot garantir una distància mínima, com en el transport, sembla que hi ha suficient evidència per a veure que poden fer un efecte barrera. Però el més important és una detecció primerenca dels casos i el seu aïllament“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Hi ha diversos indicadors que ens ajuden a mesurar el que passa. Com els referits a la velocitat amb què el virus es transmet. El número de reproducció, per exemple, que seguim constantment. I uns altres sobre la càrrega en el sistema sanitari. Aquests indicadors posats conjuntament ens marquen l’evolució i ens ajudaran a prendre decisions en el procés de desescalada, en el qual estarem“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “L’estudi de seroprevalencia està dissenyat, finalitzant-se la logística, que no és senzilla. Són 60.000 persones a les quals es testarà. En uns dies començarà i en unes setmanes hi haurà resultats. S’usaran proves per a veure els anticossos, per a veure quin percentatge de la població ha estat infectada“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Veiem ara els casos que van ocórrer fa dues o tres setmanes. Des que hi ha contacte amb el virus fins que s’arriba al sistema sanitari passen dies. Els efectes de les mesures els veiem amb un parell de setmanes de retard o tres“.