En la compareixença del president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez ha indicat que la millora de les dades de mortis i contagis no està recollint encara el període d’hibernació.  Per la qual cosa calen mesures per frenar l’epidèmia però també per evitar la paràlisi de l’economia. Tot i això no treu que el confinament general seguirà sent la regla excepte en els casos autoritzats, recalcant que no estem en desescalada. Aquesta desescalada serà progressiva i molt cautelosa “d’aquí com a mínim dues setmanes”, ha indicat. Reclama per la seva part una “desescalada política” i posa com exemple l’acord de l’Eurogrup. Per això espera tenir l’aval de l’oposició i els agents socials a la renda mínima en els futurs pactes de la Moncloa, garantitzant que no tindran com a objectiu recentralitzar l’Estat

Aquest diumenge, durant més de quatre hores, Pedro Sánchez ha mantingut una reunió amb els presidents autonòmics per videoconferència. En la compareixença posterior, Pedro Sánchez ha indicat que “estem immersos en una guerra global que ens incumbeix a tots“. “El que està vivint el món sencer no és un accident ni una calamitat, estem vivint alguna cosa sense precedents“, ha afegit el president del Govern. També ha apuntat que “la tasca és ingent, serà llarga i necessitarà de la capacitat i el talent de tots. Estem immersos en una guerra total que ens incumbeix a tots i la resposta ha de ser comuna“.

Pedro Sánchez ha informat que “acaba de concloure el període de suspensió excepcional d’activitats no essencials avançant vuit dies la Setmana Santa. Entre dilluns i dimarts es reprendran les activitats econòmiques que van ser hibernades i només aquestes. Les altres activitats que van ser interrompudes continuaran estant interrompudes. El confinament general serà la regla aquestes dues setmanes“. Afegint que “el confinament general serà la regla. Però la situació no serà la mateixa per a les persones que reprenguin demà l’activitat“. Sánchez recorda les regles de la guia difosa pel Govern per a actuar a partir de demà. “Si el nostre sistema de salut recupera to, avançarem en les mesures. La desescalada serà progressiva i molt cautelosa a partir de dues setmanes“.

El president del Govern ha informat que els resultats encara no recullen els efectes de la hibernació. “Estem lluny de la victòria, però són els primers passos. Hem de continuar combatent. Aquesta pandèmia ens desafia en el front sanitari, i en l’econòmic i social“.

Pedro Sánchez torna a apel·lar a la unitat i reitera que demanarà una resposta més ambiciosa a Europa: “Aquest mateix esperit és el que necessitem dins de les nostres fronteres“. Sánchez defensa “un gran pacte” entre les forces polítiques. “Com a president assumeixo la responsabilitat de treballar en primera línia“. L’exemple d’unitat dels espanyols, diu, es trenca amb la classe política. “No sortirà dels meus llavis una altra paraula que unitat“, assegura. I afegeix: “La desescalada en la tensió política és el que ha de ser immediat. Estem immersos en una guerra total, i la resposta ha de ser total, i unida, a Espanya i a Europa“.

Referent a la reunió que ha convocat per a aconseguir uns nous pactes de la Moncloa, Pedro Sánchez ha indicat que “la democràcia és pluralitat però també unió“. Proposa inspirar-se en els polítics de la Transició i crida a la participació de tots en una “desescalada política“. “Estem davant una situació completament nova, que ens exigeix un comportament nou, que ens unim davant l’enemic comú. No tinc ni tindré un altre enemic que aquest virus“. Sánchez acaba dient que la millor notícia quan acabi el confinament serà la unitat de les forces polítiques per a fer front a la crisi.

Davant la desescalada ha comentat Pedro Sánchez que “és important parlar ja a la reconstrucció econòmica i social. No hi ha incompatibilitat entre treballar entre els aspectes sanitaris i els econòmics“. Ha afegit que “en relació amb el ingrés mínim vital, que és com ho hem anomenat, és un acord de legislatura. Complirem amb aquest acord, amb la instauració de l’ingrés mínim vital. Un ingrés que abans que irrompés la COVID19 tenia molt a veure amb la pobresa infantil“. “Després de la pandèmia haurem de fer-ho per a una altra mena de realitats socials que brollaran“, continua dient, defensant la mesura indicant que els agradaria que aquesta proposta comptés amb l’aval no solament dels agents socials, sinó també de les forces polítiques.

Respecte al transport públic davant la volta al treball dels sectors que el puguin fer, Pedro Sánchez, ha informat que “els ministeris econòmics s’han reunit amb empresaris i sindicats. S’està impulsant el diàleg per a garantir les condicions de seguretat en el treball. Proveirem als treballadors de màscares“.

Sobre el retorn aquest dilluns i dimarts a l’activitat de sectors no essencials i després de les crítiques que no es prenen les decisions sobre la base de les recomanacions dels científics, ha indicat que “el més important és la salut pública, salvar vides, evitar contagis“. Afegeix “Seguim confinats i garantim la seguretat al conjunt de treballadors“. I acaba dient que “nosaltres, lògicament, escoltem a totes les institucions públiques. Però prenem les decisions sobre la base del que ens indica el comitè científic“.

Sobre la unitat en el si del Govern i la coordinació amb les comunitats autònomes, Pedro Sánchez indica que “el Govern té una unitat d’acció total. (…) Cada setmana ens estem reunint amb els presidents de les comunitats autònoms i el ministre de Sanitat també el fa (…) Els presidents autonòmics plantegen les seves opinions; és veritat que volen una major capacitat de presa de decisions“.

Sobre la falta d’unitat amb l’oposició, el president del Govern ha declarat que “no hi haurà cap retret. Necessitem fer front a la guerra i a la postguerra“. Sobre les tensions amb els presidents autonòmics: “Fins a les crítiques les dono com a benvingudes“. Sánchez s’ha trobat amb multitud de queixes per part de les autonomies per dos assumptes concrets: la falta d’informació i de previsió abans la crisi. A aquestes dues qüestions ha respost que “els presidents autonòmics plantegen les seves demandes legítimes, parers que són molt necessaris“. Afegint que “el Govern ha de prendre mesures de manera molt ràpida i aquest és el marge de confiança que ha de tenir un Govern“. Sobre la protecció als sanitaris, Pedro Sánchez ha respost que “és el primer punt de l’ordre del dia [en les reunions amb els presidents autonòmics]. Espanya ha començat a garantir la provisió sistemàtica“.

Torra avisa a Sánchez que si no rectifica s’arrisca a més confinaments

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat aquest diumenge al president del Govern, Pedro Sánchez, que, si no rectifica la seva decisió de relaxar les mesures de confinament a partir d’aquesta setmana vinent, s’arrisca a haver de decretar més confinaments totals més endavant. Així ho ha plantejat Torra, segons fonts de la Generalitat, en la reunió per videoconferència que ha mantingut Sánchez amb els presidents de les comunitats autònomes per a posar-los al dia de les mesures adoptades contra el coronavirus i conèixer la seva opinió sobre els possibles passos a seguir en aquesta crisi. Torra ha considerat “una temeritat i una imprudència absoluta” aixecar algunes restriccions ara, perquè això implica que a Catalunya “gairebé un milió” de persones tornaran als seus llocs de treball i creixerà el risc de contagis, malgrat que “el 89% de les UCI estan ocupades“, hi ha una “sobrecàrrega dels professionals” sanitaris i les residències segueixen en una “situació crítica“.

Torra anuncia medidas de la Generalitat para reducir el riesgo de ...

Ayuso porta els retrets a la conferència de presidents

Isabel Díaz Ayuso ha portat la seva estratègia de confrontació amb el Govern, gairebé diària, a la conferència de presidents autonòmics. La presidenta de Madrid, que s’ha incorporat amb dues hores de retard a la reunió telemàtica per anar a rebre a Barajas un avió amb 113 tones de material sanitari, li ha retret al president les crítiques que aquest va realitzar el dijous en el Congrés, al costat de la portaveu socialista, Adriana Lastra, en una sessió en la qual es va aprovar prolongar l’estat d’alarma fins al 26 d’abril.

Hauria esperat una disculpa, va ser molt injust criticar a la Comunitat de Madrid en seu parlamentària”, ha afirmat aquest diumenge la dirigent del PP. “El seu atac al Govern de Madrid està fora de lloc”, ha subratllat. “En quin país del món, davant aquesta pandèmia, el seu president ha eludit la seva responsabilitat atacant a les seves administracions inferiors? No han respost a les meves cartes, les meves peticions de material, ni a les ajudes econòmiques que els hem anat sol·licitant”, ha afegit, per a referir-se després a les crítiques llançades per Sánchez i Llastra en el Congrés a compte del tancament de l’Assemblea de Madrid, que ha impedit a l’oposició fiscalitzar la resposta del Govern de Díaz Ayuso davant la pandèmia, les milers de morts en residències, o el retard de nou dies en l’arribada del primer avió amb material comprat a la Xina. I ha criticat: “No entenc aquests atacs quan he donat informació als portaveus [de la resta de partits] i els he fet partícip en les decisions. Vostè no ha comparegut encara en el Congrés a explicar la seva gestió. Ha comparegut per a sol·licitar suport per a decretar l’Estat d’Alarma, però no s’ha sotmès a cap sessió plenària per a explicar tants retards, tanta descoordinació i tant d’abandó a les comunitats autònomes“.

Per altra banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Aysuo, ha traslladat avui al president espanyol, Pedro Sánchez, que desconeix com es farà el repartiment de mascaretes als treballadors que utilitzin el transport públic. El ministeri de l’Interior ha informat que són les delegacions i subdelegacions del govern les que s’encarreguen de la logística. En la conferència de presidents celebrada avui telemàticament, Ayuso ha demanat al cap de l’executiu espanyol que l’aixecament del confinament total respongui a una “estratègia” i ha sol·licitat que escolti més les comunitats autònomes a l’hora de prendre decisions.

Ayuso, a Sánchez en la videoconfernecia: “Su ataque contra el ...

Urkullu, cansat de la “permanent escenificació” de Sánchez, li demana “certeses” sobre els seus plans

El lehendakari Iñigo Urkullu ha assegurat aquest diumenge, en la reunió de la conferència de presidents autonòmics, que cada vegada li resulta “més difícil suportar aquesta permanent escenificació” a la qual recorre el Govern de Pedro Sánchez, i li ha demanat “certeses” sobre els seus plans davant la pandèmia del coronavirus, i que abordi un “treball més horitzontal i cooperatiu” amb les comunitats autònomes, “basat en una comunicació fluida i anticipada a qualsevol estratègia comunicativa“. A més, li ha reclamat “una reconsideració urgent” sobre el format i mètode de treball “no compartit“, perquè “no és admissible la desorientació que provoquen“, i li ha exigit claredat respecte a la desescalada, el pla de tornada a la normalitat’ els suposats acords d’Estat -que, al seu judici, han de fer-se “des de l’especificitat i la singularitat“-, les necessitats de les noves infraestructures, repartiment de màscares, test i l’arribada i distribució de subministraments.

Urkullu le pide a Sánchez "certezas" para no confundir a la ...

Feijóo critica que el Govern confisqui els fons d’ocupació i habitatge

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo s’ha queixat a la Conferència de Presidents de la decisió del Govern de confiscar a les comunitats autònomes els fons d’ocupació i ara també d’habitatge. A més, Feijóo va reclamar al Govern “claredat” i que el comandament únic “garanteixi informació contrastada i homologable“. El president de la Xunta, ha demanat també que es coneguin les previsions del comitè clínic nacional i informació sobre l’estudi epidemiològic que sembla que prepara l’Executiu. També, va tornar a sol·licitar al Govern conèixer quin serà el protocol sobre l’ús de les màscares. Ha reiterat que les seves prioritats són les residències i, en el pla econòmic, Ha advocat per agilitar el pagament de les ajudes i prestacions perquè els afectats encara no les estan rebent.

Feijóo pide al Gobierno que ofrezca “información contrastada y ...

Chivite, amb “prudent optimisme“, anuncia test generalitzats en residències

La presidenta del Govern de Navarra, María Chivite, ha coincidit a mostrar el seu “prudent optimisme” respecte a les dades d’incidència i evolució del coronavirus, i ha avançat que en la Comunitat foral es realitzaran test de detecció a tots els ancians de residències, tinguin o no símptomes de la malaltia. Així ho ha assenyalat en conferència de premsa després de participar en la videoconferència mantinguda per Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics, un fòrum on ha demanat explicacions sobre l’ús de màscares per als treballadors que es desplacin als seus llocs, i ha proposat que siguin les oficines de farmàcia on es distribueixin. A més, ha plantejat que el Govern de Navarra actuarà prioritàriament en tres línies, la de fixar protocols que facin més segurs els entorns laborals, la de facilitar la consecució d’equips de protecció individual (EPI) i la d’estendre la realització de test ràpids de detecció a partir d’aquesta setmana en la qual es reactiva l’activitat econòmica i laboral.

Coronavirus: María Chivite anuncia test generalizados en ...

Revilla fa costat a Sánchez i demana “temps mort per a la crítica feroç i treure profit

El president càntabre, Miguel Ángel Revilla, ha brindat el seu suport al president del Govern, Pedro Sánchez, que aquest diumenge ha demanat als caps d’executius autonòmics suport i unitat entorn d’un pacte de reconstrucció una vegada passi l’amenaça de la pandèmia de coronavirus. “Per descomptat“, ha expressat el regionalista després de confirmar el seu suport, i abans de demanar -usant un símil de bàsquet- “temps mort” per a la “crítica feroç” i per a “treure profit” polític de la crisi generada pel COVID19, de la qual no podem “sortir sols“, ha avisat. Així, al seu judici, cal “arreglar primer” el problema sanitari, per a consensuar després entre tots mesures, perquè “vindran temps molt durs“. Revilla s’ha expressat així en la roda de premsa i a preguntes dels periodistes després de la reunió del president d’Espanya amb els de les comunitats autònomes, la cinquena des de la crisi del coronavirus. Una nova cita en la qual hagut “molta més discrepància” que en les anteriors de les autonomies cap a l’Estat, especialment d’aquelles en les quals no governa el PSOE, en línia amb el debat “bastant bast” registrat aquesta setmana en el Congrés dels Diputats en la sessió en la qual es va prorrogar l’estat d’alarma.

Revilla, a favor de reanudar las actividades para evitar que "la ...

Ximo Puig demana que els ERTO en turisme “vagin més enllà de l’estat d’alarma

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha proposat aquest diumenge que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en el sector turístic arran de la crisi del coronavirus i de l’estat d’alarma vagin “més enllà” d’aquesta situació, tenint en compte les característiques d’aquests negocis i que a diferència d’uns altres no podran reprendre la seva activitat i començar a recuperar la normalitat “l’endemà” d’aixecar-se el confinament. Puig ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de responsables autonòmics per a tractar la crisi del coronavirus, que aquest ha estat un dels plantejaments que ha fet en aquesta trobada. Així, ha detallat que ha apuntat la idea que els ERTO presentats a partir de la crisi de la COVID19 “en el sector turístic tinguin un itinerari diferent“, atès que es tracta de negocis que no tindran activitat o que no podran obrir “l’endemà” de la fi de l’estat d’alarma, a diferència d’uns altres.

Ximo Puig pide que los ERTE en turismo se alarguen más allá del ...

El president d’Andalusia demana a Sánchez més diàleg amb les comunitats per a la presa de decisions

El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, ha demanat a Pedro Sánchez en la reunió telemàtica que el president del Govern ha mantingut amb tots els presidents autonòmics que tingui més en compte a les autonomies en la presa de decisions i avanci les reunions que mantenen els diumenges al dijous, divendres o dissabte a fi de recollir les propostes de les comunitats autònomes. “Andalusia està donant exemple en moltes coses, sobretot en lleialtat al Govern central, en cooperació amb la resta de les administracions i en solidaritat“, ha afirmat Moreno. El president andalús ha demanat al Govern central que agiliti les devolucions de l’IVA pendents que a Andalusia suposen entre 1.500 i 2.000 milions d’euros que servirien per a dinamitzar l’economia andalusa. Moreno ha assenyalat també que demà dilluns es reincorporaran als seus llocs de treball solament 350 alts càrrecs públics, responsables dels serveis essencials, d’un total de gairebé 300.000 treballadors públics.

El president andalús ha avançat que des de divendres passat s’han realitzat ja 14.709 test ràpids a un total dels 45.000 ancians que viuen en residències andaluses. “D’aquests 14.709, només 438 casos han resultat positius, la qual cosa indica que el contagi en la residències està per sota del 3%, alguna cosa que ens genera certa confiança encara que hem de mantenir-nos vigilants“, ha afegit.

La Junta calcula que la crisis del coronavirus costará 1.800 ...

López Miras demana un fons reemborsable per a les despeses de la pandèmia a Múrcia

El president de Múrcia ha demanat en la reunió mantinguda amb Pedro Sánchez un fons no reemborsable per a afrontar les despeses derivades de la pandèmia. L’actual situació requerirà d’importants mesures públiques que requeriran d’un major endeutament de la Regió de Múrcia, per la qual cosa demanen a s’aixequi la condició d’haver de demanar autorització a l’Estat per a poder accedir a finançament. “L’Estat ha d’habilitar un fons extraordinari no reemborsable per a les Comunitats Autònomes, en la quantia suficient per a cobrir els costos que està tenint i tindrà el COVID9 en les economies regionals“, han indicat en xarxes socials

López Miras ve "temerario" volver al trabajo este lunes sin tener ...

Castella i Lleó demana esperar uns dies abans de tornar a la mobilitat laboral

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha demanat aquest diumenge al president del Govern, Pedro Sánchez, “esperar uns dies” abans de la volta a la mobilitat laboral d’aquest dilluns, ja que no creï que la seguretat estigui garantida “ni es compleixen les circumstàncies” per a això. Fernández Mañueco ha sostingut que els experts de la comunitat, gerents d’hospitals, sindicats, treballadors de les UCI i empreses creu que “no es donen les circumstàncies” perquè aquests treballadors de la indústria no essencials, uns 200.000 en la Comunitat, s’incorporin demà. El president de la Junta, que ha recomanat que en la mesura que sigui possible es vagi al treball individualment i no en transport públic, li ha demanat a Sánchez l’informe nacional d’experts que avala aquesta sortida i una planificació “amb rigor i científica” per a anar a treballar amb seguretat. “El primer és garantir la seguretat i a partir d’aquí valorarem qualsevol altra posició“, ha defensat el president de la Junta de Castella i Lleó, per a qui el termini que s’ha d’esperar per a tornar l’han de decidir els experts de les autonomies i els nacionals.

Coronavirus: Mañueco insiste a Sánchez en «esperar unos días» para ...

Armengol defensa que l’últim a obrir a Balears siguin els aeroports

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, considera que “l’últim” a reobrir a les illes, quan s’aixequin les restriccions de mobilitat per la crisi del coronavirus, han de ser els ports i aeroports i, a més, han de tornar a operar amb controls sanitaris. Després de participar en la reunió del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics, Armengol ha subratllat que la suspensió gairebé absoluta de les connexions aèries i marítimes ha estat clau perquè la pandèmia tingui menor incidència a les illes que en altres regions, i ha subratllat que, pesi a l’impacte que suposa per a l’economia balear, aquesta protecció ha de mantenir-se mentre existeixi risc sanitari. Per això, ha demanat a Sánchez “un pla específic per al sector turístic” i es permeti que les empreses del sector de Balears que hagin presentat expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) els “puguin allargar molt més allà de l’estat d’alarma“. Armengol ha anunciat que Balears comptarà amb un representant en la comissió d’experts constituïda pel Govern per a organitzar la desescalada de les mesures de confinament i suspensió d’activitats posades en marxa per a frenar el contagi.

Lambán proposa a Sánchez que la rebaixa del confinament comenci en el medi rural i advoca per permetre “anar amb normalitat a l’hort

El cap de l’Executiu aragonès, Javier Lambán, ha mostrat el seu suport al reinici de l’activitat econòmica no essencial durant la celebració de la cinquena videoconferència de mandataris autonòmics amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. El socialista aragonès ha advocat per una sortida escalonada del confinament, que en la seva opinió ha d’iniciar-se a la “Espanya rural, per la seva naturalesa demogràfica i econòmica ofereix avantatges per a la normalització de la vida social i econòmica“.

Lambán plantea una desescalada progresiva del confinamiento ...

Page exigeix un repartiment autonòmic “equitatiu i eficaç” dels diners europeus per a combatre els efectes de la pandèmia

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha demanat un repartiment autonòmic “equitatiu i eficaç” dels diners que la Unió Europea destinarà finalment als Estats membres per a combatre els efectes de la pandèmia de coronavirus. Així ho ha reiterat en diverses ocasions durant la seva compareixença per cinquè diumenge consecutiu des de l’inici de l’estat d’alarma i després de la videoconferència dels presidents autonòmics amb el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez.

⏩ VÍDEO | García-Page considera que España "puede respirar" por ...