El Ple del Congrés ha aprovat aquest dijous, 9 d’abril, l’autorització al Govern per a una segona pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril, així com els reials decrets llei sobre mesures complementàries en l’àmbit laboral, el permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d’altri que no prestin serveis essencials i sobre mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic, tot això per a fer front a la crisi ocasionada per la COVID19

Després de més d’onze hores de Ple Extraordinari, Pedro Sánchez ha aconseguit l’aval del Congrés a la pròrroga de l’estat d’alarma fins al pròxim 26 d’abril entre crítiques de pràcticament tots els grups. El suport l’ha rebut del PSOE, Unides Podemos, PP, Ciutadans, PNB i altres grups minoritaris (270 vots a favor) mentre que ERC, JxCat i Bildu s’han abstingut (25 vots) i s’amplien els vots en contra respecte a fa quinze dies amb el rebuig de Vox, que reclama la dimissió del Govern, Fòrum i la CUP (54 nos en total). Totes les propostes de resolució han estat rebutjades.

Malgrat el suport a la pròrroga i als decrets llei amb mesures econòmiques, Sánchez ha constatat el rebuig de la dreta a un gran acord de “reconstrucció” que s’ha batejat com la reedició dels Pactes de la Moncloa. No obstant això, la coalició ha aconseguit una aliada en Inés Arrimadas, que ha anunciat el seu suport a bona part de les iniciatives que es voten aquest dijous a canvi d’algunes modificacions en la posterior tramitació parlamentària.

Per altra banda, també s’han aprovat els tres reials decrets llei sobre mesures complementàries en l’àmbit laboral, el permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d’altri que no prestin serveis essencials i sobre mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic, tot això per a fer front a la crisi ocasionada per la COVID19. D’altra banda, s’han rebutjades les propostes de resolució a la pròrroga de l’estat d’alarma els grups Mixt, d’Euskal Herria Bildu, Ciutadans, Plural, Republicà i Vox

El president ha reconegut que aquesta no serà l’última vegada que haurà de sol·licitar a la Cambra Baixa la pròrroga de l’estat d’alarma i ha donat per fet que tornarà dins de quinze dies perquè l’excepcionalitat no podrà acabar encara. Així, ha assegurat “l’incendi que va deslligar la pandèmia està baix control” i fins i tot ha parlat de “dades encoratjadores” respecte a la caiguda dels contagis -que fa dues setmanes era del 22% enfront del 4% actual-, però ha reconegut que encara queda camí per a sortir del “túnel“. “Si l’ascens ha estat dur, no serà menys el descens“, ha admès el president, que ha advertit que Espanya s’enfronta a una situació desconeguda.

No coneixem quin tipus de normalitat serà la que recuperem. Hi haurà aspectes econòmics i socials de la nostra manera de viure que hauran de ser modificats“, ha asseverat Sánchez. En tot cas, el president ha reiterat que l’aixecament de les actuals restriccions s’anirà fent de manera gradual: “Serà escalonat“. Així, ha explicat que el Govern ja treballa en la definició de diferents escenaris la implementació dels quals dependrà de l’evolució del coronavirus a Espanya però també en la resta del món. “Cada avanç setmanal que llancin aquests marcadors farà possible l’obertura de nous espais i l’aixecament de restriccions a la nova normalitat“, ha explicat Sánchez abans de subratllar que la “normalitat només serà plena quan el món disposi d’una vacuna eficaç“.

El socialista ha recordat que l’OMS ha felicitat el Govern espanyol per les seves mesures i ha defensat la gestió que ha fet en les últimes setmanes. “L’autoexigència és màxima. El Govern ha treballat tot el temps i tot el temps de bona fe, amb tota la seva energia i el consell dels millors experts“, ha expressat Sánchez, que s’ha mostrat “convençut” dels quals els governs autonòmics i locals de diferent signe “estan treballant de la mateixa forma“. “Occident ha arribat tard. Espanya no és una excepció“, ha asseverat Sánchez, que ha subratllat que “va ser el país que primer prenc mesures de tot Occident” i que és el que ha aplicat un confinament més sever.

Primera reunió per a un pacte per la “reconstrucció

Sánchez ha insistit en la necessitat que hi hagi unitat entorn del Govern en la lluita contra la pandèmia a través d’un gran pacte de reconstrucció al qual ja ha posat data: ha convocat a tots els partits, agents socials (sindicats i patronal) i comunitats autònomes la setmana vinent a una primera reunió. Però la reedició dels Pactes de la Moncloa ja neix coixa, com ha arribat a reconèixer el president, perquè la dreta l’ha rebutjat: “Quan està el PP en l’oposició mai podem arribar a acords d’Estat“. Tampoc ha rebut un gran entusiasme sobre aquesta iniciativa per part dels quals fins ara han estat els seus aliats parlamentaris.

La bandera que Espanya necessita és la de la unitat“, ha expressat Sánchez durant el seu discurs en el qual ha reconegut que la pandèmia ha revelat una “crisi política” a Espanya amb una oposició que ataca al Govern en la línia oposada al que ocorre en altres països, com Portugal o Regne Unit. Sánchez s’ha referit a la unitat amb la qual “combaten” els sanitaris o amb la qual treballen les Forces i Cossos de l’Estat, els agricultors o amb la qual les famílies romanen confinades per a reclamar-la-hi a la resta de partits: “Si la desocupació ens afecta a tots, si colpeja a tots, quin sentit té la divisió? A qui beneficia la divisió?“.

A més, el socialista ha demanat a la resta de formacions que treballin per una resposta europea a les conseqüències econòmiques de la pandèmia que ara com ara es resisteix. Així, els ha reclamat que intercedeixin dins de les seves famílies europees: “Els convido al fet que defensin Espanya i a Europa davant els seus correligionaris. Europa no pot mirar a un altre costat. Aquests partits europeus tenen veu i influència. Els demano que l’exerceixin en favor d’Espanya i de la UE“.

Durs retrets de PP i Vox

Sánchez, que ha tendit la mà a totes les forces en el final de la seva intervenció -“sol els demano el que els ofereixo, unitat i lleialtat, estan disposats?“, els ha preguntat-, s’ha topat amb la dura crítica de Pablo Casado i de Santiago Abascal. El president del PP, que votarà a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma, ha acusat l’Executiu de “mentir” i ha advertit que una vegada superada l’epidèmia exigirà “responsabilitats“. El líder del partit d’extrema dreta ha demanat directament la dimissió de tot el Govern: “Espanya pot sortir d’aquesta crisi però per a això vostès han de marxar-se. Paguin les nòmines i vagin-se“.

Sánchez, que intenta sense èxit no entrar en els retrets, ha contraatacat contra Casado i Abascal. Al líder del PP li ha reprès per acusar-lo de “confinar la democràcia” mentre els presidents autonòmics conservadors ni tan sols compareixen: “Vostès no volen donar explicacions de res quan governen“. “Exigeixen el que mai han donat, ni donen, ni donaran“, li ha dit el president, que ha enlletgit a Casado que qüestioni les xifres de morts que ofereix cada dia el Ministeri de Sanitat: “No vagi per aquest camí“. Casado ha amenaçat amb no donar suport a les pròximes pròrrogues de l’estat d’alarma pel “to” de Sánchez i la portaveu socialista, Adriana Lastra, que ha acusat el cap de l’oposició de voler tombar al Govern aprofitant aquesta crisi.

Em dirigeixo a vostè i als milers de bots que treballen per a vostè en les xarxes socials“, ha començat en la seva rèplica a Abascal: “L’odi és un instrument molt perillós. Calcula vostè malament. Enfront de l’odi que vostè proclama els demòcrates li respondrem amb l’esperança de vèncer al virus“. Sobre la seva assistència a la reunió que convocarà Moncloa, el portaveu de la formació d’extrema dreta, Iván Espinosa dels Esquivadors, no ha tancat la porta, encara que ha admès que el Govern té poca opció de proposar alguna cosa que sigui “atractiu” per a l’oposició: “Quan coneguem allò per al que se’ns convoca decidirem si acudim o no“.

Per contra, Ciutadans ha tendit la mà al Govern donant suport a la pròrroga de l’estat d’alarma i també els decrets llei econòmics que ha negociat amb els socialistes perquè es tramitin com a projectes de llei susceptibles d’incorporar modificacions a canvi del seu suport. “És temps de la unitat“, ha expressat el portaveu, Edmundo Bal, que ha assegurat que el seu partit no tractarà de treure “rèdit polític” a la situació. “Li agraeixo l’oposició lleial, d’Estat“, li ha contestat Sánchez, que ha assegurat que els pactes de la Moncloa “seran oberts” a totes les formacions polítiques que “volen acostar l’espatlla” com, segons ha assenyalat, li ha manifestat Inés Arrimadas.

Diversos grups demanen mantenir la “hibernació

Els socialistes han hagut de negociar a diverses bandes les mesures econòmiques que acompanyen l’estat d’alarma atès que no ha aconseguit el suport unànime de les formacions que fins ara han estat les aliades parlamentàries del Govern de coalició. La geometria variable s’ha imposat en la negociació de les iniciatives debatudes aquest dijous.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha defensat la seva abstenció en entendre que la paralització del país és insuficient. “Van posar un pegat“, ha dit sobre el permís retribuït recuperable per a les activitats no essencials que conclou aquest dijous i que es va posar en marxo coincidint amb els festius de Setmana Santa: “Aquí pau i després a currar“. “No es deixin pressionar més per la patronal que pel virus –ha resolt-. O parem el país o no hi haurà país o bandera que aixecar, sigui el país que sigui i la bandera que sigui per a cada poble“.

Sobre la proposta d’uns Pactes de la Moncloa, el diputat republicà ha mostrat nul entusiasme perquè ha recordat que ja van sortir “malament” fa 40 anys pel que a arribat a qualificar de “absurd” plantejar-ho en aquests termes. En tot cas, ha advertit que no seran possibles si no es compleixen dues premisses: que hi hagi un acord previ a Brussel·les i sense que hi hagi un acord amb Euskadi i el Palau de la Generalitat. “El que digui el contrari només planteja blanquejar la bunkerización d’aquest Govern“, ha avisat: “Menys pactes de la Moncloa i més pactes integrals per la vida”.

Durant el Ple, Rufián ha advertit al Govern que les seves majoria són ajustades. “Portem molt temps avisant que arribaria el dia que no secundaríem algun dels seus decrets. Cada vegada surten mes justos amb els números més atapeïts“. El Govern ha tirat endavant amb suports variables els tres decrets llei que s’han debatut en un Ple que s’ha prolongat durant més d’onze hores. El de la moratòria de lloguers s’ha aprovat amb l’abstenció de l’oposició; mentre que PP i Vox han votat en contra del de la paralització de l’activitat econòmica i de la prohibició dels acomiadaments, encara que tots els grups han criticat a l’Executiu. Les tres iniciatives es tramitaran ara com a projectes de llei perquè es puguin fer canvis a través d’esmenes.

Pablo Echenique ha aprofitat la seva intervenció per a ventar a Vox -al qual acusa de llançar “faules” durant aquesta crisi- i al PP per seguir el deixant de l’extrema dreta en la seva lluita per la “hegemonia“, però també per a advertir a Sánchez que haurà de replantejar-se la volta al treball de les activitats no essencials en el cas que afecti negativament la corba de contagis.

Més País ha donat suport a la pròrroga, però ha acusat el Govern d’arribar al Congrés sense fer els deures. “Paralitzar el país és l’única medicina per a frenar la corba de contagis. No cal afluixar“, ha advertit Iñigo Errejón. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de Bildu, Oskar Matute, que ha advertit que la “prioritat” ha de ser la “salut“. “Primer viure i després treballar”, ha expressat el diputat, que s’ha mostrat contrari al fet que a partir del dilluns els treballadors de les empreses de sectors no essencials hagin de tornar als seus llocs.

Rufián i Echenique no han estat els únics aliats parlamentaris de la coalició que han reclamat una menor unilateralitat a l’Executiu. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha demanat al Govern més informació i coordinació amb les comunitats autònomes. “Que hi hagi un diàleg i el coneixement amb qui després els haurà d’implementar les mesures“, ha dit, després de criticar que l’Executiu estigui aprovant reials decrets “òmnibus” amb mesures “bones i dolentes“. Quant a la proposta d’uns nous Pactes de la Moncloa, la formació nacionalista basca no la rebutja, però adverteix que la solució ha de passar també per les institucions autonòmiques.

Només el PP i Vox voten en contra de prohibir l’acomiadament pel coronavirus i de la hibernació de sectors no essencials

El Partit Popular i Vox han estat les úniques formacions polítiques majoritàries que s’han posicionat en contra dels reials decrets que avalaven la prohibició dels acomiadaments per causes objectives relacionats pel coronavirus i el permís retribuït recuperable, amb l’objectiu d’hibernar al sector productiu no essencial i limitar la mobilitat per a lluitar contra la pandèmia.

A pesar que s’ha trobat amb dures crítiques per la imprevisió pel reial decret que va regular la hibernació dels sectors no essencials, una mesura que precisament acabava en el dia d’avui, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha aconseguit que s’aprovi també al costat del reial decret amb el qual es limitava l’acomiadament per causes objectives, Ara bé, totes dues mesures es tramitaran com a projectes de llei perquè les forces polítiques pugui proposar canvis i modificacions.

Document: Nota de Premsa