El Homrani assegura que posar Salut davant la gestió dels geriàtrics ha estat “una bona decisió“. El Homrani assegura que si es va deixar que les famílies acollissin els avis perquè es van prometre 2 milions de tests. Assegura també que Afers Socials i Treball no estava preparat per a aquesta situació i la resta de departaments tampoc. Chakir el Homrani ha assegurat que els serveis socials hauran de ser un veritable pilar de l’estat de benestar. 

El conseller El Homrani compareix a la Comissió de Treball, Afers Socials i Families. Aquest ha sigut l’ordre del dia. Ha començat indicant que la decisió de posar Salut davant la gestió dels geriàtrics “ha estat una bona decisió” ha assegurat el conseller. El conseller ha dit que s’han de prendre decisions i que es continuaran prenent perquè l’important és garantir que residents i ciutadans rebin la millor atenció possible i ha recordat que les persones que són a les residències són “les més vulnerables“.

Fins ara el màxim responsable de les residències era el conseller Chakir el Homrani. Però ahir el Govern va posar Salut al capdavant de la gestió dels geriàtrics. El cas és que la gestió del departament d’Afers Socials davant els brots a les residències de gent gran ha acumulat algunes crítiques les últimes setmanes tant del sector de les residències com des de dins del mateix Govern. El conseller ha assegurat durant la compareixença que “Afers Socials i Treball no estàvem preparats per a aquesta situació i la resta de departaments tampoc“.

Després de les crítiques per la gestió de les residències, el conseller ha assegurat, en la seva compareixença al Parlament, que “ens hi hem deixat la pell“. El conseller ha explicat que és “clau” treballar conjuntament totes les administracions. “Ens toca i ens tocarà reforçar l’estat de benestar, els serveis socials hauran de ser el veritable pilar de l’estat de benestar“. I ha insistit que caldrà reforçar els serveis socials que sovint són “infravalorats” i “invisibilitzats“.

El conseller El Homrani carrega contra Sánchez: “Fer una central de compres conjunta per a tot l’Estat va ser un error i ens va fer perdre deu dies essencials”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, responsable de les residències, ha llançat pilotes fora pel que fa a les crítiques sobre la falta de material: “Fer una central de compres conjunta per a tot l’Estat va ser un error i ens va fer perdre deu dies essencials“, ha etzibat. El conseller ha explicat que, tot i així, el seu departament va decidir fer compres des de Catalunya: “Vaig enviar cartes a Madrid per explicar que ens hi posàvem perquè no teníem equips de protecció“. Fins ara, ha detallat, el departament ha invertit 7,6 milions d’euros en equips de protecció.

El conseller ha assegurat que si en un primer moment es va deixar que alguns avis abandonessin les residències per anar a casa de les famílies va ser perquè es van prometre dos milions de tests que no van arribar mai. En el moment que no es van tenir aquests tests, es va prendre una nova decisió que va ser que aquests avis estiguessin, encara que no tinguessin cap símptoma, 14 dies aïllats.

El Homrani: “El pitjor ha estat la estigmatització del personal dels serveis socials”

El pitjor és l’estigmatització del personal dels serveis socials” ha dit el conseller. El Homrani ha recordat que des del seu departament s’ha garantit el 100% del cobrament dels serveis socials i que cada dia es fa “un autèntic exercici de cirurgia” i de “rastreig” per donar servei a tot el territori que té una “gran capil·laritat“: “Estan activitats tots els serveis socials” ha dit.

El Homrani: “Vam perdre una setmana amb els EPI’s i era un tema clau

El conseller, en la seva compareixença davant el Parlament, ha insistit en què es va anar tard en la compra dels equips de protecció: “Vam perdre una setmana amb els EPI’s i era un tema clau“. El Homrani ja ha explicat vàries vegades que si es va perdre aquest temps va ser perquè es va confiar que el material arribaria des del govern de Madrid però no va ser així i es va haver de comprar des de la Generalitat. I, en aquest sentit, ha agraït l’ajuda dels catalans d’origen xinès. “Hem comprat material, ens ha arribat i no era defectuós i en continuarem comprant” ha dit.

El Homrani assegura que no és just que Madrid hagi tret 215 milions d’euros del fons per a polítiques d’ocupació

El conseller, en la seva compareixença davant el Parlament, ha tornat a criticar la decisió del govern espanyol de retallar en 215 milions d’euros el fons que rep la Generalitat per a polítiques actives d’ocupació; “No hi estem d’acord i no és de justícia” ha dit. El Homrani també ha dit que el pagament de prestacions no hauria de ser mensual sinó setmanal davant la crisi actual perquè és una situació inèdit que, en tres setmanes, més de dos milions de persones hagin passat a estar en situació d’atur.

L’oposició retreu a El Homrani que els equips de protecció no han arribat a totes les residències

Durant la seva compareixença al Parlament, el conseller, Chakir El Homrani, ha rebut les crítiques de l’oposició perquè el material de protecció encara no ha arribat a totes les residències. A més, en alguns casos, les residències han hagut de pagar aquest material de la pròpia butxaca. S’ha criticat la manca de previsió perquè s’ha arribat tard i s’ha reivindicat un canvi de model pel què fa a les residències. Chakir El Homrani era fins dimecres el màxim responsable de les residències. Però ahir el Govern va posar Salut al capdavant de la gestió dels geriàtrics. Aquest canvi també ha estat destacat per l’oposició.

El Homrani admet que no hi a equips de protecció per totes les residències

El conseller, responent a les preguntes de l’oposició en la seva compareixença al Parlament, ha admès que no hi ha equips de protecció per a totes les residències i que s’han prioritzat aquelles que tenen casos de covid-19. “Ara és el moment de sumar amb tot el teixit residencial” ha dit. El Homrani ha dit també que quan acabi la crisi s’haurà de revisar el model actual de residències. Actualment n’hi ha 1.073 a tot Catalunya. “Hem de ser conscients que s’ha d’obrir aquest debat però no ara mateix, en una situació d’emergència“.

El Homrani explica per què han pres la decisió de que les famílies que vulguin puguin emportar-se els avis a casa sense haver tingut un test negatiu

El conseller d’Afers Socials i Família, responent a les preguntes de l’oposició en la seva compareixença al Parlament, ha parlat sobre la mesura de que les famílies que vulguin puguin emportar-se els avis de les residències a casa sense haver-los fet el test ni a ells ni a les famílies. “És una decisió que es pren amb l’Agència de Salut Pública del departament de Salut i que tindrà poc impacte, però creiem que era necessària pel neguit que provocava a les famílies“, ha indicat. Sobre l’obligació de les residències de donar les dades a la conselleria, ha dit que és “una obligació” perquè necessiten “aquestes dades“.

El Homrani: “No és normal que l’Estat i Europa rescatessin els bancs i ara no rescatin els ciutadans. No pot ser que els ciutadans siguin els últims

El conseller, responent a la pregunta d’En Comú Podem, ha parlat sobre la renta bàsica de confinament: “No és normal que l’Estat i Europa rescatessin els bancs i ara no rescatin els ciutadans. No pot ser que els ciutadans siguin els últims“, ha indicat, recordant el que va passar el 2008.

El Homrani diu que el recompte de les dades de defuncions a les residències és “complicat

El conseller de Treball, Afers Socials i Família, durant la compareixença al Parlament, ha dit en resposta al diputat socialista que el recompte de les dades de defuncions a les residències és “complicat“. “Has d’acceptar tota la informació que se’t dona, i és complicada“, ha dit, abans d’explicar que les dades que ha donat Afers Socials i les de Salut no es poden sumar, ja que algunes residències han sumat les dades de les persones que han mort en hospitals després de ser derivades. A més, també ha apuntat que algunes defuncions no es poden sumar perquè la persona no havia passat el test abans de morir.

El Homrani diu que les residències de discapacitats són una de les seves “preocupacions” perquè aquests centres “no tenen personal mèdic ni infermers ni infermeres

El conseller El Homrani ha parlat en la seva compareixença al Parlament sobre com estan gestionant les residències de discapacitats. “És una de les nostres preocupacions, perquè aquestes llars residències no tenen ni personal mèdic ni infermers ni infermeres“, ha dit. Sobre això, ha dit que s’han fet trasllats a Barcelona, a Terrassa, a Sabadell, a Cerdanyola, a Vic… “Hi ha una complicació afegida quan la persona és discapacitada perquè el covid-19 afecta més“, ha comentat.

El Homrani: “Cal flexibilitzar criteris i assegurar els drets de ciutadans que viuen amb nosaltres més enllà de la seva situació administrativa

El conseller, en la seva compareixença parlamentària, ha indicat que cal “flexibilitzar criteris” i “assegurar drets de ciutadans que són catalans i que viuen amb nosaltres més enllà de la seva situació administrativa“. “No pot ser que seguim amb els requisits de tres anys de residència“, ha dit El Homrani. “Hi ha la possibilitat de passar de permís de residència a permís de treball, però en un àmbit molt concret d’edat. Pensem que s’ha de ser més valent“, ha dit el conseller sobre les mesures preses pel govern central.

El Homrani: “Si vostè em pregunta quan el Govern tindrà 7,5 milions de tests, no li puc contestar

En la seva compareixença al Parlament, el conseller de Treball, Afers Socials i Família ha indicat que estan “facilitant el màxim d’EPIs possibles i continuem treballant“. Sobre els tests, ha dit que “s’ha vist el canvi en els últims dies i seguirem treballant“. “Si vostè em pregunta quan el Govern tindrà 7,5 milions de tests, no li puc contestar“, li ha dit a la diputada de Ciutadans.

El Homrani diu que treballen “perquè els drets en matèria de protecció de riscos es compleixin

El conseller de Treball, Afers Socials i Família ha dit, en resposta a una pregunta de Ciutadans, que “el que no es pot pretendre és que la Generalitat sigui responsable de totes les EPIs de les empreses privades. Estem treballant perquè els drets en matèria de protecció de riscos es compleixin“, ha indicat El Homrani.

Compareixença sencera a la Comissió aquest enllaç: https://www.parlament.cat/ext/f?p=700:DETALL_VIDEO:0:::15:P15_ID_VIDEO,P15_ID_AGRUPACIO:12774311,17489