Sanitat assegura que en les últimes 24 hores s’ha produït “el major ascens del nombre de casos recuperats”, que ja són el 32% del total d’infectats. Ha anunciat que “probablement” la setmana que ve començarà a realitzar els test massius per a conèixer la població que ja ha passat la malaltia. Per altra banda, Sanitat deixa de sumar les xifres d’hospitalitzats i ingressos en UCI després de reconèixer que no totes les comunitats donen el mateix tipus de dada. La Policia i Guàrdia Civil exigeixen que no hi hagi desplaçaments per la Setmana Santa i comuniquen que en les últimes 24 hores han detingut a 106 persones per saltar-se les mesures del confinament. En la seva reaparició, Fernando Simón adverteix que quan es relaxi el confinament començarà “la part més difícil” en haver de mantenir “mesures de distanciament

El Ministeri de Sanitat ha assegurat aquest dimecres que en les últimes 24 hores s’ha produït “el major ascens del nombre de casos de coronavirus recuperats“. En roda de premsa, María José Sierra, cap de l’Àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha explicat que el número de curats, que ascendeixen a 43.208, suposa ja el 32% del total.

Sierra també ha assenyalat que l’increment diari de casos és “similar” al del dia anterior i es consolida en un 4%, mentre el nombre de casos hospitalitzats és inferior i l’ascens se situa en el 3%.

El Ministeri de Sanitat té previst iniciar “probablement” la setmana que ve la realització massiva de tests –uns 60.000 en total, en la primera fase– per a conèixer la “seroprevalencia” del coronavirus i saber el percentatge de la població que ha passat la malaltia.

María José Sierra, cap d’Àrea del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes, ha explicat que “s’està finalitzant la logística” d’un estudi que ha considerat com “molt important” per a “anar veient quin percentatge ha passat ja la malaltia“.

El Ministeri de Sanitat ha deixat de sumar la xifra total de persones amb coronavirus que ha requerit hospitalització o ingrés en Unitats de Vigilància intensiva en el seu balanç diari. El butlletí que comptabilitza el número de contagiats, morts i recuperats continua donant la dada d’ingressos per cada comunitat autònoma, però la taula ja no inclou la suma total. Aquesta xifra era inexacta perquè no tots els territoris donen el mateix tipus de dada: la majoria notifiquen l’acumulat de casos que han requerit hospitalització o UCI des de l’inici de la pandèmia, però alguns publiquen el nombre de persones que avui dia està ingressat.

Castella-la Manxa, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana són les tres comunitats autònomes que fan això últim en el cas de la dada d’hospitalitzats. Aquestes, al costat de Galícia i Castella i Lleó, són les que donen la xifra de persones ingressades en UCI en aquest moment. La resta publiquen els acumulats. Per això, Sanitat aclareix ara en el seu butlletí que “no es pot realitzar el sumari de totes les persones que han requerit hospitalització o ingrés en UCI a Espanya” des de l’inici de l’emergència sanitària.

La Policia i Guàrdia Civil exigeixen que no hi hagi desplaçaments per la Setmana Santa

Els portaveus de la Policia i la Guàrdia Civil del grup de tècnics del Govern que coordinen la lluita contra el coronavirus han tornat a demanar aquest dimecres que no es produeixin desplaçaments “a segones residències” o a altres llocs aprofitant les festivitats de la Setmana Santa, i han recordat que les mesures adoptades amb motiu de l’estat d’alarma exigeix el confinament de la ciutadania en els seus domicilis.

Així mateix, els representants de tots dos cossos José García Molina i José Manuel Santiago Marín, han anunciat que en les últimes 24 hores s’han realitzat en total 106 detencions a ciutadans bé per saltar-se les mesures de confinament o bé per desobeir a les autoritats.

García Molina, comissari de la Policia Nacional, ha explicat el cas d’un individu d’Elx que “ha estat sancionat 32 vegades, fins que ahir va ser detingut i lloc a disposició judicial“. Ha alertat, a més, de la “recent creació d’un grup de Whatsapp amb consignes per a agredir a policies“. Aquest grup, format per 100 persones, la majoria d’Algesires, ha estat desarticulat i els seus integrants han estat denunciats.

Fernando Simón adverteix que quan es relaxi el confinament començarà “la part més difícil

El director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat aquest dimecres que s’està finalitzant “la fase dura de confinament total“. Des del seu domicili, on es manté en quarantena després d’haver donat positiu per coronavirus, Simón ha assenyalat, no obstant això, que l’actual és “la fase fàcil” ja que l’única cosa que cal fer “és quedar-se a casa“.

Per això Simón ha aventurat que la pròxima fase de certa obertura “serà la part més difícil“, en considerar que “serà més complicat que la gent mantingui la tensió i les mesures de distanciament adequat“. El responsable sanitari ha llançat una advertència davant aquesta previsible relaxació del confinament del qual no ha donat data: “Haurem de ser molt més conscients i actuar en conseqüència“.

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, actualitza les xifres d’Espanya: el nombre de morts per coronavirus en 24 hores torna a pujar fins als 757 morts. Els casos confirmats són 146.690, les víctimes mortals sumen 14.555 i més de 48.000 pacients han rebut l’alta. “Al voltant el 32% ha estat donat d’alta, ha estat el major ascens en recuperats aquesta setmana”.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Mantenim 7.000 efectius en 200 localitats en tasques de desinfecció, suport a la mobilitat i proporcionar seguretat. S’han desinfectat gairebé 3.000 residències d’ancians fins avui. Avui s’està efectuant el trasllat de pantalles facials de protecció en tota la Comunitat de Madrid”. Villarroya parla del vol sortit de Saragossa el dissabte i que va aterrar en Shanghái el diumenge per a portar 14 tones de material sanitari. “L’avió, després d’un vol de retorn amb dues escales, va arribar a Torrejón el dilluns“. “En aquesta lluita contra la Covid-19, hi ha molts herois anònims. No puc citar-los a tots, però exprés la meva admiració a tots aquells que ens quedem a casa per a evitar l’expansió de la malaltia”.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “Ens hem trobat casos de tota mena amb milers d’excuses, com a Elx, on un home ha estat sancionat fins a 32 vegades. Ahir va ser detingut”. La Policia Nacional ha descobert un grup de WhatsApp per a organitzar desordres públics i atemptar contra els agents. La majoria dels integrants del grup es trobaven a Algesires. “En les últimes 24 hores, van ser detingudes 91 persones (1.540 en total) i les actes tramitades van ser 4.900 (un increment del 4,7% respecte al dia anterior“. “La nostra labor traspassa les fronteres espanyoles. No cessen les labors de repatriació d’espanyols a l’estranger, amb operacions a Ucraïna i a Itàlia”. Molina repassa les últimes faules detectades. “Per molt divertides que puguin semblen les fake news, poden generar alarma social“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Ahir, 38.000 guàrdies civils han tornat a prestar servei en tot el territori nacional. S’han identificat 153.000 persones, s’han tramitat 6.000 denúncies i s’ha detingut a 25 persones”. “En condicions normals, avui estaríem a les portes d’una Operació Sortida, però no hem de traslladar-nos a segones residències. Els vull recordar que la Guàrdia Civil serà contundent en els controls“. “Avui vull parlar-los de la labor que realitzem en la desaparició de persones majors, que no són conscients de la limitació de moviments. És fonamental actuar amb promptitud i alertar a la Guàrdia Civil”. Santiago prevé també de les ciberestafas. “Per als quals vestim aquest uniforme, l’exemple de les persones que sofreixen aquesta malaltia constitueix el millor estímul per a nosaltres per a seguir amb el nostre treball”.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Les xifres de mobilitat s’han mostrat en la línia dels dies anteriors. En Rodalia i Rodalies, la mobilitat va ser inferior al 10% a Madrid i al 7% a Barcelona. És important mantenir l’alerta i tractar d’evitar al màxim tots els viatges”. Ahir, en la línia Madrid-Toledo, va haver-hi tres usuaris en tot el dia enfront dels 1.400 d’un dia normal. “En transport aeri, Aena està ajustant la seva oferta. Els vols de serveis essencials estan garantits. Aquesta situació està portant a una panoràmica en els aeroports d’un aparcament d’avions, especialment a Barcelona i Madrid.” Així com en AVE, s’ha produït un lleuger augment (2%) en els desplaçaments aeris, però Rallo insisteix que la dada d’un dia no constitueix una tendència, però caldrà seguir vigilants.

Preguntes dels periodistes

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Estem vigilant les UCI amb dos tipus de dades, casos individuals i casos agregats. Estem recuperant les sèries històriques de casos. Cal homogeneïtzar dades i ajustar-los, en uns dies les dades de les UCI tornaran a estar comptabilitzats”. “Amb la informació individualitzada, podem veure l’evolució de cada cas. Cada dia es publicarà un informe amb una anàlisi més detallada. Hem sol·licitat dades específiques sobre morts en residències. Espero que en pocs dies puguem fer aquesta diferència“.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “Els dispositius de seguretat es mantenen permanentment des del començament de l’estat d’alarma. La gran majoria de la ciutadania surt el mínim imprescindible, però hi ha un grup de persones més resistents. Cada dia identifiquem unes 70.000 persones a Espanya i d’aquests controls deriven unes 5.000 denúncies. Hi ha un sector minoritari que no acaba de mentalitzar-se a ajudar-nos a acabar amb la pandèmia”.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “Estem reforçant els controls des del dilluns passat amb 120 punts de controls fixos, a més d’altres 10.000 diaris per a vigilar el compliment de les restriccions de moviment”.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “L’enquesta de seroprevalència començarà de seguida i en unes poques setmanes tindrem informació. Serà el primer estudi a mesurar quin percentatge de la població ja ha passat la malaltia i serà important per a decidir quan començar la desescalada”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, compareix per via telemàtica des del seu domicili, on es troba aïllat després de donar positiu per coronavirus. “Anem a poc a poc arribant als objectius, anem baixant, les UCI no han col·lapsat, els casos greus no han reduït tant com ens hagués agradat, però ens hem pogut fer càrrec d’ells. Estem acabant la fase dura de confinament total, però és també la fase fàcil, però progressivament haurem d’aixecar les mesures de precaució a poc a poc i serà la part més difícil, més complicat que la gent mantingui la tensió. Cal ser molt més conscients dels nostres actes per a evitar un repunt i que el sistema sanitari torni a estar sota pressió“.