La gestió de les residències de majors catalanes deixa de dependre de la conselleria d’Assumptes Socials per a passar a les mans del departament de Salut. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que demanarà formalment una extensió del “confinament total” al Govern espanyol. Els ERTO a Catalunya ja superen els 86.000 i afecten més de 635.000 treballadors. El trànsit de sortida i entrada de Barcelona augmenta una mitjana de 3’4%. Vergés assegura que aquesta setmana arribaran els tests ràpids a les residències. Budó afirma que tenen 170.000 tests però els falten els reactius per utilitzar-los

Aquest dimecres la Generalitat ha anunciat el canvi de titularitat de les residències catalanes que ha passat de Treball, Afers Socials i Families a Salut. També ha anunciat que ha nomenat a la fins a hora directora assistencial d’atenció primària, Yolanda Lejardi, per a gestionar també les residències. “Ara mateix ha de prevaler el criteri sanitari respecte als nostres majors, per això el departament de Salut liderarà l’atenció als centres assistencials“, ha valorat el conseller d’Assumptes Socials, Chakir El Homrani.

Segons el recompte del Govern, a Catalunya han mort 1.123 persones majors amb coronavirus que vivien en residències i altres 448 estan hospitalitzades. Els nous casos no deixen d’augmentar i més de la meitat de les 1.073 residències catalanes, que acullen a uns 64.000 majors, ja tenen algun cas de coronavirus.

La gestió de les residències havia posat en el focus al conseller El Homrani (ERC), que va ser qüestionat obertament pel president de la Generalitat, Quim Torra (JxCat). L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha reclamat de manera insistent que Salut assumís la gestió de les residències i els trasllats massius dels majors malalts a hotels o centres especials sociosanitaris.

Ara com ara el Govern no contempla els trasllats massius que proposa l’Ajuntament. Segons El Homrani, primer és necessari fer tests a residents i treballadors –alguns centres els han comprat directament davant la inacció del Govern–. A més, el conseller ha explicat que cal valorar adequadament els espais, perquè no tots poden acollir a residents en cadira de rodes, mobilitat reduïda o alzheimer. “Si l’espai és adequat, es faran els trasllats“, ha afegit.

Chakir El Homrani, conseller d’Afers Socials i Famílies, ha explicat que s’han fet 53 trasllats a Barcelona i avui mateix arribaran a fins a 80. “La qüestió no és només l’espai, sinó que aquest sigui adequat per a persones que tenen un alt grau de dependència”, ha insistit davant les demandes de l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, de “no perdre ni un dia més”. Colau exigeix al govern traslladar residents amb símptomes de covid-19 en espais facilitats per l’Ajuntament.

El Govern demana mantenir el confinament total com recomanen els experts i lamenta “el missatge d’incertesa” de l’Estat per desconèixer com farà el desconfinament

La consellera Budó ha recordat que des del Govern “estem treballant en un pla per fer un desconfinament amb garanties” per això es sol·licitarà al Govern espanyol una pròrroga de la situació de confinament total.

Demà acaba el termini marcat per l’Estat espanyol pel confinament total, la portaveu Budó ha denunciat “el missatge d’incertesa que ens arriba des de Madrid. Incertesa en què passarà a partir de la setmana vinent. Com serà aquest desconfinament. Si serà gradual o no. En quines condicions hauran d’anar a la feina els treballadors i treballadores. Quins sectors podran i quins no podran tornar a treballar”. Davant aquests dubtes sense resoldre, Merixell Budó ha insistit en la importància de “fer un bon desconfinament” perquè “un desconfinament mal planificat avui, pot ser preludi d’un segon confinament total. I això seria un desastre”. I ha assegurat que “malgrat que el nombre de casos nous va disminuint, el nombre de casos infecciosos encara és elevat. I, davant d’això, els epidemiòlegs ens demanen mantenir l’estat de confinament total i poder monitoritzar la situació per decidir quan es pot desconfinar”.

En aquesta línia i per tenir el màxim de garanties, la consellera de la Presidència ha recordat que des del Govern “estem treballant en un pla per fer un desconfinament de la millor manera i amb les millors garanties possibles, tant sanitàries com socials i econòmiques”. Per això, Budó ha anunciat que, en el marc del PROCICAT, es sol·licitarà al Govern espanyol una pròrroga de la situació de confinament total.

El conseller Buch ha advertit que “estem en risc d’adoptar decisions errònies” i això podria provocar que “tot aquest sacrifici no hagi servit per res”

Els ERTO a Catalunya ja superen els 86.000 i afecten més de 635.000 treballadors

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informa que fins ara s’han presentat a Catalunya 86.573 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afecten un total de 636.356 persones treballadores. Els ERTO per força major representen el 95,76% dels presentats, i afecten el 89,2% de les persones treballadores. Les xifres suposen un increment de gairebé 1.500 expedients i 10.600 treballadors en només 24 hores. El conseller El Homrani ha reiterat la seva “preocupació” perquè tothom pugui cobrar la nòmina de l’atur el 10 d’abril, la data de pagament habitual, davant del col·lapse del servei espanyol que ho ha de tramitar, el SEPE.

ERTO PER DEMARCACIONS

 • Barcelona: 62.723 exp. 498.472 persones afectades
 • Girona: 9.888 exp. 62.134 persones afectades
 • Lleida: 4.830 exp. 26.773 persones afectades
 • Tarragona: 7.023 exp. 40.215 persones afectades
 • Terres de l’Ebre. 2.084 exp. 8.379 persones afectades

CATALUNYA: 86.573 exp. 636.032 persones afectades

ERTO PER ACTIVITAT ECONÒMICA

 • Serveis: 71.439 exp. 460.055 persones afectades
 • Indústria: 6.772 exp. 118.106 persones afectades
 • Construcció: 6.726 exp. 40.474 persones afectades
 • Agricultura: 628 exp. 3.688 persones afectades
 • Sense Especificar: 1.008 exp. 13.709 persones afectades

 

DIVISIONS ECONÒMIQUES AMB MÉS ERTO

 • Serveis de Menjar i begudes: 18.267 exp. 105.164 persones afectades
 • Comerç detall exc. Vehicles motor: 11.735 exp. 51.500 persones afectades
 • Altres activitats de serveis personals: 6.596 exp. 17.876 persones afectades

 

COMARQUES AMB MÉS ERTO

 • Barcelonès: 28.226 exp. 215.719 persones afectades
 • Vallès Occidental: 9.200 exp. 80.813 persones afectades
 • Baix Llobregat: 8.079 exp. 87.089 persones afectades

El web de l’Observatori del Treball i Model Productiu es poden consultar la totalitat d’aquestes dades.

El trànsit de sortida i entrada de Barcelona augmenta una mitjana de 3’4%

El trànsit de sortida i entrada de l’àrea metropolitana de Barcelona ha augmentat un 2’5% i un 4’3% respectivament, un augment “no tant important que el d’ahir”, tal com ha advertit Michel Buch, conseller d’Interior, en roda de premsa. El conseller ha anunciat un nou dispositiu per controlar les carreteres on més ha pujat el trànsit i evitar que la gent vagi a les segones residències.

Vergés assegura que aquesta setmana arribaran els tests ràpids a les residències

Alba Vergés, consellera de Salut, ha explicat que estan arribant els tests ràpids serològics a l’Atenció Primària, i a través d’aquesta xarxa es faran els tests a les residències. S’ha designat com a responsable del nou Pla de Residències Yolanda Lejardi.

Budó afirma que tenen 170.000 tests però els falten els reactius per utilitzar-los

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat en roda de premsa que tenen 170.000 tests de detecció del covid-19 però que “tenen dificultats per trobar els reactius que són necessaris per fer-los”. Per això han endegat el programa Orfeu per recaptar aquests productes, primer en centres de recerca “propis”, després en universitats, i finalment en laboratoris de les empreses privades. “En sis set setmanes podríem tenir fins a 600.000 tests”, ha dit. D’altra banda, ha apuntat que tenen 180.000 tests serològics procedents del govern espanyol i més 25.000 comprats per la Generalitat.

En funcionament els serveis d’atenció a dones víctimes de violència masclista

Els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies continuen atenent totes les dones, infants i adolescents que ho necessiten també durant el període de confinament.

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) fan seguiment telefònic i per als casos urgents també atenció presencial de totes les dones usuàries. Des del 16 de març i fins el 5 d’abril, els SIE han atès telemàticament 2.088 dones, de les quals 119  han estat ateses per primera vegada. Pel que fa a l’atenció d’infants i adolescents, se’n han atès 275, dels quals 10 per primera vegada. El nombre d’atencions d’urgència que han requerit atenció posterior presencial s’eleva a 198 i les derivacions a altres serveis, com per exemple, serveis socials, serveis residencials, salut mental, infància s’ha donat en 103 ocasions.

A més els SIE, que ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació, també fan una tasca de detecció de la violència masclista en la situació de confinament. S’està trucant i mantenint el contacte amb les 200 dones usuàries que conviuen amb l’agressor, de les quals 134 tenen filles i fills; d’aquestes 200 dones, 37 tenen una valoració del risc alt.

Ajuts al tercer sector ambiental

El Govern, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha activat avui una nova línia d’ajuts, en forma de prestació econòmica directa, dotada de 600 mil euros per a les associacions i les fundacions del tercer sector ambiental afectades pel coronavirus. D’aquesta manera, “es vol assegurar la continuïtat de la seva activitat encaminada a la protecció i millora del medi ambient a Catalunya”, ha dit Budó.