Calviño aparca la negociació dels eurobons per a consensuar la resposta econòmica europea a curt termini. Les empreses han sol·licitat prestem per 2.747 milions d’euros de la línies d’avals que ofereix l’ICO

Calviño aparca la negociació dels eurobons per a consensuar la resposta econòmica europea a curt termini. La vicepresidenta econòmica es decanta per tancar aquest dijous un acord en l’Eurogrup amb mesures d’ajuda a través del finançament del BEI, el reaseguramiento de la desocupació i el MEDE i deixar la mutualización del deute per a la recuperació

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, ha declarat aquest dimecres que la possibilitat de mutualizar deute entre els països europeus per a lluitar contra el coronavirus queda fora de la negociació d’aquest dijous i es tractarà d’aconseguir “a mitjà termini”, amb el que no estarà entre les peticions d’Espanya en la negociació que continua aquest dijous per a consensuar mesures econòmiques per a lluitar contra la COVIF-19 a nivell europeu

Després d’una reunió de més de 16 hores les negociacions entre els països europeus per a consensuar les ajudes contra el coronavirus van fracassar sense que s’arribés a un acord i es reprendran dijous que ve.

La vicepresidenta econòmica ha explicat que l’objectiu d’Espanya en l’Eurogrup, la reunió dels ministres de finances europeus, és aconseguir que es tanqui el “paquet d’ajudes el més ambiciós possible” en tres línies: una xarxa de seguretat per a les empreses a través del Banc Europeu d’Inversions (BEI), que empleni les línies d’avals que estan posant en marxa cada país; una xarxa de seguretat per a les persones, mitjançant el reaseguramieno de la desocupació que completi els mecanismes de cada nació per a minimitzar impacte sobre l’ocupació; i una xarxa de seguretat per als Estats, amb l’instrument precautori del MEDE que permeti activar un major accés a la liquiditat.

Respecte als coronabonos, Calviño ha assenyalat que es continuarà treballant paral·lelament en les institucions europees per a aconseguir a mitjà termini que hi hagi un mecanisme de mutualización de deute a nivell europeu per a la recuperació una vegada que s’hagi solucionat la crisi sanitària i per a lluitar contra altres crisis en el futur, però com sol·licitaven Alemanya i França en la reunió d’aquest dimarts la vicepresidenta econòmica prefereix tancar com més aviat millor la consecució d’unes mesures que ajudin al Govern espanyol.

Els ciutadans no es mereixen i no entendrien que no hi hagi un acord. Estem en el mateix vaixell i hem de trobar una solució conjunta si volem reforçar els llaços que uneixen als països europeus i no sortir d’aquesta crisi més febles i més dividits“, ha insistit Calviño, davant les preguntes sobre la possibilitat que no s’arribi a un acord sobre la definició d’ajudes contra el coronavirus en la Unió.

Les empreses han sol·licitat prestem per 2.747 milions d’euros de la línies d’avals que ofereix l’ICO

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, ha explicat aquest dimecres que l’ICO ha rebut 31.000 sol·licituds d’avals pels préstecs que han sol·licitat empreses i autònoms per valor de 2.747 milions d’euros dins de la línia que va aprovar el Govern per a facilitar la liquiditat de les empreses davant el tancament provocat per la declaració de l’Estat d’Alarma per a frenar la pandèmia del coronavirus.

Calviño ha assenyalat que hi ha 86 entitats financeres que han signat l’acord per a poder concedir préstecs avalats per l’Estat. D’aquests 2.747 milions, la vicepresidenta ha especificat que 2.595 milions es corresponen a sol·licituds d’avals per al finançament d’autònoms i pimes.

Parlaments de la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, destaca que “l’objectiu és alentir i desacceleració de l’epidèmia“. No obstant això, adverteix: “Continuem estant en un moment dur“. El ministre ha comparegut aquest matí en el Congrés davant la comissió de Sanitat i Consum, “he tornat a oferir la mà tendida a la resta de les forces polítiques, ens enfrontem a la situació més excepcional” de la història recent d’Espanya. “Hem de tenir una unitat d’acció, el primer que he fet és reiterar aquest oferiment de mà tendida“. “He anunciat la posada en marxa a Espanya d’un estudi clínic a 4.000 sanitaris“. L’assaig, denominat, Èpics, s’assajarà en 13 Comunitats Autònomes, per a assajar diferents teràpies per a evitar els contagis entre els sanitaris. S’esperen resultats en quatre setmanes. En tercer lloc, anuncia que ha aterrat un avió amb 150 equips de ventilació mecànica, que havien estat adquirits per Castella-la Manxa, Navarra i Catalunya. El Govern ha realitzat labors per a desbloquejar el seu lliurament.

Salvador Illa, destaca el compliment de les mitjanes per part dels espanyols “és exemplar“. “Ens enfrontem a una emergència sanitària desconeguda“. “L’equip de sanitat està treballant per a conèixer millor el virus, però encara hi ha aspectes desconeguts. Estem en una etapa dura en la qual cal complir les restriccions“.

La vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, presa la paraula per a explicar el desenvolupament de l’Eurogrup, que es va celebrar de quatre de la tarda d’ahir fins a les vuit del matí i continuarà demà. “Estem encara tractant d’aconseguir un consens sobre les ajudes“. “Espanya defensa una resposta contundent, clara” davant aquesta crisi que transcendeix davanteres, afecta a tots els països amb efectes econòmics i socials diferents, per als quals “cal tenir mecanismes“. “Europa es juga molt en aquesta crisi“. “És una oportunitat per a enfortir el projecte europeu, primer aprofitant els mecanismes que hi ha i establint nous instruments per a respondre a un repte d’aquesta magnitud“. “Continuem treballant per a aconseguir un paquet de mesures [en l’àmbit europeu] el més ampli possible“, que sigui una xarxa de seguretat per a les empreses (que ha de complementar les mesures econòmiques de cada país), una xarxa de seguretat per a les persones (mitjançant un instrument comunitari de reassegurança de desocupació) i una xarxa de seguretat per als Estats.

Nadia Calviño, assenyala que les mesures que s’estan tractant en la Comissió Europea són “mesures necessàries però no suficients“. La ministra assenyala que Espanya reclama un mecanisme per a l’emissió conjunta de deute públic, “no és acceptable que cada país hagi de fer front només als costos d’emergència“, així com treballar en el mitjà termini en un pla de recuperació. “És urgent un acord sobre aquests assumptes i esperem poder aconseguir-lo demà en el si de l’Eurogrup perquè els ciutadans no entendrien que no es prenguessin mesures“.

D’altra banda, explica que a Espanya des del dilluns està en marxa la línia de crèdit destinada a facilitar la liquiditat d’autònoms, pimes i empreses a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). La ministra assenyala que ja hi ha 86 entitats que han subscrit acords per a concedir aquests avals i han rebut 31.000 sol·licituds d’avals per valor de 2.747 milions d’euros, la majoria (per valor d’uns 2.500 milions) per a finançament d’autònoms i pimes. “Estarem vigilants perquè les ajudes arribin a qui han d’arribar, sobretot als petits empresaris i als autònoms“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, “el Govern sempre ha tingut una sensibilitat especial per a les residències de majors”. El ministre assenyala que han sol·licitat una sèrie d’informació a les Comunitats Autònomes, que esperen rebre al llarg d’avui “rebrem la informació, l’analitzarem i la donarem a conèixer“. En referència al còmput de les persones mortes, assegura que Espanya té un dels criteris estrictes.

Salvador Illa, “aquesta és una crisi dinàmica hi ha molts elements desconeguts i no estem en condicions de dir què farem el 26 d’abril.” Si demà és aprovada la pròrroga del confinament en el Congrés ha assegurat que es remenen diversos escenaris, que no ha detallat. “El Govern ha de proveir escenaris futurs. Tant de bo sigui el 26 d’abril, no ho sabem, però quan això ocorri el Govern ha d’estar preparat“.

La vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, a la pregunta de si la falta de solidaritat de la UE pot abonar les tesis més euroescèptiques a Espanya, respon que “és imprescindible prendre decisions i respondre des del pla comunitari. Això no vol dir que no hàgim de ser exigents a buscar i reclamar aquesta resposta europea, això és el que ha fet el Govern des del primer dia, i haig de dir que ja està donant els seus fruits aquesta actitud“. En aquest sentit, assenyala que està sobre la taula, a proposta d’Espanya, un projecte de reglament per a una assegurança europea de desocupació.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre l’ús generalitzat de màscares, assenyala que estan avaluant les recomanacions del Centre Europeu de Control de Malalties i l’ús que estan fent altres països de la màscara. “Ho estan analitzant els nostres experts i encara no s’ha pres una decisió sobre aquest tema. Quan la prenguem es donarà a conèixer“.

La vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, sobre si la reactivació de la producció no essencial prevista per al dilluns serà en bloc o per sectors i si el Govern pot garantir la seva seguretat: “Tornarem a la situació prèvia de la reducció dels sectors no essencials” que es va activar mitjançant la creació d’aquest permís remunerat. “Els agents socials i les empreses tenen un paper fonamental per a garantir la seguretat dels treballadors“. La ministra assenyala que s’han fet guies amb suport del ministeri per als representants de les empreses.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, preguntat sobre mesures que han adoptat altres països com permetre als nens sortir a passejar, assegura que s’estan avaluant accions com aquesta, però no s’ha pres una decisió. “Actuarem amb moltíssima cautela en aquest i altres terrenys en els pròxims dies“.

La vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, preguntada sobre l’actitud del Govern alemany, el ministre d’Hisenda alemany “està tenint una posició tremendament constructiva” en els debats de l’Eurogrup. “Alemanya sap que aquesta és una crisi excepcional i hi ha quedar una resposta excepcional“. Calviño subratlla que cal trobar respostes que no agreugin la situació d’alguns països. “Hem de buscar mecanismes que ens permeti aquesta recuperació econòmica en el conjunt de la Unió”. Calviño assegura que el ministre d’Hisenda alemany ha donat suport al projecte de l’assegurança europea de desocupació.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre si el lleuger repunt en el nombre de casos és una preocupació, explica que la setmana va començar amb un 3% i avui estem en 4%, la qual cosa indica que “estem en una tendència clara“, diu el ministre, dins de l’objectiu d’aquesta setmana que és l’alentiment. “Estem en la fase d’haver aconseguit el pic, però hem de doblegar la corba“. Explica que analitzen la tendència de setmana en setmana, però les oscil·lacions en la mateixa setmana no és motiu de preocupació.