Segons el ministre Ábalos, el 26 d’abril és la data de venciment, però això no implica la volta a la normalitat, segons ha dit en roda de premsa. A més rebutja una baixada d’impostos quan fa falta més despesa pública: “és un debat fals i molt inadequat“
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha explicat aquest dimecres que el pròxim 26 d’abril és la data en la qual acaba l’estat d’alarma actualment en vigor. “Això no vol dir per a aquesta data la normalitat serà la que volguéssim, no ho sabem. Hi ha una data de venciment, però això no implica la volta a la normalitat”, ha dit en roda de premsa en Moncloa.
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat unes hores abans que els tècnics del Govern preparen la “desescalada” per a quan conclogui l’estat d’alarma a partir del 26 d’abril (el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va confirmar que hi hauria una altra pròrroga al final d’aquesta última) i dissenyen “la forma en la qual els ciutadans podran anar progressivament i de forma ordenada recuperant la seva vida normal, recuperant l’ocupació dels carrers i les places de forma molt controlada perquè no hi hagi pics inesperats de tornada als contagis“.
Preguntat per les paraules de la seva companya de gabinet, Ábalos ha afirmat que abans d’aquesta data (el 26 d’abril) ja comptarà el Govern amb dades sanitàries que indicaran “si és possible o no” tornar a la normalitat i quin “procés de desescalament” s’aplica en matèries també com l’activitat econòmica i el transport.
Quant a la volta a l’activitat de determinats sectors a partir del dilluns posterior a la Setmana Santa, Ábalos ha recordat que les empreses hauran de fer plans de prevenció per a aquesta nova fase, que suposa una volta a la situació anterior al tancament total d’activitats no essencials. El ministre ha explicat que en funció de la informació sanitària dels experts es prendran mesures per a un horitzó de normalització, sempre evitant caure en situacions sanitàries ja superades, en un procés gradual.
Ábalos rebutja una baixada d’impostos quan fa falta més despesa pública: “és un debat fals i molt inadequat“
El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha rebutjat una possible baixada d’impostos com la que reclama el PP precisament en un moment en el qual la despesa pública ha hagut d’elevar-se substancialment per la crisi del coronavirus. “No acabo d’entendre com es pot demanar més despesa amb menys ingressos sense que un s’immuti”. “És un debat fals i a més molt inadequat de moment en què estem demanant una gran aportació de l’empara de l’Estat i al mateix temps negar-li recursos per a això, és un contrasentit“, ha afegit, a preguntes sobre aquestes propostes en l’habitual roda de premsa en Moncloa.
Ábalos ha recordat que el propi Partit Popular va elevar els impostos des que va arribar al Govern en 2011 a causa de la crisi econòmica que havia d’afrontar. “En aquests moments la veritat també importa”, ha subratllat.
A més, ha recordat que recentment l’expresident del Govern Marià Rajoy “en un exercici de sinceritat” va reconèixer que “les coses a vegades es diuen i no es fan” i va recordar que encara que ell havia demanat baixar els impostos va haver de pujar-los. “No vull utilitzar-ho més que com a reconeixement, però és que aquesta és la veritat. I jo crec que en aquests moments la veritat també importa i sobretot quan s’exigeix la veritat, perquè parlem amb veritat”, ha resolt Ábalos.
Roda de premsa telemàtica del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto
El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos: “Renfe està adaptant trens per a traslladar malalts de coronavirus d’unes comunitats a unes altres si arribés a ser necessari“. En cada tren entrarien 24 pacients i són híbrids, la qual cosa permet que circulin per tota la xarxa de ferrocarril espanyola.
José Luis Ábalos, explica les dades d’aquesta setmana: 83% menys de viatges per carretera, un 30% menys que l’anterior setmana; els d’autobús interurbà s’han reduït en un 40%; i ferrocarril, un 98%. “Som un dels països més disciplinats del món havent reduït a la mínima expressió els nostres desplaçaments“, assegura el ministre. Explica que s’estan lliurant màscares a transportistes, taxistes i altres treballadors com els empleats de Correus. “Pràcticament tots els sectors econòmics estan veient caigudes d’activitat molt pronunciades“. Addicionalment a les mesures transversals s’implementaran mesures específiques per al transport. Per exemple, Adif ha suspès el lloguer dels locals situats en les estacions.
Ábalos defensa la transparència del govern espanyol
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha defensat la transparència del govern espanyol: “Estem en contacti permanent amb els comunitats autònomes per subministrar dades. Fem una videoconferència amb els president autonòmics cada cap de setmana i dues rodes de premsa diàries. Som els primers interessats en la transparència i la gestió dels dades, que és un deure democràtic“, ha exposat.
“Hem sol·licitat una videoconferència amb els ministres de transports de la Unió Europea“. Entre els objectius està unificar les normes entre uns països i uns altres per a facilitar el treball dels transportistes.
José Luis Ábalos, apel·la de nou a la necessitat de crear un gran pacte d’Estat en acabar la crisi sanitària. “Seria una manera d’expressar la nostra gratitud a les generacions que van fer possible la transició“. “Toca lluitar units, ara més que mai. No és en benefici del Govern o d’un partit polític. És en benefici del país“.
“No podem tirar per la borda el que hem avançat en aquests últims dies. Som conscients de la importància de començar a recuperar l’activitat productiva però també és fonamental mantenir els protocols sanitaris implementats en els centres productius perquè siguin segurs. La salut continua sent la major preocupació per a tots“.
La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto: “Vull traslladar l’exemplaritat de les empreses i les seves plantilles“. “Des del Ministeri d’Indústria continuem impulsant la fabricació del material sanitari“. La ministra agraeix les iniciatives que s’estan desenvolupant per tota Espanya. “Estem coordinant projectes per a multiplicar la producció nacional de respiradors, màscares, EPI i altres productes sanitaris“.
Reyes Maroto agraeix la labor dels treballadors de la cadena de consum. La ministra parla de la campanya Planifica les teves compres per a tenir en compte les pautes de compra, els dies festius i les hores de major afluència, entre altres aspectes.
La ministra d’Indústria defensa reactivar primer el turisme interior
La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, defensa que, un cop se surti de la crisi pel coronavirus, es reactivi primer el turisme interior, dins d’Espanya. “Serà el primer en recuperar-se“, ha afirmat.
La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto: “El dilluns hi haurà certa normalitat en les plantes productives“. “La volta al treball serà molt normal en la qual cada sector econòmic adaptarà els protocols de sanitat i seguretat“, explica la ministra.
Ábalos diu que demanarà informació de les comunitats autònomes sobres les residències d’avis
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha explicat que intentaran recopilar tota la informació sobre residències d’avis per tenir totes les dades precises. “El govern demanarà la depuració d’aquestes dades“, ha dit Ábalos en roda de premsa. D’altra banda, ha explicat que en funció de la situació sanitària prendran les mesures adients per a la fase de desescalada. “Estem desenvolupant un diàleg social amb experts“, ha dit.
“Si alguna cosa hem pogut aprendre de la crisi econòmica és que la deslocalització d’indústries essencials ha estat un problema per la falta de proveïment“. “Hem de tenir una major presència d’indústria al nostre país“. La ministra parla també de crear una reserva estratègica.
Reyes Maroto, explica que hi ha hagut avanços amb la UE. “Hem aconseguit que es defineixin plans europeus de reconstrucció i també estem treballant en el marc de la indústria perquè aquesta relocalització d’indústria es produeixi amb el paraigua de la UE“.
Maroto insisteix en continuar negociant un acord amb els països de la UE davant del desacord d’aquesta matinada: “No és un fracàs, hem de seguir treballant“
La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha insistit en continuar negociant un acord amb els països de la Unió Europea per sortir de la crisi sanitària. “Ningú entendria que quan hem d’abordar una crisi, no trobem un lloc on posar-nos d’acord“, ha afirmat Maroto en roda de premsa després del desacord d’aquesta matinada en la reunió de l’Eurogrup. “Jo no parlaria de fracàs, hem de seguir treballant“, ha afegit, després d’insistir en un gran Pla Marshall com havia proposat el president espanyol, Pedro Sánchez.
El ministre José Luis Ábalos: “La data de venciment de l’estat d’alarma (26 d’abril) no implica la volta a la normalitat“, diu el ministre. Ábalos explica que tot depèn de l’evolució sanitària del país. La ministra Maroto explica que en el turisme també es treballa en diferents escenaris per a tenir totes les mesures preparades en funció de l’evolució de la crisi sanitària. La ministra explica que primer es desenvoluparà el turisme nacional.
Maroto diu que treballen per crear una reserva estratègica de productes, com llaura els sanitaris
La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha explicat que el govern espanyol està treballant per crear una reserva estratègica de productes, com llaura de productes sanitaris, per fer front a crisi com la del coronavirus. “Estem en contacti amb empreses per fer inversions“, ha explicat Maroto. “Tindrem temps en l’horitzó per tenir demanda d’aquests productes“, ha afegit.
Ábalos demana al PP que “recapaciti” i es sumi a uns nous Pactis de la Moncloa
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha demanat al PP que “recapaciti” i es sumi a uns nous Pactis de la Moncloa per sortir de la crisi del coronavirus. “Si abans dels eleccions era possible, perquè llaura, amb la situació tan crítica com l’actual, no és pot fer un pacti d’estat?“, ha preguntat Ábalos. Així, ha dit que no és “el moment de l’oportunitat política per més que algú pensi que és una oportunitat per una estratègia prèvia“. “No podem entendre aquesta actitud”, ha afegit.
El ministre José Luis Ábalos sobre els pactes d’Estat: “No ens desanima aquesta resposta del PP perquè creiem que hem d’apel·lar a la coherència del senyor Casat, a la seva capacitat de lideratge i el seu patriotisme. No s’entén que un partit que va oferir abans de les eleccions cinc pactes d’Estat en una situació com aquesta no pugui intentar un gran pacte d’Estat“. El ministre li demana al líder popular que “recapaciti“.
El govern espanyol no abordarà la implantació d’una renda mínima en el proper consell de ministres
El govern espanyol no abordarà la implantació d’una renda mínima en el proper consell de ministres, segons han confirmat els ministres de Transport, José Luis Ábalos, i també l’Indústria, Reyes Maroto, en roda de premsa. De tota manera, Ábalos ha explicat que considerin aquesta prestació “necessària davant la situació actual“. A més, Ábalos també ha criticat la postura del PP de rebutjar una licitada d’impostos: “No sé com és pot demanar més despeses i menys ingressos“.
“La renda mínima està dins del nostre programa de Govern, s’està treballant però requereix d’una anàlisi rigorosa“. La ministra explica que aquesta mesura requereix una coordinació amb les comunitats, ja que algunes d’elles ja tenen rendes mínimes. Sobre els impostos: “Plantejar-se ara una baixada d’impostos ens portaria a pensar com pagarem els compromisos pressupostaris que hem assumit per a desplegar aquesta xarxa de seguretat social“.
Maroto no descarta regular el preu dels mascaretes: “Si s’ha de regular el preu ho farem com hem fet amb altres serveis essencials“,
La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha explicat que treballen per ampliar la producció nacional de mascaretes i ha assegurat que també estan fent un seguiment dels preus d’aquest producte per evitar que pugin de manera desorbitada. En aquest sentit, ha dit que “en la mesura que sigui necessari, és prendrà una mesura en el mateix sentit que és va fer amb el servei dels funeràries” i fixar un topall perquè no pugin. “No estem en el moment de prendre aquesta mesura. Però si s’ha de regular el preu ho farem com hem fet amb altres serveis essencials“, ha afirmat.