Sanitat confirma una “disminució de la pressió” en les Urgències i les UCI en la “immensa majoria” de les autonomies. El Govern assegura que “no és moment” de prendre una decisió sobre la continuació del curs escolar. Cultura reprogramarà els esdeveniments d’oci i esportius en lloc de cancel·lar-los per a “no deixar a ningú enrere

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimarts que hi ha una “disminució de la pressió” en les Urgències i les UCI en la “immensa majoria” de les autonomies. És una conclusió a la qual ha arribat el seu departament després de reunir-se de manera telemàtica aquest dilluns amb els representants autonòmics en matèria de sanitat. Segons Illa, el percentatge d’increment de casos dels últims dies confirma que ja estem “fase d’alentiment”. “L’objectiu d’aquesta setmana és la consolidació de l’alentiment del ritme de l’epidèmia”, ha assenyalat.

Espanya ha confirmat 13.798 defuncions de persones amb coronavirus des de l’inici de la pandèmia, 743 d’ells en les últimes 24 hores. Aquesta dada és superior al d’ahir dilluns, amb 637 morts, i al del diumenge, amb 674. Segons el balanç del Ministeri de Sanitat d’aquest dimarts, el nombre d’afectats pel coronavirus al nostre país és de 140.510. Són 5.478 més que fa un dia.

El Govern assegura que “no és moment” de prendre una decisió sobre la continuació del curs escolar

No hi ha una decisió presa ni és moment de prendre-la”. Així ha respost aquest dimarts en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la pregunta de si cal donar ja el curs escolar per acabat per la pandèmia del coronavirus. “Veurem com evoluciona la pandèmia i quan el Govern estigui condicions prendrà una decisió”, ha assenyalat Illa.

Precisament aquest dimarts, el Consell Escolar de l’Estat, el màxim òrgan consultiu de l’Estat en matèria educativa, ha votat en contra d’atorgar un aprovat general i farà per exemple Itàlia. Sí s’ha aprovat que la repetició sigui “realment extraordinària” aquest curs, encara que no s’aprofundeix en com articular-lo.

Cultura reprogramarà els esdeveniments d’oci i esportius en lloc de cancel·lar-los per a “no deixar a ningú enrere

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes ha comparegut aquesta tarda al costat del titular de Sanitat per a llançar un missatge d’agraïment al sector cultural i dels esports i ha anunciat l’única mesura presa de moment per a pal·liar la crisi d’aquests dos sectors: els esdeveniments d’oci i els esportius es reprogramaran, no es cancel·laran.

Uribes no contempla posar en marxa mesures específiques des de la seva cartera, però no descarta fer-ho en un futur, en el qual s’ha compromès a impulsar aquestes activitats quan “les circumstàncies socials i sanitàries ho permetin“. El responsable de l’àrea ha mantingut diverses reunions aquesta setmana amb més de 30 representants de la cultura i ha destacat la seva “comprensió” davant la prioritat de la crisi sanitària.

També ha admès la dificultat dels professions del cinema, la música i les arts escèniques per ser sectors “molt vulnerables, amb molta volatilitat” i molt dependents del públic, “però que són perfectament conscients que ara cal salvar vides i parar el virus“.

Parlaments de la roda de premsa telemàtica dels ministres de Sanitat, Salvador Illa, i de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, comença la seva intervenció fent un reconeixement als professionals sanitaris amb motiu del dia internacional de la salut. Illa informa d’una reducció del 7% dels nous casos respecte a la setmana passada. “Les xifres d’avui confirmen l’objectiu d’alentiment de l’epidèmia“. El ministre explica que s’ha encarregat un estudi de seroprevalencia en 60.000 pacients. “Ens permetrà veure el grau d’expansió del virus en la societat espanyola“, explica Illa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que la definició de cas de coronavirus és de les més exigents d’Europa: “Tota aquella persona que ha estat diagnosticada amb el virus i mor és computada com mort per coronavirus“, diu el ministre. El ministre conta que ha parlat amb el conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, comunitat en la qual les xifres han estat rebatudes, i s’ha mostrat conforme amb la definició.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Estem analitzant la possibilitat d’emetre una ordre en relació sobre bones pràctiques de bona publicitat sanitària en un context en què és necessària una màxima transparència informativa“. El ministre també ha informat que s’ha aprovat la posada en marxa de dos nous estudis científics.

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, explica que aquestes setmanes s’ha reunit per conferències amb més de 30 sectors culturals i esportius. “Reprogramarem en comptes de cancel·lar esdeveniments culturals i esportius“, compte Rodríguez Uribes.

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes: “No hem mobilitzat fons específics perquè hem mobilitzat fons generals“. “Ens sembla que en aquest moment el raonable és l’esforç general perquè el país tiri endavant i arribarà el moment en què haurem de reimpulsar a la cultura i l’esport quan estiguem en una situació social i sanitària possible“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Respecte al curs escolar no hi ha cap decisió presa“. El ministre assegura que quan es vegi l’evolució de la pandèmia es prendrà una decisió.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Ni el fet que estiguem estudiant escenaris futurs ni que tinguem xifres millors a les de la setmana passada han de portar-nos a relaxar-nos. Estem encara en una fase dura“. El ministre insisteix que s’estan estudiant totes les opcions però no s’ha elegit cap.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, explica que perquè es consideri que una persona ha passat ha de passar dos test de diagnòstic negatius amb una diferència de 24 hores. Afegeix que segons la literatura científica si s’han produït dos negatius aquesta persona està curada però adverteix de què es tracta d’un virus nou i els estudis són recents.

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes: “Crec que no és incompatible l’humor amb el respecte degut a les famílies que l’estan passant malament“. “La cultura i els mitjans de comunicació ens ajuden a suportar aquesta situació i crec que no cal fer aquesta dicotomia“. El ministre explica que enviarà una carta a les televisions perquè incrementin els seus espais per a la cultura.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, explica que els test de diagnòstic ràpid s’utilitzaran com a complement als PCR i s’utilitzen en llocs de prevalença de la malaltia per a realitzar un garbellat ràpid. Espanya realitza 20.000 PCR al dia. “Un número molt alt en comparació amb altres països del nostre entorn“, diu Illa.