Espanya ha confirmat 13.798 defuncions de persones amb coronavirus des de l’inici de la pandèmia, 743 d’ells en les últimes 24 hores. És superior a la dada d’ahir dilluns, amb 637 morts, i del diumenge, amb 674. Sanitat justifica l’augment de contagiats i morts “a l’ajust de dades que es va produint al llarg del cap de setmana“. Sanitat col·labora amb l’INE per a realitzar “un estudi ampli” amb test que permetin “conèixer quin percentatge de la població ha passat ja la malaltia”.  Els cossos de seguretat han fet 125 detencions en les últimes 24 hores per incomplir les mesures de confinament. Mentre la Guàrdia Civil recorda que l’estat d’alarma prohibeix les “mostres públiques de devoció religiosa” en la Setmana Santa

Segons el balanç del Ministeri de Sanitat d’aquest dimarts, el nombre d’afectats pel coronavirus al nostre país és de 140.510. Són 5.478 més que fa un dia. Ha de tenir-se en compte que durant el cap de setmana es poden haver produït retards en les notificacions des dels hospitals i les comunitats autònomes, per la qual cosa aquests casos se sumarien al balanç d’avui dimarts, tancat el dilluns a les 20.00.

El Ministeri de Sanitat ha justificat l’increment del percentatge de nous contagiats i morts de les últimes 24 hores, que ha augmentat respecte a les dades d’ahir, en un “ajust de dades“. “Aquest lleugeríssim augment es deu a l’ajust de dades que es va produint al llarg del cap de setmana“, ha assenyalat en roda de premsa María José Sierra, cap d’Àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries.

En la compareixença habitual dels tècnics del Govern, Sierra ha afegit que Sanitat continua observant una “tendència descendent” en els últims dies i ha remarcat que s’han constatat “dos canvis en la tendència importants” a la baixa en el nombre de casos, un el 25 de març i un altre el 2 d’abril. A més, ha assenyalat que “comença a veure’s una lleugera baixada de pressions als hospitals“.

El Ministeri de Sanitat està col·laborant amb l’Institut de Salut Carles III i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) per a dissenyar un pla de realització massiu de test entre la població espanyola que es posarà en marxa “en les pròximes setmanes“.

Segons ha explicat en roda de premsa María José Sierra, cap d’Àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, s’està “dissenyant un estudi ampli, representatiu de la població, per a conèixer quin percentatge de la població ha passat ja la malaltia i està immunitzat“.

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut en les últimes 24 hores a un total de 125 persones per incomplir les mesures de confinament decretades davant l’estat d’alarma. Així ho han explicat en roda de premsa en la Moncloa els portaveus de tots dos cossos que han assegurat que s’ha observat “certa relaxació” per part de la ciutadania en les últimes hores, per la qual cosa s’incrementaran els controls i la presència policial als carrers.

Els representants policials han tornat a alertar a més “dels perills en la xarxa, un mitjà que està convertint-se en el passatemps de molta gent“. Per això han considerat “molt important prevenir-se de les diferents activitats delictives, com el ‘phising‘ o els missatges de Whatsapp que només busquen obtenir les dades bancàries personals”. Així mateix, tots dos cossos estan colaboran.

El cap de de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago Marín, ha recordat avui que les limitacions de mobilitat imposades per l’estat d’alarma també inclou les mostres públiques religioses als carrers, malgrat la celebració de la Setmana Santa catòlica.

Santiago ha recordat que el país viu “una situació excepcional” i que, per tant, la “limitació de la mobilitat en els espais públics” s’inclouen “les mostres públiques de devoció“. “És una Setmana Santa atípica però si tots complim segur que la de l’any que ve la celebrarem en gran“, ha considerat.

Parlaments de la roda de premsa dels responsables tècnics i sanitaris després del Comitè de Gestió Tècnica del coronavirus.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, actualitza les xifres a Espanya: els morts diaris amb coronavirus repunten fins als 743 després de quatre dies de caigudes. Els casos confirmats ja són 140.510 i els morts 13.798. Més de 43.000 pacients han rebut l’alta i 7.069 han necessitat vigilància intensiva. “L’increment de nombre de casos és d’un 4% respecte a ahir, això es deu a l’ajust del cap de setmana. Realment la tendència és descendent. Hi ha dos canvis en les tendències: el 25 de març i el 2 d’abril“. “Ens transmeten des de les comunitats que comença a veure’s certa baixada en la pressió en les UCI. El nombre de pacients donats d’alta suposa el 30% dels notificats“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Mantenim un esforç en 222 localitats en desinfecció d’instal·lacions crítiques, suport en moviment i capacitat hospitalària, a més dels serveis que romanen constants”. Fins al moment, s’han desinfectat 2.733 residències. “El centre militar de veterinària està completant la certificació per a realitzar proves PCR“. Miguel Ángel Villarroya, parla de la tasca de desinfecció: “Normalment l’equip bàsic consisteix en cinc persones. Depenent de la grandària de la residència, actuen entre un i tres equips per residència. Hi ha tres fases: presa de contacte, l’execució i un comiat amb recomanacions bàsiques de seguretat”.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, ret homenatge al personal sanitari: “Des de 1948, cada 7 d’abril se celebra el Dia de la Salut. Avui més que mai la celebració adquireix especial significat. Si els professionals de la sanitat es mereixen el nostre aplaudiment, avui amb més motius”. “Ahir 39.000 guàrdies civils van prestar servei en tot el territori. Gairebé 20.000 d’ells han patrullat les carreteres. Es van detenir 25 persones”. Santiago alerta sobre els perills en xarxa, com les campanyes de fishing per correu electrònic o WhatApp per a recollir dades personals i bancàries, així com la difusió de faules. “La cibercriminalidad no coneix davanteres, per la qual cosa és imprescindible la col·laboració amb altres països”. “Estem en setmana santa, però cal entendre que estem en una situació excepcional que limita les manifestacions públiques de devoció i el trasllat a segones residències“.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “En aquests dies, hem identificat a persones que es desplaçaven diversos quilòmetres per a comprar el pa o per a visitar a familiars inexistents. No busquin excuses per a sortir de casa. Tractar d’enganyar als policies és tractar d’enganyar a tots els ciutadans”. En les últimes 24 hores, es van detenir 100 persones, un 7% més que el dia anterior. “Quant al tancament de les fronteres interiors, es van realitzar 149 denegacions d’entrada en les últimes 24 hores”. Policia Nacional ha reforçat també les seves activitats a l’estranger, explica Molina, per a fer costat als espanyols que es troben fora d’Espanya. “En condicions normals, demà començarien les vacances de setmana santa. Enguany quedar-se a casa és una necessitat, una obligació per a posar fi a la pandèmia”. “Hem interceptat a joves que anaven de pícnic, persones amagades en maleters per a burlar els controls. En els últims dies hem observat certa relaxació, per això incrementarem els controls en aquests dies festius i a les nits“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Continuem amb xifres de mobilitat similars a les dels últims dies”. Renfe, per exemple, compta amb uns mil passatgers enfront dels 89.000 que tindria en un dia normal. “Continuen els vols de repatriació perquè els espanyols tornin a casa”. “Ahir va començar la distribució de més d’un milió de màscares per als professionals del transport”. “Estem ja en xifres esperançadores, cal continuar amb la màxima disciplina per a arribar a l’èxit“.

A les preguntes dels periodistes, María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre el lleuger repunt de casos aquest dimarts: “És normal que hi hagi certes oscil·lacions en les dades, sobretot després d’un cap de setmana. L’important és veure la tendència i l’acumulat dels últims dies. Creiem que aquest petit repunt no té més importància”. “Totes les inflexions de les corbes es deuen a les mesures de distanciament social. És lògic veure l’efecte. No sabem què passarà quan es relaxin les mesures, per això estem parlant de les mesures per a la fase de transició. Allí és on cal intensificar la detecció precoç“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre el descalament de les mesures: “Cap país té la clau de com fer-lo. Una de les valoracions dels tècnics és si cal fer-ho alhora o de manera escalonada en diferents llocs. No tenim encara la resposta”.

Sobre els test per a detectar a asimptomàtics: “S’està dissenyant un estudi ampli, representatiu de la població per a saber quantes persones han passat la malaltia. La logística no és fàcil, però en les pròximes setmanes es realitzarà”.

María José Sierra: “En cada pas de la desescalada cal veure què està passant abans d’avançar cap al següent. No sabem quant durarà”.

Respecte als test d’anticossos: “S’utilitzaran en hospitals i centres sociosanitaris, residències d’ancians…, en llocs on hi ha certa prevalença. S’utilitzaran per a suport a la capacitat dels PCR, les proves més fiables per a detectar la malaltia. És una manera d’estalviar PCR i més ràpida de diagnosticar“.