En les últimes 24 hores han mort 637 persones amb coronavirus a Espanya. És la xifra més baixa des del dimarts 24 de març i arriba després que aquest diumenge es produïssin 674 morts, una dada també inferior al que es va produir durant la setmana. La pandèmia s’ha cobrat ja la vida de 13.055 persones, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat. El ritme de contagi continua reduint-se. Per la seva part, un centenar de detencions en les últimes 24 hores, dues d’elles per atracar una farmàcia a Madrid

En les últimes 24 hores han mort 637 persones amb coronavirus a Espanya. És la xifra més baixa des del dimarts 24 de març i arriba després que aquest diumenge es produïssin 674 morts, una dada també inferior al que es va produir durant tota la setmana passada. La pandèmia s’ha cobrat ja la vida de 13.055 persones, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat.

La xifra de casos confirmats és de 135.032, amb un augment de 4.273 respecte a les dades del diumenge. És el menor increment diari des del passat 22 de març. A més, 6.931 persones han requerit el seu ingrés en l’UCI durant la crisi sanitària al nostre país, mentre el total d’hospitalitzacions s’eleva a 59.662. Es desconeix el nombre exacte de persones que romanen en l’UCI perquè les comunitats aporten dades diferents: algunes envien a Sanitat la dada acumulada des de l’inici de la crisi i unes altres la xifra de persones que estan en aquest moment

La xifra de recuperacions ascendeix a 40.437 i representa gairebé el 30% del total dels casos confirmats a Espanya. En les últimes 24 hores s’ha donat d’alta a 2.357 pacients en hospitals de tot el país. Les dades del cap de setmana i els dilluns han d’analitzar-se amb cautela pels possibles retards que es poden produir en les notificacions des dels hospitals i les comunitats autònomes en els dies no laborables. Aquestes demores també afecten els dilluns perquè el balanç es tanca el dia anterior a les 20.00.

El ritme de contagi continua reduint-se. El percentatge d’increment diari de casos és del 3,27%. María José Sierra, cap d’àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha assenyalat que ha d’esperar-se “uns dies” per a poder “consolidar la informació“.

Anem observant que la taxa de creixement de la pandèmia disminueix en gairebé totes les comunitats autònomes i es reflecteix també en el número reproductiu bàsic. És molt bon indicador“, ha afirmat en la roda de premsa de tècnics. La ‘taxa R0’ és un terme epidemiològic que es refereix a la “mitjana de casos secundaris d’una malaltia causats per un cas primari“, és a dir, al nombre de persones a les quals de mitjana contagia un pacient durant la propagació d’una malaltia. Ara mateix està per sota d’un: de mitjana, un malalt no arriba a contagiar a una altra persona.

Un centenar de detencions en les últimes 24 hores, dues d’elles per atracar una farmàcia a Madrid

Per part seva, la Policia i la Guàrdia Civil han detingut en les últimes 24 hores a 100 persones, bé per saltar-se les mesures de confinament decretades davant l’estat d’alarma o bé per altres delictes, segons han explicat aquest dilluns els portaveus de tots dos grups en la roda de premsa habitual dels comandaments tècnics en el Palau de la Moncloa.

Dos dels arrestats van ser caçats in fraganti mentre atracaven una farmàcia en el districte madrileny de Carabanchel, segons han informat des de la Policia Nacional. Així mateix, la Guàrdia Civil ha explicat que en aquestes tres setmanes d’estat d’alerta, s’ha identificat a 1,4 milions de ciutadans i s’han tramitat més de 99.000 denúncies.

Parlaments de la compareixença dels responsables del comitè tècnic de la crisi sanitària en La Moncloa

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, repassa les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. “Confirmen un dia més la tendència descendent. Anem observant que la taxa de creixement de la pandèmia es va reduint en gairebé totes les comunitats. Més de 40.000 persones han estat donades d’alta“.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre els test: “Fins ara ens hem centrat en casos greus en hospitals i professionals. A partir d’ara hi haurà una detecció precoç dels casos per a aïllar-los amb test ràpids i PCR. Produirem més PCR. I també volem saber com està circulant el virus entre la població. S’estan dissenyant estudis també amb test ràpids“. Serra assegura que tots està coordinat amb les comunitats autònomes. “Entre els professionals sanitaris s’han registrat 19.400 casos“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Efectius del vaixell Galícia, atracat enfront de Melilla, desembarcaran per a desinfectar el port i el centre penitenciari“. L’UME, entre altres missions, informa Villarroya, inicia la desinfecció de marquesines en la Comunitat de Madrid. L’Exèrcit col·labora també en la realització de proves de detecció de la malaltia. Ahir van instal·lar tendes de campanya per a fer-ho a Valladolid.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Les peticions de suport són de molts tipus. No és una quantitat fixa de personal per a cadascuna de les activitats“.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional, agraeix la col·laboració ciutadana per a detectar a persones que transgredeixen les mesures de confinament: “81 persones han estat detingudes, 11.368 des de l’inici de l’estat d’alarma (un 6,4% d’increment en l’últim dia); s’han obert 4.803 actes de sanció, 99.690 des de l’inici (5% d’increment). Respecte al tancament de fronteres en l’últim dia, hi ha hagut 137 denegacions d’entrada en 1.812 vehicles controlats; no va haver-hi detencions“. García Molina demana extremar les precaucions en l’ús d’internet.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil, facilita les dades d’incidències: “En 22 dies més de 76.000 homes i dones de la Guàrdia Civil han realitzat 1.400.000 identificacions i han controlat 41.000 vehicles. S’han interposat 99.981 denúncies i s’ha detingut a 407 persones“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil, sobre les sortides massives de Madrid: “Les dades que tenim no avalen aquestes tesis”. Sobre el salt de la tanca de Melilla: “260 immigrants ho han intentat; han saltat 53“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports, repassa la reducció de les xifres de mobilitat: “No hi ha grans novetats.” I destaca un exemple del descens en el transport ferroviari: “Ahir van viatjar en la línia Madrid-Sevilla passatgers que en tot el dia ocuparien un vagó de l’AVE“. Es continua treballant en el retorn de ciutadans espanyols a l’estranger: “Estan prevists aquesta setmana 23 vols de repatriació”. “Estem treballant per a establir les condicions de transport a partir del pròxim dilluns, quan algunes empreses tornaran a l’activitat“.